وزیر خارجه چین بیانیه خود را پس از گفتگو با سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه منتشر کرد. در این بیانیه آمده است: «چین واقعاً علاقه و نیازی ندارد تا در گفتگوهای دو جانبه خلع سلاح هستهای بین آمریکا و روسیه شرکت کند.»
وانگ یی با تأکید بر اینکه زرادخانه هستهای چین مطابق سیاست دفاعی همچنان در کمترین مقدار خود باقی خواهد ماند افزود: «ما قول میدهیم هیچگاه از سلاح هستهای استفاده نکنیم».
آمریکا ماه فوریه به بهانه اینکه روسیه مفاد پیمان موشکی بین دو کشور را نقض کرده است، اعلام کرد واشنگتن از دوم فوریه سال جاری اجرای تعهدات خود در پیمان آیاناف را تعلیق و فرآیند خروج از این معاهده را که شش ماه طول میکشد، آغاز میکند. ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه نیز تأکید کرد این اقدام واشنگتن را بیپاسخ نخواهد گذاشت و مسکو نیز اجرای تعهدات این توافقنامه را متوقف میکند.
رئیسجمهور روسیه همچنین افزود مسکو تسلیحات میانبُرد جدید طراحی خواهد کرد. او در واکنش به خروج آمریکا از پیمان مذکور، با طرح پیشنهادی وزارت دفاع روسیه برای آغاز ساخت موشکهای میانبُرد با سرعت مافوق صوت موافقت کرد.
پس از لغو رسمی توافق موشکی بین آمریکا و روسیه، مقامات ارشد کشورهای اروپایی بارها نسبت به رقابت تسلیحاتی بین کشورها هشدار دادند و اعلام کردند قاره اروپا در برابر پیامدهای منفی لغو این معاهده موشکی بسیار آسیبپذیر خواهد بود.
۳۲ سال پیش، رونالد ریگان، رئیس جمهور وقت آمریکا و میخائیل گورباچف، رهبر اتحاد جماهیر شوروی سابق، پیمان منع موشکهای هستهای میانبرد را امضا کردند. هدف از این پیمان انهدام همه موشکهای کروز و بالستیک آمریکا و روسیه که از زمین پرتاب میشوند و موشکهایی که بُرد آنها بین ۵۰۰ تا ۵۵۰۰ کیلومتر است، بود. واشنگتن ماههاست که مسکو را متهم میکند به مستقر کردن موشکهای نواتور M. ۷۲۹۹ در زرادخانه نظامی خود، این توافق را نقض کرده است.
انتهای پیام/