سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان‌ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

روح انسان بعد از مرگ کجا می‌رود؟

در میان این جهان و سرای آخرت، جهان سومی به نام «برزخ » است که ارواح همه انسان‌ها پس از مرگ تا روز قیامت در آن قرار می‌گیرند.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛  یکی از موضوعاتی که همیشه و در هر شرایط و زمانی انسان های بسیاری را به فراخور شرایط مختلف درگیر خود می کند، مرگ است. به عبارتی دوران عمر و زندگانی هر کسی در دنیا محدود است و هیچ کس عمر جاودان ندارد؛  كلّ نفس ذائقة الموت

بالأخره دفتر زندگی دنیایی هر انسانی به بهانه های مختلفی بسته خواهد شد؛ یک با تصادف، دیگری با یک سکته و... پیر و جوان هم نمی شناسد، وقتش که باشد به سراغمان می آید.

بسته شدن دفتر زندگی دنیوی شروعی است برای ورود به حیات برزخی و مرحله ی رستاخیز و حساب و کتابِ قیامت و دادرسی آن روز و بهشت و جهنّمی که در پیش است.

نکته ای که در این فرصت می خواهیم به آن بپردازیم چیستی و چگونگیه جهان "برزخ" و سرانجام روح انسان ها بعد از حیات دنیویشان می باشد. با ما همراه باشید.


بیشتربخوانید :آداب و رسوم باور نکردنی مردم چین درباره دنیای پس از مرگ


در میان این جهان و سرای آخرت، جهان سومی به نام «برزخ » است که ارواح همه انسانها پس از مرگ تا روز قیامت در آن قرار می گیرند: «و من ورائهم برزخ الی یوم یبعثون، و پشت سر آنها (پس از مرگ) برزخی است تا روز قیامت.» (1)
در مورد آیه «و من ورائهم برزخ... .» امام صادق علیه السلام فرمود: «هو القبر و ان لهم فیه لمعیشة ضنکا و الله ان القبر لروضة من ریاض الجنة او حفرة من حفر النار: مراد از برزخ همان قبر می باشد و البته برای کافران هر آینه زندگی سختی در آنجا می باشد به خدا سوگند که قبر هر آینه باغی از باغ های بهشتی (برای مؤمنین) و یا حفره ای از حفره های آتش جهنم (برای کافران و . .). می باشد.» (2)

از امام صادق علیه السلام پرسیدم ارواح مؤمنین پس از مرگ در چه وضعند؟ فرمود: «در برزخ در میان غرفه هایی از بهشت بسر می برند، از خوراک بهشتی می خورند و از آب آن می نوشند و منتظر انجاز وعده پروردگار خود هستند»

از این رو امام صادق علیه السلام خطاب به شیعیان آن زمان می فرماید: «والله اتخوف علیکم فی البرزخ . قلت ما البرزخ؟ فقال: القبر منذ حین موته الی یوم القیامة: من بر شما (شیعیان) در عالم برزخ می ترسم، راوی می گوید: من به امام صادق علیه السلام گفتم که عالم برزخ کجا است؟ فرمود: قبر است، زندگی در آن از زمان مرگ تا روز رستاخیز ادامه دارد.»(3)

اصل این واژه «بَرْزَهْ» بوده و در عربی به صورت برزخ در آمده و به معنای حائل و واسطه بین دو چیز است. باریکه راهی که دو قسمت را به هم وصل می کند یا جزیره ای که دو قسمت خشکی را به هم متصل می نماید، برزخ گویند. همچنین فاصله بین ایمان قوی و ضعیف و یا حد وسط شک و یقین را برزخ نامند.

البته از جزئیات آن جهان نیز آگاهی زیادی نداریم و نمی توانیم داشته باشیم، این قدر می دانیم که ارواح نیکان و صالحانی که در درجات بالا قرار دارند (مانند ارواح شهدا) در آن جهان، متنعم به نعمت های فراوانی هستند: «و لا تحسبن الذین قتلوا فی سبیل الله امواتا بل احیاء عند ربهم یرزقون، هرگز گمان مبر کسانی که در راه خدا کشته شدند مردگانند، بلکه آنها زنده اند و در پیشگاه پروردگارشان متنعمند.» (4)

«ابوبصیر» می گوید: از امام صادق علیه السلام پرسیدم ارواح مؤمنین پس از مرگ در چه وضعند؟ فرمود: «در برزخ در میان غرفه هایی از بهشت به سر می برند، از خوراک بهشتی می خورند و از آب آن می نوشند و منتظر انجاز وعده پروردگار خود هستند» (5).

