به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ اتفاقاتی در بهمن ماه سال 96 در حوزه ادبیات رخ داد.در اینجا به مهمترین رویدادهای ادبی اشاره می کنیم:
معرفی نامزدهای جایزه کتاب سال شعر به انتخاب خبرنگاران
نامزدهای بخش کتاب سال دوازدهمین جایزه کتاب سال شعر ، به انتخاب خبرنگاران معرفی شدند.
بنا بر اعلام دبیرخانه، نامزدهای بخش کتاب سال این دوره از جایزه، از میان مجموعههای منتشر شده در سال گذشته، به این شرح اعلام شدند:
رضا احسانپور / «نخند» انتشارات فصل پنجم و «من و حافظ» انتشارات «نون»
نرگس باقری / در جریان رگهایم باش – انتشارات مروارید
سیدرسول پیره / تسکین – انتشارات چشمه
مجتبی تقویزاد / گنجشکها دانهچین دامنت بودند – انتشارات مروارید
مهدی حاتمی / درختی که حرف نمیزند – انتشارات مؤلف
زهرا درّی / ناشیانه دوستت دارم – انتشارات مروارید
مجید سعدآبادی / کاخ سعدآبادی –انتشارات شانی
مدیر عامل خانه کتاب از سمت خود استعفا کرد
در پی استعفای مدیر عامل خانه کتاب و موافقت معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، مراسم تکریم مجید غلامی جلیسه و سرپرست موقت خانه کتاب صبح روز یکشنبه 8 صبح در خانه کتاب برگزار می شود.
مجید غلامی جلیسه از فروردین سال ۱۳۹۳ به عنوان معاون پژوهشی فعالیت رسمی خود در خانه کتاب را آغاز کرد و از اسفند همان سال به سمت مدیرعاملی خانه کتاب انتخاب شد.
مراسم تکریم غلامی جلیسه برگزار شد/ نیکنام حسینپور؛ سرپرست موسسه خانه کتاب
مراسم تکریم مدیر عامل سابق خانه کتاب، با حضور محسن جوادی معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، حجت الاسلام و المسلمین مهدوی راد دبیر جایزه کتاب سال، مجید غلامی جلیسه مدیرعامل سابق خانه کتاب و جمعی از اعضای خانه کتاب برگزار شد.
در این مراسم، حجت الاسلام و المسلمین مهدوی راد دبیر جایزه کتاب سال و عضو هیئت امنای خانه کتاب، در خصوص غلامی جلیسه گفت: مدت همکاری ام با موسسه خانه کتاب طولانی است. از ابتدا که این مکان ایجاد شد یا مدیر گروه قرآن و حدیث یا عضو این گروه بودم. دو سالی قهر کردم و آمدن دوباره ام به موسسه خانه کتاب با حضور مجید غلامی جلیسه در این مکان همراه شد. تا آن زمان آثارش را خوانده بودم اما او را از نزدیک ندیده بودم.
وی افزود: مجید غلامی جلیسه کار بلد است. جنسش، جنس کتاب است. یعنی از اول کتاب می خواند، کتاب می نوشت و میفهمید کتاب یعنی چه. وقتی می فهمید کتاب یعنی چه، معنا و اهمیت مولف را هم می دانست. مجید غلامی جلیسه هر کجا برود باز هم کتاب نویس، کتابخوان، فرهنگ نویس و فرهنگ گستر است. در این مدتی که با هم همکاری کردیم، وی و همکارانش در موسسه خانه کتاب زحمت زیادی کشیدند.
سپس، افشین داور پناه، معاون فرهنگی موسسه خانه کتاب در خصوص مجید غلامی جلیسه گفت: از ویژگی های مجید غلامی جلیسه، ذهن خلاق، تیزبینی و باریک بینی اوست. این ها در تمامی فعالیت هایش دیده می شود.
حامد محقق از جشنواره شعر فجر انصراف داد
حامد محقق نویسنده کتاب «مادرم شانه به سر» با ارسال نامهای به دبیرخانه دوازدهمین جشنواره بینالمللی شعر فجر، ضمن تشکر از هیات داوران برای انتخاب کتاب یاد شده به عنوان یکی از نامزدهای دریافت جایزه شعر فجر، همچنین به دلیل جلوگیری از ایجاد حاشیه به واسطه حضور پدرش در کسوت دبیری جشنواره، از حضور در داوری نهایی انصراف داد.
