سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان‌ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

هر آنچه از خطرهای مرگبار مواد مخدر باید بدانید؛/ قسمت سوم

«شیشه» چیست؟/ شادی آوری که سلامت کبد و کلیه هایتان را نشانه می‌رود

یک کارشناس ارشد مشاوره خطر‌های هولناک مصرف شیشه را که شیوع زیادی در بین زنان و دختران دارد، بیان کرد.

به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران، این روز‌ها در جامعه انواع مواد مخدر مصرف می‌شود، بنابراین شیوع انواع مواد مخدر گیاهی و صنعتی در حال گسترش است، به همین منظور حوزه کلینیک در نظر دارد خطر‌های مصرف مواد مخدر مختلف را هر هفته یکشنبه‌ها در صفحه علمی پزشکی منتشر کند.

همه چیز درباره شیشه

سید علی بهشتی کارشناس ارشد مشاوره در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران، درباره ماده مخدر شیشه اظهار کرد: شیشه یا کریستال نوعی ماده مخدر اعصاب از خانواده آمفتامین‌هاست که اثر مستقیمی بر مغز می‌گذارد و عامل برانگیختن شادی، هیجان و تمرکز زیاد در فرد بوده و نوعی محرک قوی است.

وی درباره عوارض مصرف طولانی مدت شیشه بیان کرد: مصرف طولانی مدت شیشه عواقب شدیدی مانند اختلال شدید در خواب، بی‌اشتهایی و تشنگی در فرد مصرف کننده را به همراه دارد، شیشه کبد و کلیه‌ها را برای جذب و دفع مواد دچار اختلال می‌کند بنابراین با گذشت زمان شخص مصرف کننده مبتلا به نارسایی کبد و کلیه‌ها می‌شود.


بیشتر بخوانید: فرد معتاد به ماده مخدر شیشه را چگونه شناسایی کنیم؟


عمر اثرگذاری شیشه چقدر است؟

این کارشناس ارشد مشاوره افزود: عمر اثرگذاری شیشه بین ۹ تا ۱۲ ساعت است، بنابراین با گذشت زمان از اثر نشئگی آن کاسته می‌شود که این امر به علت تخلیه و آزاد شدن زیاد انرژی است در نتیجه فرد مصرف کننده دچار خستگی مفرط می‌شود، بنابراین در چرخه اجبار به مصرف قرار می‌گیرد و به استفاده دوباره از این ماده مخدر روی می‌آورد.

بهشتی تأکید کرد: ترکیب اصلی شیشه از آمفتامین گرفته شده که یک ماده محرک است بنابراین سیستم عصبی و مغز را به شدت تحریک می‌کند، ماده مخدر شیشه یا کریستال به شکل پودر‌های سفید و بلور‌های کوچک شبیه شیشه است و اغلب بوی خفیفی دارد و طعم تلخی در دهان ایجاد می‌کند.

انواع روش‌های مصرف شیشه

وی در باره انواع روش‌های مصرف شیشه تصریح کرد: شیوه مصرف شیشه در ایران اغلب از طریق ابزاری شبیه چُپق شیشه‌ای بوده که به پیپ معروف است، ولی این ماده مخدر به شکل خوراکی و تزریقی هم استعمال می‌شود.

تاریخچه مصرف شیشه

این کارشناس ارشد مشاوره گفت: تاریخچه مصرف شیشه به سال ۱۸۹۳ میلادی (در زمان جنگ جهانی دوم) برمی‌گردد که برای رفع خستگی و افزایش انرژی در سربازانی که روز‌های متوالی در جنگ حضور داشتند، استفاده می‌شد پس از جنگ جهانی دوم مصرف این ماده مخدر به علت عوارضی شدید که در افراد ایجاد می‌کرد، ممنوع شد.


