بنیاد جهانی انرژی از سال ۱۹۹۹ فعالیت خود را با هدف معرفی و حمایت از پروژههای سازگار با محیط زیست و توسعه پایدار تاسیس شده است.
آقای کوفی عنان دبیرکل سابق سازمان ملل و خانم مانکا گاندی وزیر سابق محیط زیست هند از چهرههای سرشناس بین المللی عضو هیئت رئیسه این بنیاد هستند.
این بنیاد سالانه جوایزی را در دو سطح ملی و بین المللی به پروژههای موثر در صرفه جویی انرژی و افراد تاثیرگذار در توسعه پایدار اهدا میکند، برندگان این جوایز در یکی از مقولههای زمین، آتش، آب، هوا و جوانان، توسط پنلی از اعضای سازمان توسعه صنعتی سازمان ملل متحد، بانک جهانی و شورای انرژیهای تجدید پذیر اروپا انتخاب میشوند.
مبتکر این جوایز ولفگانگ نویمان، مهندس اتریشی و طرفدار محیط زیست است. او معتقد است یزد قرنها پیش بر اساس اصول سازگاری با محیط زیست و پایداری ساخته شده است. بادگیرهای یزد نمادی خیره کننده از این معماری بی نظیر است و باید شهر یزد را اولین نمونه شهر پایدار درجهان نامید.
همچنین ریاست هیات داوران جایزه جهانی انرژی را خانم مانکا گاندی عضو فعلی پارلمان و وزیر سابق هند در حوزه محیط زیست بر عهده دارد.
نزدیک به ۲۰۰۰ پروژه از ۱۷۸ کشور برای دریافت جوایز آن تحت عنوان "انرژی گلاب" به رقابت میپردازند.
این بنیاد تاکنون به سه شخصیت بین المللی نیز به عنوان اشخاص حقیقی جایزه اعطا کرده است که سومین آنان دکتر معصومه ابتکار است. نفرات اول و دوم به ترتیب میخائیل گورباچف و آرنولد شوایتزینگر به خاطر فعالیتهای گسترده زیست محیطی و افرادی که صدایشان در جهان شنیده میشود، بوده است.
با این حساب یزد به عنوان اولین شهر پایدار و دکتر معصومه ابتکار به عنوان اولین شخصیت تاثیرگذار در حفظ محیط زیست در تاریخ این جوایز از کشور ایران ثبت شدند.