وی گفت: باید بپذیریم اختلاف میان ادیان و مذاهب در جهان ما وجود دارد، اختلافی که در گذشته بوده و در آینده نیز از بین نخواهد رفت، باید این اختلاف را به عنوان یک واقعیت بپذیریم.
رئیس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی در ادامه گفت: هرکدام از ما به دین و مذهبی معتقد بوده و در دل نیز راضی به از دست دادن اعتقادمان نیستیم، اما این حقیقت دانستن اعتقاد خود، یک مطلب و پذیرش اختلاف واقعیتی دیگر است که باید آن را بپذیریم.
این استاد دانشگاه بیان کرد: این واقعیت تنها اختصاص به ادیان نداشته و بین مکاتب فکری نیز وجود دارد، در یک مکتب نظریههای مختلف از افراد مختلف و یا یک فرد به وجود میآید، حتی مارکسیسم و کمونیسم که تا 30 سال قبل در روسیه بودند با وجود متعلق بودن به یک مکتب فکری، برداشتها و اختلافاتی به نام کشورها و اشخاص مختلف در آنها پدید آمده بود.
مشاور عالی رهبری اظهار کرد: در فلسفه نیز همینطور است، در فهم فلسفه کانت اختلاف است و هر فرد برداشت خود را دارد، واقعیت که باید به شکل منطقی با آن کنار آمد.
این استاد دانشگاه گفت: وقتی صحبت از تعدد مذاهب به میان میآید، یک احساس منفی نیز همراه آن وجود دارد، اما ما باید این احساس منفی را کنترل کنیم و اجازه ندهیم مایه دشمنی و بیزاری پیروان مذاهب از یکدیگر شود و نباید این اختلاف بین جنگ مذهبی مبدل شود.
وی در ادامه در مورد سوء استفاده دشمنان از این احساس منفی تعدد مذاهب گفت: بسیاری در دین از همین احساس منفی پیروان مذاهب برای مقاصد سیاسی استفاده میکنند، بی آنکه اعتقادی به دین خدا و مذهب داشته باشند و مذهب را به جان مذهب دیگر میاندازند که این یکی از شگردها و ترفندهای رایج استعمار بوده و در دنیای امروز هم شاهد این بهرهگیری سیاسی هستیم.
حدادعادل در مورد تبعات این بهرهگیری سیاسی از تعدد مذاهب اظهار کرد: آنچه در سالهای اخیر در منطقه خاورمیانه از جمله عراق و سوریه تحت عنوان حرکات تکفیری مشاهده شد، یک نمونه بارز از همین احساس منفی از بهرهگیری مذهبی است و کسی که از این جنگ بهره میبرد، آن است که از مذهب چیزی متوجه نشده است و شدیدترین دشمنیها از جانب کسانی دیده میشود که تنها اسم خدا را بر زبان جاری میکنند.
رئیس فرهنگستان و ادبیات فارسی در ادامه بیان کرد: استعمار انگلیس تاریخ مفصلی از این بهرهگیری مذهبی دارد و یک نگاه دیگر برای تعدد مذهب این است که ببینیم مذاهب با وجود این اختلافات چه اشتراکاتی با هم دارند.
وی بیان کرد: همیشه طوری عادت کردهایم که وقتی در اسلام صحبت از شیعه و سنی میشود، ذهن ما به طرف اختلاف میان این دو مذهب پیش میرود. اما کمتر سراغ وحدت میان شیعه و سنی میرویم، در حالیکه با وجود یک اشتراک، اختلافی به وجود میآید.
حدادعادل در ادامه گفت: در ادیان هم باید یک نگاه وحدت یاب وجود داشته باشد. در میان تمام ادیان یک اشتراک مهم داریم و آن اعتقاد به امر مقدس است. اهمیت وجود این اعتقاد مشترک بسیار بیشتر از اختلاف میان آنان است.
وی بیان کرد: در تمام ادیان به ارزشهای اخلاقی همچون صداقت و وفاداری معتقدم که ضامن و پشتیبان این اخلاقیات اعتقاد به خدا است.
این استاد دانشگاه بیان کرد: میتوانیم اختلاف استدلالی را با ادیان دیگر در فضایی دوستانه و عقلانی داشته باشیم که به دشمنی میان آنها مبدل نشود و این تهدید را باید به فرصت تبدیل کرد. این نگاه میتواند یک نوع شیوه و روش باشد.
مشاور عالی مقام معظم رهبری در ادامه گفت: در انقلاب اسلامی چه در داخل ایران و چه در خارج از مرزها سعی کردیم به این واقعیت اختلاف میان مذاهب توجه کنیم. برای مثال در همین دانشگاه مذاهب اسلامی حضور دانشجویان اهل تسنن و تشیع در کنار هم خود یک پیام و نماد برای تفکر وحدت میان ادیان است.