بیشتر بخوانید: افزایش قیمت مخدر شیشه تا ۱۰۰ میلیون تومان


بهشتی اظهار کرد: در ایران باور‌های غلط و کاربرد‌های غیر علمی شیشه باعث شد که مصرف این ماده مخدر گسترش پیدا کند، قیمت پایین تولید شیشه ناشی از تولید آشپزخانه‌ای بوده که روشی غیر علمی و آزمایشگاهی است، در این شیوه برای تهیه این ماده مخدر اغلب از مواد اولیه‌ای استفاده می‌شود که به شدت آسیب‌زننده هستند.

وی بیان کرد: متأسفانه در گذشته برخی از افراد تصور می‌کردند که ماده مخدر شیشه اعتیاد‌آور نیست در حالی که این باوری غلط بود، بنابراین امروزه با توجه به آگاهی اغلب مردم از عوارض و پیامد‌های طولانی مدت مصرف شیشه، استفاده از این ماده مخدر در بین افراد کاهش پیدا کرده است.

این کارشناس ارشد مشاوره افزود: امروزه افراد دچار چاقی مفرط به ویژه زنان و دختران برای لاغر شدن به مصرف ماده مخدر شیشه روی می‌آورند که شیوه استفاده برای آن‌ها اغلب به شکل خوراکی است.

بهشتی تأکید کرد: متأسفانه دسترسی آسان و ارزان بودن ماده مخدر شیشه همراه با باور‌ها و اعتقادات اشتباه موجب شد که این ماده مخدر در بین ایرانیان رواج پیدا کند که خوشبختانه پس از مدتی با مشاهده پیامد‌های مخرب شیشه تمایل به مصرف آن در بین افراد کاهش پیدا کرد، ولی نباید از این موضوع غافل شد که سوداگران بازار مواد مخدر می‌توانند این ماده مخدر را در اشکال متفاوت دوباره به بازار روانه کنند و از این طریق به سودجویی خود ادامه دهند.

 تأثیرات جسمانی مصرف شیشه

وی تصریح کرد: خشکی دهان، افزایش سرعت تنفس، سردرد‌های شدید، حالت تهوع، تعریق بیش از اندازه بدن، سرگیجه، افزایش فشار خون و حرارت بدن، تپش قلب، خشکی دهان، سوزش و ترک لب‌ها، بزرگ شدن مردمک چشم‌ها، سیاهی رفتن چشم‌ها و لرزش دست و انگشتان از جمله تأثیرات جسمانی مصرف شیشه است.


بیشتر بخوانید: شیشه‌ای که شیشه عمر می‌شکند/ فرجامی فاجعه بار!


 مهم‌ترین اثر‌های مصرف شیشه بر رفتار

این کارشناس ارشد مشاوره گفت: از جمله اثر‌های مصرف شیشه بر رفتار می‌توان به افزایش حرکت‌های فیزیکی، حالت سرخوشی و ناآرامی، اضطراب و دلواپسی، پرخاشگری، خشونت و دشمنی، بی‌خوابی شدید، حمله‌های ناگهانی، هراس و اضطراب، پارانویا (سوء ظن شدید) همراه با توهم، نشاط و دلخوشی بیش از حد، پرحرفی، تکرار صحبت‌ها و کار‌های ساده، تغییر ناگهانی در رفتار و گفتار، اختلال در درک، نارسایی کلیه‌ و ریه، بی‌اشتهایی، سوء تغذیه و کاهش وزن شدید و عوارض قلبی خطرناک، اشاره کرد، مصرف زیاد و یکباره شیشه به علت پیامد‌های قلبی شدید می‌تواند منجر به مرگ شود.

 مهم‌ترین علائم ترک شیشه

بهشتی در باره علائم ترک شیشه برای ساعت‌ها و روز‌های نخستین اظهار کرد: افسردگی، خونسردی و بی‌علاقگی، خواب طولانی، به هم ریختگی روحی، کاهش انرژی، برآشفتگی، توانایی محدود در دستیابی به لذت‌ها، ناتوانی و درماندگی، اختلال در خواب و انجام وظایف و کار‌های روزمره از جمله علائم ترک شیشه برای ساعت‌ها و روز‌های نخستین هستند.

