سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

والیبال ایران در سال ۹۶؛

از قهرمانی نوجوانان تا نخستین سکوی جهانی والیبال برای بزرگسالان

سال ۱۳۹۶برای والیبال ایران پُربار بود، سالی که با قهرمانی نوجوانان در جهان و کسب نخستین سکوی جهانی برای بزرگسالان همراه شد.

به گزارش خبرنگار توپ و تور گروه ورزش باشگاه خبرنگاران جوان، والیبال ایران در سال ۹۶ روز‌های پر فراز و نشیبی را سپری کرد. تیم‌های والیبال ایران در رده‌های سنی مختلف و در 2 بخش آقایان و بانوان، تورنمنت‎های مختلفی در سطح آسیا و جهان پشت سر گذاشت.

**کسب سهمیه جهانی؛ گام نخست نوجوانان

یازدهمین دوره مسابقات والیبال قهرمانی نوجوانان پسر زیر ۱۹ سال آسیا و انتخابی جهان از ۸ تا ۱۶ فروردین ماه سال آینده به میزبانی شهر «نایپیداو» کشور میانمار با حضور ۱۴ تیم برگزار شد. مسابقاتی که نخستین نبرد رسمی والیبال ایران در سال ۹۶ به شمار می‌رفت. نوجوانان والیبال ایران از چند ماه قبل از آغاز این مسابقات زیر نظر محمد وکیلی تمرینات و اردو‌های خود را آغاز کرده بودند. نفراتی که همگی از طریق استعدادیابی جذب تیم ملی شده بودند و حالا برای کسب سهمیه جهانی راهی مسابقات میانمار می‌شدند.

تیم ملی والیبال نوجوانان ایران که مدافع عنوان قهرمانی این رقابت‌ها بود، در مسابقات این دوره با تیم‌های کره جنوبی و بنگلادش در گروه دوم دور مقدماتی همگروه بود که در روز نخست دور مقدماتی استراحت داشت و در روز‌های نهم و دهم فروردین ماه به مصاف تیم‌های کره جنوبی و بنگلادش رفت. نوجوانان ایران در این مسابقات نتوانستند قهرمانی خود را تکرار کنند و با قبول شکست در مرحله نیمه نهایی از رسیدن به فینال بازماندند. حضور در مرحله نیمه نهایی و جمع چهار تیم نهایی به منزله کسب سهمیه جهانی بود با این حال تیم ملی ایران در دیدار رده بندی نیز مغلوب چین شد تا اولین نبرد رسمی والیبال در سال ۹۶ با کسب عنوان چهارمی آسیا و تصاحب سهیمه جهانی همراه شود. نکته قابل توجه این مسابقات این بود که مرتضی شریفی، دریافت کننده تیم ملی والیبال ایران در این رقابت‌ها موفق شد در پایان مسابقات عنوان بهترین دریافت کننده این تورنمنت را از آن خود کند. در این دوره از رقابت‌ها تیم ملی والیبال نوجوانان ژاپن موفق به کسب عنوان قهرمانی شد.

**امید‌های ایران و بالابردن جام قهرمانی در اردبیل

دومین دوره مسابقات والیبال قهرمانی زیر ۲۳ سال مردان آسیا به میزبانی جمهوری اسلامی ایران برگزار شد و ملی پوشان کشورمان با هدایت خوان سیچلو برای دفاع از عنوان قهرمانی خود در این رقابت‌ها تلاش خود را در شهر اردبیل آغاز کردند. نخستین دوره مسابقات والیبال قهرمانی زیر ۲۳ سال مردان آسیا و انتخابی جهان اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۴ به میزبانی میانمار برگزار شده بود و تیم ملی زیر ۲۳ سال ایران عنوان قهرمانی این رقابت‌ها را به دست آورده بود. یازدهم تا نوزدهم اردیبهشت ماه تیم ملی امید ایران با حریفان آسیایی خود رقابتی نزدیک و سنگین را پشت سر گذاشت.

بلندقامتان ایران علاوه بر اینکه تلاش خود را برای قهرمانی می‌کردند به دنبال کسب سهمیه مسابقات جهانی نیز بودند. این رقابت‌ها با حضور ۱۱ تیم شامل ایران، چین تایپه، چین، ژاپن، تایلند، استرالیا، قزاقستان، پاکستان، ازبکستان، سریلانکا و مالزی برگزار می‌شود که مسابقات دور مقدماتی در چهار گروه (سه گروه سه تیمی و یک گروه دو تیمی) برگزار شد. تیم ملی والیبال امید‌های ایران که در این رقابت‌ها از امتیاز میزبانی بهره می‌برد توانست به فینال این مسابقات راه پیدا کند. در دیدار فینال شاگردان سیچلو باید به مصاف تیم ملی ژاپن می‌رفتند. تیم ایران موفق شد تیم ژاپن را در این مسابقه شکست دهد و پیش چشم سالن مملو از تماشاگر حسین رضازاده، جام قهرمانی را بالای سر برده و از طرفی سهمیه مسابقات جهانی مصر را نیز تصاحب کند. نکته مثبت این رقابت‌ها میزبانی شایسته شهر اردبیل در این مسابقات بود. میزبانی خوب اردبیلی‌ها و فدراسیون والیبال از این رقابت‌ها موجب شد مسئولان کنفدراسیون والیبال آسیا از میزبانی ایران تعریف و تمجید کرده و برای میزبانی‌های بعدی به ایران فرصت دادند.

