سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

رئیس سازمان جهادکشاورزی آذربایجان غربی؛

اجرای برنامه‌های مصوب ستاد احیای دریاچه ارومیه در بخش کشاورزی رضایت بخش است

اسمعیل کریم زاده گفت: برنامه ما حفظ همزمان کشاورزی در منطقه و در کنار آن تلاش برای احیای دریاچه ارومیه است.

به گزارش   خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان  از ارومیه؛ اسمعیل کریم زاده رئیس سازمان جهادکشاورزی آذربایجان غربی در جلسه بررسی مسائل مرتبط با احیای دریاچه ارومیه دربخش کشاورزی که در سالن جلسات ساختمان شماره یک جهاد کشاورزی استان ترتیب یافت، با بیان اهمیت بهینه کردن مصرف آب در بخش کشاورزی در حوضه دریاچه ارومیه افزود: متاسفانه در خصوص عوامل موثر در خشکی دریاچه که تغییر اقلیم مهترین عامل آن است، شاهد برخی اظهار نظر‌هایی هستیم که هیچ پشتوانه علمی ندارند و متهم کردن نادرست بخش کشاورزی به خشکی دریاچه ارومیه، موجب انتقال اطلاعات نادرست به مردم می‌شود.

کریم زاده بیان کرد: برنامه‌های تدوین شده این سازمان در راستای برنامه‌های ستاد ملی احیای دریاچه ارومیه است و رویکرد آن انسجام سازمانی، کشاورزی پایدار، ارتقا راندمان تولید و بهره وری مصرف آب در جهت کمک به احیای دریاچه ارومیه است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی گفت: موضوع مدیریت مصرف آب در اراضی حاشیه دریاچه ارومیه یکی از اهداف وزارتخانه‌های جهاد کشاورزی و نیرو است. بر اساس مصوبات هیات وزیران از ۲۷ راهکار ستاد احیای دریاچه ارومیه، ۴ راهکار آن مرتبط با بخش کشاورزی است.

وی تصریح کرد: با هدف اجرای برنامه‌های ستاد احیای دریاچه ارومیه در بخش کشاورزی این استان، سطح زیر کشت چغندرقند در حوضه آبریز این دریاچه از ۲۱ هزار و ۸۴۵ هکتار در سال ۱۳۹۵ به ۱۳ هزار و ۳۰۷ هکتار در سال جاری کاهش یافت.

کریم زاده با اشاره به کشت نشائی چغندرقند، افزود: برای اولین بار در سال جاری چغندرقند در ۱۲ هکتار از اراضی حوضه دریاچه ارومیه به صورت نشائی کشت شد تا تعداد دفعات آبیاری پنج تا ۶ نوبت کاهش یابد و به صرفه جویی ۵۰ درصدی در مصرف آب منجر شود.

وی با بیان اینکه آذربایجان غربی یکی از قطب‌های مهم تولید این محصول در کشور و یکی از مناطق مستعد برای کشت این محصول است و بنابراین باید از آن حمایت‌های لازم را داشته باشیم، ادامه داد: با اجرای عملیات کاهش سطح زیر کشت چغندرقند و توسعه کشت آن در شهرستان‌های شمالی استان که در خارج از حوضه آبریز دریاچه ارومیه واقع شده اند و تغییر در آرایش کشت چغندرقند و استفاده از ابیاری نوار تیپ، استفاده از ارقام زودرس در ذرت و استفاده از ارقام مقاوم به خشکی در گندم، به میزان قابل ملاحظه‌ای در مصرف آب در سطح استان صرفه جویی به عمل خواهد آمد.

کریم زاده با تاکید بر اینکه ۶۰ درصد از اراضی زیرکشت چغندرقند در حوضه آبریز دریاچه ارومیه با روش‌های نوین آبیاری می‌شود، افزود: راندمان آبیاری با استفاده از این روش ۶۰ تا ۷۰ درصد افزایش یافته و در این راستا با بکار گیری روش‌های ارتقای راندمان تولید درواحد سطح و مدیریت بهینه مصرف آب کشاورزی، بیش از ۱۲۰ میلیون مترمکعب آب صرفه جویی شده است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان خاطر نشان کرد: با بروز بحران کم آبی دریاچه و براساس برنامه‌های ستاد احیای دریاچه ارومیه در بخش کشاورزی و اجرای الگوی کشت در حوضه آبریز دریاچه ارومیه، در سال ۱۳۹۰ بیش از ۴۳ هزار هکتار از اراضی زراعی استان این محصول کشت می‌شد که از این میزان حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزارتن چغندر قند برداشت شده است که این میزان با ۸ هزار و ۵۳۸ هکتار کاهش سطح زیر کشت این محصول در سال زراعی جاری نسبت به سال ۹۵، به ۳۰ هزارو ۶۰۰ هکتار تقلیل یافته که حدود ۱۳ هزار هکتار آن در داخل حوضه آبریز دریاچه ارومیه و بیش از ۱۷ هزار هکتار در خارج از حوضه کشت شده است.