 مؤثرترین روش‌های درمان سوء مصرف شیشه

وی بیان کرد: نخستین قدم برای انجام هرگونه اقدام درمانی داشتن تمایل واقعی فرد برای رهایی از اجبار به مصرف هرگونه ماده مخدر است، اگر شخص مصرف کننده ماده مخدر تمایلی به ترک نداشته باشد هر تلاشی در طولانی مدت بی نتیجه بوده و از دست دیگران کاری ساخته نیست.

این کارشناس ارشد مشاوره افزود: در مواردی معدود به علت عوامل متعددی مانند شرایط جسمانی خاص بیمار و همپوشانی با بیماری‌های دیگر متخصص درمان اعتیاد، اولویت را بر کنترل مصرف می‌گذارد و سعی می‌کند به کمک برخی دارو‌ها آسیب‌های ناشی از استعمال ماده مخدر را به حداقل برساند.

بهشتی تأکید کرد: درمان اعتیاد یکی از دشوارترین و پیچیده‌ترین موارد درمان در علم پزشکی و روان‌درمانی است و موفقیت درمان تنها در صورتی افزایش پیدا می‌کند که علم، تجربه، هنر، عشق، صبر و تعهد میان درمانجو و درمانگر با هم درآمیزد و به شکل همزمان به درمان فردی، خانوادگی و گروهی پرداخته شود.

وی تصریح کرد: آسان گرفتن درمان، اقدام به درمان بدون بررسی و مطالعه کافی و درمان‌های کوتاه مدت، ناکامی‌های مکرر در روند درمان را موجب می‌شود، بنابراین نتیجه‌ای غیر از ناامیدی را برای فرد مصرف کننده به همراه ندارد.

این کارشناس ارشد مشاوره گفت: درمان سوء مصرف مواد مخدر به دو بخش (ترک فیزیکی و بازیابی سلامت جسمانی و درمان روانشناختی) تقسیم‌بندی می‌شود، برای بخش درمان فیزیکی و بازیابی سلامت جسمانی می‌توان از مراکز درمانی، کمپ‌های ترک اعتیاد و مؤسساتی بهره برد که ضمن داشتن گواهی و مجوز‌های تخصصی، از پروانه کار قانونی هم برخوردار باشند و آن‌ها را در معرض دید متقاضیان قرار دهند.

