سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

چگونه با عواقب و مشکلات پس از طلاق کنار بیاییم؟

مشاوره خانواده معتقد است افسردگی که پس از سوگ و از دست دادن فرد دلبسته طبیعی است، اما باید با این حالت اصولی کنار آمد.

به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمانگروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ با توجه به آمارهای موجود تعداد زیادی از افراد مطلقه ازدواج مجددی نخواهند داشت و عده‌ای از این افراد با طلاق و مسائل پس از آن می‌توانند سازگار شوند و عده‌ای هم نمی توانند، از آثار مهم و منفی طلاق تاثیرات روانشناختی آن بر افراد مطلقه است.

امروزه تعداد کسانی که همسر خود را بر اثر طلاق از دست داده اند رو به افزایش است و به دنبال آن خلاء عاطفی و استرس‌های روانی مشکلاتی است که افراد مطلقه با آن دست به گریبانند.

به همان میزان که طلاق در زندگی خانوادگی رو به افزایش است آثار و پیامدهای آن نیز هر روز بیش از گذشته حیات جامعه و سلامت روان افراد جامعه را تهدید می‌کند، در این میان می‌توان به پیامدهای طلاق توجه کرد، تحقیقات در ایران و در کشورهای مختلف نشان می‌دهند بعد از طلاق زنان و مردان دچار علائم بسیاری همچون افسردگی، گوشه گیری، احساس ناامیدی، یأس و فقدان مسئولیت‌پذیری؛ ضعف روانی و تمایل به سرزنش خود می شوند.

نرگس رحمت الهی  زوج درمانگر معتقد است علائم جدائی در حالات شدید می‌تواند به عنوان یک بیماری روانی همچون افسردگی شدید، حالات هیستریک، خود بیمار انگاری یا حتی هذیان بدبینی باعث ایجاد از هم گسیختگی افرادی شود که در بحران طلاق گیر افتاده اند.

سارا گلستانی مشاور خانواده در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ در خصوص راه درمان افسردگی پس از طلاق اظهار کرد: بعداز عزل یا هر فرایند و تجربه‌ای در زندگی، سپری کردن یک دوران غمگینی طبیعی است، اگر آن دوران غم طولانی شود و فرد زمان بیشتری درگیر آن باشد و باعث ناامیدی او از کل فرایندهای زندگی شود، به آن افسردگی می‌گوییم.


بیشتر بخوانید: ترفندهای درمان طبیعی افسردگی بدون مصرف دارو‌های اعصاب


این مشاور خانواده بیان کرد: افسردگی که پس از سوگ و از دست دادن فرد دلبسته به سراغ افراد می‌آید و دورانی است که باید سپری شود و راه درمان آن این است که بپذیریم این حالت یک اتفاق طبیعی است لذا نباید سوگواری‌مان را قطع و زودتر از موعد تمام کنیم.

برای درمان افسردگی چه کنیم؟

گلستانی تشریح کرد: اگر افسردگی طولانی‌تر از زمان معمولی شود باید حتما به یک روانشناس  و روان‌درمانگر مراجعه کنیم و حتی ممکن است نیاز به مراجعه به روانپزشک را داشته باشیم و دارو مصرف کنیم؛ روش‌های مختلفی برای درمان افسردگی وجود دارد که با توجه به تصمیمی که روان‌درمانگر می‌گیرد معنا پیدا می‌کند که کدام روش برای فرد لازم به استفاده است.

وی با اشاره به اینکه فرد پس از گذراندن مدتی می‌تواند وارد رابطه جدید شود، ادامه داد: بسته به هر فرد و روحیه‌ای که دارد مدت زمان وارد شدن به رابطه جدید در هر فرد متفاوت است، لذا هر زمانی که بتواند دلیل جدایی رابطه گذشته را بداند و آن را هضم کند و با آن کنار بیاید همچنین دلیلی برای بازگشت به گذشته نداشته باشد و درد جدایی برای او کم شده باشد و نسبت به رابطه قبلی خشمگین نباشد، می‌تواند وارد یک رابطه جدید شود.

تا آمادگی روحی ندارید وارد رابطه جدید نشوید!

