سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می دهد:

صندلی سازمان‌ها خالی، اما لیسانسه‌ها خانه‌نشین!/ چرا بازار کار برای خانم‌ها یخ بست؟

با افزایش تعداد دانشجویان و همچنین بالا رفتن آمار دختران متقاضی تحصیل در مراکز عالیه دانشگاهی،به تعداد جمعیت بیکار در طیف بانوان جامعه، افزوده شده است.

به گزارش خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، رفعِ معضل بیکاری با یک نسخه واحد، فراگیر و کلان امکان پذیر نیست و به اعتقاد برخی کارشناسان برای فائق آمدن به این چالش، باید مشکل بیکاری را در لایه ها و بخش‌های مختلف بررسی کرد و به تناسب شرایط، نسبت به مهار و مدیریت آن چاره اندیشی کرد.

برای مثال، معضل بیکاری بصورت‌های گوناگون همچون بیکاری در مناطق روستایی، بیکاری در مناطق شهری، بیکاری در جامعه تحصیلکرده و حتی بیکاری در طیف مردان و زنان بروز پیدا می‌کند که در صورت تقسیم بندی و تفکیک آنها از یکدیگر، امکان اتخاذ تدابیر هوشمندانه تر،به نحو شایسته تری فراهم خواهد شد.

بدون تردید رفع معضل بیکاری ضرورتی است که استثنا ندارد و انتظار می رود در هر دو طیف زنان و مردان شاهد کاهش معضل بیکاری و افزایش هر چه بیشتر فرصت‌های شغلی باشیم اما در این میان، شرایط برای جامعه زنان تا حدودی متفاوت است و وجود برخی ملاحظات و اقتضائات فرهنگی، موضوع بیکاری زنان را پیچیده تر از طیف مردان و آقایان کرده است.

برخی معتقدند؛ عامل اصلی بیکاری زنان به شکاف جنسیتی و نابرابری امکانات میان زنان و مردان و شانس پایین تر زنان در بازار اشتغال معطوف می شود که به نظر می رسد این دیدگاه از چند مَنظَر ، قابل نقد است.

به زعم برخی کارشناسان یکی از دلایل اصلی وجود فاصله میان تعداد مردان شاغل در کشور به نسبت تعداد زنان در سالیان اخیر به رشد فزآینده تعداد دانشجویان و متقاضیان تحصیل در مراکز آموزش عالی باز می‌گردد.

به تعبیری، در صورت قائل بودن به این نظر و واقعیت اجتماعی که نرخ بیکاری در گروه‌های تحصیلکرده به مراتب بیشتر از دیگر اقشار است، صحت و درستی این ادعا ملموس تر خواهد شد.

افزایش 10 برابری تعداد دانشجویان دختر در طول دو دهه اخیر

طبق گزارش‌های منتشر شده؛ ضریب تعداد دانشجویان دختر در طول بیست سال گذشته با افزایش ده برابری همراه بوده که رشد و افزایش قابل توجهی به نظر می‌رسد.

اگرچه از زاویه‌ای، این میزان افزایش کَمی در تعداد فارغ التحصیلان و متقاضیان تحصیل در مراکز آموزش عالی، امیدوارکننده و نوید بخش به نظر می‌رسد، اما انتظار می رود ضمن در نظر گرفتن محاسن و مزایای افزایش تعداد فارغ التحصیلان، به برخی معایب، تبعات و پیامدهای آن نیز پرداخته شود.

بنابر اعلام وزارت کار در سال 94 ، مشارکت اقتصادی زنان پایین است و حدود 87 درصد زنان، غیرفعال اقتصادی هستند و نیمی از فعالان اقتصادی زن نیز در بخش خدمات فعالیت دارند.

همچنین در تمام گروه‌های شغلی نسبت زنان به مردان کمتر است، اما در گروه متخصصان نسبت زنان به مردان به طور قابل ملاحظه‌ای بالاتر است.

متاسفانه بسیاری از مراکز علمی در سالیان اخیر به تناسب نیاز جامعه و کشور اقدام به جذب دانشجو نکرده اند که این نارسایی، یکی از دلایل تعیین کننده در بیکاری فعلی کشور به شمار می‌رود.

