پایگاه اینترنتی رای الیوم در مقاله ای به قلم عبد الباری عطوان نوشت: اذعان می کنم برای عمران خان، نخست وزیر جدید پاکستان که حزب وی (انصاف) در انتخابات اخیر بیشترین کرسی را در پارلمان پاکستان به دست آورد، احترام زیادی قائل هستم. این احترام نه فقط به این علت است که شخصا وی را در دوره تحصیلش در رشته اقتصاد در دانشگاه آکسفورد می شناختم و وی را مدافع سرسخت آرمان فلسطین می دانم که حتی به خاطر آن، برخی از طرفداران لابی اسرائیل در لندن وی را به یهودی ستیزی متهم کردند بلکه به این دلیل که وی با آمریکا از زاویه "برابر در مقابل برابر" تعامل می کند یعنی گویی کشوری همطراز پاکستان است و تسلیم اقدامات تروریستی و تصمیمات باج خواهانه واشنگتن در زمینه توقف کمک های نظامی و اقتصادی واشنگتن به پاکستان نمی شود؛ کمک هایی که به حدود دو میلیارد دلار در سال می رسد. در عین حال، وی برخلاف گذشتگان خود که نواز شریف آخرین آنها بود و اکنون در زندان به سر می برد، با وابستگی و سرسپردگی در مقابل آمریکا و متحدان آن در منطقه خلیج فارس مخالفت می کند.
عمران خان سه روز قبل با مایک پمپئو، وزیر خارجه دونالد ترامپ دیدار کرد. پمپئو پس از اقدام واشنگتن به قطع حدود 300 میلیون دلار کمک به پاکستان به این بهانه که اسلام آباد در زمینه مبارزه با تروریسم در افغانستان یعنی گروه طالبان و همچنین گروه حقانی به اندازه کافی تلاش نمی کند، به اسلام آباد سفر کرد.
عمران خان همچنین با اقامت در کاخ ریاست جمهوری مخالفت کرد و همه خودروهای گران قیمت را به فروش رساند و پول های به دست آمده از آن آن را در بودجه کشور استفاده و بیش از 500 خدمتکار زن و مرد را که در کاخ ریاست جمهوری فعالیت می کردند، اخراج کرد. وی ترجیح داد در خانه ای ساده با سه اتاق زندگی و اعلام کند در کنار فقرا و نیازمندان است.
بیشتر بخوانید// رأی الیوم: ای کاش سران ثروتاندوز کشورهای عربی نخستوزیر جدید پاکستان را الگوی خود قرار دهند
پیام وی به وزیر خارجه آمریکا واضح و روشن بود. وی به پمپئو گفت: «پاکستان تسلیم اقداماتی فقط برای تامین منافع واشنگتن نخواهد شد و در جنگ علیه هیچ کشور دیگری مشارکت نخواهد کرد.» وی در سخنرانی خود در مقر فرماندهی ارتش پاکستان افزود «در صدد بازسازی ساختار روابط دوجانبه بر اساس اعتماد، احترام و تامین منافع ملی پاکستان که در اولویت است، هستیم.»
وزیر خارجه آمریکا که کشورش با شکست سختی در افغانستان مواجه شده است، قصد داشت با قدرت نمایی در برابر عمران خان، در اقدامات تروریستی از پاکستان استفاده کند و از برگه کمک های مالی آمریکا به عنوان راهی برای باج خواهی از اسلام آباد بهره گیرد؛ اما تلاش های وی با شکست مواجه شد، زیرا برخلاف سران پیشین پاکستان، عمران خان مردم خود را برای جنگ علیه طالبان و گروه حقانی اعزام نخواهد کرد.
ترامپ با انتشار پیامی در توییتر نوشت «آمریکا طی 15 سال گذشته، با حماقت حدود 33 میلیارد دلار به پاکستان اعطا کرد. این در حالی است که اسلام آباد جز دروغ و خدعه چیزی تحویل ما ندادند؛ مقامات اسلام آباد گمان می کنند مسئولان ما احمق هستند. آنها پناهگاه امنی در اختیار تروریست هایی قرار می دهند که در افغانستان با آنها می جنگیم.»
جیمز متیس، وزیر دفاع آمریکا نیز روز جمعه به صورت مخفیانه به افغانستان سفر کرد. این در حالی است که اخباری مبنی بر قصد دولت آمریکا برای افزودن 5 هزار نیرو به سربازان آمریکایی در افغانستان منتشر شده است. (اکنون شمار نیروهای آمریکا در افغانستان 15 هزار سرباز است. افزون بر آن، 7500 تن از نیروهای ناتو در این کشور مستقر هستند.) همچنین گزارش هایی درباره قصد دولت آمریکا برای کمک گرفتن از مزدوران شرکت «بلاک واتر» (Blackwater Worldwide) منتشر شده است. (کشور امارات در جنگ یمن از این شرکت کمک می گیرد.)
نخست وزیر جدید پاکستان فردی است که از پشتوانه بزرگی در زمینه داشتن عزت ملی و شخصی برخوردار است و فریب ظواهر و هدایا را نمی خورد و اعمال فشارهای آمریکا بر آن تاثیرگذار نخواهد بود، وی می خواهد قدرت، عظمت و خودکفایی را در زمینه تسلیحاتی و غذایی به پاکستان بازگرداند و اقتصاد کشور خود را تقویت و به دور از طایفه گرایی (یک چهارم ساکنان پاکستان از شیعیان هستند)، روابط برابری با همسایگان برقرار کند.
استفاده آمریکا از قلدرمآبی به عنوان ابزاری برای تعامل با پاکستان فقط از یک بعد به زیان واشنگتن نیست بلکه به آمریکا در طولانی ترین جنگش در افغانستان نیز ضربه خواهد زد؛ جایی که تاکنون 2400 نفر از سربازانش کشته و 20 هزار نفر دیگر زخمی شدند و بیش از دو تریلیون دلار خسارت های مادی برای آمریکا به دنبال داشته است.
انتهای پیام/