سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

آداب و رسوم خوزستانی ها در ماه ضیافت الهی

بار دیگر ماه میهمانی خدا فرا رسیده و خیابان های شهر مملو از حال و هوای معنوی و رنگ و بوی رمضان شده است.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، مردم مسلمان از اقوام و فرهنگ های مختلف، خود را برای استقبال از ماه پر فضیلت رمضان و انجام تکلیف دینی و شرعی آماده می کنند.

در خوزستان نیز مانند سایر نقاط ایران، ماه رمضان جایگاه ویژه ای در عقاید و آداب و رسوم مردم دارد و با وجود این که خوزستان به عنوان استانی صنعتی شناخته شده اما در بسیاری از نقاط استان هنوز آداب و رسوم جایگاه خود را حفظ کرده اند.

استقبال از ماه میهمانی خدا

منصوره رضوی، کارشناس امور فرهنگی در خصوص آداب و رسوم مردم خوزستان در ماه رمضان بیان کرد: در خوزستان به دلیل پیشرفت های صنعتی، برخی از آداب و رسوم از بین رفته و متاسفانه نسبت به گذشته کمرنگ شده است با این حال در بسیاری از نقاط استان برخی از رسومات گذشته پابرجاست.

رضوی افزود: برخی از این آداب و رسوم مختص مردم استان بوده و برخی نیز با مردم سایر نقاط کشور مشترک است.

یکی از این رسوم مشترک، خانه تکانی قبل از آغاز ماه مبارک رمضان است. مردم مسلمان ایران در روزهای پایانی ماه شعبان به نظافت محل زندگی خود، اماکن عمومی، مساجد و حسینیه ها و هم چنین آماده سازی آن ها برای مراسمات و مهمانی ها می پردازند.

رضوی ادامه داد: از دیگر رسوم مشترک، گرفتن روزه از چند روز قبل از ماه مبارک رمضان است. مردم مسلمان با گرفتن روزه به پیشواز رمضان می روند، تا هم از ثواب بسیار آن بهره مند شوند و هم بدن خود را برای روزه داری در روزهای آینده آماده کنند.

تغذیه روح در رمضان

کارشناس امور فرهنگی عنوان کرد: در ماه مبارک رمضان در مساجد و حسینیه های محل، مجالس قرآنی و سخنرانی های مذهبی برگزار می شود.که در این مراسم، مردم به صورت دسته جمعی به ختم قرآن، دعاهای مخصوص ماه رمضان و گوش فرا دادن به سخنرانی های مربوط به مسائل و فضائل رمضان می پردازند. هم چنین از قاری ها و حافظان استانی و کشوری در این مراسم دعوت به عمل می آید.

منصوره رضوی افزود: مجالس ختم قرآن در خانه های مردم علاقه مند نیز برگزار می شود که این مراسمات اغلب پس از اذان مغرب آغاز می شود و با خوراکی هایی مانند چای دارچین، چای زعفران و شیرینی های محلی اقوام و هم چنین خوراکی های مخصوص خوزستان مانند رنگینک، زولبیا بامیه محلی و فرنی از روزه داران پذیرایی می شود.

شب نشینی ها و سرگرمی های محلی در شب های رمضان

کارشناس امور فرهنگی اضافه کرد: در روزهای نخست ماه مبارک، کوچکترهای خانواده و فامیل به دیدار بزرگترها می روند و حلول ماه ضیافت الهی را تبریک می گویند.

منصوره رضوی ادامه داد: مردم خوزستان در روزهای دیگر ماه رمضان نیز، بعد از افطار به مهمانی و دید و بازدید های گروهی می روند، از احوال یکدیگر با خبر می شوند و در کنار دوستان، آشنایان و اعضای فامیل به شب نشینی و انجام بازی های محلی می پردازند.

رضوی افزود: یکی از این بازی های مرسوم، بازی محلی محیبس یا انگشتر است که با وجود گذشت سالیان زیاد از قدمت آن، همچنان میان مردم خوزستان محبوب و پرطرفدار است.

رضوی ادامه داد: در این بازی، افراد معمولا به دو گروه تقسیم می شوند و پارچه یا رو اندازی روی دست های خود پهن می کنند بعد از آن انگشتر در میان دست های اعضای یک گروه می چرخد و اعضای گروه مقابل باید حدس بزنند انگشتر در کدام یک از دست های افراد گروه مقابل پنهان شده است.

