به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، حوزه بهداشت و درمان در هفته گذشته با رویدادهایی متعدد مواجه بود که در این بسته خبری به بخشی از آنها میپردازیم.
ماجرا از یک ایثار و خداحافظی شروع شد برای شنیدن سلام زندگی به دیگری، ۱۲ فروردین امسال، زندگی چهره دیگر خود را به آقا میثم ۲۹ ساله نشان داد، قلب او به یکباره سر ناسازگاری بر می دارد و به ناگهان مرگ را در یک قدمی خود می بیند و آرزوهای شیرین زندگی مشترک، دیدن تولد فرزند، بزرگ شدن و مدرسه رفتن و ازدواج آنها همه در لحظه دود می شوند و به هوا می روند.
پزشکان از میثم قطع امید می کنند و پس از معاینه به او می گویند که قلب شما نفس های آخرش را می کشد و تنها راه زنده ماندن شما پیوند قلب است، ضربان قلب بیمار او چون ناقوس مرگی می ماند که ممکن است هر لحظه دیگر به صدا در نیاید و از حرکت بایستد.
ورق زندگی میثم به یکباره بر می گردد، جوان ۲۴ ساله یزدی و خانواده اش ایثار میکنند تا قلب او در سینه جوان دیگری بتپد و صدای تالاپ تلوپ قلب او همچنان در سینه میثم شنیده شود، نه تنها میثم بلکه ۴ بیمار نیازمند پیوند نیز حیات دوباره پیدا میکنند و زندگی بار دیگر به آنها سلام می کند و خداحافظی جوان مرگ مغزی با دنیا، با سلام پنج انسان دیگر به زندگی گره می خورد، خداحافظی که بوی بخشندگی و ایثار را تا سال ها در فضا معطر میکند.
پس از موافقت خانواده جوان یزدی، واحد فراهم آوری اعضا که میثم را کاندیدای دریافت قلب کرده بودند، با همکاری اورژانس کشور عملیاتی ضربتی و خطیر را رقم می زنند، انتقال قلب پیوندی باید در کمتر از ۴ ساعت از یزد به تهران صورت گیرد، تیم جراحی از بیمارستان شهیدرجایی تهران با هواپیما به یزد سفر و با بالگرد اورژانس هوایی به بیمارستان شهید رهنمون یزد پرواز میکنند، شاید وقتی این جملات را بشنوید فکر کنید بیمار نیازمند، آقازاده یا یک از ما بهتران بوده است اما برخلاف باور بسیاری افراد این امتیازی ویژه برای بیماران نیازمند پیوند بوده و برای دومین بار است که در طی ۲ هفته اخیر انتقال عضو پیوندی با هاهنگی واحد فراهم اوری اعضا و اورژانس هوایی انجام می شود.
استرس و اضطراب در دل تیم پیوند و اعضای تیم اورژانس هوایی موج میزند چرا که جان میثم ۲۹ ساله به گذر ثانیه ها پیوند خورده است و اگر فرصت چهار ساعته از دست برود، قلب اهدایی حیات خود را از دست می دهد و میثم دیگر چشم به زندگی نخواهد گشود چرا که از لحظه خروج قلب از بدن فرد مرگ مغزی تیم جراحی کار خود در تهران را شروع می کند تا گیرنده آمده دریافت عضو باشد.
ارز ۴٢٠٠ تمامی تنها راهگشای صنعت داروسازی است/ کاهش ارزبری با تولید ۴ داروی جدید در کشور
سعید نمکی وزیر بهداشت اظهار کرد: داروهایی که امروز به عنوان ماده اولیه در حوزه سرطان و دیابت تولید شدهاند، با همت عزیزانی در ٢ شرکت داروسازی بوده و معاونت علمی ریاست جمهوری نیز در این تولید دخیل بوده است.
وی با اشاره به کاهش ارزبری داروها با تولید این داروها گفت: تولید این داروها به شکل قابل توجهی ارزبری را در واردات مواد اولیه داروهای ضد سرطان و ضد دیابت کاهش میدهد، امیدواریم که ما هم در حوزه سیاست حمایت از تولید داخل در سالی که مقام معظم رهبری آن را سال رونق تولید نامگذاری کردند، بتوانیم گامهای موثرتری را با حمایت و میدان داری بخش خصوصی در این زمینه برداریم.
نمکی ادامه داد: داروهایی که امروز تولید شد در حد تولید صنعتی بوده و قطعاً هم در تولید انبوه داروهای خاص قابل استفاده است.
