به گزارش خبرنگار
وی افزود: با مشاهده نتایجی که زندان برای افراد داشته است قانونگذار از سال ۱۳۹۲ به سمتی رفته است تا آمار حبس در جامعه کمتر شود و به همین دلیل مجازاتهای جایگزین حبس را مطرح کرده است تا دستگاه قضایی و اجرایی در بعضی از جرائم از چنین مجازاتهایی به منظور کاهش آمار زندانیان استفاده کند.
اطمینان به جرائمی که مشمول مجازاتهای جایگزین حبس میشوند اشاره کرد وگفت: برای جرایمی با مجازتهای ۳ ماه حبس، بین ۳ تا ۶ ماه حبس و ۶ ماه تا ۱ سال حبس، در جرائم غیرعمدی با مجازات زیر ۲ سال حبس، گاهی مجازاتهای بیش از ۲ سال مثلا قتل غیرعمد که مجرم سابقه کیفری ندارد میتوان چنین مجازاتهایی صادر کرد.
رییس شعبه ۱۰۸ محاکم کیفری ۲ شهرستان کرمان با اعلام اینکه این گونه مجازاتها برای قاضی و متهم برد-برد است افزود:مجازاتهای جایگزین حبث سوء سابقه کیفری برای افراد ایجاد نمیکند.
وی افزود: مجازاتهای جایگزین حبس در بعضی موارد مانند قتل عمد، معاونت در قتل و مسائل امنیتی به هیچ وجه امکان پذیر نیست.
اطمینان گفت: مطابق با آیین نامه ابلاغی از سوی ریاست قوه قضاییه یک سری ادارات به عنوان نهاد پذیرنده باید با دستگاه قضایی همکاری کنند که این نهادها شامل سازمانهای دولتی آموزش و پرورش، جهادکشاورزی، پزشکی قانونی، دانشگاهها، محیط زیست و ... میشود که متهم به جای گذراندن مجازات خود در زندان به منظور انجام اقدامات عام المنفعه و خدمت رسانی به مردم به این ادارات منتقل میشود.
وی با بیان اینکه متاسفانه این موضوع هنوز در سازمانهای پذیرنده به خوبی جا نیفتاده است و فرد مجرم را در مجموعه خود نمیپذیرند، افزود: برای بازگشت افراد مجرم به جامعه باید همهی دستگاهها دست به دست هم بدهند و همکاری کنند چرا که باید بدانیم عواقب زندان علاوه بر فرد، خانواده و جامعه را نیز درگیر میکند.
اطمینان افزود: فردی که به زندان میرود به آن برچسبی میخورد و تا این برچسب پاک شود برای او مشکل ساز خواهد بود مثلا اگر تحصیل کرده و شاغل باشد از نظر علمی، شغلی و موقعیتی دچار مشکل میشود باید این فرد در مسیری قرار گیرد که هم مجازات شود و هم آسیبی به موقعیت او وارد نشود و به راحتی به جامعه بازگردد.
رییس شعبه ۱۰۸ محاکم کیفری ۲ شهرستان کرمان گفت: در دنیا حبس و زندان دیگر جوابگو نیست چرا که گاهی اوقات افرادی مرتکب خطا میشوند که ورزشکار یا تحصیلکرده هستند و این افراد به دلایلی دچار خطا شدهاند و این امکان وجود دارد که به جای حبس از مهارت و علم آنان استفاده و خدماتی را به مردم ارائه کرد.
اطمینان افزود: برای اینکه وضعیت زندانهای ما مطلوب شود نیازمند همکاری همهی دستگاهها هستیم و تاکنون دانشگاهها و وزارت ورزش و جوانان بیشترین استقبال را در خصوص مجازاتهای جایگزین حبس داشتند و امیدواریم همه همکاری کنند و قانونگذار نیز دست قاضی را بیشتر باز بگذارد تا علاوه بر مجازات، از علم، هنر و مهارت افراد در جهت خدمت رسانی به مردم استفاده کنیم.
وی در رابطه با اجرای درست حکم توسط مجرم در سازمان پذیرنده گفت: مدیرکل سازمان مربوطه و قاضی اجرای حکم باید مستقیماً نظارت داشته باشند.
این مقام قضایی افزود: اگر دستگاه پذیرنده دستور دستگاه قضایی را در خصوص اجرای مجازاتهای جایگزین حبس اجرا نکند قانون گذار مجازات کلی برای آن تعیین کرده و محکوم میشود.
اطمینان افزود: مجازاتهای جایگزین حبس با وجود حواشی، زمانبر بودن و داشتن نظارت در مجموع کار خوبی است و عوارض و عواقب آن از زندان بهتر است و میتوان گفت: رویکرد خوبی برای دستگاه قضایی مردم و نظام جمهوری اسلامی است.
رییس شعبه ۱۰۸ محاکم کیفری ۲ شهرستان کرمان گفت: در مجازاتهای جایگزین حبس نوع مجازات به صورت دقیق مشخص نشده است و قاضی میتواند حکم خدمات عمومی رایگان را بر اساس توانایی، مهارت و علم فرد مجرم صادر کند.
این مقام قضایی به مجازاتهای جایگزین حبسی که تاکنون صادر کرده است اشاره کرد و افزود: کاشت درخت در محیط زیست، تنظیف رودخانه، پاک کردن محیط زیست، آموزشهای مختلف در سطوح مختلف مدارس و فنی و حرفهای و دانشگاهها، خدمات پزشکی و دندانپزشکی، خدمات به بیماران بدون همراهی در بیمارستانها، کمک به دانشجوهای بی بضاعت، تهیه کتاب، توزیع غذا بین کودکان کار و افراد بی بضاعت از جمله این مجازاتها بوده است.
رییس شعبه ۱۰۸ محاکم کیفری ۲ شهرستان کرمان گفت: هیچ قاضی دوست ندارد که فردی را راهی زندان کند، ولی به عنوان سرباز عدالت مجبور است قانون را رعایت کند و این نوع مجازاتها سبب رضایتمندی قضات و مردم شده است.
اطمینان افزود: در این ۳ سال که رییس شعبه ۱۰۸ کیفری بودهام ۳۲ حکم جایگزین حبس صادر کردم و امیدوارم تعامل دستگاه پذیرنده با دستگاه قضایی بیشتر شود و همکاری کنند تا بتوانیم این مجازاتها را جایگزین زندان کنیم.
انتهای پیام/ی