نامزدهای بخش شعر بزرگسال دوازدهمین جشنواره شعر فجر اعلام شد
هیئت داوران بخش «شعر بزرگسال» دوازدهمین جشنواره بینالمللی شعر فجر اسامی 7 نامزد راهیافته به مرحله نهایی این بخش را اعلام کردند.
آثار راه یافته به مرحله نهایی داوری بخش « شعر بزرگسال» دوازدهمین جشنواره بین المللی شعر فجر (به ترتیب حروف الفبای نام کتابها):
- «اشاره» به قلم مرتضی حیدری آلکثیر از انتشارات فصل پنجم
- «بدون دریا از قایق مینویسم» به قلم احمدرضا احمدی از انتشارات چلچله
- «جانهای شیفته، دیالوگهای شاعرانه» به قلم واهه آرمن از نشر چشمه
- «چه روزگار طربناکی بود» به قلم عبدالعظیم صاعدی از انتشارات نخل دانش
- «صدای زنگ در آمد» به قلم رویا شاهحسینزاده از نشر نیماژ
- «مجلس کوران» به قلم حسین بیگینیا از انتشارات فصل پنجم
- «مزارع پنبه شیلی» به قلم محمد عسکریساج از نشر نیماژ
نامزدهای بخش شعر کودک و نوجوان جشنواره شعر فجر معرفی شدند
هیئت داوران بخش «شعر کودک و نوجوان» دوازدهمین جشنواره بینالمللی شعر فجر اسامی 6 نامزد راهیافته به مرحله نهایی این بخش را به شرح زیر معرفی کردند؛
* «آسمان نقطه چین» به قلم مریم زرنشان از انتشارات مدرسه
* «بوق سگ» به قلم بیوک ملکی از نشر پیدایش
* «دوتا سیب شیرین» به قلم خاتون حسنی از انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
* «کلید، کلید، دسته کلید» به قلم اکرم کشایی از انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
* «لباس غول گم شد» به قلم کبرا بابایی از انتشارات امیرکبیر
* «مادرم شانه به سر» به قلم حامد محقق از انتشارات امیرکبیر
گفتنی است؛ این شش اثر به داوری «سودابه امینی»، «حسین تولایی» و «مریم هاشمپور» به مرحله نهایی دوازدهمین جشنواره بینالمللی شعر فجر راه پیدا کردند.
بررسی دوازده سال ادبیات ترکی ایران/ میزبانی جشنواره از شاعران عراقی
نشست خبری جشنواره شعر فجر، در بنیاد شعر و ادبیات داستانی، جواد محقق، دبیر علمی جشنواره شعر فجر و مهدی قزلی، دبیر اجرایی جشنواره شعر فجر برگزار شد.
در این مراسم، مهدی قزلی، دبیر اجرایی جشنواره شعر فجر در خصوص این جشنواره گفت: اختتامیه جشنواره شعر فجر در 16 اسفندماه در تبریز برگزار می شود. این جشنواره در دو بخش محافل و بررسی آثار برگزار خواهد شد.
وی افزود: در بخش محافل، شعر خوانی شاعران در استان های مختلف داشتیم. تا الان محافلی را در اصفهان، کرمانشاه، محفل جوانان در تهران را داشتیم و دبیران دوره های گذشته از سر پل ذهاب بازدید کردند. امروز محفل شاعران فارسی زبان غیر ایرانی را در قم برگزار می کنیم.
قزلی اظهار داشت: روزهای سه شنبه، چهارشنبه و پنجشنبه این هفته در تالار محراب محفل شعرخوانی برگزار میشود که حتما در یکی از این شب ها وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تشریف خواهند آورد. محفل شعر خوانی پیش از برگزاری اختتامیه جشنواره شعر فجر برگزار خواهد شد و احتمالا یک بخش شعر ترکی باشد. در پایان روز شعرخوانی، اختتامیه دوازدهمین دوره شعر فجر کار خود را تمام می کند. ان شاء الله در اجرای جشنواره سال بعد، حتما این جشنواره را زودتر اجرا خواهیم کرد و نمی گذاریم به اسفند ماه برسد.