**جوانان و قهرمانی در مسابقات کشور‌های اسلامی

چهارمین دوره بازی‌های همبستگی کشور‌های اسلامی از ۲۲ اردیبهشت تا یکم خردادماه سال ۹۶ به میزبانی باکو پایتخت جمهوری آذربایجان برگزار شد. در مسابقات والیبال مردان این بازی‌ها ۱۲ کشور شرکت داشتند که تیم ملی والیبال جوانان با هدایت بهروز عطایی به عنوان نماینده والیبال ایران در این رقابت‌ها شرکت کرد.

هر چند این دوره از رقابت‌ها چهارمین دوره بازی‌های همبستگی کشور‌های اسلامی بود، اما عملا دو دوره این بازی‌ها برگزار شده است و والیبال مردان ایران در هر دو دوره با اقتدار قهرمان مسابقات والیبال بازی‌های همبستگی کشور‌های اسلامی شده بود. در چهارمین دوره مسابقات والیبال بازی‌های همبستگی کشور‌های اسلامی تیم ملی جوانان به نمایندگی از والیبال ایران در این رقابت‌ها شرکت کرد. هدایت این تیم را بهروز عطایی بر عهده داشت و این تیم تمرینات آماده سازی خود را از ۱۴ اسفندماه برای حضور در رویداد‌های پیش رو از جمله بازی‌های همبستگی کشور‌های اسلامی آغاز کرده بود.

تیم ملی والیبال جوانان ایران در تابستان ۹۶ مسابقات مهم قهرمانی جهان را پیش رو داشت و همین موضوع موجب شد فدراسیون نشینان این تیم را به منظور هماهنگی بیشتر برای این مسابقات جهانی به باکو اعزام کنند. تیم ملی جوانان ایران در این رقابت‌ها مقتدرانه به مقام قهرمانی رسید تا ضمن کسب یک مدال طلای خوشرنگ برای کاروان ایران در بازی‌های کشور‌های اسلامی، با روحیه بالا به مسابقات جمهوری چک اعزام شود. تیم ملی جوانان ایران عملکردی مقتدرانه در نبرد باکو داشت و در نهایت به بازی فینال رسید. در بازی فینال تیم والیبال ایران باید به مصاف تیم آذربایجان می‌رفت. نبرد با تیم میزبان این مسابقات برای جوانان ایران مسابقه آسانی نبود، زیرا این تیم در تلاش بود در خانه به قهرمانی برسد با این حال جوانان ایران به تیم آذربایجان مهلت عرض اندام ندادند و با شکست دادن این تیم سکوی قهرمانی این رقابت‌ها را از آن خود کردند. این دومین قهرمانی والیبال ایران در سال ۹۶ به شمار می‌رفت.

**دخترا زیر ۲۳ سال ایران و هشتمی در آسیا

تیم ملی والیبال زیر ۲۳ سال بانوان ایران دومین حضور خود در رقابت‌های قهرمانی آسیا را از ۲۳ اردیبهشت ماه ۹۶ تجربه کرد و ملی پوشان در تلاش برای ارتقاء جایگاه هشتمی خود در این رقابت‌ها بودند. دومین دوره مسابقات والیبال قهرمانی زنان زیر ۲۳ سال آسیا از ۲۳ تا ۳۱ اردیبهشت ماه سال ۹۶ در شهر «ناخون راتچاسیما» کشور تایلند برگزار شد. ۱۳ کشور در این رقابت‌ها حضور داشتند که مسابقات دور مقدماتی خود را در چهار گروه (سه گروه سه تیمی و یک گروه چهار تیمی) پیگیری کردند. این مسابقات انتخابی جهان نیز بود و تیم‌های قهرمان و نایب قهرمان سهمیه رقابت‌های جهانی را به دست می‌آوردند. رقابت‌های جهانی سال ۲۰۱۷ در اسلوونی برگزار می‌شد. تیم ملی والیبال زیر ۲۳ سال ایران که از هدایت فریبا صادقی بهره‌مند بود در این مسابقات در پایان به مقامی بهتر از هشتمی نرسید.