وی در زمینه حمایت از تولیدکنندگان داخلی دارو گفت: بزرگترین حمایت ما این است که جلوی واردات داروهای مشابه داخلی را بگیریم و در عین حال نظام بانکی، اقتصادی و اجرایی کشور هم باید با تولیدکنندگان داخلی همراهتر شوند تا بنیه بیشتری را در تولید ملی داشته باشیم.
نمکی درباره تخصیص ارز دولتی به صنعت داروسازی گفت: فعالان اقتصادی دارو معتقدند که به دلیل بنیه اقتصادی پایین صنعت دارو فعلاً ارز ۴۲۰۰ تومانی تنها راهگشای این صنعت است و اگر قیمت ارز را بالاتر ببریم با سرمایه در گردش بیشتری که صنعت نیاز دارد، دچار مشکل میشویم.
وزیر بهداشت بیان کرد: بنابراین ابتدا باید بتوانیم سرمایه در گردش صنعت دارو را تقویت و سپس درباره تغییر نرخ ارز تصمیم گیری کنیم.
لحظههای تلخ و شیرین مامایی در گل و لای سیل/ وقتی نجات جان مادر و نوزاد همه زندگیت میشوند
روز جهانی ماما فرصت مغتنمی است تا توجه هر چه بیشتر مردم و مسئولان را نسبت به جایگاه و نقش حرفه ای ماماها در ارتقای سلامت خانواده و جامعه و رشد جمعیت دانست.
شعار روز جهانی ماما در سال 2019 «ماماها، مدافع حقوق زنان» انتخاب شده است واین مسئله نقش پررنگ ماماها در سلامت زنان و نسل آینده کشورها را نشان می دهد.
ابتدای سال 98 کشور رنگ و بوی متفاوتی به خود گرفت و به جای سبزی و گل چهره برخی شهرها و خانه ها با گل تزئین شدند و بسیاری از هموطنان خانه به دوش شدند و در این بین گروههای مختلف با سیل مهربانی به کمک سیل زدگان شتافتند، یکی از خدمات مهم در زمان بحران هایی چون سیل و زلزله خدمات مامایی و مراقبت از مادر بارداری است که به اصطلاح بار شیشه دارند.
به بهانه روز جهانی ماما با گلنار لرستانی ماما جوان و نمونه لرستانی در مناطق سیل زده در پل دختر به گفت و گو پرداخته است و در ادامه می توانید شرح این گفت و گو را اینجا بخوانید.
کمک به ١٠ خانواده گیرنده و دهنده اعضا در مناطق سیل زده/ خرید و فروش اعضا خلاف قانون است
کتایون نجفی زاده مدیر عامل انجمن اهدای عضو ایرانیان اظهار کرد: انجمن اهدای عضو از سال ۹۴ فعالیت خود را با هدف حمایت از اهدای عضو و کمک به وزارت بهداشت آغاز کرده است.
وی ادامه داد: یکی از مهمترین اهداف ما فرهنگسازی در زمینه اهدای عضو بین مردم است و در این راستا پزشکان متخصص، هنرمندان، ورزشکاران و سایر نهادها کمکهای بسیاری داشته اند و پیشرفتهای قابل توجهی داشته باشیم.
نجفی زاده گفت: با حمایت وزارت بهداشت، ایجاد سامانه ثبت و فراهم آوری اعضا به انجمن اهدای عضو ایرانیان واگذار شد که فاز اول این پروژه کلید خورده است.
وی با تأکید بر اینکه بهترین زمان اهدای عضو همان ساعات اولیه مرگ مغزی است، گفت: در همین زمینه فرهنگسازی اقدام به برگزاری جشن نفس کردهایم که امسال به شکل دیگری برگزار خواهد شد.
مدیرعامل انجمن اهدای عضو با بیان اینکه امسال در روز ملی اهدای عضو شهرهای نفس را خواهیم داشت، گفت: با شروع ماه مبارک رمضان کلانشهرها به شهرهای نفس تبدیل خواهند شد و بنرهای تبلیغاتی به کمک شهرداری، مترو، کمیته سلامت شورای شهر و وزارت بهداشت نصب میشوند.
نجفی زاده اظهار کرد: دستگاه خود چاپگر با حداقل اطلاعات کارت اهدای عضو را در لحظه صادر میکند.