دبیر اجرایی جشنواره شعر فجر با اشاره به اینکه مسائل سیاسی سبب شد حکومت تاجیکستان اجازه ندهد امسال بخش ویژه تاجیکستان داشته باشیم، بیان کرد: تا حدی بررسی کتاب های شعر کشور تاجیکستان را در جشنواره شعر فجر پیش بردیم، اما آمدن شاعرانش میسر نشد. در جشنواره شعر فجر امسال در یک بخش ویژه دوازده سال ادبیات ترکی ایران را بررسی خواهیم کرد و به برترین های آن جوایزی خواهیم داد. برای همین از بین کشورهای ترک زبان و ترک زبانان کشورهای دیگر در جشنواره شعر فجر دعوت کردیم و امیدواریم در خدمتشان باشیم.
سه شب متوالی با نامداران شعر ایران
در آستانه برگزاری اختتامیه دوازدهمین جشنواره بینالمللی شعر فجر، ششمین دوره متمرکز آموزشی شعر «کلک خیال» به مدت سه روز در تهران برگزار میشود.
مهدی قزلی دبیر اجرایی جشنواره شعر فجر ضمن اعلام این خبر در نشست خبری، جزئیات این برنامه را تشریح کرد.
وی گفت: بنا داریم در روزهای 25 الی 27 بهمن ماه، دوره آموزشی کلک خیال را با حضور بیش از 80 شاعر جوان از سراسر کشور برگزار کنیم که برخی از اعضای فعال پایگاه نقد شعر هم در این دوره حضور خواهند داشت.
قزلی در ادامه افزود: در طول این سه روز، قرار است علاوه بر برگزاری کارگاه های آموزشی با حضور اساتید حوزه شعر و منتقدان پایگاه نقد شعر در مجتمع فرهنگی آموزشی آدینه، شاعران جوان از فرصت حضور در سه محفل شبانه شعرخوانی شاعران صاحبنام کشور نیز بهره مند خواهند شد.
قزلی در تشریح محافل سهگانه بنیاد با حضور بیش از60 شاعر نامدار کشور گفت: دبیرخانه دوازدهمین جشنواره شعر فجر با برگزاری سه محفل شعری در سه شب پیاپی به دنبال رونقبخشی فضای شعرخوانی این رویداد ادبی است.
وی در پاسخ به این پرسش که دلیل انتخاب تهران به عنوان محل برگزاری محافل یاد شده، خاطرنشان کرد: بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان به عنوان متولی برگزاری جشنواره بینالمللی شعر فجر طی چهار دوره اخیر، علاوه بر مسئولیت داوری و انتخاب بهترین آثار حوزه شعر و اعلام برگزیدگان این بخش جشنواره، هر سال با برگزاری محافل شعرخوانی در اقصی نقاط کشور، پیگیر رونق شعر و ادبیات خلاقه بین علاقه مندان این هنر دیرپا بوده و هست. در این بین نیز با توجه به تمرکز اغلب شاعران کشور در پایتخت، هر سال نیز سه یا چهار محفل شعری در تهران برگزار کرده است.
وعده اعطای وام به اهالی قلم محقق شد
مجيد غلامی جليسه از ارائه تسهيلات در قالب وام ۱۰ ميليون تومانی به اهالی قلم در سال جاری خبر داد و اظهار كرد: ثبت نام اين وام از ۲۸ بهمن ماه با بازپرداخت۳۶ ماهه به اهالی قلم آغاز میشود.
وي عنوان كرد: با پيگيری موسسه خانه كتاب و حمايت های محسن جوادی، معاون فرهنگی وزير فرهنگ و ارشاد اسلامی، در سال جاری علاوه بر وامی كه از طريق صندوق اعتباری هنر به اهالی قلم ارائه خواهد شد، وام ۱۰ ميليون تومانی نيز در اختيار اهالی قلم قرار می گيرد. اين تسهيلات در سال آينده نيز استمرار خواهد داشت و به تمامی اهالی قلمی كه شرايط دريافت اين تسهيلات را داشته باشند تعلق می گيرد.
غلامی جليسه درباره ضوابط و شرايط دريافت اين تسهيلات گفت: افرادی كه طی ۵ سال گذشته سه عنوان كتاب (حوزه بزرگسال) و ۴ عنوان كتاب (حوزه كودك و نوجوان) منتشر كرده باشند، می توانند از اين وام بهره مند شوند.
حرکت دو کتابخانه سیار کانون آغاز شد
همزمان با دهه مبارک فجر کتابخانههای سیار روستایی کانون در نهبندان خراسان جنوبی و زنجانرود استان زنجان کار خدمترسانی به بچههای روستایی و عشایری را آغاز کردند.
