سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان گلستان گزارش می‌دهد؛

مصرف لبنیات سنتی و خطر ابتلا به بیماری/ آیا استفاده از لبنیات سنتی غیر پاستوریزه عامل بیماری است؟

در سال‌های اخیر تبلیغاتی که برای مصرف لبنیات سنتی یا ارگانیک انجام شده، مصرف لبنیات غیر پاستوریزه را در بین مردم افزایش و گرایش به این نوع مواد لبنی را بیشتر کرده است.


به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از گرگان؛  در میان غذا‌هایی که روزانه به مصرف می‌رسد، شیر مناسب‌ترین و متعادل‌ترین ترکیبات را دارد و تنها ماده شناخته‌شده در طبیعت است که می‌تواند به‌طور متعادل تمام نیاز‌های بدن شامل رشد، تأمین انرژی، ساخت و ترمیم بافت‌ها را برطرف سازد و به همین دلیل آن را غذای کامل می‌نامند.

 


سایر لبنیات مانند ماست، پنیر و دوغ از جمله مواد غذایی هستند که روزانه باید در سبد غذایی هر خانوار وجود داشته باشند و مصرف آن‌ها به دلیل تاثیر بسیار در سلامت انسان از اهمیت بالایی برخوردار است.


اما در این میان رواج استفاده از شیر و لبنیات سنتی در بین مردم موجب ایجاد بیماری در برخی از مصرف کنندگان آن شده است؛ و از آنجایی که مواردی از این دست در استان گلستان نیز گزارش شده برای بررسی موضوع به سراغ ماست بندی‌های شهرستان گرگان مرکز استان گلستان رفتیم.

وضعیت ماست بندی‌ها

تنها لبنیاتی که می‌توان به صورت سنتی از ماست بندی‌ها تهیه کرد، ماست است چرا که در فرآیند تولید آن، شیر جوشیده می‌شود.

اما با این حال در موارد زیادی دیده شده که برای خوشمزه‌تر شدن ماست روی آن سرشیر حاصل از شیر نجوشیده استفاده می‌شود که خود عامل بیماری است.

همراه با کارشناسان بهداشت محیط و مرکز بهداشت گرگان به صورت سرزده وارد نخستین مغازه فروش لبنیات شدیم.

در ظاهر این مغازه ماست بندی کاملا موجه بود و می‌توانست این تصور را ایجاد کند که از نظر بهداشتی هیچ مشکلی ندارد.

ناصری کارشناس بهداشت محیط و مرکز بهداشت گرگان در ابتدا از فروشنده خواست تا مجوز‌های لازم را ارائه دهد که وی به بهانه حضور نداشتن متصدی اصلی مغازه از ارائه این مجوز‌ها خودداری کرد.

 


به سراغ اصلی‌ترین بخش مغازه که یخچال آن است رفتیم و ناصری در خصوص آن در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از گرگان؛ گفت: دمای نگهداری مواد لبنی در یخچال باید بین ۰ تا ۴ درجه سانتی گراد بالای صفر باشد.

با تست دمای یخچال این مغازه متوجه شدیم که دمای آن بیش از ۱۰ درجه سانتی گراد بوده که در حد استاندارد نیست و خود عامل ایجاد بیماری است.

 


متصدی این ماست بندی در این مغازه موادی مانند تخم مرغ و ترشیجات هم می‌فروخت که این کار خلاف قانون است و هر واحد صنفی فقط اجازه فروش مواد همان صنف را دارد.

 

وارد گرم خانه، محل آماده سازی ماست شدیم. متوجه شدیم که لوله فاضلاب از بالا ماست‌ها رد می‌شود و چکه هم می‌کند که میکروب‌ها و باکتری‌های بسیاری را وارد ماست مصرفی مردم می‌کند.

 


از دیگر تخلفات این واحد صنفی جوشاندن شیر در دیگ‌های غیر استاندارد و حرارت مستقیم بود.

 


ناصری در این رابطه افزود: اگر شیر هنگام جوشیدن به صورت مستقیم و در دیگ‌های غیر استاندارد روی حرارت قرار بگیرد پروتیئن، کلیسم و مواد مغذی آن ته نشین شده و خاصیت خود را از دست خواهد داد.

 


وی پس از یادداشت تخلفات این واحد صنفی به متصدی آن تا ۴۸ ساعت فرصت رفع نواقص را داد که در غیر این صورت با واحد صنفی متخلف برخورد جدی خواهد شد.

به همراه یکی دیگر از کارشناسان به واحد صنفی دیگر سر زدیم تا از نزدیک از رویه کار آن‌ها نیز بازدید کنیم.

نورالدین کارشناس بهداشت محیط و مرکز بهداشت گرگان نیز در ابتدا از متصدی واحد صنفی خواست تا مجوز‌های لازم را ارائه کند که متاسفانه این واحد صنفی هم از ارائه مجوز‌ها خودداری کرد.

 

در این واحد صنفی نیز تخلفاتی اعم از فروش مواد غیر لبنی مانند زیتون، ترشی، لواشک، روغن وتخم مرغ صورت گرفته بود.

 

و، اما برفک بستن یخچال و دمای بالای ۱۴ درجه نشان داد که یخچال این واحد صنفی نیز مشکل دارد.

 


شیر در دستگاهی به نام پاستور، پاستوریزه می‌شود که در این واحد صنفی این دستگاه موجود بود.

کارشناس بهداشت محیط و مرکز بهداشت گرگان از نمونه‌های شیر داخل دستگاه نمونه برداری کرده و آزمایش آفلاتوکسین را بر روی آن انجام داد که نتیجه این تست متاسفانه مثبت بوده است.

 


وی بعد از آزمایش متوجه وجود کپک آفلاتوکسین در شیر این واحد صنفی شد که تمام لبنیات موجود در این واحد را معدوم کرده و تا ۴۸ ساعت به این واحد صنفی زمان داده تا نواقص را برطرف کنند.

در خصوص وجود کپک آفلاتوکسین هم در شیر به اداره دامپزشکی استان گزارش داده تا موضوع را پیگیری کنند.

نورالدین در خصوص این باکتری در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از گرگان؛ گفت: آفلاتوکسین کپکی است که از طریق غذای دام وارد بدن و شیر دام می‌شود که در اثر جوشش هم از بین نمی‌رود و هر فرآورده‌ای که با این شیر تولید شود آلوده به این کپک خواهد بود.


استفاده از تغذیه سالم و بهداشتی برای سلامت جامعه از اهمیت بالایی برخوردار بوده که باید به آن توجه ویژه‌ای شود و هر کدام از ما در هنگام تهیه آن باید دقت لازم را داشته باشیم.


گزارش از فاطمه حبیبی
انتهای پیام/ق

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.