سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

سبزی‌های کوهی مازندران و خواص درمانی آن‌ها

سبزی‌های کوهی برسرسفره‌های شهری جایگاه چندانی ندارند.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، استان سرسبز و خوش آب و هوای مازندران دارای پوشش گیاهی متنوع و منحصر به فردی است که این سرمایه خدادادی نیاز به شناخت فراوانی دارد.این گیاهان که اغلب در اراضی دشتی مرتعی و جنگلی می‌روید بوسیله روستاییان برداشت شده و مورد استفاده قرار می‌گیرد.

اکثراین گیاهان علاوه برعطر و طعم بسیارعالی خاصیت درمانی نیز دارند، اما متاسفانه نسل جوان امروز که اکثرا شهرنشین هستند،این سبزی هارا نمی شناسند و از خواص معجزه آسای آنها اطلاعی ندارند.

گیاهان کوهی کاملا بصورت طبیعی پرورش یافته و عاری از هرکود و سمی هستند که همین امر باعث حفظ طعم و مزه خوبی نیز داشته باشند،هر چقدر فرهنگ سازی برای استفاده از این گونه سبزی‌های ارگانیک صورت پذیرد مصرف آن در بین خانواده ها بیشترمی‌شود.

جایگاه سبزی های کوهی در طب سنتی

خانم احمدی کارشناس گیاهان دارویی و طب سنتی درمورد خواص گیاهان کوهی می‌گوید :در مازندران تعداد زیادی گیاهان بومی شناسایی شده که اکثرآنها خواص درمانی نیز دارند.

اناریجه،زولنگ واوجی ازجمله گیاهان پرطرفداردربین روستاییان است که نسبت به انواع دیگر آن بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

سفره روستاییان مملوء ازسبزی های کوهی

اناریجه گیاهی با مزاج گرم است وبا ظاهری شبیه به جعفری در فاصله اسفند تا اردیبهشت درمناطقی می‌روید که آب فراوانی داشته باشد. روستاییان این سبزی کوهی را برای غذاهایی مانند شکم پری مرغ و ماهی استفاده می‌کنند و همچنین به صورت خشک شده درماست ودوغ می‌ریزند.

اناریجه با خاصیت ضدسرطانی که دارد در طب سنتی نیزمورد استفاده قرار می‌گیرد.

از دیگر سبزی های کوهی پرطرفدار،شش شاخ یازولنگ است که در طبخ غذای روستاییان کاربرد زیادی دارد.این سبزی در ابتدا برگهای سبز و تازه ای دارداما در زمان بلوغ دارای خارهایی می شود و به همین علت آنرا دردسته گیاهان خاردارقرارمیدهند.اززولنگ درپلوها ،سبزی های شکم پری و آش ترش محلی استفاده می‌کنند و به دلیل اشتها آوربودن ، برای افراد لاغرمناسب است.

از دیگرخواص درمانی این گیاه،تقویت قوای جنسی،آرام بخش بودن ومدربودن آن است و برای سنگ کلیه ومثانه نیز بسیارمفیدواقع میشود. علاوه بر آن جوشانده ریشه زولنگ برای تسکین درد پهلو موثربوده وبا دارابودن اسید فولیک طبیعی در درمان کم خونی جایگاه ویژه ای دارد.

آقای آشفته از اهالی روستای ورند در منطقه چهار دانگه ساری در مورد کاربرد سنتی سبزی زولنگ می‌گوید: روستاییان در گذشته از ریشه این گیاه به عنوان پادزهر سموم و از بین بردن ورم های ایجاد شده در بدن استفاده می کردند.

مازندران بیش از سه هزار روستای ییلاقی و جلگه ای دارد که بخشی از آنها در ارتفاعات و بخشی در دشت ها گسترده اند.الزی ، سرسم و رازیانه از دیگر سبزی های بومی استان است که علاوه بر استفاده در سبد غذایی خانواده ها در طب سنتی نیز کاربرد دارویی دارد.

سارا فرهمندراد

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.