نمیگذارم کسی ترمز تولید داخل شود/ در هیچ جای دنیا هر دارویی را وارد لیست بیمه نمیکنند
سعید نمکی وزیر بهداشت اظهار کرد: از دکتر ستاری که با توسعه زیرساختهای دانش بنیان همراه هستند و از امام جمعه و استاندار، نیروهای انتظامی و همه حاضران تشکر میکنم.
وی ادامه داد: رئیس انجمن اقتصاد آمریکا سخنی گفته است که خرج کردن در آموزش کشورها هزینه نیست سرمایه است به شرطی که نتیجه آن را ظرف ٣ تا ۵ سال ببینیم.
نمکی با تأکید بر اینکه من همواره با رانت واردات و رانت تولید داخل که بخواهد سلامت مردم را به خطر بیاندازد در میفتم، افزود: سالها پیش هم سرم از خارج کشور به ایران وارد میشد و بازار داخل مغلوب شده بود و من خلاف مقررات قیمت سرم را ۹ برابر بالا بردم و ۳ میلیون دلار ارز بهداشت را برای خط تولید واکسن تخصیص دادم.
وزیر بهداشت ادامه داد: من تولید واکسن در بخش خصوصی را ارج مینهم چرا که دستاورد بزرگی محسوب میشود، ساخت واکسن ضد سم یکی از مهمترین اقدامات در یکی از شرکتهای دانش بنیان است که ما از آنها حمایت میکنیم.
وی درباره اظهارات یکی از نمایندگان شرکتهای دانش بنیان در زمینه وارد نشدن برخی داروها به لیست بیمهای، گفت: در هیچ جای دنیا هر دارویی را وارد لیست نمیکنند و اگر دارویی وارد فهرست رسمی کشور شد نیز باز قرار نیست آن را تحت پوشش بیمه قرار دهند.
وی تأکید کرد: من به عنوان وزیر بهداشت باید نظام بروکراسی را تسهیل کنم و نمیگذارم کسی ترمز تولید داخل شود و اجازه واردات محصول مشابه داخل را نمیدهم، نباید در سازمان غذا و دارو ترمزی در نظام بروکراتیک داشته باشیم.
بیشترین چالش مناطق سیلزده/ ضرورت سرعت بخشی به احیای زیرساختهای استانی
دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی، چهارمین نشست کارگروه تهدیدکنندههای محیطی سلامت با محوریت حوادث و بلایا (استانهای درگیر سیل) را برگزار کرد.این نشست با محوریت بررسی گزارشی از سازمان بهزیستی، اقدامات انجامشده، چالشها و پیشنهادها، وضعیت ساختار مراکز تشخیصی و آزمایشگاهی (پاراکلینیکی و بهداشتی) آسیبدیده از سیل، پیشبینی اقلام تشخیصی برای شناسایی و مقابله با همهگیری خصوصا در گروه بیماریهای عفونی و واگیردار با توجه به شرایط اقلیمی و بومی منطقه، کمکهای خارجی دریافتی و نیازها برای تامین از کانال سازمانهای بینالمللی و خیّرین برگزار شد.
بیشترین چالش در مناطق سیلزده، تخریب و شسته شدن محلهای دفن پسماند در استانهای درگیر سیل است و در مواردی آسیبدیدگی سیستم تصفیهخانه فاضلاب شهرکهای صنعتی و راهاندازی مجدد این سیستمها مشاهده شده است.
علیاصغر فرشاد رئیس دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی با تاکید بر همکاری ادارات کل دستگاههای اجرایی مستقر در استانها با دبیرخانههای کارگروه سلامت و امنیت غذایی مستقر در استان، خواستار سرعتبخشی در پیگیری و احیای زیرساختهای استانی، نظیر مدیریت دفع پسماند، شبکههای تصفیه آب و فاضلاب شهری و اصلاح تصفیهخانههای از چرخه خارجشده شهرکهای صنعتی، تعمیر و بازسازی مراکز آزمایشگاهی موجود در منطقه تحت پوشش دانشگاههای علوم پزشکی از طریق همراهی خیّرین، خانه مشارکت مردم و مصوبات کارگروه سلامت و امنیت غذایی استانها شد.
رئیس سازمان اورژانس کشور اظهار کرد: بلافاصله پس از اطلاعیههای سازمان هواشناسی مبنی بر تغییرات آب و هوایی، تجهیزات دارویی خود را تکمیل و اخطار و هشدارهای مربوط به هواشناسی را به طور کامل دریافت کرده بودیم از این رو هیچ کمبود دارویی در طول سیل بوجود نیامد، در این بین تیم ویژه بینالمللی به نام EMT در حادثه سیل نقش آفرینی خوب داشتند.