وی با بیان اینکه استقرار کشاورزی پایدار در حوضه دریاچه ارومیه نیز با راهبرد مدیریت مشارکتی از اولویت‌های جهاد کشاورزی برای نجات این حوضه آبی است، تصریح کرد: آموزش و اطلاع رسانی به جوامع محلی و کشاورزان در حوضه دریاچه ارومیه نیز با مشارکت مطلوب کشاورزان در روستا‌های واقع در حوزه ابریز دریاچه ارومیه درحال اجرا است.

این مسئول با تاکید بر اینکه از توسعه باغات در اراضی آبی جلوگیری می‌شود، اضافه کرد: توسعه باغات در اراضی دیم شیب داربا بارندگی بالای ۳۰۰ میلی متر در خارج از حوضه آبریز و از جمله در شهر‌های پیرانشهر و سردشت امکان پذیر است و اصلاح و جایگزینی واریته‌های جدید کم آب بربا واریته‌های قدیمی در باغات موجود نیز از برنامه‌ها و اولویت‌های اجرایی ما در بخش باغات است.

وی بیان کرد: پروژه‌های احیای دریاچه ارومیه فرصتی برای ایجاد کشاورزی مدرن و پایدار در استان به وجود آورده که مروجین کشاورزی نقش موثری در تغییر نگرش کشاورزان، اصلاح الگوی کشت و حرکت به سمت کشاورزی مدرن می‌توانندایفا کنند.

کریم زاده تاکید کرد: توسعه کشاورزی صنعتی در استان نیز می‌تواند روند احیای دریاچه ارومیه را تسریع بخشد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی با اشاره به اینکه توسعه آبیاری نوین از اولویت‌های بخش کشاورزی نه تنها در حوضه دریاچه ارومیه بلکه در تمامی حوضه‌های آبخیز است، اظهار کرد: مشکل اصلی در اجرای سامانه‌های نوین آبیاری تجمیع نبودن اراضی به ویژه اراضی باغی است و هیچ محدودیتی برای اجرای طرح‌های نوین آبیاری تحت فشار در استان نداریم.

وی با تاکید بر لزوم تسریع در تجهیز اراضی حوزه ابریز دریاچه ارومیه به سیستم‌های نوین آبیاری، اضافه کرد: از مجموع نزدیک به ۴۳ هزار هکتار از اراضی کشاورزی واقع در حوضه ابریز دریاچه ارومیه که به سیستم‌های نوین آبیاری تجهیز شده اند، در حدود ۱۴ هزار و ۳۰۰ هکتار از اراضی از محل اعتبارات ستاد احیای دریاچه ارومیه از سال ۹۳ تا کنون به سیستم‌های نوین آبیاری تجهیز شده است.

وی همچنین با بیان اینکه بیش از ۵۸ هزار هکتار ازاراضی کشاورزی استان به سیستم‌های نوین آبیاری مجهز شده است، ادامه داد: در سه ماه اول سال جاری ۱۵۰۰ هکتار ابیاری تحت فشار در اراضی کشاورزی استان اجرا و اماده بهره برداری شده است و ۸۶۰ هکتار نیز در دست اجرا است.

کریم زاده از جمله چالش‌ها و مشکلات موجود بر سر راه اجرای این طرح‌ها را کمبود اعتبارات تخصیص یافته بر اساس نیاز استان، عدم تخصیص به موقع اعتبارات، روند ضعیف نصب کنتور هوشمند در چاه‌های کشاورزی توسط سازمان اب و برق دار کردن چاه‌های کشاورزی، عدم درج حقابه از سوی امور آب شهرستان‌ها برای متقاضیان در انهار سنتی و منابع آب سطحی، عدم تعیین تکلیف چاه‌های فاقد پروانه بهره برداری، عدم همخوانی اعتبارات تخصیصی به مطالعات و نظارت عنوان کرد.

وی خاطر نشان کرد: با وجود همه این چالش‌ها و مشکلات، اجرای برنامه‌های مصوب ستاد احیای دریاچه ارومیه در بخش کشاورزی تا کنون رضایت بخش است، اما برای دستیابی به هدف نهایی که احیای دریاچه ارومیه است، مستلزم حرکت جهادی مضاعف و هماهنگی سایر دستگاه‌هایی اجرایی و مشارکت مردم در این زمینه هستیم.

کریم زاده تاکید کرد: ترویج استفاده از ارقام جدید کم آب بر چغندرقند؛ کشت فراسرزمینی، استفاده از شیوه‌های نوین آبیاری تحت فشار، توسعه مکانیزاسیون کشاورزی و جایگزینی کشت سایر محصولات زراعی کم آب بر بجای چغندر قند در استان، از برنامه‌های سازمان جهادکشاورزی آذربایجان غربی در جهت تداوم تولید این محصول با عنایت به احیای دریاچه ارومیه است که مساعدت کشاورزان استان در اجرای برنامه‌های اصلاح الگوی کشت مورد انتظار است.

احیای دریاچه از دولت یازدهم مورد توجه جدی قرار گرفت و راهکار‌های عملیاتی در این راستا تدوین و وظایف دستگاه‌های مسئول مشخص شده است، اما از آنجا که نجات دریاچه نیازمند همراهی و مشارکت عمومی است، تا زمانی که آگاهی وجود نداشته باشد نمی‌توان انتظار همراهی را داشت.

 


انتهای پیام/ح


استفاده از سیستم‌های آبیاری نوین در مزارع کشت چغندر در حوضه آبریز دریاچه ارومیه

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.