ظهرابی با اشاره به سابقه زیست گورخر در پارک ملی کویر گفت: این پارک ملی با مساحت چهارصد هزار هکتار در جنوب شهر گرمسار واقع شده و به واسطه دوری از مراکز مسکونی در شرایط فعلی امنترین و بی تغارضترین منطقه تحت مدیریت کشور است این منطقه تا دهه شصت زیستگاه گور خر آسیایی بوده، اما با توجه به هجوم و استقرار دامداران و تخریب زیستگاه و شکار بی رویه در اوایل انقلاب در این پارک منقرض شد.
وی گفت: بر اساس بررسی انجام شده این پارک از مطلبوبیت زیستگاهی مناسبی برای این گونه برخوردار بوده و بر اساس برنامه ریزی انجام شده قرار است. مرکز تحقیقات تکثیر و احیای گورخر در پارک ملی کویر احداث و سپس از موالید حاصله برای معرفی مجدد این گونه به پارک ملی استفاده شود.
معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی افزود: در حال حاضر، ۹ راس گور خر در این مرکز مستقر شده اند و قرار است حد اقل ۱۵ راس دیگر هم به این جمعیت اضافه شوند. طرح قبلی احیا و معرفی مجدد گورخر به زیستگاه پارک ملی کویر، بازنگری و اصلاح شده و به جای رها سازی و معرفی سریع به معرفی آرام و تدریجی تبدیل شده است. وی اضافه کرد: شیوه انتقال گورها نیز پس از چندین جلسه کارشناسی و بررسیهای میدانی اصلاح و با توجه به حساسیت ویژه این گونه از تله انتظاری بدون بیهوشی و با کمترین استرس ممکن استفاده شده است.
وی گفت: این پروژه تحت نظارت مستقیم مدیرکل دفتر حیات وحش سازمان و مشارکت موثر کارشناسان و محیط بانان استان یزد و کارشناسان سازمان مرکزی انجام شده و با توجه به وقایع تلخ در فاز اول پروژه تمام جوانب امر دقیقا مورد توجه قرار گرفت، تا شاهد انتقال گورخرها در مسافتی حدود ٨٠٠ کیلومتر با موفقیت کامل باشیم.
ظهرابی تصریح کرد: بر اساس طرح جدید سایت تکثیر و پرورش مناسبی با رعایت کامل اصول فنی به زودی در این پارک احداث میشود و گورخرهای انتقالی در این سایت نگهداری خواهند شد. وی در پایان مطرح کرد که در حال حاضر به لحاظ رعایت مسایل فنی گور خرها در دو قرنطینه جداگانه نگهداری میشوند و سایت اصلی نیز در مجاورت همین مکان احداث میشود.
وی ادامه داد:به گفته نیره پورملائی مدیر کل حفاظت محیط زیست استان یزد، پس از هفتهها تلاش و برنامه ریزی، تیم اجرایی یگان حفاظت محیط زیست استان یزد با نظارت دفتر حیات وحش و آبزیان آبهای داخلی برای زنده گیری گورخر از سایت گوراب استان یزد، در محل حاضر و طبق پروتکل مربوطه اقدام کردند.
معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی افزود: در این عملیات از روش قفس زنده گیری استفاده و پس از ۴ روز رصد و پایش مستقیم گورخرها ۴ راس گورخر با ترکیب (یک راس نر و سه راس ماده) کاملاٌ سالم زنده گیری و با کامیون به محل پارک ملی کویر انتقال داده شدند؛ و گورخرها پس از طی مسافت حدود ۸۰۰ کیلومتر، با موفقیت صد درصدی کاملا سالم به سایت گورخر پارک ملی کویر استان سمنان تحویل داده شدند.
انتهای پیام/