دختران ایران در نبرد هفتم – هشتمی این مسابقات در صورت پیروزی مقابل مالزی می‌توانستند به مقام هفتم برسند، اما این امر اتفاق نیفتاد و شکست مقابل مالزی موجب شد تیم ملی ایران به مقام هشتمی اکتفا کرده و نتیجه نخستین دوره حضور خود در این رقابت‌ها را تکرار کند. تیم ملی والیبال زیر ۲۳ سال ژاپن در پایان این مسابقات موفق شد جام قهرمانی را بالای سر ببرد.

**ششمی دختران سرمایه در قزاقستان

هجدهمین دوره مسابقات والیبال قهرمانی باشگاه‌های زنان آسیا از چهارم تا دهم خردادماه در شهر «اوسکمن گورسک» کشور قزاقستان پیگیری شد. در این رقابت‌ها هشت تیم شرکت کردند و تیم والیبال بانوان بانک سرمایه که در سال ۹۵ عنوان قهرمانی لیگ برتر بانوان کشورمان را به دست آورده بود، به عنوان نماینده ایران در این رقابت‌ها شرکت کرد. بانک سرمایه نماینده ایران در مرحله مقدماتی این رقابت‌ها به ترتیب به مصاف تیم‌های باشگاهی از تایلند، چین تایپه و قزاقستان رفت.

مهدیه خواجه کلایی، فرانک بابلیان، سودابه باقرپور، ندا چملانیان، شبنم علیخانی، زینب گیوه، مهسا صابری، مائده برهانی، نیلوفر ابراهیمی، تهمینه درگزنی، فرنوش شیخی، نیلوفر حجتی، مهتا محمدی و مهتاب رحمانی ۱۴ بازیکن شرکت کننده تیم بانک سرمایه در این رقابت‌ها هستند که با هدایت میترا شعبانیان به عنوان سرمربی به مصاف حریفان رفتند. تیم بانک سرمایه در هفدهمین دوره این رقابت‌ها که به میزبانی کشور فیلیپین برگزار شده بود به مقام پنجم رسیده بود و برای تکرار این عنوان راهی قزافستان شد، اما شاگردان میترا شعبانیان نتوانستند مقام پنجمی را تکرار کنند و در نبرد پنجم ششمی مقابل نماینده فیلیپین تن به شکست دادند. در نهایت پرونده عملکرد تیم والیبال بانوان بانک سرمایه با کسب عنوان ششمی بسته شد. در این مسابقات نماینده کشور تایلند موفق شد به مقام قهرمانی دست پیدا کرده و راهی جام باشگاه‌های زنان جهان شوند.

**ناکامی جوانان در کسب سکوی جهانی

ششمین تورنمنت والیبال ایران در سال ۹۶ نبرد قهرمانی جوانان جهان بود. مسابقاتی که کشور جمهوری چک میزبان آن بود. تیم ملی والیبال جوانان ایران در سال ۲۰۱۷ یازدهمین حضور خود در مسابقات قهرمانی مردان زیر ۲۱ سال جهان را در حالی تجربه می‌کرد و در ۱۰ دوره قبل تنها یک بار بر روی سکو رفته بود. مسابقات والیبال قهرمانی جوانان جهان یکی از میادین بسیار مهم این رشته ورزشی است که کشور‌های شرکت کننده با بهترین نفرات خود در آن حضور می‌یابند. نوزدهمین دوره مسابقات والیبال قهرمانی جوانان زیر ۲۱ سال جهان با حضور ۱۶ تیم برتر از قاره‌های مختلف از دوم تا یازدهم تیرماه به میزبانی شهر‌های «چسکه بوجویتسه» و «برنو» در کشور جمهوری چک برگزار شد.

تیم ملی والیبال جوانان ایران در دور مقدماتی این رقابت‌ها در گروه سوم با تیم‌های ایتالیا، آرژانتین و اوکراین همگروه بود که به گروه مرگ مشهور شد، زیرا ایتالیا تیم چهارم اروپاست، اوکراین نایب قهرمان اروپاست و آرژانتین نیز علاوه بر عنوان قهرمان آمریکای جنوبی، نایب قهرمان دوره گذشته این رقابت‌ها بود. تیم ملی والیبال جوانان ایران با قبول تنها دو شکست آن هم با نتیجه ۳ بر ۲ برابر لهستان و کوبا در جایگاه پنجم قرار گرفت. نکته جالب توجه این بود که دو تیم لهستان و کوبا که دو شکست ملی پوشان جوان ایران در این نبرد جهانی را رقم زدند در پایان این مسابقات به فینال راه پیدا کردند. در فینال این رقابت‌ها تیم لهستان موفق شد تیم کوبا را شکست داده و عنوان قهرمانی جهان را به دست بیاورند.

**مردان بانک سرمایه بر بام قاره کهن

مسابقات والیبال قهرمانی باشگاه‌های مردان آسیا از هفتم تا پانزدهم تیرماه به میزبانی دو شهر شهر‌های «نام دین» و «نین بین» ویتنام برگزار شد و تیم بانک سرمایه قهرمان سال گذشته این رقابت‌ها، دومین حضور آسیایی خود را تجربه کرد.