عدم مهارت آموزی کافی، بی میلی برخی دانشجویان به مهارت افزایی و برخی از دلایل فرهنگی و اجتماعی دیگر همچون میل به پشت میز نشینی، موجب شده تا خروجی مورد انتظار از مراکز علمی را شاهد نباشیم و کم نیستند دانشگاه هایی که متاسفانه فارغ التحصیلان آن با یک کارشناس یا کارشناسی ارشد واقعی مُتِبَحِر در رشته تحصیلی انتخاب شده، فاصله بسیاری دارند و در چنین شرایطی، بازار کار به تناسب واقعیت و نیاز موجود اقدام به جذب نیرو خواهد کرد و در فضای رقابتی موجود و محدودیت‌های شدیدی که از حیث فرصت شغلی شاهد آن هستیم، تخصص،کارآمدی و توانمندی فارغ التحصیلان دانشگاهی  اعم از دختر و پسر نقش بسزایی در بالا رفتن شانس برخورداری از اشتغال ایفا می‌کند.

برخی کار شناسان معتقد هستند که رشته های تحصیلی دانشگاهی توسط خود جوانان نیز اغلب بر اساس نیازسنجی بازار کار صورت نمی‌گیرد و افراد بر اساس پارامترهای دیگری مانند علاقه شخصی، رشته دانشگاهی انتخاب می‌کنند. این مسئله باعث می‌شود درصد قابل توجهی از کارجویان در زمان جستجو برای شغل، با مشکلات جدی مواجه شوند؛ هرچند علاقه و گرایش به رشته تحصیلی باعث ایجاد انگیزه در افراد برای تحصیلات می شود و بدون علاقه کاری پیش نمی رود، ولی در شرایط فعلی بازار کار، باید تلفیقی از علاقه و بازار کار رشته ها را دنبال کرد.

البته نمی‌توان منکر این واقعیت نیز شد که متاسفانه گاهی افراد غیرمتخصص در مشاغل غیرمرتبط با رشته تحصیلی مشغول به فعالیت شده اند که این نارسایی نیز در بروز پدیده بیکاری تاثیرگذار بوده است.

چه باید کرد؟

بدون تردید با توجه هر چه بیشتر به سیاست های اقتصاد مقاومتی، مقابله با قاچاق کالا و واردات بی رویه، فاصله گرفتن از اقتصاد نفتی، افزایش بنیه تولیدی کشور و...می‌توان در مقابله با غول بیکاری به توفیقات هر چه بیشتری نائل شد که در این صورت بازتاب حصول موارد فوق در هر دو طیف مردان و زنان قابل احساس خواهد بود.

اما به موازات این امر خطیر، با فرهنگ سازی و آموزش صحیح و همچنین توانمند سازی زنان، بسترسازی برای توسعه مشاغل خانگی و حمایت واقعی از چنین کسب و کارهایی، می‌توان تا حدود بسیاری، شدت عمق بیکاری را تنزل داد.

البته با همه این اوصاف، نباید این واقعیت را از نظر دور داشت که تصور برخی از اشتغال، تنها به پشت میز نشینی و جذب و فعالیت در مراکز و نهادهای دولتی و حاکمیتی خلاصه می‌شود که این تلقی و تصور از اشتغال نیز، ذهنیت و رویکردی مخرب است که متاسفانه طیف قابل توجهی از جمیعت جوان و تحصیلکرده کشور اعم از دختران و پسران مشمول آن می شوند و همین رویکرد در تشدید هر چه بیشتر عارضه بیکاری بی تاثیر نبوده و نیست.

دستمزد ارزان تر فعالیت بانوان به نسبت آقایان، از دیگر دلایلی است که باعث بی انگیزگی طیف مذکور به فعالیت در بازار کار شده و در صورت محاسبه تعداد فارغ التحصیلان دختر و جمعیت شاغل، میزان ضریب بیکاری،  بیشتر بروز پیدا می‌کند.

انتهای پیام/

 

