سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

بهار و افزایش آمار مراجعان مبتلا به بیماری فاویسم/ دانسته‌هایی در مورد بیماری فاویسم و توصیه به خانواده مبتلایان

فاویسم یک بیماری ارثی خونی است که به علت کمبود یکی از آنزیم‌های گلبول‌های قرمز ایجاد می‌شود؛ این بیماری بیشتر در پسر‌ها دیده می‌شود و باید بدانیم بیماران در حالت عادی، طبیعی بوده و هیچگونه علامتی ندارند.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، بیماران مبتلا به فاویسم، در ظاهر علامتی ندارند، مگر آنکه با مواد خوراکی مانند باقلا مواجهه پیدا کنند، یعنی خود باقلا یا مواد غذائی دارای باقلا را مصرف کنند یا در موارد شدید بیماری، از کنار مزرعه باقلا عبور کنند یا در منزلی باشند که در آن باقلا پاک می‌شودکه در این صورت دچار علائم حاد بیماری می‌شوند.

معاون فنی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز با معرفی بیشتر چگونگی بروز این بیماری، گفت: ۲۴ تا ۴۸ ساعت پس از خوردن موادی که اکسیژن در آن‌ها زیاد تولید می‌شود مانند باقلا یا مصرف بعضی دارو‌های خاص مانند «آسپیرین» با دوز بالا، یا دارو‌های درمان بیماری مالاریا، تزریق ویتامین K.، مصرف برخی از آنتی بیوتیک‌ها مانند «ایزونیازید»، «نالیدیکسیک اسید»، «نیتروفورانتوئین» و «فورازولیدون»، همچنین موادی مانند نفتالین، حنا و برخی عفونت ها، فرد به طور ناگهانی دچار تب خفیف، بی حالی، رنگ پریدگی، حالت تهوع و گاهی استفراغ، قرمز یا تیره رنگ شدن ادرار به رنگ چای پررنگ و گاهی درد شکم یا کمر می‌شود؛ این افراد اگر به طور مناسب درمان نشوند، احتمال آسیب دیدن کلیه تا حد از بین رفتن کلیه‌ها و نیز کم خونی شدید و صدمات حاصل از آن وجود دارد.

ضرورت بررسی اعضای خانواده مبتلایان به فاویسم

محمدرضا کریمی افزود: در صورت وجود یک فرد مبتلا در خانواده، بررسی همه افراد خانواده و به ویژه دیگر فرزندان، اعم از پسر و دختر از نظر این بیماری لازم است، همچنین توصیه می‌شود سایر افراد مذکر بستگان نزدیک شامل پسرخاله، پسر دائی، پسر عمو و پسر عمه نیز بررسی شوند.

او با بیان اینکه در ایران فاویسم، بیشتر در سواحل دریای خزر دیده می‌شود، ادامه داد: برخی مناطق در سواحل خلیج فارس به ویژه مناطق جنوب و جنوب شرقی نیز از نظر این بیماری آمار بالائی دارند؛ به طور کلی در ایران از هر۱۰ نفر، یک نفر به این بیماری مبتلاست.

به گفته این مقام مسوول در معاونت بهداشت دانشگاه، این بیماری در کودکان یک تا ۱۰ سال و بیشتر در رده سنی زیر پنج سال دیده می‌شود.

کریمی تاکید کرد: نکته قابل توجه در مورد فاویسم اینست که به ندرت فردی سابقه قبلی مصرف باقلا را داشته است، ولی در حال حاضر با خوردن باقلا یا دارو علائمی مانند علائم بیماری فاویسم دارد که این فرد هم ممکن است بیماری فاویسم داشته باشد و باید به مراکز درمانی مراجعه کند؛ از سویی دیگر فاویسم با آلرژی تفاوت دارد یعنی مبتلایان به این بیماری نسبت به دیگر مواد غذایی آلرژی ندارند.

پرهیز از مصرف آسپرین در کودکان مبتلا به فاویسم

او با توصیه به خانواده‌هایی که فرزند مبتلا به فاویسم دارند، گفت: لازم است ضمن شناخت دقیق عواملی که موجب بروز حملات بیماری می‌شوند از جمله مصرف باقلا و برخی دارو‌های خاص و پرهیز از مصرف خودسرانه آنها، برای تسکین درد یا پایین آوردن تب کودک، هرگز به او آسپرین ندهیم و در این موارد از استامینوفن، تنها با مقداری که پزشک تجویز کرده است استفاده شود.

معاون فنی معاونت بهداشتی دانشگاه ادامه داد: در صورتی که کودکمان یا خود ما مبتلا به فاویسم هستیم، هنگام مراجعه به پزشک و یا مراکز درمانی باید ابتلای خود یا کودک را به این بیماری اعلام کنیم تا پزشکان دارو‌های بی خطر تجویز کنند، از استفاده از نفتالین و حشره کش در منزل پرهیز کرده و به یاد داشته باشیم که فرد مبتلا به فاویسم نمی‌تواند و نباید خون خود را اهدا کنند.

کریمی به مادرانی که کودک مبتلا به فاویسم دارند نیز توصیه کرد تا هنگام شیر دادن به او از مصرف باقلا و آسپرین پرهیز کنند و در مورد مصرف سایر دارو‌ها نیز با پزشک مشورت کنند.

ضرورت مراجعه به نزدیک‌ترین مرکز درمانی در هنگام بروز حمله فاویسم

کریمی ادامه داد: برخی از بیماران که میزان فعالیت آنزیم پیشگیری کننده از فاویسم در آن‌ها بسیار کم است با استنشاق بوی باقلای تازه و در مواردی حتی عبور از کنار مزرعه باقلا و یا حضور در خانه‌ای که در آن باقلا پاک شده است دچار علایم بیماری و شکسته شدن سلول‌های قرمز خون می‌شوند، بنابراین پرهیز از مواجهه به معنی نخوردن آن به تنهایی نیست، اغلب درمان کسی که دچار حمله فاویسم شده است با تجویز سرم به مقدار کافی و در صورت نیاز تزریق خون بر حسب نظر پزشک صورت می‌گیرد و در صورت بروز حمله فاویسم لازم است به نزدیک‌ترین مرکز درمانی مراجعه کرد.

او با بیان اینکه خطر بروز عارضه فاویسم پس از ۱۰ سالگی کاهش می‌یابد، به خانواده‌ها توصیه کرد پس از این سن نیز مراقب فرزندان باشند و گفت: در حال حاضر در استان فارس نوزاد به دنیا آمده را با گرفتن خون از کف پای او در روز سه تا پنج بعد از تولد از نظر ابتلا به این بیماری بررسی می‌کنند و کودکان مشکوک را در چهار ماهگی از طریق پزشک خانواده مجدد بررسی می‌کنند که در صورت تائید تشخیص به خانواده او اطلاع رسانی شده و آموزش لازم داده می‌شود، همچنین گاهی دیده شده است که در برخی محصولات غذایی به جای استفاده از مغز پسته از باقلا به صورت غیر قانونی استفاده شده است، بنابراین افراد بیمار در مصرف چنین محصلات غذایی باید دقت بیشتری داشته باشند.
انتهای پیام/م

برچسب ها: تغذیه ، اخبار سلامت
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.