مریم ملا صالحی، مسئول واحد تحقیق و توسعه این شرکت تحقیقاتی گفت: یکی از محصولهای استراتژیک که اکنون در صنایع غذایی، دارویی و بهداشتی کاربرد فراوان دارد کاروتنوئیدها و به ویژه بتاکاروتن هستند. کاروتنوئیدها یک دسته از رنگدانههای طبیعی محلول در چربی هستند که عمدتا در گیاهان و جلبکها و باکتریهای فتوسنتز کننده یافت میشوند. کاروتنوئیدها مسوول ایجاد رنگهای زرد، نارنجی، قرمز در برگهای گیاهان، میوهها و گلها یا رنگهای بسیاری از پرنگدان، حشره ها، ماهیها و سخت پوستان هستند.
وی افزود: بتاکاروتن (یک نوع کاروتنوئید) نیز در جلبک سبز و تک سلولی دونالیلا سالینا چند هزار برابر بیشتر از میوهها و سبزیهای رنگی است. جلبک دونالیلا سالینا (این ریز جلبک بومی ایران بوده و از دریاچه ارومیه جدا شده است) میتواند در شرایط استرس محیطی همانند شوری بالا تا ۱۴ درصد از وزن خشک خود را بتاکاروتن تولید و ذخیره کند. این جلبک در دریاچههای نمکی فوق اشباع وجود دارد به همین دلیل، اکوسیستم ایران با وجود دریاچههای آب شور متعدد بستر مناسبی برای پرورش تجاری این جلبک فراهم ساخته است.
وی به مزیتهای بتاکاروتنهای طبیعی اشاره کرد و گفت: بتاکاروتن پیش ساز ویتامین A. است و باعث بهبود بینایی میشود. همچنین این ترکیبات دارای خاصیت آنتی اکسیدانی هستند و از تشکیل تومورهای مختلف سرطانی مانند سرطان پوست، سرطان پانکراس، معده و ... جلوگیری کرده یا پیشرفت آنها را مهار میکند. این رنگدانهها سطح کلسترول خون را نیز کنترل میکنند.
بیشتر بخوانید: آیا سیر رشد سرطان در ایران طبیعی است؟
وی ادامه داد: بتاکاروتن در صنایع غذایی، آرایشی، بهداشتی و دارویی به عنوان رنگ یا یک ماده آنتی اکسیدان استفاده میشود و با داشتن خاصیت حذف رادیکالهای آزاد از سلولهای بدن، آنها را از آسیبهای ناشی از این مولکولها که در پی استعمال سیگار، نور زیاد خورشید، استرس و... تشکیل میشوند، محافظت میکند.
منبع: خبرگزاری علم و فناوری
انتهای پیام/