طاهره حمیدی مدیرکل کانون خراسان جنوبی در آیین آغاز به کار کتابخانه سیار نهبندان گفت: این کتابخانه یازدهمین کتابخانه سیار کانون در استان خراسان جنوبی است که با اعتباری بالغ بر 900میلیون ریال فعالیت خود را آغاز کرد.
حمیدی یادآور شد: کتابخانه سیار روستایی نهبندان خدمات خود را برای 25 روستا ارائه خواهد داد و نزدیک به 2هزار و500 دانشآموز از خدمات این کتابخانه سیار بهرهمند خواهند شد.
حجتالاسلام عباسعلی خزاعی امام جمعه نهبندان نیز در آیین گشایش کتابخانه سیار روستایی گفت: انقلاب اسلامی یک امانت است که باید به دست انسانهای فرهیخته که همین کودکان و نوجوانان امروز هستند، سپرده شود تا در آینده حافظ آن باشند.
وی همچنین یادآور شد: کانون محل رفت و آمد کودکان و نوجوانان است و نقش موثری در انتقال تفکر انقلابی نسل گذشته به کودکان و نوجوانان امروز دارد و این بهترین فرصت برای بیان آموزههای دینی، اخلاقی و اجتماعی است.
یازدهمین کتابخانه سیار روستایی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان خراسان جنوبی، در شهرستان نهبندان صبح روز 18 بهمن 1396 با حضور مسئولان ارشد استانی و شهرستانی به طور رسمی فعالیت خود را آغاز کرد.
همچنین در استان زنجان نیز به مناسبت دهه مبارک فجر یک کتابخانه سیار روستایی کانون با ۹۴۰میلیون ریال اعتبار در منطقه محروم و کمبرخوردار منطقه زنجانرود فعالیت خود را آغاز کرد.
کتاب «پزشک پرواز» رونمایی شد
مراسم رونمایی از کتاب «پزشک پرواز» در تماشاخانه مهر حوزه هنری با حضور محسن مومنی شریف رئیس حوزه هنری، ایرج فاضل رئیس جامعه جراحان ایران، علیرضا مرندی رئیس فرهنگستان علوم پزشکی و مرتضی سرهنگی مدیر دفتر ادبیات پایداری حوزه هنری برگزار شد.
در این مراسم، محسن مومنی شریف رئیس حوزه هنری در خصوص کتاب پزشک پرواز گفت: کتاب پزشک پرواز، اثری است که جایش در میان ادبیات دفاع مقدس ما خالی بود. ما بیش از 800 کتاب تا کنون منتشر کرده ایم؛ اما جای خاطرات پزشکان ما خالی بود. قبلاً دو کتاب از خاطرات پزشکان عراقی منتشر کردهایم. امروز بخشی از خاطراتی که منتشر می شود درباره پزشکانی است که در جنگ حضور داشتند.
وی افزود: از آقای خرسندی ممنون هستیم که ما را از این غفلت بیرون آوردند. نگارش این کتاب یک شروع و فصل تازه در ادبیات دفاع مقدس ماشت. است. امیدوارم این آخرین کتاب در این باره نباشد. نکته ای که در خاطرات خرسندی وجود دارد، شخصیت وی است که می تواند برای جوانان عزیزمان که جویای علم هستند مغتنم باشد. اکنون که با بحران شخصیت روبرو هستیم، جوانان ما شخصیت و هویت خود را در این کتاب بجویند.
رئیس حوزه هنری بیان کرد: امیدوارم خاطرات همه عزیزانی که در روزهای حماسه دفاع مقدس حضور داشتند و ملت ما را تنها نگذاشتند، منتشر شود. متاسف هستم کسانی که باید خاطراتشان منتشر می شد، اکنون در میان ما نیستند. فرصت را از دست ندهیم؛ این سرمایه ملی به همه ایران تعلق دارد.
اختتامیه سی و پنجمین دوره جایزه کتاب سال برگزار شد
آیین اختتامیه سی و پنجمین دوره جایزه کتاب سال با حضور حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان در تالار وحدت برگزار شد.
در این مراسم سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محسن جوادی معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و جمعی از چهره های فرهنگی حضور داشتند.
سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مراسم گفت: انقلاب اسلامی ایران با کتاب متولد شد؛ همانگونه که اسلام با کتاب متولد شد. کتابها نقطه اتصال ما به فرهنگ و دین هستند. کتاب هم به فرهنگ، دین عالمانه نه دین عامیانه تبدیل می شود. اگر بخواهیم توسعه پایدار و ژرف نگر داشته باشیم، به تولید کتاب نیازمندیم. امروز خوشبخت هستیم که جشن کتاب سال را که از جشن های بزرگ اهالی قلم است، برگزار می کنیم.
در این مراسم برگزیدگان در بخش های مختلف معرفی شدند.
یحیی دهقانی معاون اجرایی سیویکمین نمایشگاه کتاب تهران شد
طی برگزاری جلسات کمیته ویژه شورای سیاستگذاری سیویکمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با حضور گزینههای پیشنهادی برای معاونت اجرایی این رویداد، سرانجام یحیی دهقانی برای این مسئولیت معرفی شد.
دهقانی پیش از این مدیریت کمیته علمی و فرهنگی سیامین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران را برعهده داشت.
20 نامزد نهایی انتخاب پایتخت کتاب ایران معرفی شدند
علیاصغر سیدآبادی مدیرکل دفتر مطالعات و برنامهریزی فرهنگی، اظهار داشت: شهرهای کاشان (از استان اصفهان)، صدرا ، اِوَز و شیراز (از استان فارس)، دزفول و رامهرمز (از استان خوزستان)، مهاباد (از استان آذربایجان غربی)، یزد، شهرکرد (از استان چهارمحال و بختیاری) ، قزوین، شهر ری (از استان تهران)، بم (از استان کرمان)، خرمآباد(از استان لرستان) ، سبزوار (از استان خراسان رضوی)، کلاله (ازاستان گلستان)، بجنورد (از خراسان شمالی)، لاهیجان (از استان گیلان) و کنگان، برازجان و خورموج (از استان بوشهر)، بهعنوان 20 نامزد راهیافته به مرحلۀ نهایی داوری انتخاب پایتخت کتاب ایران، به هیأت داوران نهایی معرفی شدند.
از میان این شهرها، یک شهر بهعنوان پایتخت کتاب ایران و چند شهر نیز بهعنوان شهرهای خلاق در ترویج کتابخوانی معرفی خواهند شد.
سیدآبادی دربارۀ مراحل داوری پروندههای ارسالی به دبیرخانۀ چهارمین دورۀ انتخاب پایتخت کتاب ایران گفت: در هیأت داوری مقدماتی انتخاب پایتخت کتاب، که از نمایندگان سازمانها و نهادهای همکار پایتخت کتاب و گروهی از کارشناسان این حوزه تشکیل شده است، نامزدهای اولیه معرفی میشوند و نظر کارشناسی داوران دربارۀ شهرهایی که شایستگی انتخاب بهعنوان پایتخت کتاب را دارند، اعلام میشود.
وی تصریح کرد: از میان 20 شهری که بهعنوان نامزد پایتخت کتاب معرفی شدهاند، از چند شهر که امتیاز بالاتری آوردهاند، بازدید میدانی صورت خواهد گرفت و نتیجۀ مجموعۀ داوریها و کارشناسیهای انجامشده، در اختیار هیأت داوران نهایی قرار خواهد گرفت.
شاعرانی که از اشعارشان مشهورتر هستند، ماندگار نمیشوند
اسماعیل امینی شاعر، پژوهشگر و استاد دانشگاه در جمع جوانان شاعر و علاقه مندان ادبیات گفت: متاسفانه با رواج فضای مجازی شاهد آن هستیم که شاعران جوان از جایگاه متفکر، خلقکننده و هنرمند تبدیل به چهره مطرح شده و درگیر بازیهای تبلیغاتی میشوند که شایسته یک اندیشمند نیست.
وی افزود: شاعرانی را میبینیم که نام، چهره و تصاویر تبلیغاتی شان از آثارشان معروفتر است ولی تجربه ثابت کرده است، شعر و شاعری عالم سکوت، خلوت، تامل و حوصله است. شاعر باید به دور از شتابزدگی و هیجان به خلق اثر بپردازد. محصول این هیجانات کاذب شاعرانی هستند که از اشعارشان مشهورتر هستند و معمولاً شکست میخورند.
