به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اردبیل، ربعلی جهانی، مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بیله سوار افزود: غفلت از وضعیت منابع خاک مهمترین کاستی در بخش کشاورزی و زیستی است.
وی عنوان کرد: برنامه ریزی بدون درنظر گرفتن خاک مفهومی ندارد زیرا خاک هم بستر حیات جانوران و گیاهان بوده و هم مخزنی برای آب است و اگر خاک را درنیابیم برنامه ریزی برای آب معنا ندارد.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بیله سوار افزود: زندگی سالم و پایدار بدون خاک سالم امکانپذیر نمی باشد زیرا خاک سالم، امنیت غذایی را تامین می کند اینکه به بهانه تامین غذای امروز و افزایش تولید از کود و سموم شیمیایی بی رویه استفاده کنیم خاک های حاصلخیز را از بین برده و دیگر نسل آینده منبعی برای تامین غذای خود نخواهد داشت و این در تقابل با اصول توسعه پایدار است.
جهانی بیان کرد: در مزارع این شهرستان توصيه های نوين به حداقل رسانيدن عمليات خاک ورزی به منظور جلوگيری از تخريب ساختار خاک، افزايش بهره وری و حفظ رطوبت خاک می باشد. در کشت گندم که محصول غالب منطقه می باشد بیش ترین میزان انرژی و زمان در مرحله خاک ورزی صرف می گردد و هدف از خاک ورزی صحيح، فراهم آوردن محيطی مناسب برای جوانه زدن بذر، رشد ريشه، كنترل علفهای هرز، کنترل فرسايش و رطوبت خاک و جلوگيری از رطوبت بيش از حد است.
وی گفت: تحقيقات نشان می دهد که استفاده از گاوآهن و زيرو رو كردن خاک فراتر از يک نياز برای آماده سازی زمين است چون این کار باعث بروز مشكلات و معضلات فراوانی می گردد كه از آن جمله می توان به كاهش مواد آلی و حاصلخيزی خاک، افزايش فرسايش، مصرف زیاد انرژی و سوخت، كاهش رطوبت در خاک به دليل بالا رفتن درجه حرارت و تبخير آن و در كل افزایش هزینه و كاهش توليد اشاره نمود.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بیله سوار گفت: در مقابل می توان با استفاده از روش های نوین خاک ورزی حفاظتی و كاهش شدت و حجم عمليات اين مشكلات را برطرف كرده و به توليد پايدار با هزينه كمتر دست یافت و به كارگيری روشهای نوين خاک ورزی، از جهت بهبود كيفی و نيز از ديدگاه فرسايش خاک، حائز اهميت می باشد.
وی افزود: امروزه دست یابی به کشاورزی پایدار، امنیت غذایی و تولید اقتصادی بیشتر با بهره گیری از دانش مهندسی کشاورزی امکان پذیر می باشد و لزوم انجام تحقیقاتی کاربردی برای استفاده بهینه از نهاده ها و نیل به اهداف خوداتکایی در تولید محصولات اساسی در بخش کشاورزی ضروری به نظر می رسد. بنابراین در جمع بندی کلی می توان اظهار داشت مديريت آبياری و شيوه خاک ورزی نقش مهمی در خصوصيات فيزيکی و چگونگی حرکت آب و حجم مصرفی آب در خاک دارند.
انتهای پیام/ح