کولیوند ادامه داد: فکر نمیکردیم سیل به این گستردگی رخ دهد، اما آمادگی کامل برای مقابله با آن داشتیم، عملیات امدادرسانی در استانهای سیل زده به خوبی انجام شد و اطلاعات جمعیتی، میزان بیماری و منابع تکمیلی هر شهر روستا را بدسب آوردیم.
کولیوند گفت: حوادث جوی پیش آمده بسیاری از استانهای ما را تحت تاثیر قرار دهد و برخی از آنها به خسارات جدی منجر شدند؛ استان مازندران اولین استان درگیر بود؛ سپس به ترتیب استانهای گلستان فارس ایلام و خوزستان تحت تاثیر این حوادث قرار گرفتند، در این بین کماکان برخی از محوطه حدود هزار نفر در کمپهای اسکان موقت سکونت دارند.
رئیس سازمان اورژانس کشور گفت: اولین امدادرسانی در استانهای شمالی بود؛ بلافاصله تیمهای امدادرسانی به همراه خودروهایی که قابلیت تردد از مناطق صعب العبور را داشتند و بالگردهای اورژانس به این مناطق اعزام شدند؛ تلفنهای ماهوارهای شارژ شدند که باعث شده ارتباط ما با قطع نشده و عملیات در استانهای گلستان و مازندران در خوبی انجام شود؛ بسیاری از روستاهایی که محاصره آب بودند یا زیر آب فرو رفته بودند به امدادرسانی نیاز داشتند به خصوص شهرهای آققلا و اطراف آن.
رئیس اورژانس کشور گفت: با توجه به اینکه پیش از این سازمان هواشناسی طی بیانیهای احتمال وقوع را پیش بینی کرده بود، انبارهای دارویی را تکمیل و تجهیزات مان را برای امدادرسانی آماده کردیم بنابراین هیچ گاه مشاهد کمبود تجهیزات نبودیم و در برخی موارد خاص موارد توانستیم از طریق اورژانس هوایی تجهیزات و داروهای ضروری را به مردم در کشورمان برسانیم.
رئیس اورژانس کشور افزود: بالگردهای اورژانس عدهای از مردم سیل زده و گرفتار در آبهای خودشان را نجات دادند، همچنین اتوبوس آمبولانسهای اورژانس در حادثه در نقش بیمارستان سیار ظاهر شدند، بر اساس آمار ۲۵۰۰ نفر به وسیله بالگردهای اورژانس به مناطق امن منتقل شدند که در بین آنها ۵۰۰ نفر خانم باردار بودند.
رئیس اورژانس کشور درباره پلاک گذاری آمبولانسها گفت: پلاک گذاری آمبولانسهای اورژانس انجام شده است و دیگر مشکلی نداریم، همکاران من در نیروی انتظامی به خوبی در این مورد کار کردهاند و قسمت اعظم کار انجام شده است.
وی ادامه داد: همچنین هفت فروند بالگرد اورژانس به ۴۲ فروند رسیده و طرح برای تربیت نیروی داوطلب اورژانس در دستور کار است.
کولیوند افزود: در راستای حمایت از داخل دستگاههای نوار قلب اورژانس توسط چهار شرکت داخلی تولید میشوند، بیماران سکته قلبی به اورژانس نمیروند و بهصورت مستقیم به بخش تخصصی و اتاق عمل میروند، اورژانس کشور هیچ مشکلی در امدادرسانی به بیماران سکته قلبی و مغزی ندارد. خدمات ما در بخش سکته قلبی جهانی است و ایران به عنوان سفیر هیچ مشکلی در این بخش نداریم، بیمارانی که دچار سکته مغزی شدهاند هم برای درمان بهتر بهسرعت به بخش سی تی اسکن میروند.
ارز ۴٢٠٠ تمامی تنها راهگشای صنعت داروسازی است/ کاهش ارزبری با تولید ۴ داروی جدید در کشور
سعید نمکی وزیر بهداشت اظهار کرد: داروهایی که امروز به عنوان ماده اولیه در حوزه سرطان و دیابت تولید شدهاند، با همت عزیزانی در ٢ شرکت داروسازی بوده و معاونت علمی ریاست جمهوری نیز در این تولید دخیل بوده است.
