وی با تاکید بر ضرورت چکابهای دورهای فشارخون و جدی گرفتن مقوله خودمراقبتی توسط مردم، تصریح کرد: علاوه بر خودمراقبتی، وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی کشور نیز باید مبحث کنترل و شناسایی مستمر و به موقع افرادی که به فشارخون مبتلا هستند را جدی بگیرند.
مرندی اظهار کرد: متاسفانه در کشور ما مصرف نمک بالاتر از استاندارد جهانی است و ذائقه ایرانیان با طعم شوری سازگاری پیدا کرده است، بنابراین خانوادهها باید در مصرف نمک دقت بیشتری کنند.
رئیس فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران ادامه داد: مراکز تهیه و طبخ غذاها، رستوران ها، صنایع و کارخانجات فرآوری موادغذایی و نانواییها نیز باید در آماده سازی موادغذایی و پخت نان بازنگری کرده و میزان نمک موجود در موادغذایی و نان را کاهش دهند، چراکه در این زمینه، خودمراقبتی دیگر نقشی نداشته و مردم هرچه از مصرف بی رویه نمک پرهیز کنند، باز هم با مصرف نان ها، که قوت غالب مردم بوده و موادغذایی فرآوری شده پرنمک، دچار اضافه دریافت نمک خواهند شد.
ممکن است، کاهش نمک نان و موادغذایی به یکباره امکان پذیر نباشد، اما میتوان به روش تدریجی و پلکانی نمک به کار رفته در نانها و موادغذایی را کاهش داد تا ذائقه مردم کم کم عادت کند. دولت و وزارت بهداشت باید این موضوع را به عنوان یک ضرورت اعلام کرده و مرتب سلامت موادغذایی و نانها را مورد پایش قرار دهند.
وی افزود: مصرف بی رویه نمک و بیش از استاندارد جهانی، مردم را به کام مرگ یا ابتلا به بیماریهای مزمن غیرواگیر سوق میدهد. درمان بیماریهای غیرواگیر، سالانه هزینههای درمانی بسیار زیادی را بر مردم و کشور تحمیل میکند.
مرندی یادآوری کرد: علاوه بر نان و غذا، تنقلاتی مانند چیپس و پفک، نیز حاوی مقادیر بسیار زیاد نمک هستند، این محصولات نباید تبلیغ شوند، اما صدا و سیما برای تامین اعتبارات مالی، این محصولات را تبلیغ میکند، لذا حوزه سلامت برای تامین سلامت مردم، باید دستگاههای دیگر از جمله صدا و سیما را با خود همراه کند و چنانچه قرار است، این محصولات تبلیغ شوند، باید بر کیفیت آنها بازنگری شده و نمک و قند اضافی محصولات کاهش پیدا کند.
رئیس فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران، راه اندازی بسیج ملی کنترل فشارخون را اقدامی موثر در جهت درمان به موقع افراد مبتلا به فشارخون دانست و گفت: درست است که راه اندازی بسیج ملی کنترل فشارخون برای شناسایی افرادی که دچار فشارخون بالا هستند، اقدام موثری است، اما قبل از آن، کاهش نمک، قند و چربی مصرفی مردم (مستقیم و غیرمستقیم) باید در راس تمام برنامههای وزارت بهداشت و سایر دستگاههای ذی ربط قرار گیرد. چراکه نمک و قند و چربی موجود در محصولات غذایی، بیشترین منبع دریافت نمک، قند و چربی اضافی بدن است.
وی با تاکید بر ضرورت آگاهی بخشی و افزایش سواد سلامت مردم، بیان کرد: فرهنگ سلامت باید در جامعه مستولی شود؛ ابلاغ بخشنامه و راه اندازی کمپین بسیار خوب است، اما در زمینه افزایش سلامت مردم باید اقدامات زیربنایی انجام داده و آگاهی مردم را افزایش دهیم، در عین حال، این امکان را به وجود آوریم که مردم برای خرید و مصرف محصولات غذایی سالم، حق انتخاب داشته باشند و مثلا زمانیکه به فروشگاه مراجعه میکنند، محصول سالم و کم نمک در دسترس شان باشد. زمانی که امکان ورزش کردن و انتخاب و تهیه غذای سالم وجود نداشته باشد، مردم چگونه میتوانند این نیازها را برآورده کنند، لذا باید سواد سلامت مردم را افزایش داده و امکان انتخاب صحیح را به آنها بدهیم.
زمانیکه قیمت میوه گرانتر از تنقلات پرنمک و پرضرر است، طبیعی است که مردم محصول ارزانتر را انتخاب میکنند. بنابراین، علاوه بر دسترسی به محصولات غذایی سالم، لازم است که قیمت محصولات سالم تر، ارزانتر شود. درست است که مردم با سطح درآمد بالا و متوسط قادر به تهیه نیازهای غذایی سالمتر هستند، اما مردم فقیر و محروم نمیتوانند این نیاز را فراهم کنند. بنابراین، ضرورت دارد که بر تامین سلامت این قشر از جامعه تمرکز بیشتری داشته باشیم، آنها بیشتر در معرض ابتلا به بیماریهای غیرواگیر هستند.
مرندی عنوان کرد: وزارت بهداشت که مسئول تامین سلامت جامعه و اعتلای فرهنگ سلامت است، بدون مشارکتهای بین بخشی و همکاری سایر دستگاهها از جمله وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت آموزش و پرورش، وزارت جهاد کشاورزی، شهرداری و وزارت ورزش و جوانان، به اهداف خود، صددرصد دست پیدا نمیکند.
انتهای پیام/