کتاب خاطرات فرماندهان نیروی دریایی ارتش رونمایی شد
مراسم رونمایی مجموعه «قصههای دریا» خاطرات جمعی از فرماندهان نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران (نداجا) در دوران دفاع مقدس با حضور دریادار امیر حسین خانزادی فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، محسن مومنی شریف رئیس حوزه هنری و سیدصادق رضایی رئیس حوزه هنری کودک و نوجوان، در تالار سوره حوزه هنری برگزار شد.
برترین اشعار انقلابی جشنواره شعر انقلاب مشخص شدند
نشست داوری اشعار کهن هفتمین جشنواره بین المللی شعر انقلاب با حضور داوران این بخش برگزار شد.در این جلسه که روز گذشته -یکشنبه ۱۵ بهمن- در موسسه فرهنگی و هنری سپهر سوره هنر حوزه هنری در جریان بود، تعداد ٣٩٧ اثر مورد ارزیابی و قضاوت قرار گرفتند.
از میان این آثار بعد از جمع بندی داوران تعداد چهار مجموعه شعر و ۱۸ تک اثر انتخاب شدند.لازم به ذکر است؛ در بخش کهن هفتمین جشنواره بین المللی شعر انقلاب تعداد ۶۷ مجموعه شعر و ۳۳۰ تک اثر متقاضی حضور در این رویداد شعر و ادبیات مربوط به انقلاب و مفاهیم مرتبط با آن بودند.
حضور احمدرضا احمدی با «پرواز» در رقابت پایانی لاکپشت پرنده
گروه داوری لاک پشت پرنده ضمن اعلام اسامی آثار تالیفی و ترجمه که قرار است نشان طلا و نقرهی این فهرست را دریافت کنند، «پرواز» را یکی از آثار راه یافته به این مرحله معرفی کردند.
این اثر که تصویرگری آن را راشین خیریه بر عهده داشته، داستان پسری است که تصمیم میگیرد به آسمان پرواز کند. او سفر طولانی مدت خود را آغاز و در این میان سعی میکند دنیا را تغییر دهد.
افتتاح نمایشگاه «اوراق زرین» در هشتادمین سالگرد تاسیس کتابخانه ملی
نشست خبری هشتادمین سالگرد تاسیس کتابخانه ملی، در کتابخانه ملی با حضور مظفر پاسدار شیرازی، دبیر و سخنگوی ویژه برنامه های هشتادمین سالگرد تاسیس کتابخانه ملی برگزار شد.
در این مراسم، مظفر پاسدار شیرازی، دبیر و سخنگوی ویژه برنامه های هشتادمین سالگرد تاسیس کتابخانه ملی با اشاره به اینکه امسال هشتاد سال از زمان تاسیس کتابخانه ملی ایران میگذرد، گفت: یک نهاد فرهنگی با قدمت 80 سال حداقل در منطقه ما جای افتخار و مباهات دارد. به طور حتم می توانم بگویم با سابقه ترین کتابخانه در سطح منطقه، کتابخانه ملی ایران است و بنا داریم هشتادمین سال تاسیس آن را جشن بگیریم. به همین منظور ستادی برای این مهم تشکیل دادیم و 5 تا 9 اسفند ماه آیین نکوداشت هشتادمین سالگرد تاسیس کتابخانه ملی را برگزار میکنیم.
دبیر برنامههای هشتادمین سالگرد تاسیس کتابخانه ملی با اشاره به برگزاری «نمایشگاه 80 سال با کتابخانه ملی» بیان کرد: برگزاری نمایشگاه 80 سال با کتابخانه ملی به صورت مشترک در 5 کتابخانه بزرگ کشور و 12 شعبه استانی و منطقه ای سازمان اسناد و کتابخانه ملی برگزار خواهد شد که صبح روز شنبه ساعت 10 صبح در ساختمان سی تیر افتتاح خواهد شد. نشست خبری اشرف بروجردی، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی و نشست «یاد ایام» با حضور روسای قبلی کتابخانه ملی و پیشکسوتانی که برای وزانت علمی این نهاد کمک کردند، از دیگر برنامه های ما است.
امیری اسفندقه: جهان را حروف الفبا نجات میدهد
مراسم رونمایی از کتاب «سیاهمست سایه تاک»، تازهترین اثر مرتضی امیری اسفندقه با حضور جمعی از اهالی فرهنگ از جمله سیدعلی موسوی گرمارودی، محمدمهدی سیار، علیرضا قزوه، سعید حدادیان، محمدکاظم کاظمی و ... در فرهنگسرای نیاوران برگزار شد.
