به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از تبریز، نقدینگی کم، دولتی بودن بسیاری از کارخانههای مادر، مشکلات صادرات، کمبود مواد اولیه، تکنولوژیهای قدیمی و بسیاری از مشکلات ریز و کوچک موجب کاهش یا توقف تولید کارخانهها گردیده است.
اما نکته اساسی در بسیاری مشکلات اخیر، بنگاه داری دولت در بخش تولید است به گونهای که شاهد تصدی گری دولت در واحدهای تولیدی بزرگ و مادر استانها هستیم.
از چندین سال قبل در راستای واگذاری صنایع مادر به بخش خصوصی و اجرای اصل ۴۴ سازمان خصوصی سازی کشور متصدی واگذاری کارخانجات و واحدهای تجاری، تولیدی و اقتصادی دولتی به بخش خصوصی شده است.
در این بین، آنچه در بالا نیز اشاره شد، گروه ماشین سازی تبریز و شرکتهای وابسته به آن که سابقه ۶۰ ساله در عرصه تولید کشور دارند از چند سال پیش دچار مشکلات فراوان و گستردهای شده است.
این کارخانه بزرگ با ایجاد اشتغال مستقیم و غیر مستقیم چند هزار نفری در تبریز به یکی از واحدهای تاثیر گذار تبدیل شده است که کمترین مشکل برای این کارخانه موجب آسیب رسیدن به بخشی از جامعه شهری تبریز خواهد شد.
شرکت ماشین سازی تبریز به دلیل مشکلات فراوان در اولویت اصلی واگذاری به بخش خصوصی قرار گرفت. این شرکت پس از حواشی بسیار، برای اولین بار در اردیبهشت ماه سال جاری به بخش خصوصی واگذار گردید.
این واگذاری که در سکوت خبری برگزار شد، واکنشهای منفی بسیاری از جمله واکنش تند نمایندگان آذربایجان شرقی را به همراه داشت.
نمایندگان تبریز متفق القول با ایراد چند موضوع به سازمان خصوصی سازی، واگذاری شرکت ماشین سازی تبریز را غیر قانونی و فاقد اعتبار می دانستد. اولین دلیل نمایندگان برای رد واگذاری این کارخانه عدم اهلیت خریدار و دومین دلیل عدم صلاحیت خریدار در اداره مجموعه ماشین سازی تبریز بود.
تلاش نمایندگان آذربایجان شرقی در لغو واگذاری ماشین سازی تبریز توسط سازمان خصوصی سازی به نتیجهای نرسید و در نهایت مالک ماشین سازی توانست با حمایت سازمان خصوصی سازی کشور صاحب ماشین سازی تبریز شود.
مصاحبههای مالک ماشین سازی،در ابتدای مسئولیتش نشان از عزم جدی او برای سر و سامان دادن به اوضاع کارخانه بود. او با استخدام بیش از ۲۰۰ کارگر جدید و اضافه کردن آنها به خط تولید در کنار پرداخت حقوق معوقه کارگران توانست اطمینان آنها را کسب کند و فصل جدید در مدیریت کارخانه ماشین ساری تبریز ایجاد شود.
اما این همه ماجرا نبود، نوسانات شدید ارزی و بالا رفتن نرخ دلار و در پی آن برخورد جدی مقامات قضایی با سودجویان این عرصه جهت بازگشت ثبات به بازار ارز با خبر داغ دستگیری مالک جدید شرکت ماشین سازی تبریز همراه بود؛ خبری که بسیاری از مردم تبریز را شوکه کرد.
طبق بررسیهای اولیه مالک ماشین سازی تبریز در طول مدت حضورش در ماشین سازی تبریز بیش از ۳ میلیون دلار ارز دولتی برای خرید مواد اولیه ماشین سازی تبریز دریافت کرده و بخش اعظمی از این پول را بجای خرید اقلام به سوداگری و فروش ارزهای دولتی در بازار آزاد پرداخته است.
محمد اسماعیل سعیدی نماینده مردم تبریز در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از تبریز،با اشاره به تخلفات انجام گرفته در هنگام واگذاری ماشین سازی تبریز اظهار کرد: از همان ابتدا، روندی که در واگذاری شرکت ماشینسازی طی شده بود، ابهام داشت و من در دوره قبلی مجلس هم پیگیر این موضوع بودم.