تا کنون ۶ تیم باشگاهی ایران حضور در رقابت‌های قهرمانی والیبال مردان آسیا را تجربه کردند که شامل تیم‌های پیکان، صنام، سایپا، کاله مازندران، متین ورامین و بانک سرمایه می‌شود. در هجدهمین دوره مسابقات والیبال قهرمانی باشگاه‌های مردان ایران ۱۳ تیم برای کسب مقام قهرمانی با یکدیگر رقابت می‌کردند. هفدهمین دوره مسابقات والیبال قهرمانی باشگاه‌های مردان آسیا سال گذشته با حضور ۱۵ تیم در میانمار پیگیری شده بود و تیم بانک سرمایه به عنوان نماینده ایران در نخستین حضور آسیایی خود به مقام قهرمانی دست یافته بود و حالا شاگردان مصطفی کارخانه در تلاش بودند که دومین قهرمانی خود در این مسابقات را رقم بزنند.

تیم والیبال بانک سرمایه با اقتدار راهی فینال این مسابقات شد و در دیدار نهایی این رقابت‌ها به مصاف تویودای ژاپن رفت و در سه ست متوالی با امتیاز‌های ۳۹ بر ۳۷، ۲۵ بر ۱۴ و ۲۵ بر ۲۳ به پیروزی رسید تا برای دومین بار مقام قهرمانی این رقابت‌ها را به دست آورد. هدی مهدوی، سید محمد موسوی، عادل غلامی، شهرام محمودی، لوگاس ژیگادلو، فرهاد قائمی، میلاد عبادی پور، فرهاد ظریف، قاسم کارخانه، علی شفیعی، علیرضا جلالی، مجتبی یوسفی، بهزاد حیدری شاهی و رحمان داوودی ۱۴ بازیکن تیم بانک سرمایه در هجدهمین دوره رقابت‌های قهرمانی باشگاه‌های آسیا بودند.

همچنین مصطفی کارخانه به عنوان سرمربی، مصطفی منطقی (سرپرست)، سیامک افروزی (پزشک)، محمدرضا تندروان و کامبیز یعقوبی (مربیان)، رضا زینل زاده (مربی بدنساز)، علیرضا پیشیاره (ماساژور) و علی تاج الدین به عنوان آنالیزور تیم بانک سرمایه را در این رقابت‌ها همراهی کردند. در دیدار رده بندی این رقابت‌ها نیز تیم العربی قطر سه بر یک نماینده قزاقستان را شکست داد و به مدال برنز دست یافت تا نسبت به سال گذشته یک پله نزول را تجربه کرده باشد. العربی در سال ۲۰۱۶ در دیدار نهایی مغلوب بانک سرمایه شد و به عنوان نایب قهرمانی رسید.

**قهرمانی مردان آسیا و عنوان پنجمی برای امید‌ها

والیبال ایران در نوزدهمین دوره رقابت‌های قهرمانی مردان آسیا در تلاش برای کسب ششمین مدال خود در این رقابت‌ها بوپد. ملی‌پوشان ایران که در سال ۲۰۰۳ نخستین مدال خود در این مسابقات را به رنگ برنز کسب کردند، در سال‌های ۲۰۱۱ و ۲۰۱۳ با کسب مدال طلا بر بام قاره کهن آسیا ایستادند. دو مدال نقره در سال‌های ۲۰۰۹ و ۲۰۱۵ از دیگر دستاورد‌های والیبال ایران در مسابقات والیبال قهرمانی مردان آسیاست و تیم ملی والیبال ایران در سال ۲۰۱۷ و در شهر «سورابایا» اندونزی با ترکیب جوان و زیر ۲۳ سال به دنبال کسب ششمین مدال خود در این رقابت‌ها بود.

نوزدهمین دوره مسابقات والیبال قهرمانی مردان آسیا ۲۰۱۷، از دوم تا دهم مردادماه با حضور ۱۶ تیم برتر آسیا در شهر «سورابایا» کشور اندونزی برگزار شد. دور مقدماتی این رقابت‌ها دوم تا چهارم مردادماه با ۲۴ مسابقه پیگیری شد و تیم ملى والیبال زیر ۲۳ سال ایران با هدایت خوان سیچلو در مرحله مقدماتی با تیم‌هاى چین تایپه، پاکستان و عراق در گروه دوم رقابت کرد. امید‌های ایران که به منظور آمادگی برای حضور در مسابقات جهانی مصر به نمایندگی ایران راهی جام ملت‌های آسیا شده بودند در دور مقدماتی نتایج خوبی گرفتند، اما یک شکست مقابل اندونزی در دیدار پلی آف پیش از نیمه نهایی موجب شد شاگردان خوان سیچلو نتوانند راهی نیمه نهایی و جمع چهار تیم برتر شده و در نهایت به عنوان پنجمی این مسابقات بسنده کنند. تیم ملی والیبال ژاپن در پایان این رقابت‌ها موفق شد سکوی قهرمانی را به خود اختصاص دهد.