سیدعلی موسوی گرمارودی در ابتدای این مراسم، امیری اسفندقه را از شاعران دارای طبع روان در دوران حاضر دانست و گفت: تنها چند شاعر در روزگار ما این ویژگی را دارند که امیری اسفندقه یکی از این شاعران است.
قزوه نیز در این مراسم، امیری اسفندقه را «اخوان جوان» نامید و گفت: سایه اخوان ثالث بر سرودههای امیری اسفندقه احساس میشود. او در سرودههایش انسان را میداند و آدمها برای او در سرودههایش محترم هستند.
وی با بیان خاطرهای از شفیعی کدکنی که گفته بود «قصاید امیری اسفندقه کم از قصاید بهار ندارد»، یادآور شد: اشعار امیری اسفندقه دارای جامعیت است. او همچنین سلوک ویژهای دارد که در اشعارش خود را نشان میدهد. تمامی این موارد سبب میشود تا سرودههای امیری اسفندقه در مقایسه با دیگر شاعران متمایز باشد.امیری اسفندقه در این مراسم ضمن اشاره به معجزه کلمات برای تغییر جهان گفت: جهان را حروف الفبا نجات میدهد، نه بمب اتم. گفت بخوان «الف لام میم». این حروف، هم «الم» و هم «الف»، «ب»، «پ» معجزه خود را انجام خواهد داد. چه شکوهی دارد کشف اسرار الفبا وقتی، کودکی آب را میخواند، نه مینوشد.
وی همچنین در بخش دیگر صحبتهای خود از حضور محمدکاظم کاظمی در مراسم تشکر کرد و افزود: مشک تازه میبارد عطر بهمن کابل/ نکهت دگر دارد سرو و سوسن کابل.
اعضای هیات علمی دوازدهمین جشنواره شعر فجر منصوب شدند
سیدعباس صالحی در احکام جداگانهای، عباس باقری، محمد گودرزی دهریزی، سیدقاسم سیدان ناظمی، محمدعلی مجاهدی، علیمحمد مؤدب، سیدعلی موسوی گرمارودی، محمدسرور مولایی و قربان ولیئی را به عنوان اعضای هیات علمی دوازدهمین جشنواره بینالمللی شعر فجر منصوب کرد.
یادآور میشود، پیش از این نیز در حکمی از سوی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، جواد محقق به عنوان دبیر علمی و مهدی قزلی به عنوان دبیر اجرایی دوازدهمین جشنواره بینالمللی شعر فجر منصوب شده بود.
محفل جوانان شعر فجر لغو شد
در حالی که کلیه امور اجرایی برای برگزاری محفل جوانان دوازدهمین جشنواره بینالمللی شعر فجر انجام شده بود، به دلیل بارش برف در برخی استانهای کشور و عدم امکان حضور برخی شاعران و مهمانان، این محفل لغو شد.
یادآور میشود؛ قرار بود شاعران جوان زیر ۳۵ سال از استانهای تهران، قم، اصفهان، اردبیل، مازندران، قزوین، البرز و… در حضور شاعران پیشکسوت به شعرخوانی بپردازند.
برگزیدگان جشنواره انتخاب بهترین کتاب دفاع مقدس معرفی شدند
مراسم اختتامیه جشنواره انتخاب بهترین کتاب دفاع مقدس در باغ موزه دفاع مقدس با حضور حمیدرضا گرامی رئیس سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس و محمد حسین کریمیپور معاون ادبیات سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس برگزار شد.
در این مراسم، حمید گرامی رئیس سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس، با اشاره به اینکه فصل الخطاب برای ما تدابیر مقام معظم رهبری است، گفت: ما بر اساس تدابیر مقام معظم رهبری مأموریت خود را اجرا میکنیم. ماموریت ما ترویج جهاد و شهادت در حوزه ادبیات است. بر همین اساس چشم انداز خود را رصد و در برنامه 5 ساله ششم، کار در حوزه کودک و نوجوان، نوقلمان، نهضت ترجمه و تهیه آثاری برای ملل دیگر را دنبال می کنیم. برای نظارت در حوزه ادبیات دفاع مقدس دستورالعمل، آیین نامه ها و انواع و اقسام بازدیدها و نظارت های ستادی را در دستور کار خود قرار دادیم. استفاده از فضای مجازی برای هدایت، نظارت و راهبری حوزه ادبیات دفاع مقدس در دستور کار ماست.
