سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

انزوای «ارباب اره‌ها» در بوئنوس‌آیرس

در بوئنوس‌آیریس، یکی از مهم‌ترین شهرهای آمریکای لاتین صدای مخالفان بن‌سلمان از فعالان ضدامپریالیستی بلندتر است.

به گزارشگروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان،  اجلاس گروه موسوم به جی 20، متشکل از 20 اقتصاد بزرگ جهان که بیش از 80 درصد اقتصاد جهانی را در اختیار دارند، در بوئنوس‌آیرس آرژانتین آغاز به کار کرد. این اجلاس اقتصادی اما امسال با حاشیه‌‌های جدیدی رو‌به‌رو است. آن زمان که عربستان سعودی که اقتصادش متکی بر نفت است در معادلات گروه 20 گنجانده شد، هیچکس فکرش را هم نمی‌کرد روزی همزمان با اجلاس این گروه، علیه ولیعهد این کشور تظاهرات برگزار شود.

عموما تظاهرات‌‌های اجلاس‌‌های اقتصادی همچون داووس را گروه‌‌های ضدسرمایه‌داری رهبری می‌کنند اما در بوئنوس‌آیریس، یکی از مهم‌ترین شهرهای آمریکای لاتین صدای مخالفان بن‌سلمان از فعالان ضدامپریالیستی بلندتر است. همه‌چیز به بیش از یک ماه قبل بازمی‌گردد؛ زمانی که قتل روزنامه‌نگار منتقد سعودی در کنسولگری این کشور در استانبول توسط رسانه‌‌های ترکیه‌ای و با انعکاس خبری گسترده مواجه شد.

دوستان بن‌سلمان تصور نمی‌کردند این جوان بی‌تجربه چنین اشتباهی را مرتکب شود که هر روز حمایت از او هزینه‌‌های بیشتری را به آنها تحمیل کند. بن‌سلمان برنامه ویژه‌ای برای خود تدارک دیده بود. او تصور می‌کرد در کشورهای عربی مورد استقبال گرم سران قرار خواهد گرفت اما در شمال آفریقا کسی نه منتظرش بود و نه دستی به گرمی دستان او را فشرد. این چالش باعث شد بخشی از برنامه سفر بن‌سلمان به کشورهای شمال آفریقا به بعد از سفرش به آمریکای جنوبی موکول شود‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌، مشاوران و نزدیکان بن‌سلمان در همین حال، او را مطمئن کرده بودند در آرژانتین شرایط با شمال آفریقا متفاوت است و از وی استقبال گرمی انجام می‌شود اما در بوئنوس آیرس نیز وضعیت به وخامت شمال آفریقاست‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌.


بیشتر بخوانید:خاشق«جی20»؛ کابوسی که خواب را از چشمان بن‌سلمان ربود


کلید مخالفت‌‌های ضد بن‌سلمان را وزیر خارجه کانادا فشرد به طوری که او هفته گذشته با اشاره به تلاش برخی برای بستن پرونده خاشقجی، اعلام کرد که این پرونده هنوز بسته نشده و کشورش این موضوع را در نشست گروه 20 مطرح می‌کند. علاوه بر سران برخی کشورها، حتی ترامپ، رئیس‌جمهوری کشوری که همه تلاش خود را برای پاک کردن دامن خونین بن‌سلمان به کار برده، اعلام کرده که دیداری در این نشست با وی نخواهد داشت. ترامپ درباره پرونده جمال خاشقجی گفته است کماکان منتظر گزارش کاملی است که درباره این قتل قرار است به وی ارائه شود.

با این حال، امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه اعلام کرد که با بن‌سلمان دیدار می‌کند اما بر موضوع قتل خاشقجی و لزوم شفافیت در تحقیقات مربوط به این قتل تاکید خواهد کرد. همچنین یک مقام بلندپایه انگلیس که از آمادگی ترزا می، ‌نخست‌وزیر این کشور برای دیدار با بن‌سلمان خبر داد، تاکید کرد که وی موضوع جنگ یمن و قتل خاشقجی را در دیدار احتمالی مطرح خواهد کرد. بنابر آنچه آورده شد، باید گفت نشست سران گروه 20 در پایتخت آرژانتین در حالی آغاز شد که لغو دیدار ترامپ و پوتین و به جریان افتادن پرونده شکایت دیده‌بان حقوق‌بشر برای دستگیری بن‌سلمان مباحث اصلی این نشست را تحت‌الشعاع خود قرار داده است. تصویر بن‌سلمان کاملا مخدوش شده است‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌.