وی در ادامه گفت: در ایران مطالعات ادیان در کنار مطالعات مذاهب جایگاه خاص خودش را دارد و در سازمان فرهنگ اسلامی سالهاست با ادیان مختلف جلسات گفت و شنود برگزار میشود.
حدادعادل در ادامه با اشاره به روابط ایران و روسیه اظهار کرد: خوشبختانه روابط بسیار خوبی با روسیه در تمام ابعاد داریم و همچنان در حال رشد و شکوفایی است و یکی از میدانهای وسیع که میتوانیم با روسیه داشته باشیم بحث مذاهب دینی است.
وی در ادامه بیان کرد: ما باید از این فضای دوستی و تفاهمآمیز میان دو کشور استفاده و این امکانات بالقوه را به بالفعل برسانیم.
رئیس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی در پایان گفت: مشکل دنیای امروز درد بیخدایی است و ملاحظه میکنیم که وقتی به ترامپ خبر کشتن یک خبرنگار را در سفارت کشوری که با آن منافع مشترک دارد داده میشود، میگوید نمیتوانیم منافع خود را با کشوری که به آنها اسلحه میفروشیم، به خطر بیندازیم. اما اگر مرغی در کشوری دیگر که با آن منافع مشترک ندارند کشته شود، صدای آنان در میآید و مدعی حقوق بشر میشوند. ادیان باید در مقابل چنین خطری متحد شوند.
در ادامه مراسم محمدحسین مختاری رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی، اظهار کرد: مأموریت و رسالت دانشگاه مذاهب مبارزه با اسراف و نگاه خشن و ناجوانمردانه به دین است. این نگاه به مذاهب همان نگاهی است که پیامبر اسلام در ابتدا به مذهب داشتند که امروزه در جامعه گم شده است.
رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی گفت: به خاطر همین فراموشی نگاه اسلام بوده که امروزه مشاهده میکنیم در جوامع بشری گروههایی که پیرو مکتب خاصی از دین هستند، به ویژه پیرو اسلاماند چگونه جنگ و افراطیگری را در جهان رواج میدهند.
مختاری بیان کرد: در نتیجه همین آشوب و بینظمی در جوامع بشری است که نگاه عدهای را نسبت به دین عوض کرده است.
وی بیان کرد: قطعا عالمان و دانشمندان روشنبین رسالت خود را در این حوزه میدانند که باید در پیشگیری از رشد گروههای تکفیری تلاش مجدانهای داشته باشند.
مختاری اظهار کرد: دانشگاه مذاهب با راهاندازی شعب در استانها در نظر دارد براساس رهنمودهای مقام معظم رهبری و سیاستهای کلی که ایشان فرمودند، کاری کنند که تقریب میان مذاهب اتفاق افتد.
وی گفت: دانشگاه مذاهب اسلامی افتخار دارد از مذهبهای مختلف اسلامی در سه مقطع با اساتید خود این مذاهب دروس اسلامی را تدریس کند. این دانشگاه به دنبال آن است که در مقاطع مختلف تحصیلی نیروهایی تربیت کند که اسلام را به معنای واقعی به جامعه منتقل کنند.
رئیس دانشگاه مذاهب در ادامه گفت: در بخش بینالملل دانشگاه به دنبال آن هستیم که تعامل و ارتباط بیشتر و بهتری را با دانشگاههای معتبر جهان برقرار کرده و از ظرفیت آنان بهرهمند شویم و با تبادل دانشجو و استاد به صورت متقابل دانشگاه آن وجهه بینالمللی و اساسی را پیدا کند.
مختاری بیان کرد: همان گونه که رهبری در جمع هیئت امنای این دانشگاه این مسئله را تأکید کردند و فرمودند که باید از این ظرفیت برای تقریب مذاهب استفاده شود.
وی گفت: خوشبختانه از این تعامل بینالمللی بین دانشگاهها در آمریکای جنوبی و آفریقا استفاده شده که نمونه آن را در تعامل با دانشگاه رودن مشاهده میکنیم.
وی در مورد همکاری با دانشگاه رودن روسیه بیان کرد: بستری برای تعامل بهتر بین دو دانشگاه ایجاد خواهد شد که باعث میشود ارتباط موثرتری بین دانشگاههای ایران و روسیه اتفاق افتد.
رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی با اشاره به تفاهمنامهای که بین دانشگاه مذاهب و دانشگاه رودن امضاء شد، اظهار کرد: در این تفاهمنامه آمده یکسری رشتهها به صورت مشترک در مقطع ارشد و دکترا با مدرکی که به صورت مشترک به امضای دو دانشگاه میرسد، برگزار کرده و برخی دروس را در روسیه برگزار شود.
در بند دیگری از این تفاهم نامه آمده است که: دانشجویان دکترای دو کشور میتوانند برای گذراندن فرصت مطالعاتی کشورهای مقابل سفر کنند.
انتهای پیام/