وی افزود: طرح تحقیق و تفحص از سازمان خصوصی سازی در مجلس به تصویب رسیده به در آینده نزدیک این طرح در صحن علنی مجلس بررسی خواهد شد.
احمدعلیرضا بیگی نماینده مردم تبریز در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از تبریز، با اشاره به تخلفات مالک بازداشتی ماشین سازی تبریز ،عنوان کرد: مالک ماشین سازی تبریز ارز دولتی تخصیص یافته برای خرید مواد اولیه کارخانه را در بازار آزاد آن زمان فروخته و پول هنگفتی را به جیب زده است.
وی ادامه داد: نه تنها ارزش واقعی ماشین سازی تبریز آن چیزی نبوده است که مالک آن را خریده و سازمان خصوصی سازی باید پاسخگوی این واگذری باشد بلکه مالک ماشین سازی با فروش ارز در بازار دولتی مابقی بدهی خود از خرید کارخانه را به سازمان خصوصی سازی پرداخت کرده است.
از سوی دیگر نکته بسیار مهمتر در خصوص ماشین سازی تبریز، نحوه قیمت گذاری و واگذاری این شرکت توسط سازمان خصوصی سازی و شخص مدیر کل این سازمان است.
یکی از تشکلهای دانشجویی دانشگاه سهند تبریز که موضوع ماشین سازی تبریز را در راستای مطالبه گری دانشجویان از مسئولین به عنوان یک موضوع اصلی مورد مطالبه خود قرار داده است بحث نحوه واگذاری ماشین سازی تبریز است.
علی سنبلی مسئول این تشکل دانشجویی در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از تبریز، با اشاره به اسناد موجود در تخلفات صورت گرفته در قضیه واگذاری مجموعه ماشین سازی تبریز اظهارکرد: متاسفانه قیمت گذاری این شرکت اصلا درست نبوده به طوری که قیمت سال ۹۴ را برای سال ۹۷ لحاظ کرده اند.
وی ادامه داد: قیمت گذاری تجهیزات ماشین سازی نیز کاملا اشتباه و غیر قابل قبول است چراکه کل قیمت گذاری برای تجهیزات چیزی معادل ۸۰ میلیارد تومان است، بررسیهای ما نشان می دهد که قیمت تنها یک قلم از تجهیزات چیزی معادل ۵۰ میلیارد تومان است.
سنبلی با انتقاد از عملکرد سازمان خصوصی سازی و عدم پاسخگویی به این مسائل گفت: ما بارها از رییس سازمان خصوصی سازی برای حضور در دانشگاه دعوت کرده ایم، اما تاکنون ایشان دعوت ما را قبول نکرده اند.
گفتنی است چند روز پیش اولین دادگاه قربانعلی فرخزاد به اتهام اخلال در اقتصاد کشور برگزار شد، فرخزاد در این دادگاه برخی از اتهامات را قبول و برخی دیگر را رد کرد.
کش و قوسهای فراوان و مشکلات جدی و اساسی ۷ ساله ماشین سازی بیشتر از آنکه متوجه سازمان خصوصی سازی و یا مالک بازداشتی آن باشد، متوجه کارگران این مجموعه برزگ است. کارگران هر روز در برزخ تعطیلی یا رونق کارخانه بر سر کار خود حضور می یابند.
یکی از کارگران گروه ماشین سازی تبریز در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از تبریز، با بیان آشفته بودن وضعیت کارخانه، عنوان کرد: بیش از ۷ سال است که کارگران ماشین سازی تبریز روز خوش ندارند.
وی ادامه داد: هر روز خبر از تعدیل یا تعطیلی واحدهای این مجتمع به گوش می رسد.
این کارگر میافزاید: یک زمانی چندین ماه حقوق کارگران عقب افتاده بود که با واگذاری آن به بخش خصوصی این مشکل تقریبا حل شد، اما ظاهرا مالک ماشین سازی نیز تخلفات گستردهای انجام داده است.
آنچه واضح است، نیاز به تصمیم گیری سریع در خصوص ماشین سازی تبریز در میان مسئولین مربوطه بسیار ضروری است. وضعیت نامعلوم کارخانه از یک طرف، کم شدن تولید ازطرف دیگر و از همه مهمتر بلاتکلیفی کارگران از طرفی، همگی موجب بروز مشکلات فراوان در سطح شهر تبریز و بخشی از خانوادههای مرتبط با این صنعت شده است.
انتهای پیام/