وی افزود: تربیت و آموزش و توانمندسازی مسئولان و کارشناسان حوزه ادبیات دفاع مقدس از جمله کارهایی است، که در سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس انجام دادهایم.
در این مراسم برگزیدگان در بخشهای مختلف معرفی شدند.
اختتامیه جشنواره شعر فجر به پایتخت گردشگری جهان اسلام میرود
محسن جوادی معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با تبریک انتخاب تبریز به عنوان پایتخت گردشگری جهان اسلام در سال ۲۰۱۸، اعلام کرد: برگزاری اختتامیه جشنواره شعر فجر به عنوان مهمترین رویداد شعری کشور در تبریز می تواند اتفاق مثبتی در راستای سیاست تمرکززدایی این معاونت برای اجرای برنامههای فرهنگی باشد.
مهدی قزلی دبیر اجرایی جشنواره شعر فجر نیز در این نشست گفت: تبریز به عنوان یکی از اقلیم های مهم فرهنگ ایران اسلامی می تواند میزبان شایسته ای برای اختتامیه شعر فجر باشد و بدون تردید ادبای کشور خاطرهای شیرین و تاثیرگذار از این اتفاق به خاطر خواهند سپرد.
قصهگویی؛ راه رشد خلاقیت و تقویت پرسشگری
مراسم افتتاحیه بیستمین جشنواره قصه گویی در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان با حضور رضا قمرزاده، دبیر بیستمین جشنواره قصه گویی برگزار شد.
در این مراسم، رضا قمرزاده دبیر بیستمین جشنواره قصه گویی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، در خصوص اهمیت برپایی این جشنواره گفت: مکتب قصهگویی در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، به عنوان پرچمدار دیرین این هنر ارزشمند به صورت فرایند محور، مانند دانشگاهی است که در آن مربی و متربی با هم گام به گام حرکت می کنند. مربیان، پدرها و مادرها با تکنولوژی قصه گویی و با تاکید بر ابزار بیان و زبان، قصه را به مخاطب می رسانند.
وی افزود: شاهراه هنر قصه گویی است. قصه در واقع راه رشد خلاقیت و تقویت روحیه پرسشگری شنونده است؛ قصه راه بیان نیازها توسط متربی است؛ قصه راه انتقال تجارب زندگی توسط بزرگترهاست؛ قصه راه انتقال ارزش های اخلاقی و فرهنگی است؛ قصه راه رفتن به سوی آینده بهتر است؛ قصه راه تکمیل خزانه کلمات کودکان توسط پدرها و مادرهاست؛ قصه راه پیوند نسل هاست؛ خلاصه بگویم قصه یکی از بهترین ابزارهای تربیتی برای مربیان و متربیان است.
کرمانشاه؛ میزبان افتتاحیه شعر فجر شد
دوازدهمین جشنواره بینالمللی شعر فجر، چهارشنبه چهارم بهمن با برگزاری محفل افتتاحیه و برنامههای شعرخوانی خود را به طور رسمی در جمع مردم زلزلهزده کرمانشاه آغاز به کار کرد. این رویداد ادبی پس از برپایی چند محفل شعر به استقبال مراسم پایانی خود در اسفند امسال خواهد رفت.
بر اساس این گزارش، محفل افتتاحیه دوازدهمین جشنواره بینالمللی شعر فجر، شامگاه چهارشنبه با حضور دبیران علمی دورههای گذشته در کرمانشاه برگزار شد.
جشنواره بینالمللی شعر فجر با آرمان بالندگی گونههای شعر امروز از سال 1385 هر ساله میزبان کاروان شعر پارسی بوده است. در این دوره آثاری که در سال 1395 به زبان فارسی و با مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی منتشر شده باشد، در گروههای زیر مورد ارزیابی قرار میگیرد:
شعر بزرگسال/ شعر کودک و نوجوان/ درباره شعر
برگزیدگان جشنواره اسفند امسال در آیین اختتامیه معرفی خواهند شد و به این برگزیدگان، علاوه بر جایزه نقدی، لوح یادبود و نشان جشنواره بینالمللی شعر فجر اهدا خواهد شد.
انتهای پیام/