در اولین سالگرد خروج آمریکا از توافق هستهای ۲۰۱۵ بین ایران و چندین قدرت جهانی، شرکت کنندگان در بازار انرژی منتظر میمانند تا ببینند آیا دولت ترامپ معافیت تحریمهای هشت کشور وارد کننده نفت ایران را تمدید خواهد کرد یا نه.
ترامپ تا دوم ماه مه درباره اینکه برای هشت کشور (چین، هند، ژاپن، ترکیه، ایتالیا، یونان، کره جنوبی و تایوان) معافیتهای جدیدی در رابطه با خرید نفت از ایران صادر کند، تصمیم گیری خواهد کرد. این موضوع به این کشورها اجازه خواهد داد که تا ماه نوامبر مجاز به خرید نفت ایران باشند.
تحلیلگران شرکت یوراسیا گروپ Eurasia Group در یک بیانیه تحقیقاتی که روز سه شنبه منتشر شده است اعلام کردند که احتمالا آمریکا در کاهش صادرات ایران را به صفر با وجود برخی لفاظیها در کاخ سفید برای لغو معافیت خرید نفت برخی کشورها از ایران در اوایل ماه مه ناکام خواهد ماند.
با توجه به کاهش تولید نفت اوپک و شرایط ونزوئلا، "بازار نفت احتمالا نمیتواند با از دست دادن ۱.۳ میلیون بشکه در روز نفت خام ایران بدون تاثیر باقی بماند و این موضوع میتواند سبب افزایش بهای بنزین در آمریکا شود. این به منزله خط قرمزی برای ترامپ است.
ترامپ از موافقتنامه هستهای با ایران در ماه مه سال گذشته عقب نشینی کرد و تحریمهای مربوط به صنعت انرژی کشور را در ماه نوامبر برقرار کرد. او از دولت ایران میخواهد برنامه موشکهای بالستیک را متوقف کند، حمایت خود را از گروههای ستیزه جو متوقف کند و محدودیتهای سختتر را در برنامه هستهای خود بپذیرد.
معافیتهای خرید نفت ایران برای آن از طرف آمریکا صادر شد که این کشور به مرور زمان خرید نفت ایران را کاهش دهند.
برایان هوک Brian Hook، نماینده ویژه آمریکا برای ایران روز سه شنبه به خبرنگاران گفت: "شرایط بهتری در بازار برای کاهش صادرات نفت ایران به صفر حاکم شده است. "
وی افزود:بنابراین آمریکا به دنبال آن است که هیچ کشوری را از تحریمهای خرید نفت ایران معاف نکند.
اظهارات هوک در زمانی بیان میشود که تیم امنیتی ملی آمریکا درباره اینکه به گروه کوچکی از کشورها اجازه واردات نفت خام از ایران را بدهد یا خیر دچار دو دستگی شده است.
تحلیلگران در بی ان پی پاریباس BNP Paribas در بیانیه تحقیقاتی منتشر شده در روز سه شنبه اظهار داشتند که مقامات آمریکا در این رابطه دچار دودستگی شده اند، زیرا شورای امنیت ملی "موضع گیری سختگیرتری نسبت به وزارت امور خارجه آمریکا در پیش گرفته است".
به نظر میرسد که وزارت امور خارجه به دنبال "رویکرد انعطاف پذیرتر در دستیابی به هدف دولت آمریکا برای کاهش صادرات خام ایران به سمت صفر متمایل باشد".
با وجود سردرگمی، تحلیلگران در گروه یوراسیا گروپ Eurasia Group گفتند انتظار میرود دولت ترامپ برای جلوگیری از خسارات جدید به پنج کشور که در حال حاضر از ایران نفت خام وارد میکنند یعنی چین، هند، ترکیه، کره جنوبی و ژاپن معافیت بدهد. این به این معنی است که معافیتها برای یونان، ایتالیا و تایوان منقضی خواهند شد.
لغو معافیتها با توجه به عواقب بالقوه برای هر دو بخش بازار انرژی و روابط دو جانبه آمریکا با این کشورها احتمالا ۱۵ درصد تخمین زده میشود.
تصمیم دولت در ماه نوامبر برای اعطای معافیت تحریمهای واردات نفت از ایران به هشت کشور، بازار را شگفت زده کرد و موجب سقوط سه ماهه در قیمت نفت خام شد.
اما در ماههای اخیر، بهای نفت خام افزایش یافته است. از آغاز سال ۲۰۱۹ سبدهای نفتی برنت و وست تگزاس اینترمدیت هر دو بیش از ۲۲ درصد افزایش قیمت داشته اند. شاخص برنت در روز چهارشنبه بعد از ظهر به میزان ۰.۵ درصد افزایش یافت و وست تگزاس اینترمدیت WTI با ۶۲.۷۳ دلار بیش از ۰.۲ درصد افزایش یافت.
رئیسجمهور آمریکا اغلب بر نگرانیهای خود در مورد قیمت بنزین داخلی تاکید کرده و گفته است که این موضوع منافع بالقوه تولید کنندگان نفت از حوزههای شیل آمریکا را بیش از پیش در خطر قرار میدهد. در اوایل ماه گذشته ترامپ در پیامی توییتری به اوپک گفت که اعضای آن باید نفت بیشتری را به دلیل افزایش قیمت نفت روانه بازار کنند.
ترامپ در این پیام نوشت:این موضوع بسیار مهمی است که اوپک تولید خود را افزایش دهد. بازارهای جهانی شکننده هستند و قیمت نفت بسیار بالاست.
هشدار دوم وی پس از آن صادر شد که اوپک و گروهی از متحدان تحت رهبری روسیه اعلام کردند همچنان به کاهش تولید پس از کاهش بیشتر قیمت در سال ۲۰۱۸ ادامه میدهند. این موضوع سبب افزایش بهای نفت شد.
تحلیلگران در گروه اوراسیا گفتند: "هرچند تا انتخابات ریاست جمهوری تقریبا ۲۰ ماه مانده است، اما ترامپ به وضوح همچنان نگرانیهای خود را در مورد نوسانات کوتاه مدت بهای نفت خام بیان میدارد. "
انتهای پیام/