 این مشاور خانواده بیان کرد: اگر فردی زودتر از موعد وارد رابطه جدید شود و هنوز درد جدایی در او تسکین پیدا نکرده باشد رابطه جدید رابطه‌ای ناسالم و دفاعی خواهد بود و خودآگاه به دنبال این است که علاقه‌مندی‌هایی که به رابطه قبلی داشته را به رابطه جدید انتقال دهد، چرا که ممکن است تکرار رابطه قبل باشد و به دنبال پر کردن ناتمامی‌های رابطه قبلی، در نتیجه رابطه سالمی نخواهد داشت.


بیشتر بخوانید: چگونه غول افسردگی پس از زایمان را شکست دهیم؟


چگونه با افسردگی پس از طلاق کنار بیاییم؟

نرگس سادات رحمت الهی زوج درمانگر، خانواده درمانگر، مشاور ازدواج و طلاق در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ در خصوص مواجهه با افسردگی پس از طلاق اظهار کرد: طلاق عامل از هم گسیختگی ساختار بنیادی‌ترین بخش جامعه یعنی خانواده و یکی از فقدان‌های عمده زندگی خانوادگی است، جدایی و طلاق برای تمام اعضای خانواده استرس بزرگی به وجود می‌آورد.

این زوج درمانگر بیان کرد: تجربه طلاق و سازگاری زوجین و فرزندان آنها در تمام ابعاد روانشناختی٬ جسمانی، اجتماعی و هیجانی را تحت تاثیر قرار می‌دهد و باعث کاهش عملکرد و ناکارآمدی خانواده پس از طلاق می‌شود.

رحمت الهی ادامه داد: سازگاری با طلاق به عنوان یک فرآیند چند بعدی تعریف می‌شود که شامل مولفه‌های روانشناختی، اجتماعی و مالی است، سازگاری با طلاق شامل شناخت و طی کردن مراحل ۱۹ گانه بازسازی شامل انکار، ترس، سازگاری، تنهایی، دوستی،  احساس گناه یا طرد شدن، غم، رها کردن، خود ارزشمندی، انتقال، صداقت، عشق، اعتماد، ارتباطات، تمایلات جنسی، استقلال، هدفمندی و آزادی است.

چگونه به سازگاری پس از طلاق دست پیدا کنیم؟

وی در خصوص سازگاری بعد از طلاق افزود: سازگاری بعد از طلاق شامل فرایند بازسازی مثل تغییرات فرد از زندگی زناشویی به زندگی جدا،  توانایی سازگاری با زندگی مجردی و همچنین به عنوان فقدان علائم جسمی و روانی، توانایی عمل کردن و مسئولیت‌های روزانه خانه، خانواده،کار و فراغت، ایجاد هویت جدید از همسر قبلی یا از شرایط متاهل بودن، به عنوان یک مشخصه است همچنین سازگاری با طلاق به وضعیت و حالتی گفته می‌شود که در آن افراد مطلقه ارزیابی مثبتی از خود داشته و احساس مدیریت شخصی دارند.


بیشتر بخوانید: علائمی هشدار دهنده که به شما می‌گویند افسردگی خفیف دارید


این زوج درمانگر تشریح کرد: عوامل زیادی منجر به پایان رابطه زناشویی می‌شود و بسیاری از افرادی که به تازگی طلاق گرفته‌اند به طور مداوم به دنبال همسر قبلی خود کشیده می‌شوند و بیش از حد برای نبود رابطه احساس ناراحتی و پریشانی می‌کنند، رابطه صمیمی در احساس فرد مطلقه ادامه می‌یابد و به نظر می‌رسد بسیاری افراد برای برآوردن برخی نیازهای طرف مقابل و تامین برخی از معیارهای امنیت روانی او بدون توجه به آنچه عیناً اتفاق افتاده واکنش نشان می‌دهند.

رحمت الهی افزود: گاهی بعد از طلاق درخواست تداوم ارتباط عاطفی و علاقه به ارتباط با همسر قبلی از نظر بالینی به وفور مشاهده می‌شوند که اگر این رابطه عاطفی بوده باشد بیشتر خواهد بود، این را اضطراب جدایی یا استرس جدایی در جمعیت بزرگسال می‌نامند، این نشانه حاکی از آن دارد که افراد پیوندهای دلبستگی قوی به یکدیگر داشته‌اند.

