سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

چوب حراج به معادن قیر طبیعی گیلانغرب

شهرستان گیلانغرب با در اختیار داشتن ۶۵ درصد از ذخایر قیر طبیعی کشورمان، ظرفیتی بزرگ و ارزشمند برای سرمایه گذاری و رونق استان کرمانشاه محسوب می‌شود، اما این معادن خدادادی تا حدودی مورد غفلت قرار گرفته است.

به گزارش  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان؛کشور‌های اندکی در جهان دارای معادن و ذخایر قیر طبیعی هستند و ایران یکی از این معدود کشورهاست که این ماده طبیعی در مناطق مختلف آن از جمله استان‌های کرمانشاه، ایلام و لرستان یافت می‌شود. 

ایران با در اختیار داشتن حدود یک درصد جمعیت جهان حدود هفت درصد ذخایر کشف شده معادن دنیا را داراست که خود حاکی از در اختیار داشتن بستر مناسب سرمایه گذاری در این بخش است. 

گیلانغرب در غرب کرمانشاه یکی از نقاط سرشار از قیر طبیعی در کشور و حتی در جهان به شمار می‌رود که داشتن این ویژگی منحصر به فرد می‌تواند زمینه‌ای برای توسعه و پیشرفت این شهرستان، استان کرمانشاه و حتی کشور باشد.

متاسفانه آن طور که باید به ظرفیت معادن قیر طبیعی این منطقه توجه نشده تا جایی که می‌توان گفت: بیشترین استفاده از این معادن را دلالان و واسطه گران می‌برند و این سرمایه ارزشمند با بهایی بسیار اندک به خارج از کشور صادر می‌شود.

بهره برداری درست و اصولی از معادن قیر طبیعی و حمایت‌های لازم مسئولان از بهره برداران این سرمایه ارزشمند، می‌تواند عاملی برای استفاده بهینه از این نعمت خدادادی و ارزشمند و همچنین راهی برای توسعه منطقه، ایجاد اشتغال پایدار و رونق اقتصادی باشد.

از قدیم گفته اند که کار در معدن یک شغل پرمخاطره و سخت است و حال درست نیست قیری که با مشقت، زحمت و هزینه‌های بسیار بالا استخراج می‌شود اینگونه با بهایی بسیار کم و به اذعان بهره برداران یک سوم قیمت واقعی آن در دنیا، از کشور خارج شود.

بیشتر صادرات قیر طبیعی استخراجی از معادن شهرستان گیلانغرب به کشور‌های حاشیه خلیج فارس، چین، ترکیه، مالزی و آسیای میانه است.

قیر طبیعی گیلانغرب در ردیف بهترین قیر‌های دنیا 

قیر طبیعی از مهمترین مواد معدنی است که امروزه در کشور‌های پیشرفته صد‌ها نوع مشتقات هیدرو کربنی (مشتقات نفتی) از آن فرآوری، تولید و به بازار مصرف عرضه می‌شود. 

در صورت احداث کارخانه فرآوری در گیلانغرب، ده‌ها نوع مشتقات قیرطبیعی نظیر موادکربن بلک، پودر دستگاه‌های کپی، مواد صنعتی برای استفاده تجهیزات الکترونیک، ایزوبام، پودر گیلسونایی، مواد بهداشتی، آرایشی و انواع مش ۳۰ تا ۲۰۰ نیز فرآوری و تولید شود. 

در استاندارد بین المللی در تولید این ماده به سه گزینه درصد کربن، ئیدروژن و مقدار خاکستر توجه خواهد شد که بسیاری از معادن منطقه گیلانغرب از این جهت در ردیف بهترین قیر‌های طبیعی دنیا قرار دارند.

 ۴۴ پروانه اکتشاف قیر در گیلانغرب صادر شده است 

فرماندار گیلانغرب گفت: شهرستان گیلانغرب یکی از مناطق ارزشمند سرشار از ذخیره قیر طبیعی است که ۹۰ درصد ذخایر قیر طبیعی استان کرمانشاه را داراست و تاکنون ۴۴ پروانه اکتشاف معادن قیر در این شهرستان صادر شده است.

کوروش محمودیان افزود: از مجموع ۴۴ پروانه صادر شده اکتشاف در این شهرستان، ۲۴ مورد آن با سرمایه گذاری ۲۱۰ میلیارد ریال پروانه بهره برداری را دریافت کرده اند.