او که به نظر می‌رسید یک اصلاح‌گر پیشرو است اکنون مردی با اره است که دستور تکه‌تکه کردن بدن مخالفانش را صادر می‌کند. این مساله در افکار عمومی به وضوح نمایان است و چهره سعودی را در سطح بین‌المللی به طور چشمگیری به چالش کشیده است‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌.

روزنامه ایندیپندنت انگلیس اما در این‌باره می‌نویسد: بن‌سلمان نخستین حضورش را خارج از جهان عرب پس از قتل جمال خاشقجی در دوم اکتبر 2018 تجربه می‌کند. تظاهرات‌‌های خیابانی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌، مخالفت‌‌های شدید و اقدامات قضایی علیه بن‌سلمان همگی بخشی از اقداماتی است که علیه او در بیرون از جهان عرب در حال رخ دادن است. بن‌سلمان حتی در میان دوستان عرب خود هم مقبولیتی ندارد. او می‌تواند آزادانه و با خیال آسوده در میان برخی شیخ‌نشین‌‌های فاسد حاشیه خلیج‌فارس تردد کند اما خارج از این محدوده شرایط برای دیپلماسی عمومی عربستان سعودی و شخص بن‌سلمان بحرانی است. همانطور که اشاره شد موضوع پرونده جمال خاشقجی محور مناسبات عربستان با جهان را ترسیم می‌کند و مادامی که این پرونده در شرایط کنونی قرار دارد سعودی قادر نیست روابط علنی و رسمی خود را با کشورهای جهان ترمیم کند. اما ترکی فیصل درباره گزارش سیا گفته است این نهاد آمریکایی برای بررسی قتل خاشقجی قابل اعتماد نیست‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌. در واقع وضعیت برای بن‌سلمان بسیار پیچیده است اما وی آنطور که گزارش شده است علاوه بر رهبران روسیه و ترکیه با نخست‌وزیر هند هم درباره مسائل مربوط به سرمایه‌‌گذاری سعودی در هند و فروش نفت به این کشور دیدار خواهد کرد‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌. افزایش فشارها روی بن‌سلمان شاید او را مجبور کند تا زود‌‌‌‌‌‌تر بوئنوس‌آیرس را ترک کند. به نظر می‌رسد اگر فشارهای رهبران جهان بر وی در کنار رسانه‌ها ابعاد گسترده‌تری بیابد در نهایت بن‌سلمان توان تحمل این فشار را نخواهد یافت و مجبور می‌شود این اجلاس را پیش از موعد مقرر ترک کند.

آرژانتین شکایت علیه بن‌سلمان را به جریان انداخت

دادستانی کل آرژانتین شکایت سازمان جهانی دیده‌بان حقوق‌بشر علیه محمد بن‌سلمان، ولیعهد عربستان مبنی بر دست داشتن وی در جنایات جنگی در یمن و قتل «جمال خاشقجی» روزنامه‌نگار منتقد سعودی را به جریان انداخت. این سازمان در بیانیه‌ای با عنوان «عدالت نزدیک می‌شود» در صفحه توئیتری اعلام کرد «امیرو گونزالس» دادستان کل آرژانتین از قاضی «ارییل لیخو» خواسته تا از دولت‌‌های سعودی و یمن درباره جنایات جنگی ائتلاف سعودی در یمن تحقیق به عمل آورد.

دیده‌بان حقوق‌بشر افزود دادستان کل آرژانتین از وزیر خارجه این کشور درباره وضعیت دیپلماتیک ولیعهد سعودی پرسش‌‌‌هایی کرده است. مرکز آرژانتین روزهای جمعه و شنبه میزبان اجلاس گروه «جی 20» با حضور وزرای اقتصاد (دارایی) و مسؤولان بانک‌ مرکزی 20 اقتصاد مطرح دنیاست. سازمان بین‌المللی دیده‌بان حقوق‌بشر دوشنبه گذشته بر اساس بند حاکمیت بین‌المللی قوه‌قضائیه در قانون اساسی آرژانتین خواستار تحت پیگرد قرار گرفتن ولیعهد سعودی شد. قانون اساسی آرژانتین حاکمیت جهانی قضایی درباره جنایات جنگی و شکنجه را به رسمیت می‌شناسد و بر همین اساس مقامات قضایی این کشور صرف‌نظر از محل وقوع جرم یا ماهیت ملی مجرم یا قربانی، مجاز به انجام تحقیق درباره جنایات یادشده و محاکمه جنایتکاران هستند.

منبع:وطن امروز

انتهای پیام/

برچسب ها: عربستان ، خاورمیانه
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.