سیانان با بیان اینکه اقدام آمریکا به توقف سوخترسانی به جنگندههای ائتلاف سعودی در جنگ یمن از نظر نظامی هیچ تأثیری ندارد مینویسد دولت ترامپ از این طریق ظاهراً عربستان را به خاطر قتل «جمال خاشقجی» روزنامهنگار سعودی تنبیه میکند، درحالیکه اطمینان دارد مسیر راهبردی پادشاهی عربستان در زمینه یمن همچنان بدون تغییر باقی میماند.
از سوی دیگر، حمله نظامی سنگین هوایی و زمینی ائتلاف سعودی به بندر الحدیده یمن بلافاصله پس از تصمیم مذکور آمریکا، این فرصت را در اختیار ریاض قرار میدهد که نشان دهد ظاهراً از اقدام توقف سوخترسانی آمریکا به جنگندههای ائتلاف عربستان در یمن عصبانی شده است، در حالیکه همانگونه که عربستان بعداً مدعی شد توقف سوخترسانی به جنگندههای سعودی حتی تصمیم خود مقامات ریاض بوده است.
گزارش «سیانان» میافزاید این اقدام دولت آمریکا همچنین تلاشی برای انحراف افکار عمومی از این حقیقت است که فرانسه، انگلیس نیز همانند متحد خود آمریکا به پشتیبانی نظامی تأثیرگذار خود از ائتلاف عربستان در جنگ یمن ادامه میدهند.
این گزارش در ادامه به حمایتهای نظامی و سیاسی آمریکا، انگلیس و فرانسه از ائتلاف سعودی در جنگ علیه مردم یمن اشاره میکند. به نوشته «سیانان» آمریکا مهمترین تأمینکننده مهمات به نیروی هوایی عربستان است و همچنین اطلاعات نظامی نیز در اختیار ائتلاف سعودی قرار میدهد. انگلیس و فرانسه نیز تأمینکننده تسلیحات نظامی عربستان هستند.
افزون بر این، انگلیس به نیروهای سعودی در آنچه که «ارزیابی خسارت جنگ» گفته میشود، کمک میکند، و فرانسه نیز مشاوران نظامی و کارشناسان متخصص نیروی دریایی به مناطق جنگی در یمن اعزام کرده است تا در کنار نیروهای ائتلاف سعودی از حملههای دریایی و عملیاتهای مینگذاری نیروهای یمنی جلوگیری کنند.
واشنگتن پست نیز پیش از این در گزارشی تحلیلی نوشته بود با وجود استقبال جنبش انصارالله یمن، فعالان حقوق بشر و گروههای امدادی از تصمیم آمریکا برای توقف سوخترسانی به جنگندههای سعودی در جنگ یمن بعید است قطع سوخت رسانی به هواپیماهای جنگی ائتلاف، به مهار اقدامات این ائتلاف منجر شود و انتظار هم نمیرود تغییری در مسیر جنگ یمن یا بحران بشری رو به گسترش در این کشور پدید آورد؛ مگر در صورت اتخاذ تصمیمهای قاطعتر.
شایان ذکر است، ائتلاف سعودی به رهبری عربستان و با همکاری نظامی آمریکا، انگلیس، و فرانسه نزدیک به چهار سال است که برای برگرداندن «عبدربه منصور هادی» رئیسجمهور فراری یمنی و تحت حمایت خود، جنگی همهجانبه علیه مردم یمن به راه انداخته است که بنا به گزارشهای سازمانهای بینالمللی تاکنون دهها هزار نفر از مردم یمن در این جنگ شهید شدهاند و میلیونها نفر نیز زخمی و در معرض گرسنگی و قحطی قرار دارند. زیرا ائتلاف سعودی تمام مسیرهای کمکرسانی به مردم یمن را مسدود کرده است و عملا این کشور کوچک را در محاصره قرار داده است، اما با این حال تاکنون با وجود مقاومت و رزمندگی نیروهای یمنی هیچ دستآوردی در این جنگ چند ساله نداشته است.
دولت آمریکا در پی فشارهای بینالمللی و رسانهای به حکومت سعودی و محمد بن سلمان ، ولیعهد آن، به علت قتل وحشیانه «جمال خاشقجی»، پس از چهار سال حمایت نظامی آشکار از اقدامات ریاض در جنگ در اقدامی نمایشی و پوچ تصمیم گرفته است سوخترسانی به جنگندههای ائتلاف سعودی را متوقف کند.
جمال خاشقجی، روزنامهنگار سعودی و منتقد محمد بن سلمان، سهشنبه 10 مهر پس از مراجعه به کنسولگری عربستان در استانبول ناپدید شد و برخی گزارشها حاکی از پیدا شدن جسد مثله شده وی است.
پس از انتشار اخبار ناپدیدشدن جمال خاشقجی و سپس خبر قتل او در کنسولگری عربستان، انگشت اتهام به سمت ولیعهد عربستان به عنوان متهم ردیف اول این ترور سازماندهیشده نشانه رفت. در پی فشارهای رسانهای و بینالمللی، عربستان سعودی سرانجام پس از 18 روز سکوت به قتل خاشقجی در کنسولگری این کشور در استانبول اعتراف کرد اما مدعی شد وی بر اثر «مشاجره و درگیری» بین او و کسانی که برای ترغیبش به بازگشت به عربستان به ترکیه رفته بودند، به قتل رسیده است. به گفته دادستانی عربستان 18 تبعه سعودی در رابطه با این جنایت بازداشت شدهاند که بیشتر آنها از مقامات ارشد اطلاعاتی و امنیتی این کشور هستند.
انتهای پیام/