سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

کیفی سازی محصولات زراعی و باغداری مستلزم تامین پیش نیاز‌ها و الزامات است

تقویت و توسعه حوزه زراعت و باغداری مستلزم تامین پیش نیاز‌ها و الزامات خاص به خود در هر سه بخش کاشت، داشت و برداشت در فصول مختلف از سال است.

به گزارش گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از زنجان،بدون تردید یکی از عوامل موثر در توسعه اقتصادی هر کشوری به حوزه زراعت و باغداری آن معطوف می‌شود، عرصه‌ای که تامین کننده سلامت و استقلال غذایی هر جامعه‌ای به شمار می‌رود؛ بنابراین در صورت بروز نارسایی و خلل در این حوزه، یکی از ارکان اصلی و اساسی در توسعه اقتصادی تضعیف و متزلزل خواهد شد.

تقویت و توسعه حوزه زراعت و باغداری مستلزم تامین پیش نیاز‌ها و الزامات خاص به خود در هر سه بخش کاشت، داشت و برداشت در فصل مختلف از سال است.
 
 

انجام برخی اقدامات در مزارع و باغات در فصل زمستان و اوایل بهار توسط کشاورزان، تاثیر بسزایی در مقابله با آفات و بیماری‌ها و کنترل علف‌های هرز دارد به طوری که به واسطه انجام برخی عملیات در مزارع و باغات در طول فصل سرما، عملکرد محصول به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش می‌یابد.

آماده سازی اراضی جهت کشت بهاره پس از بارندگی‌ها و مناسب شدن رطوبت خاک، آغاز عملیات سمپاشی زمستانه (پیش بهاره) علیه برخی آفات نظیر شپشک‌ها و پسیل‌ها پس از سپری شدن اوج سرمای زمستان و قبل از بیدارشدن درختان و تورم جوانه‌ها، هرس درختان میوه از جمله توصیه‌های هواشناسی کشاورزی برای روز‌های ابتدایی اسفندماه است.
 

اقدامات مدیریتی در سطح باغات در اواخر زمستان

بهنام اوجاقلو مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی زنجان به خبرنگار گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از زنجان،مساحت باغات استان را حدود ۶۸ هزار هکتار عنوان کرد  و گفت: از این میزان ۵۴ هزار هکتار آن بارده است .

وی افزود:در اواخر زمستان کشاورزان می‌توانند درختان نامناسب باغات خود را حذف و درختان مناسب را جایگزین کنند و به کیفی سازی باغات خود اقدام کنند.

این مقام مسئول  ادامه داد:  همچنین در روز‌های پایانی اسفند کشاورزان می‌توانند باغات جدید را جایگزین باغاتی که صرفه اقتصادی ندارند نمایند.
 

وی همچنین تصریح کرد:برای بهبود کیفیت باغات موجود و ارتقای عملکرد آن‌ها انجام عملیات بیل کاری و مدیریت کف باغ به منظور مقابله با آفات، بیماری‌ها و علف‌های هرز دارای اهمیت است وباغداران برای سرشاخه کاری بویژه در درختان گردو از طریق انجام پیوند شاخه نیز می‌توانند بعد از پایان زمستان در اوایل فروردین اقدام کنند.

اوجاقلو با اشاره به اینکه محلول پاشی روغن ولک در سطح باغات نیز زمانیکه هنوز جوانه‌های درختان متورم نشده‌اند به باغداران توصیه می‌شود، خاطرنشان کرد: این کار ضمن کنترل آفات و بیماری‌ها در سطح باغ در به تاخیر انداختن گلدهی به منظور مقابله با سرمازدگی‌های دیررس بهاره احتمالی نیز موثر است.

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان افزود: کشاورزان همچنین با استفاده از  محلول پاشی  می توانند ریز مغذها را به درختان منتقل کنند و برای این کار ریز مغذی ها را در آب حل کنند و این محلول را به پای درختان بپاشند.
 

وی اضافه کرد: در برخی مناطق با پاشیدن آب روی درختان و سرد شدن جوانه‌های گل در روز‌های گرم اواخر زمستان از طریق کاهش دادن حرارت دریافتی جوانه ها، می‌توان باز شدن آن‌ها را به تعویق انداخت. البته این عمل باید حتما قبل از تحریک به رشد و باز شدن جوانه‌های گل بر روی درختان باشد

اوجاقلو در ادامه اهمیت هرس فرم دهی و تنظیم زاویه شاخه‌های اصلی در باغات تازه احداث شده را مورد تاکید قرار داد و تصریح کرد: هرس فرم دهی در اسکلت بندی درختان و افزایش مقاومت آن‌ها در تحمل بار و وزن ناشی از میوه‌ها و یا بار برف در زمستان بسیار تاثیرگذار است.
به گفته اجاقلو بهترین زمان هرس درختان میوه اواخر زمستان قبل از شروع رشد جوانه‌ها و باز شدن شکوفه‌ها بر روی شاخه‌های است چرا که در این موقع از سال که جوانه‌ها آماده بیدار شدن هستند، تشخیص جوانه زایشی از رویشی برای باغدار راحت‌تر است

وی با بیان اینکه هرس فرم دهی باید در اوایل کشت و تا ۳ الی ۴ سالگی احداث باغ انجام گیرد، عنوان کرد: باغداران در مناطق مختلف استان زنجان همچنین نسبت به انجام چا‌ل‌کود براساس آزمون خاک و با استفاده از مخلوط کود‌های شیمیایی و کود حیوانی کاملا پوسیده شده اقدام کنند.
 
