سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

‏روزه گرفتن برای کبد چرب مضر است یا مفید؟

ماه رمضان برای افرادی که کبد چرب دارند فرصت خوبی است تا در کنار استفاده از جنبه‌های ‏معنوی روزه‌داری، وزن خود را کم کنند. روزه‌داری برای کبد چرب نه‌ تنها ضرری ندارد، بلکه مفید هم هست.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان ؛ کبد چرب، زمانی رخ می‌دهد که کبد در شکستن چربی‌ها دچار مشکل شود. این بیماری زمانی ‏اتفاق می‌افتد که ١٠‌درصد (یا بیشتر) وزن کبد، حاوی چربی باشد. کبد چرب در شدیدترین حالت می‌تواند ‏فرد را مبتلا به سیروز کبدی یا زخم و نارسایی‌های کبدی کند.

حالا سوال اینجاست که آیا در این شرایط فرد ‏مبتلا به کبد چرب، می‌تواند روزه بگیرد؟ روزه گرفتن برای او مفید است یا مضر؟ ٧٠ ‏درصد افرادی که چاق هستند کبد چرب دارند. همچنین کبد چرب در افرادی که دارای شکم بزرگ‌اند، ‏نسبت به کسانی که چاقی سراسری دارند، بیشتر دیده می‌شود و خطرناک‌تر است‎. ‎‏ اگر به کبد چرب اهمیت ‏داده نشود و افراد از شر اضافه وزن خلاص نشوند، کم‌کم کبدشان سفت شده و درنهایت از کار می‌افتد، ‏بنابراین ماه رمضان برای افرادی که کبد چرب دارند فرصت خوبی است تا در کنار استفاده از جنبه‌های ‏معنوی روزه‌داری، وزن خود را کم کنند. روزه‌داری برای کبد چرب نه‌تن‌ها ضرری ندارد، بلکه مفید هم هست. البته بیماران مبتلا به کبد چرب اگر روزه بگیرند و بعد از آن غذای چرب مصرف کنند، وزن ‏آن‌ها کاهش پیدا نخواهد کرد‎.

روزه‌داری برای افراد مبتلا به کبد چرب، در کنار کاهش وزن، منجر به کاهش سایز دور شکم هم می‌شود. ‏یکی از فواید روزه‌داری کمک به کبد برای سم‌زدایی این ارگان است. کبد بزرگترین غده بدن انسان است و ‏سلامت کلی بدن منوط به سلامت کبد است. ‏

البته روزه‌داری را نمی‌توان برای تمام مبتلایان به کبد چرب تجویز کرد، گروهی از این بیماران که مبتلا به ‏سیروز یا نارسایی کلیه پیشرفته‌اند، نباید روزه بگیرند، چرا که کبد این افراد در مواقع افت قند نمی‌تواند قند ‏خون را کنترل و جبران کند و باعث افت قند خون و حتی کاهش سطح هوشیاری و تشدید علایم نارسایی ‏کبد می‌شود‎. ‎‏، اما به‌طورکلی می‌توان به بیماران روزه‌دار این توصیه‌ها را کرد: ‏

از مصرف غذا‌های پرچرب و پر کلسترول خودداری و بیشتر مواد غذایی خانگی و سالم استفاده کنید. ‏برای پخت غذا از روغن‌های غیراشباع چند زنجیره‌ای مفید استفاده کنید. مصرف آنتی‌اکسیدان‌ها و غذا‌های ‏پر فیبر برای کبد بسیار مفیدند. غذا‌های حاوی اسید چرب‎ omega-٣ ‎کبد را سالم نگه داشته و از آسیب ‏آنتی اکسیدان‌ها محافظت می‌کند. ‏

مصرف سبزیجات را افزایش دهید؛ از بین این گروه چغندر و هویج به دلیل داشتن بتاکاروتن که اثر بالای ‏آنتی‌اکسیدانی برای کبد دارند در صدر قرار دارند، سیر هم به همین اندازه مفید است، چرا که حاوی سلنیوم ‏و گلوتاتیدن بوده و اثر آنتی اکسیدانی برای کبد دارد‎.

غذا‌های غنی از ویتامین‌های گروه‎ B ‎و‎ C ‎و‎ E ‎به خنثی‌کردن اثر اکسیدان‌ها در کبد کمک می‌کنند. این ‏ویتامین‌ها بیشتر در بروکلی، تخم‌مرغ، اسفناج، غلات، جوانه‌ها و میوه‌ها دیده می‌شوند. سبوس برنج و ‏گندم منبع غنی از ویتامین‌های گروه‎ B ‎خیلی خوبی از ویتامین‌های گروه‎ E ‎هستند‎.

غذا‌های فیبردار را بیشتر مصرف کنید؛ یبوست یکی از شایع‌ترین شکایات بیماران روزه‌دار است. مصرف فیبر ‏نه تنها به کارکرد کبد کمک می‌کند، بلکه به بهبود یبوست هم کمک زیادی می‌کند. نان سبوس‌دار، ‏سبزیجات، برنج سبوس‌دار و غلات کامل از این دسته‌اند‎.

مصرف‎ ‎امگا ٣ را افزایش دهید؛ انواع ماهی‌ها (ساردین، سالمون، قزل آلا و ...) مغز‌ها و روغن‌های ‏گیاهی شامل کانولا، سویا، کتان و کنجد سرشار از این ماده غذایی مفید هستند و توصیه به مصرف انواع ‏ماهی در وعده سحری یا افطار می‌شود. همچنین پیشنهاد می‌شود تا جای ممکن از مصرف فست فودها، کله ‏پاچه، مغز و جگر پرهیز شود‎.

منبع: شهروند

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.