دیار کریمان؛ امسال نیز میزبان یازدهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران است که به گفته امیر اخلاقی مدیر دبیرخانه جشنواره موسیقی نواحی ایران و رئیس انجمن موسیقی استان کرمان بخش اصلی این جشنواره را حماسه سرایی تشکیل میدهد.
حماسه کلمهای نام آشنا برای مردمان ایران است، فواد توحیدی پژوهشگر موسیقی نواحی و دبیر پژوهشی جشنواره موسیقی نواحی کشورگفت: حماسه زندگی، دلاوری ها، جنگ ها، پیروزی ها، شکستها و حتی مرگ- در مرگ افراد هنوز مورک خوانده میشود که همان یک نوع رساست و مویه است- افراد و اشخاص هر منطقه را روایت میکند و این موضوعات در ترانههای حماسی جای میگیرند.
توحیدی گفت: اکثر شعرهای حماسه سرایی محلی هستند وچون اکثر سراینده ها، افراد عادی و عامی بودند؛ حتی، گاه شعر مشکل وزنی دارد و به همین دلیل برخی از اشعار مشکل تخصصی دارند.
وی درباره ابزاری که برای نواختن ساز حماسه سرایی از آن بهره میبرند، گفت: اکثراً از نی که در برخی مناطق استان کرمان به آن نال و در برخی مناطق به آن نی کُردی (کُرد به معنی چوپان و نی کرد به معنی نی چوپان) میگوییم، در حماسه سرایی استفاده میشود؛ اما، در برخی مناطق نیز از چنگ که همان قیچک محلی کرمان است و بعضی مواقع سازهای دیگری مثل سُرنا استفاده میشود؛ ولی، بیشتر از ساز نی و قیچک برای حماسه سرایی بهره برده میشود.
جایگاه استان کرمان در حماسه سرایی
پژوهشگر موسیقی نواحی و دبیر پژوهشی جشنواره موسیقی نواحی کشور جایگاه استان کرمان را از لحاظ حماسه سرایی فوق العاده عنوان کرد و گفت: کرمان در هر زمینهای از لحاظ موسیقی نواحی، جزء بهترینهای ایران است.
وی ادامه داد: تنوع استان کرمان در حماسه سرایی بسیار تا بسیار بیشتر از سایر استان هاست.
هنرمندان دیار کریمان هنوز هم حماسههای این مردمان را به هنر اصیل موسیقی نواحی مزین و برای مردمان این سرزمین مینوازند.
توحیدی با بیان اینکه هنوز در اکثر نقاط استان کرمان حماسه سرایی صورت میگیرد و در شب نشینیها ترانههای حماسی میخوانند، گفت: ترانههای زیادی مثل کامران؛ جنگجو؛ کلیسرخ؛ عیسی خان؛ مهدی خان و ترانههای زیادی در استان کرمان اجرا میشوند.
وی از نو آوری برای خلق آثار در این گونه موسیقیایی نواحی ایران سخن گفت و افزود: موضوع جشنواره امسال فقط حماسه سرایی نیست؛ بلکه، ترانههایی مد نظر است که جدیداً برای حماسه ساخته میشوند.
پژوهشگر موسیقی نواحی و دبیر پژوهشی جشنواره موسیقی نواحی کشور افزود: هدف یازدهمین جشنواره موسیقی نواحی کشور این بوده است که تمام هنرمندان موسیقی نواحی، به آهنگ سازی و ایجاد شیوه جدیدی از حماسه سرایی ترغیب شوند.
وی ادامه داد: در این جشنواره گروههایی شرکت کردند که کار نو ارائه بدهند.
گوشه گوشه مناطق سرزمین ایران پر است از دلاوری ها، فداکاری ها، افتخارات و پهلوانیهای بزرگ مردان و زنانی که هر روز هنرمندانه ترانه سربلندیها و پیروزیهای این سرزمین را سر میدهند و هنرمندان آن نیز به هر شیوه در جای جای نقاط این مملکت با هنرهای مختلف این درهای گرانمایه را ماندگارتر میکنند.
انتهای پیام/ح