 


در زمان افت شدید دما باغداران تمهیدات لازم را برای جلوگیری از سرمازدگی باغات انجام دهند


متاسفانه در سالیان اخیر پدیده سرمازدگی به کرات باعث تحمیل خسارت‌های سنگین به باغداران و کشاورزان شده و این معضل در بسیاری از نقاط کشور دامنگیر فعالان این عرصه شد.

بهار از مقاطعی است که بستر و زمینه سرمازدگی باغات و اراضی زراعی فراهم می‌شود و در صورت عدم اتخاذ تدابیر موثر و مقتضی، سوخت شدن و هدر رفت سرمایه و انرژی باغداران و زارعان بسیار محتمل خواهد بود.

تردیدی وجود ندارد کاهش محسوس و یکباره دما از پدیده‌هایی است که نمی‌توان با آن مقابله کرد، اما می‌توان با پیش بینی تمهیدات لازم، آسسیب‌ها و ضرر و زیان آن را کنترل کرد، در غیر اینصورت تحمیل خسارات میلیاردی به عرصه باغداری و کشاورزی کشور تعجب آور و غیر منتظره نخواهد بود.
 


مدیر امور باغبانی سازمان اظهار کرد: به منظور جلوگیری از سرمازدگی و پیشگیری از خسارات در باغات به کارگیری تمهیدات مختلف و اعمال مدیریت مطلوب توسط باغدار ضروری است و انجام تمهیدات در این راستا در قالب دو روش فعال (زمان بروز بحران سرمای شدید) و غیر فعال (زمان قبل از کاشت نهال و احداث باغ و یا در زمان داشت) قابل استفاده است.

 اوجاقلو در تشریح روش فعال (زمان بروز بحران سرمای شدید) تصریح کرد: یکی از اقداماتی که می‌توان در قالب این روش به کار گرفت استفاده از دمنده‌های حرارتی و همچنین استفاده از بخاری‌های باغی روش‌های هستند که از قدیم متداول بوده و در شب‌های سرد برای گرم کردن محیط باغ مورد استفاده قرار می‌گیرد.
 

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان استفاده از ماشین‌های مولد باد را روش دیگری برای حفاظت درختان میوه از سرمازدگی برشمرد و ادامه داد:می توان از ترکیب ماشین‌های مولد باد و بخاری‌های باغی به منظور ایجاد هوای یکنواخت در محیط باغ استفاده کرد.

اوجاقلو بیان داشت: غرقاب کردن باغ نوع دیگری از روش‌های قدیمی حفاظت از باغ به حساب می‌آید و در این روش درجه حرارت آب نسبت به محیط باغ بالا بوده و با غرقاب کردن سطح باغ، آب حرارت نهانی خود را به محیط اطراف داده و باعث افزایش چند درجه‌ای باغ می‌شود به طوری که از رسیدن دما به درجه بحرانی جلوگیری می‌کند و در این روش بهتر است از آب چاه به دلیل بالاتر بودن نسبی دما آن استفاده شود.

وی آبیاری بارانی و پاشیدن آب روی تاج درختان را روش دیگری برای جلوگیری از سرمازدگی درختان میوه برشمرد و ادامه داد: در این روش باید آب کافی در دسترس باشد.

اوجاقلو در ادامه ابراز کرد: بهتر است در زمان‌هایی که احتمال سرمازدگی بهاره وجود دارد از شخم زدن کف باغ خودداری شود چراکه این موضوع باعث پوک شدن خاک شده و مدت زمان ماندگاری حرارت در داخل خاک را کاهش می‌دهد.
 
ربابه شب خیز مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان  در گفتگو با خبر نگار گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از زنجان گفت: کشاورزان از اوایل بهار اراضی گندم، کلزا و جو  را رصد کنند تا به محض دیدن علائمی، چون آفت، بیماری‌ها و علف‌های هرز هر چه سریع‌تر با مشاوره  کارشناسان بخش خصوصی و دولتی  اقدام به عملیات مبارزه کنند تا از خسارت‌های احتمالی باغات و مزارعشان جلوگیری کنند.
وی در خصوص سایر محصولات کشاورزی گفت:در این موقع از سال باغداران با روغن پاشی و مبارزه زمستانه می‌توانند عملیات پیشگیری را برای جلوگیری از خسارت های احتمالی انجام دهند.
 

شب خیز در ادامه گفت: درتمام فروشگاه‌های استان به مقدار کافی سموم موجود است تا کشاورزان در سرتاسر استان به وقت نیاز مورد استفاده قرار دهند.
 
انتهای پیام/ن
 
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.