سید هاشم سزاوار متخصص قلب و عروق، فلوشیپ آنژیوگرافی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران در گفت و گو با خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران، درباره دلایل گرفتگی عروق کرونر و بروز سکتههای قلبی در جوانان اظهار کرد: امروزه شیوع بیماریهای قلبی عروقی و کاهش سن ابتلا به این بیماریها نکتهای مهم و قابل توجه است؛ متاسفانه سن ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی از جمله سکتههای قلبی در کشور به شدت کاهش پیدا کرده است و جوانان زیادی دچار سکته قلبی میشوند.
وی افزود: فردی که در سن باروری قرار دارد و باید به رشد و بالندگی جامعه خود کمک کند، در صورت ابتلا به سکته قلبی یا فوت میکند و یا شکل زندگیاش دچار تغییر میشود؛ از این رو لزوم شناخت بیماریهای قلبی عروقی، عوامل ایجاد کننده و راهکارهای پیشگیری از آن افزایش پیدا میکند.
سزاوار بیان کرد: سن بروز سکتههای قلبی در کشور نسبت به ۳ دهه گذشته ۱۰ تا ۱۵ سال کاهش پیدا کرده است و به نسبت برخی جوامع مثل اروپای غربی، آمریکا و ژاپن این سن در کشور به طور متوسط ۱۰ تا ۱۵ سال پایینتر است.
این متخصص قلب و عروق اظهار کرد: عوامل ایجاد کننده سکتههای قلبی یا عروق کرونر در تمام دنیا مشابه بوده و ممکن است برخی از این عوامل شناخته شده نباشد. در این بین عوامل شناخته شدهای نیز وجود دارد که به عنوان عامل ایجاد بیماریهای قلبی معرفی میشود.
بیشتر بخوانید: مهمترین علائم بیماری قلبی در جوانان
وی گفت: استعمال دخانیات از جمله سیگار و قلیان یکی از عوامل بسیار مهم در ایجاد بیماریهای قلبی عروقی و سکتههای قلبی است.
سزاوار افزود: بیماری قند خون یا دیابت یکی دیگر از عوامل بسیار موثر در بیماریهای قلبی عروقی است که متاسفانه در ایران و بسیاری از جوامع شیوع آن به شدت در حال افزایش بوده و خود به عواملی دیگر وابسته است.
وی بیان کرد: پرفشاری خون یکی از عواملی است که در سکتههای قلبی، سکتههای مغزی و نارساییهای قلبی نقشی بسیار جدی ایفا میکند.
این متخصص قلب و عروق بیان کرد: کم تحرکی که در جوامع صنعتی یا در حال صنعتی شدن بسیار دیده میشود یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار در بروز بیماریهای قلبی عروقی است. همچنین چاقی و اضافه وزن که با پرفشاری خون، قند و چربی خون مرتبط است در ایجاد بیماریهای قلبی موثر خواهد بود.
سزاوار گفت: از دیگر عوامل ایجاد کننده بیماریهای قلبی میتوان به اختلال چربی یا چربی خون بالا اشاره کرد؛ متاسفانه امروزه رژیم غذایی و نوع تغذیه جوامع مختلف با تغییراتی همراه شده است و استفاده از رژیمهای غذایی پرکربوهیدرات نقشی جدی در بروز بیماریهای مختلف از جمله بیماریهای قلبی بازی میکند. رژیم غذایی که حاوی برنج زیاد، نان سفید فراوان، شیرینی و شکلات و غذاهای آماده باشد، نیز میتواند اثر منفی بر سلامت داشته باشد و بیماریهایی مختلف را در پی داشته باشد.
وی افزود: متاسفانه امروزه نان سبوس دار جای خود را به نان دارای سبوس کم داده و کربوهیدراتهای ساده که نیاز بدن هستند از بین رفته و مخاطره رژیم غذایی را افزایش داده است.
این متخصص قلب و عروق بیان کرد: آلودگی هوا عامل بعدی در ایجاد سکتههای قلبی است؛ بر اساس مطالعات مختلف آلودگی هوا میتواند به مسائل و مشکلات مختلف قلبی از جمله سکتههای قلبی و درگیری عروق کرونر منجر شود.
سزاوار افزود: در کنار تمام عوامل موثر در بروز سکتههای قلبی باید به استرس نیز اشاره کرد؛ استرس و مسائل روحی روانی به عنوان عامل تشدید کننده در این زمینه عمل میکند، اختلالی که در جوامع امروزی دائما در ابعاد مختلف بیرونی و درونی رخ میدهد.
این متخصص قلب و عروق اظهار کرد: استرسهای گوناگون ناشی از ترافیک، شلوغی و عوامل متعدد فردی و اجتماعی مجموعهای است که باعث میشود شاهد بروز سکتههای قلبی در سنین پایین باشیم.
وی بیان کرد: سالیانه بودجهای هنگفت برای درمان بیماریهای قلبی عروقی اختصاص داده میشود و اعمال جراحی، آنژیوگرافی، داروهای مختلف و بستری در بیمارستان هزینههای زیادی را بر بیماران تحمیل میکند.
سزاوار گفت: در بسیاری از کشورها برای پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی اقداماتی خوب انجام شده است و توانستهاند شیوع این بیماریها را کاهش دهند؛ اما در ایران برای پیشگیری از این بیماریها خوب عمل نشده و به اندازه کافی روی آن کار نشده است.
این متخصص قلب و عروق افزود: آموزش برای پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی بحثی چند وجهی است و وزارت بهداشت به تنهایی نمیتواند آن را انجام دهد. این آموزش میتواند از تولد آغاز شود، در خانواده ادامه پیدا کند و در مدرسه، دانشگاه و جامعه تکمیل شود.
وی گفت: خوشبختانه امروزه اتفاقاتی خوب در درمان سکتههای قلبی رخ داده و مرگ و میر ناشی از سکتههای قلبی به دلیل ایجاد روشهای درمانی نوین کاهش پیدا کرده است.
سزاوار بیان کرد: میتوان با راهکارهای ساده از بروز سکتههای قلبی پیشگیری کرد؛ ترک دخانیات از جمله سیگار و قلیان، حذف نمک از سفره غذایی، کنترل قند، فشار و چربی خون، داشتن وزن مناسب و کنترل تنشهای زندگی و استرس راهکارهایی ساده در این زمینه هستند.
بیشتر بخوانید: در کمتر از ۶۰ ثانیه از گرفتگی قلبتان باخبر شوید
این متخصص قلب و عروق افزود: افراد باید کربوهیدراتهای ساده مثل شیرینی، شکلات، برنج سفید و نان سفید را به حداقل رسانده و انواع سبزی، صیفی بهخصوص کاهو و میزان مناسب و کافی از غلات را جایگزین آن کنند.
وی گفت: یکی از بهترین راهکارها هفتهای سه بار ورزش و هر بار به مدت ۳۰ دقیقه یعنی مجموعا ۱۵۰ دقیقه در هفته است.
انتهای پیام/
من درقفسه ی سینه ام احساس دردوسنگینی دارم ایاممکن است بیماری قلبی باشد