**نبرد انتخابی جهان و سربلندی یاران ایگور

مرحله نهایی مسابقات والیبال انتخابی مردان جهان در گروه A. قاره آسیا از ۱۹ تا ۲۳ مردادماه به میزبانی جمهوری اسلامی ایران در شهر اردبیل برگزار شد و ملی‌پوشان کشورمان در این رقابت‌ها برای کسب ششمین سهمیه جهانی والیبال ایران تلاش کردند. نوزدهمین دوره مسابقات والیبال قهرمانی مردان جهان ۱۰ تا ۳۰ سپتامبر ۲۰۱۸ (۱۹ شهریور تا ۸ مهرماه ۱۳۹۷) با حضور ۲۴ تیم به میزبانی دو کشور ایتالیا و بلغارستان برگزار می‌شد. مرحله دوم یا نهایی مسابقات والیبال انتخابی مردان جهان در قاره آسیا در دو گروه برگزار می‌شود که گروه (A) به میزبانی جمهوری اسلامی ایران و گروه (B) به میزبانی استرالیا رقابت‌های خود را پیگیری کردند و از هر گروه دو تیم سهمیه جهانی گرفتند.

رقابت‌های ایران به میزبانی شهر اردبیل از ۱۹ تا ۲۳ مردادماه با ۱۰ دیدار پیگیری شد و در نهایت دو تیم از بین تیم‌های ایران، چین، کره‌جنوبی، قطر و قزاقستان سهمیه حضور در رقابت‌های جهانی سال ۲۰۱۸ را به دست می‌آوردند. تیم ملی والیبال ایران در این مسابقات نمایشی خیره کننده و مقتدرانه داشت و در نهایت توانست به عنوان تیم نخست در گروه خود سهمیه مسابقات جهانی را تصاحب کند. تیم‌های ایران، کره جنوبی، چین، قطر و قزاقستان در این رقابت‌ها به مصاف هم رفتند و در نهایت تیم‌های ایران و چین توانستند سهمیه مسابقات جهانی را کسب کنند.

پیش از این ژاپن و استرالیا با قرار گرفتن در رده‌های اول و دوم گره B. رقابت‌های انتخابی آسیا، سهمیه شرکت در مسابقات قهرمانی جهان را به دست آورده بودند. تیم‌های بلغارستان و ایتالیا به عنوان میزبان، لهستان قهرمان دوره قبل، برزیل قهرمان آمریکای جنوبی و فرانسه، هلند، اسلوونی، روسیه، صربستان، فنلاند و بلژیک (هفت سهمیه اروپا) نیز تیم‌های راه یافته به مسابقات قهرمانی ۲۰۱۸ جهان هستند.

**سقوط دختران والیبال در آسیا

نوزدهمین دوره مسابقات والیبال قهرمانی زنان آسیا ۱۸ تا ۲۶ مردادماه سال جاری به میزبانی شهر «مانیل» کشور فیلیپین برگزار شد.۱۴ تیم در این رقابت‌ها شرکت داشنتد که تیم ملی والیبال بانوان ایران در گروه چهارم با تیم‌های تایلند، چین تایپه و مالدیو همگروه بود. نخستین دوره مسابقات والیبال قهرمانی زنان آسیا سال ۱۹۷۵ به میزبانی ملبورن استرالیا برگزار شد و ژاپن موفق به کسب مقام قهرمانی شد و از آن زمان تا کنون چهار کشور استرالیا، چین، ژاپن و کره جنوبی در تمامی ادوار این رقابت‌ها حضور داشته‌اند. تیم ملی والیبال بانوان ایران در حالی برای ششمین‌بار در این رقابت‌ها شرکت می‌کرد که سال ۲۰۰۷ در تایلند برای نخستین‌بار در این مسابقات شرکت کرد و عنوان دوازدهم را به دست آورد.

چهار جایگاه هشتمی در سال‌های ۲۰۰۹، ۲۰۱۱، ۲۰۱۳ و ۲۰۱۵ حاصل تلاش زنان ایران در مسابقات قهرمانی آسیا در چهار دوره بعدی بود و انتظار می‌رفت که تیم ملی زنان ایران در این مسابقات حداقل بتواند عنوان هشتمی خود را تکرار کند. تیم ملی والیبال ایران با تغییرات گسترده راهی فیلیپین شده بود. مایدا چیچیچ سرمربی اسلوونیایی تیم ملی دیگر در کنار دختران ایران نبود و مصطفی شجاعی جایگزین این مربی شده بود که البته نتوانست نتایج خوبی همراه با تیم ملی کسب کند و در نهایت پرونده دختران ایران با مقام نهمی بسته شد. این در حالی است که پیش از این همواره عنوان هشتمی از آن دختران ایران بود. در این مسابقات نیز تیم ملی بانوان ژاپن توانست به مقام قهرمانی این رقابت‌ها دست پیدا کند.