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴۰
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۰۰:۰۵ ۲۵ بهمن ۱۳۹۶
کاهش مسکن لطفا
ناشناس
۲۳:۴۱ ۲۴ بهمن ۱۳۹۶
چی بگم واقعا
ناشناس
۲۲:۴۵ ۲۴ بهمن ۱۳۹۶
دولت داره سالی چقدر شغل ایجاد میکنه؟
ناشناس
۲۲:۲۴ ۲۴ بهمن ۱۳۹۶
مردان در اولویت قرار دارند چون نان آور خانواده خود هستند
saeed
۲۲:۰۴ ۲۴ بهمن ۱۳۹۶
برا مردان کار جور نشده اونوقت میخوایین برا زن ها کار جور شه .
ناشناس
۲۱:۳۵ ۲۴ بهمن ۱۳۹۶
منظم ترندیاهرروزمریضندچه طوراینانمی تونندبچه هاراساکت کنند
ناشناس
۲۱:۳۲ ۲۴ بهمن ۱۳۹۶
ما افراد بیکار حاضریم حتی کارهای سطح پایین هم انجام دهیم تا درامدی داشته باشیم
ناشناس
۲۱:۳۱ ۲۴ بهمن ۱۳۹۶
خانم های سرپرست خانوار که خرج یه زندگی بر دوششون است چیکار باید کنند
علی
۲۰:۵۱ ۲۴ بهمن ۱۳۹۶
یکی از مشکلات اساسی فعلی جامعه حضور نیروی کار خانم در بازار کاره خانم ها به جزء در کارهای درمانی و آموزشی بهتره جای دیگر استخدام نشوند این به نفع جامعه و خانواده هاست
ناشناس
۱۹:۴۴ ۲۴ بهمن ۱۳۹۶
پس خانم هایی که اینهمه سال درس خواندن مدرک گرفتن هیچی به هیچی!!!
ناشناس
۱۶:۱۸ ۲۴ بهمن ۱۳۹۶
سلام
چرا کودکان ما دچار مشکل هستند و چرا اکثریت تک و یا دو فرزندی هستند. فکر همه ما شده پول.باید قبول کنیم چه خوشمان بیاید چه خوشمان نیاید.با تشکر
ناشناس
۱۵:۵۲ ۲۴ بهمن ۱۳۹۶
هرکسی که برای دل خودش درس میخونه نباید بهش کارداد
ناشناس
۱۳:۵۸ ۲۴ بهمن ۱۳۹۶
کو کار ؟؟؟؟؟
کارشناس حوزه ی ستادی آموزش و پرورش
۱۳:۵۰ ۲۴ بهمن ۱۳۹۶
اتفاقاً در این چند سال اخیر جذب معلم خانم بیشتر از آقا در آموزش و پرورش است.طوری که در ابتدایی بیش از 90در صد مدارس پسرانه را خانم ها اداره می کنند.
ناشناس
۱۳:۰۸ ۲۴ بهمن ۱۳۹۶
وقتی که یک مرد استخدام می شود به تبع تشکیل خانواده ولی آیا زن استخدام شود با مرد بیکار ازدواج می کند !اولویت استخدام بایستی با مردان باشد که هم به نفع خانم هاست وهم به نفع جامعه ونسل های آینده واینجور حقوق زن هم رعایت می شود.از روزی که خانم ها استخدام شدند آمار ازدواج پایین ومتاسفانه آمار طلاق بالا.
نمیدونی بدون
۲۱:۴۵ ۲۴ بهمن ۱۳۹۶
ایول داشت قوانین باید اصلاح شود
ناشناس
۲۱:۵۵ ۲۴ بهمن ۱۳۹۶
کاملاً موافقم
ناشناس
۲۳:۵۹ ۲۴ بهمن ۱۳۹۶
احسنت
ناشناس
۱۱:۳۷ ۲۴ بهمن ۱۳۹۶
همه لیسانسه ها که سر کار نیستند
ناشناس
۱۳:۱۸ ۲۴ بهمن ۱۳۹۶
عجبب!
سعید
۱۱:۳۶ ۲۴ بهمن ۱۳۹۶
وقتی که یک مرد استخدام می شود به تبع تشکیل خانواده ولی آیا زن استخدام شود با مرد بیکار ازدواج می کند !اولویت استخدام بایستی با مردان باشد که هم به نفع خانم هاست وهم به نفع جامعه ونسل های آینده واینجور حقوق زن هم رعایت می شود.از روزی که خانم ها استخدام شدند آمار ازدواج پایین ومتاسفانه آمار طلاق بالا.
ناشناس
۱۱:۳۲ ۲۴ بهمن ۱۳۹۶
بسیاری از شغل هاتوسط خانومها یا خانومهایی که از سر چشم وهم چشمی و کلاس سر کار میرن پر شده و اونوقت مردیا زن مسئول خانواده که دارای فرزند می باشد بیکار هستش یا شغل کم درآمدی دارند. باید مثل سایر سهمیه ها موقوع استخدام برای این موارد هم سهمیه قرار بگیرد.