وی اظهار داشت: در سال‌های اخیر بنا به دلایل متعدد تنها ۱۰ واحد فعال در زمینه تولید قیر در گیلانغرب فعالند و ۱۴ واحد دیگر به دلیل مقرون به صرفه نبودن هزینه استخراج، پائین بودن نرخ فروش، نداشتن تخصص و علم و دانش کافی برخی از معدن داران و وجود واسطه‌ها در عرضه قیر بدون کیفیت به مشتریان، به صورت نیمه فعال یا راکد مانده اند.

 اشتغالزایی ۱۹۶ تن در معادن قیر گیلانغرب 

فرماندار گیلانغرب گفت: ظرفیت پیش بینی شده برای اشتغال معادن قیر گیلانغرب، ۲۴۰ تن است که هم اکنون ۹۶ تن به صورت مستقیم و ۱۰۰ تن به صورت غیرمستقیم در معادن این شهرستان مشغول فعالیتند.

به گفته محمودیان، در چند سال گذشته میزان استخراج قیر طبیعی از معادن گیلانغرب سالیانه به ۶۰ هزار تن هم رسیده است، اما بنا به دلایل مختلف، میزان استخراج قیر طبیعی این شهرستان اکنون به نصف رسیده است.

برای حضور سرمایه گذاران آمادگی کامل داریم

فرماندار گیلانغرب گفت: امکان ایجاد یک کارخانه بزرگ فرآوری در شهرستان به طور جدی در دستور کار قرار دارد و چنانچه سرمایه گذاران بخش خصوصی امکان ورود به این بخش را داشته باشند، آماده هرگونه همکاری در این راستا هستیم.

محمودیان، با بیان اینکه باید با اتخاذ راهکار درست و اصولی زمینه حضور سرمایه گذاران در معادن قیر طبیعی گیلانغرب فراهم شود، افزود: در صورت تحقق این موضوع، تحول شگرفی را در بخش فرآوری معدن قیر طبیعی در سطح استان کرمانشاه و کشور شاهد خواهیم بود.

وی ادامه داد: با توجه به وجود معادن غنی قیر طبیعی و امکان فرآوری صد‌ها نوع مشتقات از این ماده معدنی، ایجاد یک کارخانه مناسب می‌تواند علاوه بر تاثیر چشمگیر بر درآمد و ایجاد اشتغال پایدار در منطقه از صدور خام این ماده ارزشمند هم جلوگیری کند.

محمویان افزود: در بخش معادن سنگ گچ نیز تعداد ۲ واحد معدنی سنگ گچ دارای پروانه بهره برداری با میزان ذخیره‌ای بیش از ۶ میلیون تن در این شهرستان وجود دارد که سالیانه ۹۰ هزار تن گچ از این واحد‌ها استخراج می‌شود.

فرماندار گیلانغرب گفت: درحوزه صنعت تعداد ۲۹ واحد با سرمایه گذاری ۲۸۰ میلیارد ریال و اشتغال زایی ۲۴۰ تن در این شهرستان 

مشغول فعالیتند که البته در هم اکنون برخی از این واحد‌ها به دلیل رقابت نکردن با واحد‌های تولیدی صاحب نام، تخصص نداشتن مدیران این واحد‌ها در بازاریابی مناسب و قوانین دست و پاگیر بانک‌ها، راکد شده اند.

محمودیان ادامه داد: البته در این راستا با پیگیری‌هایی که در سال جاری صورت گرفته، بیش از ۱۲۵ میلیارد ریال تسهیلات از محل اشتغال توسعه روستایی مناطق زلزله زده برای ۱۱ واحد صنعتی جدید مصوب شده است.

وی از معرفی این واحد‌ها به بانک‌های عامل برای دریافت تسهیلات مورد نیاز خبر داد و گفت: این واحد‌ها در حال انعقاد قرارداد برای دریافت تسهیلات هستند تا از این طریق بتوانند بخشی از مشکلات موجود را رفع کنند.

محمودیان، مهمترین واحد‌های صنعتی شهرستان را تولید دانه بندی شن و ماسه، پودر بیتومین و برخی مشتقات قیر طبیعی، آجر، باند و گاز طبی، تولید بالشتک خودرو‌های سنگین و محافظ الکتریکی بیان کرد.