**برگ درخشان کارنامه ۹۶؛ قهرمانی نوجوانان در جهان

پانزدهمین دوره مسابقات والیبال قهرمانی نوجوانان پسر زیر ۱۹ سال جهان ۲۷ مرداد تا ۵ شهریورماه سال ۹۶ به میزبانی شهر «رفاع» کشور بحرین برگزار شد.۲۰ تیم در این رقابت‌ها شرکت کرده بودند که مسابقات دور مقدماتی در چهار گروه پنج تیمی از ۲۷ تا ۳۱ مردادماه برگزار می‌شد. قاره آسیا در این دوره از رقابت‌ها پنج تیم داشت که تیم‌های اول تا چهارم قهرمانی آسیا (ژاپن، کره جنوبی، چین و ایران) و بحرین میزبان بودند. نخستین دوره مسابقات والیبال قهرمانی نوجوانان پسر جهان در سال ۱۹۸۹ در امارات متحده عربی برگزار شد و تیم ملی والیبال نوجوانان ایران موفق به کسب عنوان چهارم این رقابت‌ها شد. والیبال نوجوانان ایران تاکنون در ۱۰ دوره مسابقات قهرمانی جهان شرکت کرده است که پنج‌بار بر روی سکو رفته است و قهرمانی سال ۲۰۰۷ از جمله آنان است.

دو نایب قهرمانی در سال‌های ۲۰۰۱ و ۲۰۰۹ و دو مدال برنز این رقابت‌ها در سال‌های ۲۰۰۳ و ۲۰۱۴ از دیگر افتخارات والیبال نوجوانان ایران در این رقابت‌ها است. عنوان چهارمی در سال‌های ۱۹۸۹ و ۲۰۱۳، رتبه پنجمی در سال ۲۰۰۵، جایگاه نهم و دهم در سال‌های ۱۹۹۷ و ۲۰۱۱ از دیگر نتایج کسب شده از سوی تیم ملی والیبال نوجوانان در رقابت‌های جهانی است. والیبال نوجوانان ایران از نظر تعداد دوره‌های شرکت کرده در رقابت‌های قهرمان جهانی با ۱۰ حضور در رتبه سوم قرار دارد. تیم‌های برزیل و روسیه به ترتیب با ۱۴ و ۱۱ دوره در رتبه‌های اول و دوم این داده آماری هستند. چهاردهمین دوره مسابقات والیبال قهرمانی نوجوانان جهان از ۲۳ مردادماه سال ۱۳۹۳ به میزبانی آرژانتین آغاز شد و پس از ۱۰ روز رقابت با قهرمانی لهستان به پایان رسید. این رقابت‌ها در دو شهر «رزیستنس» و «کرینتس» برگزار شد و تیم‌های آرژانتین و ایران نیز مدال‌های نقره و برنز را به دست آوردند.

نوجوانان ایران با هدایت محمد وکیلی این بار برای قهرمانی راهی مسابقات جهانی شده بودند و این موضوع انگیزه بازیکنان نوجوان ایران را افزایش داده بود. تیم ملی والیبال نوجوانان ایران در این رقابت‌ها در هشت مسابقه به مصاف حریفان خود رفت و با هشت پیروزی متوالی به مقام قهرمانی جهان دست یافت. ملی‌پوشان نوجوان در ۲۴ ست این بازی‌ها فاتح میدان بودند و تنها در سه ست مغلوب شدند که رکورد بسیار عالی محسوب می‌شد. در نهایت نیز نوجوانان شایسته ایران جام قهرمانی را بالای سر بردند و قهرمان جهان شدند. کمیته فنی در پایان این رقابت‌ها بهترین بازیکنان را معرفی کرد که دو بازیکن ایران سه عنوان از هشت عنوان برتر را به دست آوردند. دو بازیکن از ژاپن، دو بازیکن از روسیه و یک بازیکن از کره جنوبی نیز در بین آن‌ها قرار دارند. بر این اساس عنوان ارزشمندترین بازیکن و بهترین دریافت کننده قدرتی به امیرحسین اسفندیار و امیر حسین توخته نیز به عنوان بهترین مدافع میانی معرفی شدند.

** نخستین سکوی جهانی بزرگسالان در ژاپن

تیم ملی والیبال ایران شهریورماه سال ۹۶ برای سومین‌بار در رقابت‌های جام قهرمانان بزرگ جهان شرکت کرد. جام قهرمانان بزرگ جهان یک تورنمنت والیبال در سطح بین‌المللی بود که در سال ۱۹۹۳ برای نخستین‌بار به پیشنهاد ژاپن و با موافقت فدراسیون جهانی والیبال برگزار شد. این رقابت‌ها همواره یک سال بعد از بازی‌های المپیک در دو گروه مردان و زنان به میزبانی ژاپن برگزار می‌شود و به جام جهانی کوچک یا جام بین قاره‌ای نیز معروف است.