وی با اشاره به کاهش ارزبری داروها با تولید این داروها گفت: تولید این داروها به شکل قابل توجهی ارزبری را در واردات مواد اولیه داروهای ضد سرطان و ضد دیابت کاهش میدهد، امیدواریم که ما هم در حوزه سیاست حمایت از تولید داخل در سالی که مقام معظم رهبری آن را سال رونق تولید نامگذاری کردند، بتوانیم گامهای موثرتری را با حمایت و میدان داری بخش خصوصی در این زمینه برداریم.
وی در زمینه حمایت از تولیدکنندگان داخلی دارو گفت: بزرگترین حمایت ما این است که جلوی واردات داروهای مشابه داخلی را بگیریم و در عین حال نظام بانکی، اقتصادی و اجرایی کشور هم باید با تولیدکنندگان داخلی همراهتر شوند تا بنیه بیشتری را در تولید ملی داشته باشیم.
نمکی درباره تخصیص ارز دولتی به صنعت داروسازی گفت: فعالان اقتصادی دارو معتقدند که به دلیل بنیه اقتصادی پایین صنعت دارو فعلاً ارز ۴۲۰۰ تومانی تنها راهگشای این صنعت است و اگر قیمت ارز را بالاتر ببریم با سرمایه در گردش بیشتری که صنعت نیاز دارد، دچار مشکل میشویم.
وزیر بهداشت بیان کرد: بنابراین ابتدا باید بتوانیم سرمایه در گردش صنعت دارو را تقویت و سپس درباره تغییر نرخ ارز تصمیم گیری کنیم.
4 داروی «ضدسرطان» و «دیابت» رونمایی شد
چهار داروی ایرانی که توسط محققان در شرکتهای دانشبنیان ایرانی در حوزه سرطان و دیابت به تولید رسیدهاند صبح امروز با حضور سورنا ستاری معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری، سعید نمکی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و استاندار البرز رونمایی شد.
رگورافنیب: سرطان روده، معده و کبد، کشور تولید کننده آلمان، قیمت یک بسته ۲۸ عددی در بازار جهانی ۸۲ میلیون تومان، قیمت نمونه ایرانی معادل ۵ درصد نمونه خارجی
سورافنیب: سرطان پیشرفته کبد، کلیه و تیروئید، کشورهای تولید کننده: آلمان و آمریکا، قیمت: ۶۸ میلیون تومان، قیمت نمونه ایرانی معادل ۱۰ درصد نمونه خارجی
آمپاگلیفلوزین: دیابت نوع دو، کشورهای تولید کننده، آلمان و آمریکا، قیمت نمونه ایرانی معادل دو درصد نمونه خارجی
داپاگلیفلوزین: دیابت نوع دو، کشور تولید کننده، انگلستان، قیمت نمونه ایرانی معادل دو درصد نمونه خارجی
توصیههای تغذیهای برای روزهداران در ماه مبارک رمضان/ سحری و افطاری مفید برای روزه اولیها
زهرا عبداللهی مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشتبا بیان اینکه در ایام ماه مبارک رمضان پیروی از برنامه غذایی صحیح حائز اهمیت است، گفت: با پیروی از برنامه غذایی صحیح می توان علاوه بر برکات معنوی این ماه از فواید جسمانی آن نیز بهره برد و عادات غذایی غلط را اصلاح کرد.
وی درباره رعایت برخی نکات و مصرف مواد غذایی مناسب در وعده سحری ماه مبارک رمضان اظهار کرد: بسیاری از روزهداران فکر میکنند اگر غذای پرکالری مصرف کنند در طول روز گرسنه نمی شوند اما باید دانست که مصرف مواد غذایی پر چرب موجب تشنگی شدید می شود، به ویژه در ایامی که ماه مبارک رمضان در فصل گرم سال قرار گیرد.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت ادامه داد: همچنین مصرف مواد غذایی قندی و شیرین در سحر برخلاف باور مردم نه تنها به حفظ انرژی در طول روز کمک نمیکند بلکه به دلیل افزایش ناگهانی انسولین موجب احساس گرسنگی در طول روزه داری می شود.
عبداللهی وی با بیان اینکه مصرف برخی مواد غذایی در وعده سحر بسیار مفید هستند، گفت: مواد غذایی پرفیبر مثل سبزیجات حبوبات و غلات سبوس دار به دلیل آنکه آب زیادی جذب میکنند مانع احساس تشنگی در طول روز روزه داری میشوند.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت تاکید کرد: مصرف مواد غذایی به دلیل آنکه سرعت حرکت غذا در روده را کاهش میدهند مانع از گرسنگی در ساعات روزهداری میشود.
انتهای پیام/