بهشتی یادآوری کرد: برای بخش درمان روانشناختی، مصرف‌کنندگان مواد مخدر باید از متخصصان روانشناس و مشاور در درمان اعتیاد کمک بگیرند که ضمن داشتن تحصیلات مرتبط، گواهی‌های کار در درمان اعتیاد و سوء مصرف مواد را داشته باشند، معتادان برای درمان روانشناختی می‌توانند از کمک‌های سازمان‌های مردم‌نهاد (NGO) هم بهره‌مند شوند.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۵
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۰۱:۰۷ ۲۷ مرداد ۱۴۰۱
سلام
من یک بار خود خواسته و برای کمک به بهترین دوستم درگیر مصرف شدم وبعد از یک ماه با ریختن مقداری از ...‌ شه . در آب بطری نوشایه ۱/۵ لیتری و آب اضلفه کردن به آن بطری در دوهفته تونستم کامل ترک کنم کم کردن مصرف سه روز اخر ...‌ و اب
ناشناس
۰۱:۳۰ ۲۹ آذر ۱۴۰۰
خاهش میکنم کسی که تجربه وسواد نداره بیخودی برا مردم نسخه نپیچید ...کلونازپام وقرصهای روان گردان خودشون پسرعموی بزرگ شیشست ....خاهش میکنم کسی به اینها اعتماد نکنه
زهرل
۰۰:۳۰ ۲۱ فروردين ۱۴۰۰
داداشم شیشه و هروئین مصرف میکنه .داغون و افسرده شدم.همین یه دونه داداش رو دارم .بابام پارکینسون داره.مامانم عصبیه .. خودم تازه عقد کردم ولی حوصله ندارم... ای خدا به دادمون برس خسته شدم از اینهما بدبختی...مالی ..روحی.. بدون دلخوشی... یا صاحب الزمان ادرکنی ..پس کجایی آقا به دادمون برس
Golnaz
۱۰:۴۷ ۰۷ مهر ۱۳۹۹
خب که چی شیشه مصرف میکنین
اس
۰۰:۵۴ ۲۵ مرداد ۱۳۹۹
شوهرم چندماه که شیشه ای شده یعنی یک سال پیش کمپ انداختیم ولی دوباره مصرفی شده مشکل اعصاب داره چهارتا بچه دارم نمیدونم چکارکنم مدام ماراازخونه می ندازه بیرون الان باخانواده همکاری‌ کردم ی اتاق بش دادن ومن بلاتکلیف بچه ی نه مه دارم لطفا کمکم کنید چه کنم
نیایی
۰۴:۳۸ ۰۳ خرداد ۱۳۹۹
کمکم کنین
ام البنین
۲۲:۰۹ ۲۷ فروردين ۱۳۹۹
سلام همسر من یکساله که حرف های بی ربط میزنه توهم میزنه فحاشی میکنه بی خوابی خیلی شدید و.....که فهمیدم دچار مصرف شیشع شده خیلی تلاش کردم که ترک کنه حتی تو خونه نگهش داشتم و نزاشتم سمتش بره ولی بعدش فورا رفت سراغش دیگع واقعا نمیدونم باید چیکار کنم شما نظر بدید چیکار کنم ؟
رضا
۰۷:۰۹ ۰۶ مرداد ۱۳۹۹
قرص ریتالین بگیربده بهش کم کم کمش کن بعدکلونازپام بده بخوره براخواب وآرامشش اگه خیلی بالاست مصرفش ازقرص متادون استفاده کن چون ضدشیشه هست
ناشناس
۰۱:۱۲ ۲۴ فروردين ۱۳۹۹
من دوماه شیشه مکشم
mehrdad
۰۱:۵۸ ۲۸ دی ۱۳۹۸
مدتیه که تو دام شیشه افتادم ،در واقع بخاطرِ اراده سست ام افتادم تو مواد،دیگه از سرکوفت زدن و نگاه های معنی دار خانواده خستم...البته حق هم دارن و حرفی توش نیست.
چون دوست دارن پیشرفتمو ببینن و بچه هامو بغل کنن
ولی حتی دیگه نمیتونن خودمو بغل کنن... -__-
ناشناس
۱۷:۳۵ ۱۶ دی ۱۳۹۸
خوب بود
مِرداد
۰۲:۰۴ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
من احتیاج به کمک دارم، فقط دعام کنید، از خودم نفرت دارم
میخوام ترک کنم دلم واس پدر مادرم میسوزه ، روم نمیشه پیش خواهرام بشینم
نگار
۰۳:۵۳ ۱۳ شهريور ۱۳۹۸
خداکمک کنه
ناکام
۰۹:۳۳ ۰۸ شهريور ۱۳۹۸