 قیر طبیعی گیلانغرب یک سوم قیمت جهانی آن به فروش می‌رسد

رئیس انجمن صنفی معادن قیر طبیعی گیلانغرب گفت: هم اکنون در این شهرستان ۱۰ بهره بردار به تولید قیر طبیعی و استخراج این ماده ارزشمند اشتغال دارند که تولید‌های خود را باید با واسطه به میزان یک سوم قیمت واقعی آن به فروش برسانند.

جهانبخش مرجانی افزود: به عنوان یک بهره بردار، مدت ۳۰ سال است که به استخراج قیر طبیعی و فعالیت در معدن مشغول هستم که در طول این سال‌ها تاکنون همواره معادن قیر طبیعی گیلانغرب از سوی مسئولان مورد غفلت و بی توجهی قرار گرفته است.

وی اظهار داشت: در صورت توجه به معادن قیر طبیعی با توجه به اینکه این شهرستان کانون قیر طبیعی معرفی شده و دارای ذخایر ارزشمندی است، می‌توان شاهد اشتغالزایی و رونق بیش از پیش منطقه باشیم.

این بهره بردار با سابقه قیر طبیعی در گیلانغرب گفت: در زمینه برداشت قیر در این شهرستان و استان کرمانشاه نسبت به دیگر مناطق مانند استان ایلام، نابرابری و بی عدالتی وجود دارد و مسئولان باید این مهم را مورد توجه بیش از پیش قرار دهند و برای رفع این مشکل گام‌های اساسی بردارند.

وی گفت: به عنوان مثال هم اکنون اگر تمامی بهره برداران استان کرمانشاه سالیانه حق برداشت ۳۰ هزار تن قیر طبیعی را داشته باشند، یک بهره بردار در ایوان غرب می‌تواند در طول یک ماه برابر تمامی تولیدات استان کرمانشاه را قیر تولید و استخراج کند که این بی عدالتی باید رفع شود.

رئیس انجمن صنفی معادن قیر طبیعی گیلانغرب افزود: با توجه به ظرفیت‌های بی نظیر و فراوان در بخش معادن قیر طبیعی، هم اکنون تنها نزدیک به ۲۰۰ کارگر در این معادن گیلانغرب مشغول به کار هستند که در صورت توجه و حمایت‌های لازم از سوی مسئولان این تعداد به یک هزار تن خواهد رسید.

مرجانی، با ابراز گلایه از برخی دستگاه‌های اجرایی نظیر اداره دارایی گفت: هم اکنون یکی از مشکلاتی که بهره برداران قیر طبیعی با آن دست و پنجه نرم می‌کنند، پرداخت مالیات حتی در ماه‌هایی که فروش ندارند، است که این خود باعث بروز مشکلات فراوان برای بهره برداران شده است.

وی اضافه کرد که برخی بهره برداران برای پرداخت مالیات‌های سنگین، مجبور به فروش ماشین آلات و تجهیزات برداشت و استخراج قیر شده اند و این به دور از انصاف است.

مرجانی خواستار حمایت دولت از بهره برداران معادن قیر طبیعی شد و گفت: با وجود دریافت حق دولتی از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت از بهره برداران قیر طبیعی، متاسفانه شاهد عدم بازگرداندن آن در شهرستان به منظور ایجاد خدمات رفاهی برای معدن داران هستیم.

وجود واسطه‌ها و دلالان از مهمترین عوامل تخریب تولید است که بازاریابی مناسب، حمایت‌های لازم و ایجاد صنایع تبدیلی می‌تواند مانع از غارت قیر طبیعی گیلانغرب به دیگر کشور‌ها و هدر رفت این سرمایه ارزشمند با بهای اندک باشد.

حمایت‌های دولت برای معدن داران

فرماندار گیلانغرب گفت: دولت حمایت‌هایی را از معدن داران در گیلانغرب به عمل آورده که در این رابطه بهسازی و روکش آسفالت راه دسترسی به طول ۲۰ کیلومتر در دستور کار قرار گرفته و این طرح برای اجرا به سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی واگذار شده است.

محمودیان افزود: کاهش حقوق دولتی در هر تن از یکصد هزار تومان به هشت هزار تومان، از جمله اقدام‌های مهم در حمایت از معدن داران گیلانغرب است.

امید است با ایجاد مشوق‌ها و حمایت‌های لازم از سوی مسئولان و دولتمردان و ایجاد کارخانه‌های فرآوری، شاهد تندتر شدن چرخه تولید معادن گیلانغرب، ایجاد اشتغالزایی و رونق اقتصادی منطقه باشیم.

منبع ایرنا

انتهای پیام /پ

 

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.