پیوند دلبستگی چیست؟

وی ادامه داد: قدرت پیوند دلبستگی ممکن است تنها زمانی آشکار شود که رابطه پایان یابد و با شدت دلتنگی، نسبت به بازگشت همسر خود گوش به زنگ باشد، از سویی یکی از شایع‌ترین اختلال‌های عاطفی که در اثر استرس ناشی از طلاق حاصل می‌شود افسردگی است که عملکرد زندگی افراد مطلقه را به طور انکارناپذیری متاثر می‌سازد و آنها را به سوی یک زندگی بی روح،کسل کننده و اجتماع گزیر سوق می‌دهد.

این زوج درمانگر اظهار کرد: امروزه تعداد زنانی که همسران خود را بر اثر طلاق از دست داده‌اند و مجبورند به تنهایی مسئولیت فرزندان را به عهده بگیرند، رو به افزایش است؛ این زنان به دلیل فشارهای اجتماعی و اقتصادی احساس درماندگی می‌کنند و علیرغم حمایت‌های دولتی و غیر دولتی، اغلب زندگی محدود و دردناکی دارند و ویژگی های منفی زندگیشان موجب شاد نبودن و احساس افسردگی در آنان می‌شود.

رحمت الهی ادامه داد: افرادی که از افسردگی رنج می‌برند نسبت به کسانی که افسرده نیستند در مدیریت زمان فرآیند سازگاری پس از طلاق مشکلات بیشتری دارند، افرادی که در برقراری رابطه دوری گزین هستند و از برقراری تماس با دیگران ترس دارند و احساس امنیت نمی‌کنند نمی‌توانند از حمایت دیگران برخوردار شوند چرا که از دیگران دوری کرده همچنین دیگران نیز به خاطر همین خصوصیت‌شان از داشتن ارتباط با آنان اجتناب می‌کنند، در صورتی که برای دستیابی به سازگاری پس از طلاق ابراز احساسات و کمک گرفتن و ارتباط با دیگران و خانواده، دوستان، خویشاوندان و سازمان‌های حمایتی و غیر حمایتی برای حل مسائل و مشکلات پس از طلاق ضرورت دارد.


بیشتر بخوانید: درمان افسردگی با 9 ماده غذایی فوق العاده


وی تشریح کرد: افرادی که وابسته هستند همیشه از جدا شدن و ترک شدن می‌ترسند، خودشان را بد و دیگران را خوب ارزیابی می‌کنند، اشتغال ذهنی‌شان نسبت به رابطه گذشته بسیار بالا و عواطف‌شان به صورت اضطرابی بروز می‌کند و همیشه از اینکه چرا دیگران در دسترس‌شان نیستند شکایت کرده و دیگران به خاطر همین ویژگی  از آن ها ناراضی هستند و سعی به دوری دارند.

این زوج درمانگر بیان کرد: افرادی که از دیگران دوری  یا عواطف‌شان به صورت اضطرابی بروز می‎کند، پس از طلاق در زمینه ارتباطی و فکری نمی‌توانند به سازگاری بالایی دست یابند اما در مقابل افرادی که می‌توانند بین پیوند عاطفی و استقلال تعادل برقرار کنند انتظار می‌رود بعد از طلاق نیز همین سبک را البته با تلاش حفظ کنند.