ali
۱۱:۰۰ ۲۴ بهمن ۱۳۹۶
سلام. فارغ النحصيل هايي آقا بيكارند بعد در اكثرا سازمانها و ادارات و شركتها استخدام خانم در اولويت قرار دارد. شاهد هستم زن وشوهر هم رشته قبول شده در ازمون خانم سر كارند كه آقا شاكي كه چرا ؟؟؟؟؟ تبعيض فعلي استخدام خانمها يالاست
مگر مرد تحصيل كرده بيكار چطور ازدواج كند ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
کارمند
۱۰:۴۸ ۲۴ بهمن ۱۳۹۶
تو اداره ما در سال دو یا سه نفر دارن بازنشسته میشن ولی دریغ از استخدام نیروی جدید .تمام کارهای اونایی که بازنشسته میشن میفته رو دوش بقیه همکارای شاغل و حاضر نیستن نیرو بگیرن
ناشناس
۱۰:۴۸ ۲۴ بهمن ۱۳۹۶
99 درصد مراکز دولتی را زنان و دختران جوان تشکیل میدهندو کار میکنند چون به انها حقوق کمتری میدهند ایا واقعا این انصاف است ؟؟
شاه حسینی
۱۰:۲۷ ۲۴ بهمن ۱۳۹۶
نیروی فعال یک جامعه مردان هستند
ناشناس
۱۰:۱۰ ۲۴ بهمن ۱۳۹۶
چرا حقوق خانم ها باید کم باشه ؟؟؟
ناشناس
۱۰:۱۰ ۲۴ بهمن ۱۳۹۶
من به عنوان خانم چرا حقوقم بشه 800 یه آقا با مدرک دیپلم بشه حقوقش 1500 ؟؟؟
باید پیگیری شود
علی
۲۰:۵۶ ۲۴ بهمن ۱۳۹۶
بحث اینکه آیا خانم ها باید برن سرکار یا نه آقایان می گویند نه
میدونم که میدونی
۲۱:۵۰ ۲۴ بهمن ۱۳۹۶
بابا توکه نباید به کسی نون برسونی عرق شرم که رو پیشونیت نیست نمیدونی بدون اگه واقعاخانومی خانومی کن و همون شغلت رو بده به من .من قبول دارم با 800 هم می سازم
ناشناس
۲۳:۱۷ ۲۴ بهمن ۱۳۹۶
خیلیم زیادته
ناشناس
۱۰:۰۴ ۲۴ بهمن ۱۳۹۶
در حال حاظر 98 درصد صندلی ادارات دولتی رو خانم ها اشغال کردن و مردها کف خیابون ها هستن کدوم خانم بیکار هست که ما نمیدونیم
ناشناس
۱۴:۱۳ ۲۴ بهمن ۱۳۹۶
والا از قدیم گفتن مردها باید نان آور خانه باشه اصلا کار نیست برای اقایون
ناشناس
۰۹:۵۱ ۲۴ بهمن ۱۳۹۶
نان آور خانه مرد است ولی زنها سر کارند و جای مردان را گرفتن.واین اشتباه است و این همه مرد که شرمنده زن و بچه هستن .
ناشناس
۰۹:۴۸ ۲۴ بهمن ۱۳۹۶
خانم ها بهتر از آقایان کار میکنند . منظم تر هستند
علی
۲۰:۵۴ ۲۴ بهمن ۱۳۹۶
بهتره تو کار خونه منظم باشند نه بیرون خانه
ناشناس
۰۹:۲۷ ۲۴ بهمن ۱۳۹۶
من هیچ نظری ندارم
Abc
۰۹:۲۴ ۲۴ بهمن ۱۳۹۶
استخدام هر یک نفر خانم باعث میشود تشکیل دو خانواده با مشکل مواجه شود. خانم تمایل به ازدواج و مرد توان ازدواج نخواهد داشت.
همچنین به علت قوانین اشتغال بانوان و حقوق کمتر باعث مشکلات اقتصادی کشور خواهد شد.
ناشناس
۰۹:۱۷ ۲۴ بهمن ۱۳۹۶
تامين معاش زندگي براساس متون اسلامي برعهده مرد است بنابراين اولويت استخدام بايد براي اين قشر فراهم گردد تا بدين ترتيب تشكيل خانواده و به تبع آن ايجاد آرامش در جامعه شكل بگيرد .
ناشناس
۰۹:۰۴ ۲۴ بهمن ۱۳۹۶
تامين معاش زندگي براساس متون اسلامي برعهده مرد است بنابراين اولويت استخدام بايد براي اين قشر فراهم گردد تا بدين ترتيب تشكيل خانواده و به تبع آن ايجاد آرامش در جامعه شكل بگيرد .