بر اساس آمارها میزان خروج شهروندان در شهرستانهای چهارگانه ظرف یک دهه گذشته به شدت رو به افزایش بوده و بسیاری از روستاهای این مناطق از سکنه خالی شده اند.
بهای اجاره مسکن در این شهرستانها به دلیل رکود ساخت و ساز و نبود فضای کسب و کار مناسب نیز به طور خیره کنندهای بالا رفته است.
وضعیت مبلمان و سیمای شهری در این شهرستانها مناسب زندگی شهروندان نیست و بسیاری از شهرها دارای سیمای و منظر روستایی هستند و از کمبود امکانات خدمات رفاهی شهری رنج میبرند.
در کنار مشکلات و چالشهای ریز و درشت به نظر میرسد سرمایه گذاری بر روی معادن به عنوان یکی از ظرفیتهای مهم اقتصادی در این شهرستانها مغفول مانده است؛ و سرمایه گذاری مناسب در بخش معادن این مناطق میتواند مرهمی بر زخمهای کهنه و انبوه مشکلات به ویژه در زمینه کاهش معضل بیکاری در شهرستانهای چهارگانه باشد.
معادن فسفات چرام، هیدرات (آهک) کهگیلویه و نیترات دیشموک سه معدن مهم احیا شده در این منطقه هستند که ظرف سالهای گذشته و با حمایت دولت و پیگیری مسئولان با عبور از فازهای مطالعاتی و مراحل سخت اداری، وارد فاز عملیاتی و اجرایی شده اند.
نماینده مردم شهرستان کهگیلویه در مجلس شورای اسلامی در همین زمینه از نصب کارگاه در طرح معدن فسفات چرام، نصب تجهیزات کارگاهی و آمادگی کامل شرکت سرمایه گذاری (ایمیدرو) وزارت صنعت، معدن و تجارت در ساخت کارخانه هیدرات و همچنین تخصیص مبلغ ۴۰ میلیارد ریال برای سرمایه گذار طرح نیترات دیشموک خبر داد.
عدل هاشمی پور یادآور شد: همچنین ۱۶۰ میلیارد ریال تسهیلات با بهره پایین در اختیار سرمایه گذار طرح کارخانه هیدرات قرار گرفته و عملیات اجرایی آن به زودی آغاز خواهد شد.
نماینده مردم شهرستانهای چهارگانه کهگیلویه، چرام، بهمئی و لنده در مجلس شورای اسلامی گفت:حجم ذخیره نخستین معدن نیترات کشور در دیشموک بیش از ۶۰۵ هزار تن با عیار ۸.۱ درصد برآورد شده است.
وی ابراز امیدواری کرد که کشف ذخیره معدنی نیترات در بخش دیشموک کهگیلویه و بویراحمد، ایران را در جمع معدود کشورهای دارای این ماده معدنی راهبردی قرار داد.
کشوهای آمریکا، چین و شیلی دارای بیشترین ذخیره ماده معدنی راهبردی نیترات در جهان هستند.
هاشمی پور با بیان اینکه ایران اکنون واردکننده این ماده معدنی راهبردی است، افزود: با کشف این معدن، کشور علاوه بر اینکه از واردات نیترات بی نیاز شده، زمینه صدور آن به خارج از کشور نیز فراهم میشود.
نیترات ماده معدنی مهمی است که در حوزههای مختلف از جمله صنعت نفت و گاز، پالایشگاه ها، صنایع داروسازی و دستگاههای سرمایشی و تهویه مطبوع کاربرد دارد.
به گفته هاشمی پور، فعالیت این معدن حدود ۳۰۰ سال تخمین زده میشود.
در معدن نیترات بخش دیشموک بیش از ۴۰۰ نوع مشتقات هم تولید خواهد شد.
شماری از مردم بخش دیشموک کهگیلویه تیر سال ۱۳۸۵ در نامهای به رییس جمهوری وقت و نمایندگان مجلس شورای اسلامی، خواستار بهره برداری از معدن نیترات پتاسیم لیراب دیشموک شده بودند.
معدن لیراب دیشموک در سال ۱۳۸۰ توسط وزارت صنایع و معادن کشف شد و از طریق رسانههای همگانی درباره وجود ماده کمیاب نیترات پتاسیم لیراب به مردم اطلاع رسانی شد.
براساس اطلاعات سازمان صنعت، معدن و تجارت کهگیلویه وبویراحمد، این استان از ظرفیتهای بالایی در زمینه معدن برخوردار است و نیاز به سرمایهگذاری برای شکوفا شدن دارد.
عملیات اجرایی این طرح مهم معدنی پس از سالها رکود و توقف سرانجام با حمایت ویژه دولت تدبیر و امید و مسئولان و مقامات اجرایی کهگیلویه و بویراحمد در مهرماه سال ۹۶ وارد فاز عملیاتی شد.
نماینده مردم کهگیلویه در مجلس شورای اسلامی گفت: عملیات اکتشافی معدن فسفات چرام از سال ۱۳۴۹ آغاز و تا سال ۱۳۷۲ به طول کشید و پس از آن مطالعات امکان سنجی فنی و اقتصادی شروع شد.
براساس برآوردها، با بهره برداری اولیه از این معدن برای ۶۰۰ نفر و در دراز مدت برای یک هزار و ۲۰۰ نفر به طور مستقیم شغل ایجاد میشود.
هاشمی پور، برآورد ذخیره معدن فسفات چرام را ۸۰ میلیون تن با عیار ۸.۵ تا ۹ درصد ذکر کرد.
تاکنون ۷۵ فقره پروانه بهره برداری معدنی با حجم سرمایه گذاری افزون بر سه هزار و ۳۰۰ میلیارد ریال در کهگیلویه و بویراحمد صادر شده است.
این تعداد معدن با اشتغال ۷۵۴ نفر و دارای بیش از یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون تن ذخیره معدنی هستند.
همچنین از این تعداد هم اینک ۴۷ معدن فعال و در حال بهره برداری هستند.
میزان استخراج سالانه آنها نیز حدود ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تُن است.
سیمان، مرمریت، آهک، گچ، سنگ لاشه، مارن، شن، ماسه، فسفات، بوکسیت و سلستین از عمدهترین معادن در کهگیلویه و بویراحمد محسوب میشوند.
انتهای پیام/غ