رحمت الهی تاکید کرد: در افرادی که با طلاق خود کنار آمده‌اند میزان سازگاری با شرایط و موقعیت‌ها بالا است و احتمال می‌رود طلاق را به عنوان موقعیت جدید بپذیرند و با برقراری ارتباط سالم با دوستان و اطرافیان با مسائل مربوط به زندگی پس از طلاق کنار بیایند و سازگاری مناسبی را بدست آورند؛ در مورد سازگاری با طلاق و مسائل پس از آن می توان برای کاهش پیامدهای منفی طلاق و زندگی پس از جدایی به درمان ها و راهکارهای مناسب جهت بهبود وضعیت افراد درگیر در این پدیده دست یافت.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۲
در انتظار بررسی: ۰
ارش
۱۱:۱۲ ۰۲ دی ۱۳۹۹
خیلی طلق وحشتناکه همین و بس...هیچ کسی بعد از طلاق ادم سابق نمیشود چه زن چه مردش..بخصوص برای ادمهای بالای سی سال که دیگه دوست و رفیقهای سابق رو ندارن و با ازدواج تقریبن تنها میشن و بعد یهویی طلاق میگیرن و تنها میشن...خیلی وحشتناکه
ناشناس
۱۶:۳۴ ۱۲ آذر ۱۳۹۹
سلام منم 7سال پیش از همسرم جدا شدم طلاق خیلی بده بعد عوارضش اومد سراغم رفتم سمت مواد تاوقتی که میکشیدم مشکلی نداشتم ولی حالا که ترک کردم دوباره افسرده شدم تو رو خدا طلاق نگیرید در هر صورتی
M
۰۴:۳۰ ۱۷ آبان ۱۳۹۹
من دوساله عقد کردم شوهرم دوماهه منو ول کرده هرکار میکنم برنمیگرده یهو بی دلیل میگه نمیخوامت فقط طلاق .میگم من نمیخوام طلاق بگیرم میگه پس بمون موهات عین دندونات شه ترو خدا راهنماییم کنین
ناشناس
۲۰:۴۰ ۲۷ اسفند ۱۳۹۷
من و همسرم 8ساله که ازدواج کردیم.از همون اول خیلی بامن سرد و خشک برخورد میکرد.حالا تحملم تموم شده و به شدت احساس تنهایی میکنم.قصد دارم ازش جدا بشم اما خیلی میترسم.چون خیلی دوسش دارم و وابسته ش هستم اما احساس میکنم اون فقط تحمل میکنه.نمیخوام سربار عاطفی باشم
مهدی
۱۹:۲۶ ۱۳ مرداد ۱۳۹۷
من میدونم باید طلاق بگیرم ولی همین ترس از افسردگی و مسائل بعد طلاق اجازه نمیده تصمیم درست بگیرم...ایکاش عاقلانه ازدواج کرده بودم....و یکسال حداقل برای شناخت وقت میزاشتم...حیف از عمرم....
Alireza
۱۴:۱۸ ۱۳ مرداد ۱۳۹۷
درود بر شما افرین بیاید تو همین مساعل تحقیق کنید. اول ک جوانان جرات ازدواج گرفتن ندارد
ناشناس
۱۳:۲۵ ۱۳ مرداد ۱۳۹۷
عزیزم از سکه بپرس چرا بالا میره الان خانمها که ماشالله هر کدام با تاریخ تولد سکه گردن شوهر انداختند دیگه وسوسه مشوند و از طرفی با توجه به ضعف بنیادین در خانواده ها و دلایل بی شمار دیگر باعث طلاق و جدایی مشود
ناشناس
۱۳:۰۷ ۱۳ مرداد ۱۳۹۷
ارزوی خوشبختی برای همه جوانان دارم
آقآی مهدی
۱۲:۵۸ ۱۳ مرداد ۱۳۹۷
مهریه خوشبختی نمیاره
محمود
۱۲:۴۴ ۱۳ مرداد ۱۳۹۷
باید علت این همه طلاق را مورد بررسی قرار بدهند علت چیه
ناشناس
۱۲:۱۸ ۱۳ مرداد ۱۳۹۷
در این سالهایی که آمار طلاق به شدت بالا رفته بهتره در باره چگونه رفتارکنیم و ودر انتخابمان احساسی عمل نکنیم تا منجر به طلاق نشود
Abc
۰۹:۴۹ ۱۳ مرداد ۱۳۹۷
منظورتون قبل از زندان رفتن برای مهریه است یا بعدش؟؟؟
حمیدرضا میرکیانی
۰۷:۲۴ ۱۳ مرداد ۱۳۹۷
طلاق فقط در صورتیکه عملاً ادامه زندگی مشترک راهی نداشته باشد به عنوان آخرین راه انتخاب شود, زندگی تحت سخت ترین شرائط بهتر از طلاق است.... افرادی که طلاق را به عنوان اولین راه فرار انتخاب می کنند , بعد از طلاق در باتلاقی از مشکلات روحی و اجتماعی گرفتار میشوند....