سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

مسجد رنگونی‌های آبادان مسجدی با هنر شبه قاره هند

مسجدرنگونی‌های آبادان تنهامسجد در کشور است که هنرمندان شبه قاره هند آن را بنا کرده‌اند.

به گزارش  خبرنگارگروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از آبادان ،تصویری که هر شهروند ایرانی از مسجد دارد تصویر مکانی بزرگ است که دارای گلدسته های زیبا همراه با کاشی کاری فیروزه ای رنگ و منقش به آیات قرآن است ،اما مسجدی در آبادان وجود دارد که با همه تصورات ذهنی ما از مسجد متفاوت است.

مسجدی که توسط مسلمانان کشور میانمار در آبادان ساخته شد و در ساخت آن از هنر شبه قاره هند استفاده شده است و به مسجد رنگونی‌ها معروف است .

در اوایل ساخت پالایشگاه آبادان بسیاری از کارگران و مهندسین فنی از کشور برمه به آبادان مهاجرت کردند تا در ساخت پالایشگاه آبادان مشارکت کنند، این کارگران برمه ای که همه مسلمان بودند برای انجام تشریفات مذهبی خود مسجدی را ساختند که  هم اکنون تبدیل به یکی از نقاط بسیار جذاب و دیدنی شهر آبادان شده است .

عامری نصب رییس اداره میراث فرهنگی شهرستان آبادان در مورد وجه تسمیه مسجدرنگونی ها درگفتگوبا خبرنگارگروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از آبادان ، گفت :  اهالی شهر رنگون که برای ساخت پالایشگاه آبادان به این شهر مهاجرت کرده بودند ، در ساخت و ساز و نیز اداره مسجد نقش مهمی ایفا  کردند  و حتی یکی از آنها بنام حاج آقا رنگونی مدتی امام جماعت مسجد بود که به همین دلیل مسجد بعد از مدتی به مسجد رنگونی ها معروف می شود.

وی همچنین دراین زمینه گفت: مسجد رنگونی‌ها در سال ۱۲۹۹ بنا نهاده شد، در ابتدا کارگران برمه‌ای از مسئولان پالایشگاه قطعه زمینی برای ساخت عبادتگاه درخواست کردند که در کنار پالایشگاه و مجاورت رودخانه اروند به آن‌ها زمینی داده شد و آنان با آوردن معمار و بنا از هندوستان شروع به ساخت این مسجد کردند.

عامری نصب افزود: گرچه این مسجد برای عبادت کارگر‌ها و پرسنل اهل سنت پالایشگاه بوده، ولی چون در مجاورت رودخانه قرار داشت ملوانان و کارگران کشتی رانی دراین مکان رفت و آمد می‌کردند و حتی کارگران شیعه پالایشگاه نیز از آن برای عبادت استفاده می‌کردند که این نشان دهنده صلح و دوستی بین اهل سنت و تشیع در آن زمان بوده است.

مسجد رنگونی‌های آبادان نقش و نگاری‌های بسیار زیبایی دارد که در نوع خود در کشور بی همتاست و بدون شک متاثر از هنر شبه قاره هند است، این نقش و نگاری‌ها هر کدام نماد و سمبلی از تفکر و اندیشه مسلمانان شبه قاره هند است که در قالب نقوش بسیار زیبا در این مسجد ترسیم شده است.

شهاوند کارشناس اداره میراث فرهنگی شهرستان آبادان نیز درگفتگوبا خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از آبادان ،گفت: به علت ساخته شدن مسجد توسط استادکاران هندی تمام تزئینات مسجد شباهت به تزئینات معماری معابد و مساجد هندوستان دارد، نقوش هندسی و گیاهی که در نمای بیرونی و داخلی استفاده شده همه دارای نماد و سمبل است.

وی افزود: برای رنگ آمیزی دیوار‌های مسجد از رنگ‌های طبیعی استفاده شده که در آن زمان از هندوستان آورده شد، نکته جالب در ساخت شبستان مسجد استفاده از چهار ستون است که از لوله ها‌ی نفت استفاده شده و درون آن از بتن پر شده است، همین استفاده از چهار ستون، خود نمادی بوده که نشان دهنده چهار خلیفه اهل سنت می‌باشد.

کارشناس اداره میراث فرهنگی شهرستان آبادان همچنین گفت: دیوار‌های مسجد با آجر ساخته شده که گفته می‌شود از بصره آورده شده و پوشش تمام مسجد از بتن می‌باشد و حتی تمام تزئینات را هم با بتن شکل داده اند و این خود یکی از رموز ماندگاری و سلامت نمای بنا تا کنون بوده است.

دو دانشجوی معماری بازدید کننده از مسجد رنگونی‌های آبادان در مورد این مسجد در گفتگوبا خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از آبادان ،گفتند: طرح و نقشه ساختمان مسجد ساده است، اما تزئینات و نقش ونگاری‌های آن بسیار زیبا و چشم نواز و تداعی کننده هنر بومی هنرمندان هندوستان است.

خوشبختانه در دوران جنگ تحمیلی خسارت کمی به این مسجد وارد شد که پس از جنگ مورد ترمیم قرار گرفت و هم اکنون مسجد رنگونی‌ها با هنر خاص بکار رفته در ساخت آن، در کنار ساحل اروند رود آرمیده است، و زیباییهایش را به رخ بازدید کنندگان می‌کشد.

مسجد رنگونی‌های آبادان به دلیل ویژگی‌های منحصر به فرد خود، در اسفند ۱۳۷۸ به شماره ۲۲۸۹ بعنوان یک اثر ملی از طرف سازمان میراث فرهنگی، به ثبت رسید.

این مسجد هم اکنون یکی از دیدنی‌های بسیار زیبا و بدیع شهرستان آبادان است که گردشگران بسیاری را به سوی خود میکشاند.

انتهای پیام/ د

گزارش از هدی دریس

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.