و نیز ارواح ظالمان و طاغوت ها و حامیان آنها در آن جهان معذبند، همان گونه که قرآن درباره فرعون و آل فرعون می گوید: «النار یعرضون علیها غدوا و عشیا و یوم تقوم الساعة ادخلوا آل فرعون اشد العذاب، عذاب آنها (در برزخ) آتش (دوزخ) است که هر صبح و شام بر آن عرضه می شوند، و روزی که قیامت بر پا شود (می فرماید) آل فرعون را داخل سخت ترین عذابها کنید!» (6)

مراد از برزخ همان قبر می باشد و البته برای کافران هر آینه زندگی سختی در آنجا می باشد به خدا سوگند که قبر هر آینه باغی از باغ های بهشتی (برای مؤمنین) و یا حفره ای از حفره های آتش جهنم (برای کافران و . .). می باشد.

گروه سومی که گناهان کمتری دارند نه جزء این دسته اند و نه جزء آن دسته، و مشمول هیچ کدام از عذاب و کیفر نیستند، گویی در جهان برزخ در حالتی شبیه به خواب فرو می روند و در رستاخیز بیدار می شوند! «و یوم تقوم الساعة یقسم المجرمون ما لبثوا غیر ساعة...و قال الذین اوتوا العلم و الایمان لقد لبثتم فی کتاب الله الی یوم البعث فهذا یوم البعث و لکنکم کنتم لا تعلمون، و روزی که قیامت بر پا شود گنهکاران قسم یاد می کنند که جز ساعتی در عالم برزخ درنگ نکردند... اما کسانی که علم و ایمان به آنها داده شده (خطاب به مجرمان) می گویند:شما به فرمان خدا تا روز قیامت (در عالم برزخ) قرار داشتید، و اکنون روز رستاخیز است ولی شما نمی دانستید!» (7)

این است که فرموده اند: القبر اما روضة من ریاض الجنة، او حفرة من حفر النیران: عالم قبر برای انسان یا به منزله باغی است از باغهای بهشت و یا به منزله گودالی است از گودال های جهنم. اهل سعادت، از همان آن توفی و مردن، سعادتشان شروع می شود، و اهل عذاب، از همان آن مردن، عذاب برزخیشان آغاز می گردد.

هیئت مثالی انسان در برزخ به انسانی که در خواب می بیند شبیه است. انسانی که ما او را در خواب می بینیم تمام اعضاء و جوارح انسان را داراست ولی جسم نیست، جا اشغال نمی کند، منوط به زمان خاصی نیست، به‌ طوریکه در ذهن ما به سادگی جای می گیرد در حالی که خود وی در شهر و منطقه ای دیگر است؛ انسانی با بدن مثالی، نه مادی و نه مجرد محض، بلکه چیزی بین آنها که از آن به تجرد برزخی هم می توان یاد کرد.پی نوشت:
1- سوره مؤمنون، آیه 100.
2- بحارالانوار: ج 6، ص 218 .
3- تفسیر نورالثقلین: ج 3، ص 553 - تفسیر علی بن ابراهیم - بحارالانوار، ج 6، ص 214 .
4- سوره آل عمران، آیه 169.
5- بحارالانوار: ج 6، ص 61 - 82 .
6- سوره مؤمن، آیه 46.
7- سوره روم، آیه 56.