پذیرایی از روزه داران

کارشناس مسائل فرهنگی در خصوص رسم افطاری دادن مردم خوزستان بیان داشت: سنت افطاری دادن با توجه به ثواب فراوانی که دارد در اقوام خوزستانی جایگاه ویژه ای دارد.هرکس بسته به بضاعت و توان خود سفره افطاری پهن و از روزه داران پذیرایی می کند.

رضوی افزود: این رسم در اعراب اهمیت ویژه ای دارد.مردم عرب خوزستان در بیشتر شب های رمضان علاوه بر مهمانی دادن و برپایی سفره های افطاری، برای همسایگان خود خوراکی ها و دسرهای مخصوص رمضان فرستاده و همسایگان نیز در مقابل خوراکی های دیگری به آن ها تقدیم می کنند.

منصوره رضوی ادامه داد: رسم افطاری دادن علاوه بر خانه ها و مساجد، در خیابان ها و کوچه های شهرهای مختلف خوزستان نیز انجام می شود و ایستگاه های افطاری در گوشه و کنارشهر برپا می شود که با خوراکی ها و دسرهای ویژه ی این ماه از مردم روزه دار پذیرایی می شود.

بیدارباش

کارشناس امور فرهنگی در خصوص دیگر رسوم خوزستانی ها در رمضان عنوان داشت: یکی از رسومی که از گذشته در شهرهای مختلف استان انجام می شود رسم بیدار کردن یکدیگر برای سحری ست که به شیوه های مختلفی انجام می شود.

رضوی افزود: در این رسم مردم محل، با گرفتن چراغ در دست و خواندن آواز مخصوص، طبل زدن و رفتن به خانه های همسایگان و آشنایان، یکدیگر را برای سحر بیدار می کنند.

آواز کودکان عرب

کارشناس مسائل فرهنگی ادامه داد: یکی از مراسم ماندگاری که در اقوام عرب برگزار می شود گرگیعان نام دارد که در 15ماه رمضان و شب ولادت امام حسن(ع) انجام می شود.

رضوی ادامه داد: در این شب کودکان عرب پس از افطار لباس محلی پوشیده، کیسه هایی که از قبل تهیه کرده اند را بر گردن می اندازند و به خیابان ها و کوچه ها می روند و برای گرفتن شیرینی و عیدی از صاحب خانه اشعار مختلفی می خوانند. اهالی خانه نیز در مقابل به بچه ها خوراکی های مخصوص و عیدی می دهند.

اهمیت حفظ آیین های رمضان

رضا کلاه کج، جامعه شناس و کارشناس خانواده، در خصوص اهمیت و ضرورت حفظ آداب و رسوم در ماه مبارک رمضان بیان کرد: رمضان در زندگی مردم خوزستان تاثیرات ویژه ای دارد و باعث می شود خانواده هایی که مدت ها است یکدیگر را ندیده اند بار دیگر دور هم جمع شوند و سر یک سفره مشترک بنشینند.

کلاه کج ادامه داد: سنت هایی که مدت هاست فراموش شده در این ماه دوباره به نمایش گذاشته می شود، رابطه های خویشاوندی و دوستی پر رنگ تر می شود و افراد از حال یکدیگر باخبر می شوند.

کلاه کج افزود: با توجه به این که از امتیازات ویژه ی این ماه، پر رنگ شدن و جلوه شدن آداب و رسوم مردمی و قومی قسمت های مختلف استان است حفظ این سنت ها و تلاش برای ماندگاری آن ها امری مهم و لازم است.

همان طور که گفته شد، رمضان نقش ویژه ای در احیای نظام خانواده و جلوه گر شدن آداب و رسوم قومی و استانی دارد و متاسفانه همان گونه که امروزه شاهد آن هستیم، با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی، این سنت ها مانند دیگر آداب و رسوم گذشته، کمرنگ شده و به تدریج رنگ می بازند.

هر یک از ما موظف هستیم برای حفظ آیین و آداب و رسوم قوم و استان خود کوشش کنیم و سنت های به جا مانده از پیشینیان خود را به نسلهای آینده منتقل کنیم.

انتهای پیام/ب

ماه رمضان در خوزستان

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.