این رویداد بعد از المپیک، قهرمانی جهان، جام جهانی و لیگ جهانی پنجمین تورنمنت معتبر والیبال در جهان محسوب می‌شود که با حضور قهرمانان پنج قاره جهان و تیم ژاپن به عنوان میزبان برگزار می‌شود. هفتمین دوره مسابقات والیبال جام قهرمانان بزرگ جهان سال ۲۰۱۷ در گروه زنان از ۱۴ تا ۱۹ شهریورماه سال ۹۶ با حضور تیم‌های ژاپن (میزبان)، چین (آسیا)، روسیه (اروپا)، برزیل (آمریکای جنوبی)، آمریکا (نورسیکا) و کره جنوبی (سهمیه فدراسیون جهانی) برگزار شد.

همچنین در گروه مردان تیم‌های ژاپن (میزبان)، ایران (آسیا)، فرانسه (اروپا)، برزیل (آمریکای جنوبی)، آمریکا (نورسیکا) و ایتالیا (سهمیه فدراسیون جهانی) از ۲۱ تا ۲۶ شهریورماه به مصاف یکدیگر رفتند. ملی‌پوشان کشورمان در دو دوره قبلی جام قهرمانان بزرگ جهان (۲۰۰۹ و ۲۰۱۳) در این رقابت‌ها شرکت کردند که به ترتیب موفق به کسب رتبه‌های پنجم و چهارم شدند. در سال ۲۰۱۷ تیم ملی والیبال ایران سومین حضور خود در این رقابت‌ها را تجربه می‌کرد که با ایگور کولاکوویچ بود. تیم ملی والیبال ایران در آخرین دیدار خود در جام قهرمانان بزرگ مردان جهان فرانسه را شکست داد تا برای نخستین بار این تیم را که عنوان قهرمانی اروپا و لیگ جهانی سال ۲۰۱۷ را در پرونده کاری خود دارد، از پیش رو برداشته باشد. تیم ملی والیبال برزیل برای چهارمین دوره متوالی عنوان قهرمانی جام قهرمانان بزرگ مردان جهان را به دست آورد.

**قهرمانی پیکان در لیگ برتر بانوان ایران

شانزدهمین دوره مسابقات والیبال قهرمانی باشگاه‌های برتر بانوان ایران در سال ۱۳۹۶ جام شهید «محسن حججی» از ۱۶ آذرماه در یک گروه مقدماتی و با حضور هفت تیم آغاز شد. تیم‌های ذوب آهن اصفهان، شهرداری تبریز، آبنونس، پیکان تهران، بهنمیر، نماینده تهران و سالوت در این رقابت‌ها شرکت داشتند تا شانزدهمین دوره این مسابقات به نسبت دوره پانزدهم با تغییراتی زیادی از لحاظ تیم‌های شرکت کننده همراه باشد. در واقع تیم‌های شهرداری تبریز و ذوب آهن اصفهان تنها تیم‌های سال گذشته این رقابت‌ها بودند و شش تیم دیگر امسال لیگ برتر بانوان را تجربه می‌کردند. این رقابت‌ها نیز همانند سایر مسابقات والیبال سال ۹۶، تعداد برد اولویت بر امتیاز دارد و تیم‌ها در جدول مسابقات ابتدا بر اساس تعداد پیروزی، امتیاز، معدل ست و معدل پوئن‌های کسب کرده، رتبه بندی می‌شدند.

دور رفت مرحله مقدماتی لیگ برتر بانوان از روز پنج شنبه ۱۶ آذرماه آغاز شد. تیم والیبال ذوب آهن اصفهان پرافتخارترین تیم حاضر در این رقابت‌ها است که پنج مقام قهرمانی، پنج نایب قهرمان و دو مقام سومی در پرونده افتخارات خود دارد. در پایان این رقابت‌ها تیم پیکان تهران موفق شد جام قهرمانی این دوره از رقابت‌ها را از آن خود کند. تیمی که نخستین حضور خود در لیگ برتر والیبال را تجربه می‌کرد و از هدایت میترا شعبانیان بهره‌مند بود. بازیکنانی نظیر سودابه باقر پور، نگار کیانی، الهام فلاح، مائده برهانی و زینب گیوه در ترکیب این تیم حضور داشتند. تیم ذوب آهن اصفهان نیز که خیلی‌ها مدعی بودند امسال قهرمانی لیگ را از آن خود خواهد کرد، در این رقابت‌ها به مقامی بهتر از نایب قهرمانی دست پیدا نکرد.