منم مثل همه شما به درد بی درمان اعتیاد به شیشه مبتلا هستم و الان 12 ساله مصرف میکنم، شیشه بهترین دوران زندگیمو ازم گرفت سنبین 20 تا 32، اصلا یادم نمیاد چطوری گذشته،کل این 12 سالو مرور کنم اتفاق خاصی جز پسرفت و زوال نیفتاده، هر روز کارم شده حصرت خوردن، تازه متوجه شدم چیکار با عمرم و دوران اوج جونیم کردم، خیلی دارم غصه میخورم، دارم با چشمای خودم سبقت گرفتن اطرافیانمو می‌بینم که با چه شتابی درحال پیشرفت هستن و من انگل فقط میشینم و نگاه میکنم، 2 تا از برادرای کوچیکتر از خودم ازدواج کردن و بچه‌شونم دارن و روز به روزم میبینن ماشالله وضعشون بهتر و بهتر میشه، من هنوز دنبال تعمیر فندک اتمی و چت بازی‌های شیشه هستم،نگاه‌های ترحم آمیز برادرانم و پرپر شدن مادرم جلوی چششم بخاطر اعتیاد من
بهرام
۱۹:۰۵ ۲۹ مرداد ۱۳۹۸
سلام من 8ساله پاکم وبه مدت 8سال مدام مصرف کردم که زندگی من داشت میپاشید ولی با کمک جلسات گروهی NAتونستم پاک بمونم والان 8ساله هیچ دودی مصرف نمیکنم پیشنهاد من جلسات NAهست
ناشناس
۰۶:۱۱ ۰۷ مرداد ۱۳۹۸
سلام من چندوقته یعنی ده روزشیشه مصرف میکنم چون کارم سخت است نمیتونم کناربزارم خواهشن یک داروی جاب گذین بهم معرفی کنید
رضا
۰۷:۰۵ ۰۶ مرداد ۱۳۹۹
قرص ریتالین بخور کم کم کمش کن وکلونازپام هم بخوربراآروم شدن
مجید
۰۷:۱۲ ۲۸ تير ۱۳۹۸
باسلام.من چند ماهی میشه شیشه رو ترک کردم مصرفم خیلی بالا بود،الان ۹ ماهه ترک کردم ولی هنوز عوارضش تو بدنم مونده تموم بشو هم نیست، یه گوشم از یه ماه بعدش شروع به وزوز کرده شبو روزو ازم گرفته گاهی دیوونم میکنه، بدتر از اون خارش شدید بدنم الخصوص بالای زانوهام که بقدری شدید خارش میگیره که با چاقو میخارونم تا خون بیرون نیاد ول نمیکنه بعدی هم وقتی زیاد کار میکنم دستو پاهام ورم میکنه تاول هم میزنه دیگه خسته شدم هیچ دکتری هم سردرنمیاره دردم چیه لطفا اگه کسی میدونه کمکم کنه ممنونم
سلام من رضویان هستم
۰۳:۰۳ ۱۶ تير ۱۳۹۸
من سالها پیش شیشه مصرف میکردم. ولی یا میل و خواست درونی خودم ترک کردم و الان حدود 6 ماه است که مصرف نمیکنم.. ولی شبها بی خوابی و اظطراب و دلهره منو ازیت میکنه. لطفا کمکم کنید. متشکرم
ناشناس
۰۷:۰۶ ۰۶ مرداد ۱۳۹۹
قرص کلونازپام فقط وفقط من خودم امتحان کردم که میگم
بهار
۰۸:۲۶ ۱۳ خرداد ۱۳۹۸
من چنووقتی دنبال شیشه میرم نمیدونم چراولی هنوزپیدانکردم میترسم مصرف کنده بشم تمام عواقبشم میدونم اعضای خانواده ام چندسال پیش مصرف کننده بودندمن نه الان همه درصلح وسلامتی به سرمیبرن ولی خودم چنووفتی اذیت میشم درضمن ازاون زمان ده سال گذشته من چرادلم میخوادمصرف کنم همش توخواب میبینم خسته شدم
ناشناس
۱۰:۴۹ ۲۹ بهمن ۱۳۹۷
ایا شبشه برای کبد چرب چه عوارضی داره
رضا
۲۰:۳۲ ۰۲ دی ۱۳۹۷
بجای یک روانپزشک یا روانشناس سلامت نباید یک کارشناس ارشد مشاوره که کارش مشاوره تحصیلی و مشاوره خانواده و ازدواجه نظر بده . مرزبندی علمی باید رعایت بشه
ناشناس
۲۰:۳۲ ۰۲ دی ۱۳۹۷
خدا بداد جوانان ما برسه
مونا
۲۳:۱۳ ۲۰ مرداد ۱۳۹۸
داداش منم شیشه مصرف میکنه همه خانواده را داغون کرده زن و بچه اش از دست داده خودشم اواره شده