سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان گلستان گزارش می‌دهد؛

بذر چند درصد از صیفی جاتی که می خوریم داخلی است ؟

سبد غذایی اکثریت مردم دنیا فاکتورهای متعددی را در خود جای می دهد و یکی از کلیدی ترین فاکتورها صیفی جات است.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان  از گرگان؛ اگر چه در گذشته خانه ها آب و رنگ دیگری داشت و مردم از محصولات تولیدی خود بخصوص در صیفی جاتی مانند گوجه فرنگی ، خیار ، سیب زمینی ، کدو و موارد دیگر استفاده می کردند اما با تغییر سبک زندگی و آپارتمان نشینی ، و محدود شدن فضا دیگر جایی برای تولید اینگونه محصولات وجود ندارد.

بر همین اساس مردم برای تامین نیاز های مصرفی خود نیازمند بازار و محصولات بازاری خواهند بود اما تا چه حدی محصولات کشاورزی به ویژه صیفی جاتی که در اختیار مردم قرار می گیرید از کیفیت و مرغوبیت برخوردار است .

کیفیتی که نوع بذر محصولات یکی از مهمترین فاکتورهای تعیین کننده آن است و در سالهای اخیر به صورت ویژه مورد توجه مردم و کارشناسان امر قرار گرفته است.

بنا بر باور رایج مردم در سالهای اخیر خوردن محصولات صیفی به اصطلاح محلی اولویت خاصی دارد و گلستانی ها هم از این قاعده مستثنی نیستند به بازار نعلبندان گرگان قدیمی ترین بازار شهر رفتیم و با فروشندگان و خریداران در بازار گفتگو کردیم .

یک فروشنده صیفی جات در گفتگو با خبرنگارگروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان  از گرگان؛ گفت : به علت استقبال مشتری ها و کیفیت مناسب تر خیار محلی گرگان تولید شده با بذر داخلی به بازار عرضه می کنم  و با وجود اینکه خیارهای خارجی ظاهر بهتر و خوش تراش تری دارند اما مردم رغبت بسیار زیادی به خرید محصولات محلی دارند.

فروشنده دیگری هم گفت : مردم اطمینان خاصی به محصولات داخلی و بومی دارند و همین اشتیاق و علاقه موجب شده برخی فروشندگان حتی محصولات با بذرهای غیر بومی را با عنوان محصول بومی به فروش برسانند.

فروشنده دیگری اما گفت : متاسفانه بذرهای خارجی صیفی جات در سالهای اخیر بسیار مورد استفاده کشاورزان قرار می گیرد و به علت آنکه بذرها اصلاح ژنتیک هم شده اند محصول با ظاهر بهتری به دست می اید و از این رو برخی اقبال به خرید محصولات با بذر خارجی دارند.

مشتری که در حال خرید پیاز بود گفت: پیاز منطقه حیدر آباد گرگان خریداری می کنم بخاطر کیفیت بیشتری که نسبت به پیازهای دیگر دارد.

در ادامه برای چگونگی تولید پیاز محلی به روستای حیدر آباد شهرستان گرگان رفتیم و کشاورزان در حال برداشت پیاز بودند.

کشاورزی در گفتگو با خبرنگارگروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان  از گرگان؛ با اشاره به کیفیت پیاز حیدر آباد گفت : این پیاز ماندگاری زیاد و طعم خوبی دارد.

کشاورز دیگری هم گفت: بذر پیاز را بصور‌ت سنتی تامین می کنیم و از همین پیازی که برداشت شد در سال آینده کشت می کنیم.

به سازمان جهاد کشاورزی گلستان رفتم ، مهقانی مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی گلستان در گفتگو با خبرنگارگروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان  از گرگان؛ گفت : در سال ۹۶ در استان گلستان در سطح کشت بیش از ۲۷ هزار هکتار سبزی و صیفی کشت و بیش از۶۵۰ هزار تن تولید استان شده است و گلستان رتبه مناسبی در این زمینه دارد.

وی با اشاره به نوع بذرهای استفاده شده در اراضی گفت : در بخش حبوباب بیشتر از بذرهای داخلی استفاده می شود و اکثر بذرهای کشت شده در این بخش نتایج تحقیقاتی است و عملکرد مناسبی دارد اما دربخش سبزی و صیفی متاسفانه بیش از ۹۰ درصد بذرها وارداتی یا هیبرید است.

خانم دماوندی معاون سبزی و صیفی سازمان جهاد کشاورزی گلستان درباره علت این موضوع در گفتگو با خبرنگارگروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان  از گرگان؛ گفت : علی رغم اهمیت و مصرف گسترده محصولات متاسفانه صیفی جات جزو محصولات استراتژیک محسوب نمی شود و به همین علت روی بذر آن کار تحقیقاتی انجام نشده و بذرها عموما وارداتی هستند.

زینلی نژاد عضو هیئت علمی اصلاح نباتات دانشگاه علوم کشاورزی گلستان هم در گفتگو با خبرنگارگروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان  از گرگان؛ گفت : گفت : بذرهای هیبرید فقط یک بار محصول می دهند و شرکت های تولیدی بذر دو نوع ژنیتک بذر را تلاقی می دهند و بذر حاصل از تلاقی بعنوان بذر هیبرید با عملکرد بهتر به کشاورزان عرضه می شود اما این عملکرد بهتر در قبال نیاز دوباره به بذرگیری مزیت محسوب نمی شود.

 

کارشناس موسسه بیوتکنولوژی استان البرز که یکی از موسسه های بزرگ در زمینه تولید بذرهای کشاورزی است درباره علت موضوع  در گفتگو با خبرنگارگروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان  از گرگان؛ گفت : هزینه بالای تولید بذر در داخل کشور در سالهای دور موجب شد که مسئولان امر به جای تکیه بر تولید داخل و توجه به تامین محصول در کشور ، واردات را ترجیح دهند و وضعیت آنچه شود که می بینیم .

فروشند بذر محصولات کشاورزی هم گفت: جالب اینجاست که حتی خود کشاورزان برای مصرف خود از بذرهای محلی استفاده می کنند اما فقط عملکرد بالاتر بذرهای خارجی موجب می شود در سطح گسترده از بذرهای خارجی استفاده کنند چرا که کشاورز به دنبال محصول و سود بیشتر است.

وی گفت : اگر بذرهای داخلی اصلاح و پر محصول شوند مورد استقبال بیشتر کشاورزان عمده کار قرار می گیرند و این روند به نفع تولید داخل خواهد بود.

مهقانی رئیس زراعت سازمان جهاد کشاورزی گلستان گفت: اعتبارات دولتی به علت هزینه و نیاز تکنولوژی جوابگوی تولید بذر هیبرید نیست و اگر از مشارکت بخش خصوصی استفاده شود در چند سال آینده به تولید بذر هیبرید با عملکرد بالا خواهیم رسید.

برای رسیدن به خودکفایی استقلال در تولید بذر ایرانی نیاز به نیروی کار متخصص و منابع ژنتیک است و نیروهای فارغ تحصیل متخصص با تعداد بالا در رشته حفظ اصلاح نباتات در کشور وجود دارد و کشور نیاز ضروری به بذر های هیبریدی تولید داخلی دارد‌.

در این شرایط به نظر می رسد مسئولین باید با فراهم کردن بستر برای تولید بذر داخلی و دادن فرصت زمانی و حمایت مالی به شرکت های تولید نوپا کشور را به سمت خودکفایی در تولید بذر ایرانی هدایت کنند.

گزارش از عباسعلی البرزی

انتهای پیام / ا

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.