**تور سه ستاره والیبال ساحلی و ناکامی ساحلی‌بازان ایران

سومین دوره مسابقات والیبال ساحلی تور جهانی به میزبانی جمهوری اسلامی ایران از سه‌شنبه یکم تا شنبه پنجم اسفندماه به میزبانی جزیره کیش برگزار شد. والیبال ساحلی (Beach volleyball) ورزشی المپیکی است که با مقرراتی مشابه والیبال بر روی شن برگزار می‌شود. در مسابقات رسمی والیبال ساحلی هر تیم از دو بازیکن تشکیل می‌شود و مربی و بازیکن ذخیره نیز حضور ندارند. نخستین مسابقه والیبال ساحلی در سال ۱۹۲۰ در شهر سانتامونیکا ایالت کالیفرنیا آمریکا برگزار شد. افزایش محبوبیت این ورزش از دهه ۱۹۸۰ اتفاق افتاد. در سال‌های گذشته آمریکا و برزیل دو قدرت اصلی والیبال ساحلی بودند، اما در سال‌های اخیر کشور‌های دیگری همچون استرالیا و چین نیز خود را به عنوان قدرت‌های این رشته ورزشی مطرح کردند. والیبال ساحلی در بازی‌های المپیک با حضور ۳۲ تیم برگزار می‌شود و از هر کشور حداکثر دو تیم اجازه حضور در مسابقات را دارند. مسابقات والیبال ساحلی بازی‌های المپیک ۲۰۱۶ ریو یکی از پر تماشاگرترین رشته‌های المپیکی بود که دکتر آری گراسا رئیس فدراسیون جهانی والیبال بار‌ها به این موضوع در سخنرانی‌های خود اشاره کرده است.

فدراسیون جهانی والیبال (FIVB) میگوئل کوئنتانا از اسپانیا را به عنوان ناظر فنی تور جهانی سه ستاه کیش معرفی کرد که وی جایگزین ایلیا روسی که در دوسال قبل این وظیفه را برعهده داشت، شده بود. همچنین شومی هینز از سوئیس برای دومین سال پیاپی به عنوان سرداور و ناظر داوران این رقابت‌ها معرفی شد. فدراسیون جهانی والیبال همچنین ۱۲ داور بین المللی را برای قضاوت در تور جهانی ٣ ستاره جزیره کیش معرفی کرده است که نادر انصاری داور بین المللی والیبال ایران نیز در بین آنان قرار داشت. ثبت نام تیم‌های شرکت کننده در این رقابت‌ها از نیمه آبان ماه آغاز شد و تا روز نخست بهمن ماه ادامه داشت تا در نهایت ۸۵ تیم از ۳۷ کشور جهان برای حضور در تور جهانی کیش اعلام آمادگی کردند.

ایران (هشت تیم) اتریش (هفت تیم)، اوکراین، آلمان و آمریکا (پنج تیم)، سوئیس و ایتالیا (چهار تیم)، هلند، چین، لهستان، روسیه و لتونی (سه تیم) کانادا، فرانسه، اندونزی، تایلند، قزاقستان، نروژ و ترکیه (دو تیم)، آرژانتین، استرالیا، بلاروس، کرواسی، قبرس، دانمارک، جمهوری چک، استونی، فنلاند، یونان، لیتوانی، قطر، اسکاتلند، صربستان، اسلوونی، سوئد، آفریقایی جنوبی و ونزوئلا ۸۵ تیم ثبت نام کننده در تور جهانی کیش هستند.

در جدول اصلی تور جهانی سه ستاره کیش ۳۲ تیم و در جدول مقدماتی نیز ۳۲ تیم حضور خواهند داشت که تیم‌های شرکت کننده بر اساس رده بندی جهانی در دو جدول قرار گرفتند. رحمان رئوفی _. بهمن سالمی، عباس پورعسگری _. آرش وکیلی و آق محمد سلاق _. حامد میرزاعلی سه تیم ایران در جدول اصلی هستند و محمد صادقی و علیرضا آقاجانی دیگر تیم ایران در تور جهانی است که در جدول مقدماتی قرار داشتند. بهنام توکلی – پیمان درگاهی، مجتبی امیری – جواد فیروزپور، وحید نیکوفر – امیر شوشتری‌زاده و محمدرضا شبیری – رسول خواجه چهار تیم دیگر ایران در تور جهانی هستند که در جدول رزرو قرار دارند و در صورت انصراف تیم‌های جداول اصلی و مقدماتی به ترتیب سیدبندی (امتیاز) به جدول مقدماتی اضافه شدند.

تیم‌های ایرانی حاضر در این مسابقات، اما از راهیابی به جدول اصلی بازماندند و نتوانستند نتایج خوبی در این مسابقات کسب کنند. در پایان این رقابت‌ها نیز تیمی از کشور لهستان موفق شد سکوی قهرمانی را از آن خود کند.

انتهای پیام/

عملکرد والیبال ایران در سال ۹۶

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.