اگر قرنیه از حالت کروى خود خارج شود، به این حالت آستیگماتیسم مى گویند (همانند توپ فوتبالى که از دو سو کمى فشرده شود)، در نتیجه نورى که از یک قرنیه آستیگمات مى گذرد، به طرز صحیح روى شبکیه کانونى نمیشود و تصاویر تار دیده مى شوند.
فشار پلک روى قرنیه مى تواند منجر به آستیگماتیسم مختصرى شود، ولى در اغلب موارد آستیگماتیسم ریشه ارثى دارد. علاوه بر آن ضربات و صدمات وارده بر قرنیه، نیز مى توانند منجر به آستیگماتیسم به ویژه از نوع نامنظم آن شوند.
افراد داراى نمرههاى بالاى آستیگماتیسم اغلب از تارى دید و تغییر شکل یافتگى تصویر اشیا شکایت دارند. آنهایى که مبتلا به درجات خفیف هستند.
اغلب مشکل بینایى ندارند ولى ممکن است از خستگى و احساس ناراحتى در چشمها و سردرد شکایت داشته باشند. آستیگماتیسم حالتی است که چند تا از دیوپترهای چشم کرویت خود را از دست دادهاست.
اگر چشم را به عنوان یک عدسی کروی در نظر بگیریم. هرگاه این عدسی از حالت کروی خارج شود و به سمت حالت بیضوی برود (شبیه خربزه). در این صورت دارای دو کانون خطی به جای یک کانون نقطهایی خواهد بود.
در نتیجه تصاویر به دلیل انکسار نامساوی در قسمتهای مختلف قرنیه کاملاً بر روی شبکیه متمرکز نمیشوند و تصاویر چه دور و چه نزدیک تار میشوند؛ بنابراین افرادیکه دچار درجات بالایی از آستیگماتیسم هستند نه تنها همانند افراد نزدیکبین اشیای دور را تار میبینند، بلکه اشیای نزدیک را هم تار میبینند.
در عمل، چشمهای آستیگمات به سه شکل آستیگماتیسم ساده، آستیگماتیسم مرکب و آستیگماتیسم مخلوط بروز میکنند.
برای اصلاح آستیگماتیسم، باید نقش عدسی استوانهای غیرطبیعی ایجاد شده در چشم را از بین ببریم. این کار با اضافه کردن یک عدسی استوانهای برعکس و جمع توانهای آنها عملی خواهد بود.
مثلا اگر چشم در یک محور یک دیوپتر نزدیک بینی دارد یا یک عدسی محدب یک دیوپتر مثبت در همان محور یا یک عدسی مقعر یک دیوپتر منفی در محور عمود بر آن بر روی چشم قرار میدهیم. اصلاح دید در آستگماتیسمهای غیر منظم دشوار و نیازمند عدسیهای پیچیدهاست.
بیشتربخوانید: درمان خانگی آب مروارید چشم
یک نوع سیستمی برای نخستین بار در شیراز انجام گرفت و چندسالی که در خارج از کشور نیز به این موضوع پرداختهاند که بیماران هیچ چیزی را نمیبینند و دید آنها فقط در حد نور مختصر است که به واسطه این نور به مانعی برخورد نکنند.
روشهای دیگری وجود دارد که متخصصان چشم روی این موضوع کار میکنند و پیوند قسمتی از شبکیه چشم که ممکن است فعلا روی حیوانات انجام شود و بعدا شاید روی انسانها اتفاق بیافتد.
کمبود ویتامین «آ» نیز یکی از علتهای بروز شبکوری در کودکان میشود اگر در حالت عادی ویتامین آ. در انسان کم شود به بیماری شبکوری دچار خواهند شد و این بدین معنا نیست که مردم به خوردن ویتامین «آ» روی بیاورند، زیرا زیاد خوردن این ویتامین نیز سیستم بدن را دچار اختلال میکند.
آیا فشار خون میتواند باعث ایجاد بیماری چشم در افراد شود؟
فشار خون یکی از بیماریهای بسیار شایع است و ممکن است موارد چشمی را در فرد ایجاد کند فشار خون همراه دیابت عوارض بسیار جدی برای بیمار در پی دارد. فشار خون باید دقیقا کنترل شود سکتههای چشمی که در چشم اتفاق میافتد یکی از علتهای فشار خون است که متاسفانه در بسیاری مواقع درمانی برای آن وجود ندارد.
تنبلی چشم چیست و از چه زمانی باید برای تشخیص و درمان بیماری چشم به چشمپزشک مراجعه کرد؟
تنبلی چشم در کودکان قبل از هفت سالگی باید تشخیص و درمان شود و استفاده از مواد غذایی متناسب و حاوی ویتامینهای مختلف بویژه ویتامین «آ» در حفظ سلامتی چشم بسیار مفید است.
یکی از شایعترین مشکلات چشم به خصوص در کودکان است که اگر در کودکی درمان نشوند باعث اختلال دید دائم منجر خواهد شد، لوچی چشم یا استرابیسم و یا انحراف چشم اختلالی است که در آن چشمها وضعیت ناهمگونی نسبت به یکدیگر پیدا کرده و هرکدام از چشمها در جهت مختلف نگاه میکنند استرابیسم کودکان درصورتی که به موقع درمان نشوند کاهش دید و یا تنبلی چشم را به همراه خواهد داشت.
نوزادانی که به صورت نارس به دنیا آمدند ممکن است به بیماری چشم مواجه شوند کودکانی که وزن کمتر از حد نصاب به دنیا میآیند در حقیقت کودک نارس به دنیا آمده است و در معرض خطر بیماری چشم قرار دارند.
هنگامی که چشمان کودک در حالت عادی با هم زاویه داشته باشد یا انحراف دارد در نخستین فرصت کودک باید توسط پزشک معاینه شود، ولی ممکن است چشمان کودک از نظر ظاهری هیچ مشکلی نداشته باشد بهترین سن معاینه بین سه لغایت چهارسالگی است.
درمان انحراف چشم یا استرابیسم باید در سنین پایین صورت گیرد و اگر بزرگتر شوند ممکن است چشم به تنبلی دچار شده باشد و دیگر معالجه نشود.
آیا بیماری دیابت بر روی بیماری چشم تاثیرگذار است؟
متاسفانه بیماری دیابت درمان قطعی ندارد انواع مختلف قرص و انسولین وجود دارد که میتواند دیابت را کنترل کنید، ولی درمان نمیشود هرچه دیابت در بدن طولانیتر شود عوارض در چشم، کلیه، اعصاب و قلب و سایر اعضای بدن را درگیر میکند یکی از شایعترین بیماری که دیابت آن را درگیر میکند بیماری در چشم است.
مراحل اولیه را تزریق یا لیزر میکنیم در کنار کنترل قند خون این کار را انجام میدهیم چه بسا بیمارانی هستند که این کار انجام میشود، ولی قند آنها کنترل نشده باشد درمان جواب نمیدهد و و اگر منجر به خونریزی زیاد داشته باشد بیمار باید عمل شود.
بیماران دیابتی باید زود به پزشک مراجعه کنند و اسکرین شوند اگر دیابت را جدی نگیرید ممکن است دیر شود و خونریزی شدید ممکن است اتفاق بیافتد.
منبع: طبنا
انتهای پیام/