سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

هنرمندی مردمان کویر از آب، باد، خاک و آتش+تصاویر

هنر سفالگری در استان یزد به ویژه در شهر میبد دارای طرح‌های ویژه‌ای است که از حال و هوای کویر نشأت گرفته است.

به گزارش خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از یزد ، شهرستان میبد در ۵۰ کیلومتری شمال غربی یزد بیشترین جمعیت بعد از مرکز استان را داراست.

شهرستان میبد نخستین شهر تاریخی ایران پیشینه‌ای چندین هزار ساله دارد.

هنر سفالگری در استان یزد به ویژه در شهر میبد دارای طرح‌های ویژه‌ای است سفالگران میبدی با مهارت خاصی با ترکیب چهار عنصر آب، باد، خاک و آتش به گل جان می‌بخشند و زیبایی می‌آفرینند.

سفال و سرامیک میبد با نقش‌های اصیل خورشید خانم  و  مرغ و ماهی شهرت فراوان دارد و در اصطلاح محلی به تولیدات سفال کواره می‌گویند.

خورشید سمبل آفتاب درخشان کویر، مرغ نماد گونه‌ای از گنجشکان نواحی کویری و ماهی کنایه از کم آبی این سرزمین است.

کوزه‌ها و کاسه‌های ساخت استان یزد، به ویژه ساخته‌های شهر میبد از ظرافت و زیبایی خاصی برخوردارند و نمونه‌های آن در سفال‌های سایر نقاط ایران به چشم نمی‌خورد.

رسول مشتاقیان رئیس میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری میبد در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از یزد ، گفت: در شهرستان میبد ۴۱ کارگاه و ۱۰ فروشگاه سفال و سرامیک وجود دارد که در این کارگاه‌ها و فروشگاه‌ها بیش از ۵۰۰ نفر مشغول کار هستند.

وی افزود: در مجموع در حوزه صنایع دستی هزار نفر یعنی یک درصد جمعیت شهرستان میبد مشغول کار هستند.

مشتاقیان ادامه داد : از اول امسال تاکنون بیش یکصد سی نفر از فعالان صنعت سفال و سرامیک میبد برای دریافت تسهیلات فراگیر و مشاغل خانگی به مبلغ بالغ بر یک میلیارد تومان به بانک‌ها معرفی و تسهیلات دریافت کرده اند.

مشتاقیان ایجاد کارگاه گل شویی را یکی دیگر از اقدامات میراث فرهنگی برای رونق این صنعت در میبد برشمرد.

مشتاقیان گفت: طرح سرامیک میبد با نقش خورشید، مرغ و ماهی در نمایشگاه بین‌المللی مونیخ در سال ۱۹۷۱ میلادی (۱۳۵۰ هـ. ش) برنده مدال طلاشد و در سایر نمایشگاه‌ها با استقبال بازدیدکنندگان و تایید صاحب‌نظران روبه رو شد.

قدمت و کیفیت سفال میبد به  برند جهانی تبدیل شد

محمدرضا دهقان مهرجردی معاون  صنایع دستی و گردشگری استان یزد در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از یزد ، گفت: صنایع دستی این دیار کویری به علت دارا بودن طرح‌ها و نقوش خاص خود بیشتر دارای جنبه نمادین بوده و ریشه در آیین‌های کهن دارد و همین موضوع وجه تمایز آن با سایر محصولات سایر استان‌ها است.

وی افزود:  با توجه به سابقه دیرینه صنایع دستی در استان یزد به ویژه شهرستان میبد این عرصه توانسته زمینه اشتغال بسیاری از افراد بومی این منطقه را فراهم کند.

دهقان مهرجردی با اشاره به طرح‌های خاص سفال و سرامیک شهر میبد، گفت: طرح‌های خاص ظروف سفالی و سرامیکی میبد بیش از ۷۰ نوع است که نشات گرفته از آب و هوا، پوشش گیاهی، مظاهر زندگی مردم و غیره است که طرح‌های معروف و تاریخی آن ،خورشید خانم، و ،مرغ و ماهی، است.

سفال و سفالگری در میبد قدمت بسیار طولانی دارد و پیشینه‌ی آن به قبل از ورود اسلام به ایران نیز باز می‌گردد چرا که سفال‌های ساخت میبد از ظرافت و کیفیت بالایی برخوردار است و رسیدن به این درجه از استادی، زمان زیادی را می‎‎طلبد.

وجود آثار زیبا و قابل توجه از سفال‌های مدل چینی مربوط به دوره آل مظفر نیز خود تاییدی بر رونق هنر صنعت سفالگری در این دوره در میبد بوده است.

سفال میبد به علت دارا بودن طرح‌ها و نقوش خاص خود که بیشتر دارای جنبه نمادین بوده و ریشه در آیین‌های کهن دارد همانند طرح خورشید خانم، ماهی، مرغ و ‎۲‎۲ نوع طرح دیگر از جمله سفال‌های مطرح ایران است و این نقوش هستند که هویت خاصی را به سفال میبد بخشیده اند به صورتی که طرح خورشید خانم در سال ‎۱‎۹‎۷‎۱ برنده جایزه نمایشگاه بین المللی مونیخ برای یکی از هنرمندان میبد شد.

رنگ و لعاب کوزه‌ها و ظروف سفالی این روز‌ها گردشگران خارجی را به خودش جذب کرده است.

با سفر به شهرستان میبد، پیشنهاد‌های زیادی از آثار تاریخی در مقابل شما قرار دارد که می‌توانید از آن‌ها دیدن کنید.

شهرستان میبد در ۵۰ کیلومتری شمال غربی یزد بیشترین جمعیت بعد از مرکز استان را داراست این شهرستان شامل یک بخش مرکزی و دو بخش بفروئیه و ندوشن و ۱۶ روستا است.

انتهای پیام/ی

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.