منبع: تبیان

انتهای پیام/

سرنوشت ارواح انسان‌ها پس از مرگ

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۶
در انتظار بررسی: ۰
یاس خوزستانی
۱۱:۲۱ ۰۵ دی ۱۴۰۳
ببخشید من یه سوال داشتم میخواستم بدونم که کسی که بر اثر صاعقه زدگی میمیره روحش باقی میمونه یا مثلا اگه روح یه انسان به خورشید یا صاعقه نزدیک میشه روحش آسیب میبینه کلا میخواستم بدونم که داغی خیلی زیاد در حد خورشید یا صاعقه باعث از بین رفتن روح میشن یا نه میدونم سوالم عجیبه ولی باید جوابم و پیدا کنم
حوری هست
۲۱:۲۵ ۲۲ فروردين ۱۴۰۰
میگن پول صراط خیلی نازکه پاین ان اتش ۵۰متر‌پس خاوری بترس
ناشناس
۱۶:۴۳ ۱۳ اسفند ۱۳۹۹
هیچی نفهمیدم
قاطمه
۱۷:۱۸ ۱۰ اسفند ۱۳۹۹
من که نفهمیدم چرا؟؟
ناشناس
۱۲:۰۵ ۲۵ دی ۱۳۹۹
ترسیدم
الهام
۲۱:۵۵ ۰۴ دی ۱۳۹۹
من مرگ برای چندلحظه تجربه کردم سه سال پیش تویه تصادف وحشناک که دوتابچه ام روازدست دادم بعدازاینکه ماشین چب کرد نمیدانم توحالت بیهوشی بود یا مرگ ولی بهم وحی شد که زندگیت به اتمام رسیدگذشته ام داشت توذهنم مرور میشدیکی بهم میگفت دیدی به اخرخط رسیدی چی اوردی باخودت اون لحظه ازته دل التماس میکردم که یباردیگه برگردم که یدفعه صدای یاحسین مردم به گوشم رسیدازداخل ماشین که سه ته شده بودکشیدنم بیرون
سعید
۱۰:۲۲ ۰۵ آذر ۱۳۹۹
اصلا چیزی نفهمیدم .کلا گیچ شدم .
Faryad
۱۰:۰۴ ۱۴ مهر ۱۳۹۹
آموزنده بود
Aysan
۱۷:۰۹ ۱۰ مهر ۱۳۹۹
من که چیزی نفهمیدم سوال من این است که بعد از مرگ چه اتفاقی برای ما می افتد
بهاره
۲۰:۰۷ ۱۵ دی ۱۴۰۰
بعد از مرگ به برزخ میریم و منتظر میمونم تا آخر و زمان بیاد بعد به بهشت یا جهنم میرویم
تو عبارت دیگه هر بچه ای هم که سفت میشه یا تو بچگی میمیره تو بهشت می‌تونه به چیز های فراوان تبدیل بشه
رسول وقار .ازتهران
۰۱:۰۸ ۰۶ شهريور ۱۳۹۹
من فقط اینو میدونم که همه انسانها بسوی خدامیروند.واگر خدا را قبول داشته باشی که یکتاست نصف ایمان را داری ونصف ایمانت بستگی ب عمل صالح که انجام میدهی بستگی دارد. مگر بشر چقدر عمرمیکند چرا گناه ؟ چرا؟ کل عمر ۷۰ سال است چرا گناه؟ چرا؟
ناشناس
۱۶:۰۶ ۲۲ مرداد ۱۳۹۹
خب اگه ما کلا اصلا جسممون توی قبر نره چی چه بلایی سرمون میاد
نجیب الله ایوبی
۱۱:۴۶ ۱۶ خرداد ۱۳۹۹
بسیار خوب بود
ناشناس
۱۵:۰۹ ۰۴ خرداد ۱۳۹۹
حضرت علی (ع) میفرمایند اگر مردم میدانستن در شب اول قبر چه چیزهایی میگذرد حتا یک گناه هم نمیکردن
محمد
۱۳:۰۱ ۰۳ خرداد ۱۳۹۹
عالی بود
آرمین اسدی
۰۰:۲۲ ۲۸ ارديبهشت ۱۳۹۹
عالی بود.
نیلوفر
۱۲:۰۷ ۲۵ اسفند ۱۳۹۸
خیلی مطالب خوب بود
سنم استارلی
۲۰:۵۱ ۱۱ اسفند ۱۳۹۸
وحشتناک است
حسین
۲۲:۳۷ ۲۳ بهمن ۱۳۹۸
واقعا تاثیر گذار بود ممنون
رقیه
۲۰:۲۵ ۱۸ بهمن ۱۳۹۸
واقعا تکان دهنده بود واحساس کردم واقعی است
مسعود امیری
۲۰:۳۴ ۱۲ مهر ۱۳۹۸
شبی در خواب از جایی داشتم رد میشدم مثل بیابانی صاف چند نفر دور هم جمع بودند (نیم دایره) داشتند قرآن میخوانند گفتم چه میخوانید گفتن قرآن گفتم کدام سوره گفتند سوره ( ق ) فردا قرآن را باز کزدم دیدم راست گفتند.بعدها فهمیدم در برزخ بوده است.
هستی
۱۴:۵۷ ۲۴ مرداد ۱۳۹۸
اصلا نفهمیدم
هوفففف
۱۱:۰۰ ۱۷ تير ۱۳۹۸
هیچی نفهمیدم
علیرضا عظیمی
۱۱:۰۰ ۱۲ تير ۱۳۹۸
سلام درسورهء واقعه فرموده بعد از مرگشمارا زنده میکنیم شمانمدانید ایزنده بودن بصورت مشهود است همه همدیگررا میبینن
ناشناس
۱۵:۳۶ ۰۴ دی ۱۳۹۷
آیا انسان توی قبر که دافنش میکنند روح وارد جسم میشه
ناشناس
۲۳:۰۶ ۲۱ خرداد ۱۳۹۹
روح تا چهل روز با جسم ارتباط دارد و بعد از ان مفارقت میکند و فلسفه چهلم هم همین است.