سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

معاون آموزش و پژوهش سازمان حفاظت محیط زیست در زاهدان :

احیای تالاب‌ها و مقابله با ریزگرد‌ها از مهمترین اولویت‌های دولت است

معاون آموزش و پژوهش سازمان حفاظت محیط زیست گفت: احیای تالاب‌ها به ویژه تالاب بین المللی هامون و مقابله با ریزگرد‌ها از جمله مهمترین اولویت‌های دولت دوازدهم است.

به گزارش خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از زاهدان، کاوه مدنی معاون آموزش و پژوهش سازمان حفاظت محیط زیست در نشست کارگروه احیای تالاب بین المللی هامون در زاهدان اظهار داشت: در عرصه بین المللی جمهوری اسلامی ایران به خوبی توانسته پیگیر مساله ریزگرد‌ها باشد.

مدنی  بیان کرد: نیاز است تا مطالعات بیشتری در حوزه مقابله با گرد و غبار در کشور انجام شود.

وی افزود: بهره گیری از مطالعات بومی در زمینه مقابله با بی آبی و گرد و غبار بسیار حائز اهمیت است.

وی تصریح کرد: سایر ظرفیت‌های منطقه برای مقابله با بی آبی باید به خوبی شناسایی شود تا معیشت مردم بهبود پیدا کند.

معاون آموزش و پژوهش سازمان حفاظت محیط زیست گفت: برای مقابله با بی آبی و ریزگرد‌ها باید از ظرفیت جوامع محلی به خوبی استفاده شود.

مدنی اظهار داشت: احیای تالاب‌ها باید مورد توجه تمامی دستگاه‌های دست اندر کار باشد و با هماهنگی و انسجام بیشتر در این زمینه با یکدیگر همکاری داشته باشند.

وی بیان کرد: در حوزه آبریز تالاب بین المللی هامون با ورشکستگی آبی مواجه هستیم.

وی افزود: همین مقدار آبی که ناشی از سیلاب‌های غیر قابل کنترل افغانستان وارد دریاچه بین المللی هامون هم می‌شود در حال محدود شدن است.

وی تصریح کرد: بهبود وضعیت معیشتی مردم منطقه سیستان برای احیای تالاب بین المللی هامون بسیار حائز اهمیت است.

معاون آموزش و پژوهش سازمان حفاظت محیط زیست گفت: احیای تالاب بین المللی هامون باید توسط مسئولان سیستان و بلوچستان تبدیل به یک مساله ملی شود.

تالاب بین المللی هامون شریان حیاتی و نبض کشاورزی منطقه سیستان

میرشکاری معاون امنیتی و انتظامی استاندار سیستان و بلوچستان نیز در این نشست گفت: به احیای تالاب بین المللی هامون باید به عنوان یک مساله مهم ملی توجه کرد.

علی اصغر میرشکاری اظهار داشت: تالاب بین المللی هامون شریان حیاتی و نبض کشاورزی منطقه سیستان است.

وی بیان کرد: مطالعات نشان می‌دهد جرائم امنیتی در منطقه سیستان در زمان پر آبی تالاب بین المللی هامون حدود ۷۰ درصد کاهش پیدا می‌کند.

میرشکاری  افزود: کارگروه احیای تالاب هامون در سطح ملی باید شکل گیرد و یا حداقل در کنار کارگروه دریاچه ارومیه قرار گیرد.

وی تصریح کرد: احیای تالاب بین المللی هامون با منافع و امنیت ملی کشور گره خورده است.

معاون امنیتی انتظامی استاندار سیستان و بلوچستان گفت: احیای تالاب بین المللی هامون باید مورد توجه ویژه سازمان حفاظت محیط زیست باشد.

میرشکاری اظهار داشت: سیاست خارجی در زمینه احیای تالاب بین المللی هامون باید فعال‌تر برخورد کند.

 تالاب بین المللی هامون یکی از تالاب‌های مهم دنیا و بزرگترین دریاچه آب شیرین در سراسر فلات ایران محسوب می‌شود که با مساحتی حدود ۵۷۰۰ کیلومتر مربع و دامنه عمقی ۱ تا ۵ متر در ناحیه کویری و بیابانی شرق کشور، در منطقه سیستان واقع شده است.

این تالاب از سه بخش به نام‌های هامون پوزک در شمال شرقی، هامون صابری در شمال و هامون هیرمند در غرب و جنوب غربی سیستان تشکیل شده است. بخش وسیعی از هامون پوزک و قسمت عمده هامون صابری در خاک افغانستان و بقیه هامون‌ها در خاک ایران قرار دارد.

سطح هر یک از هامون‌ها بسته به میزان آب ورودی، فصول پر بارش، خشکسالی‌ها و ترسالی‌ها تفاوت داشته و تابعی از آب جریان یافته در رودخانه هیرمند، خروجی پشت سد‌ها و رودخانه‌های فصلی دیگر است.

اغلب در سال‌های پر آبی و در فصل بهار بعد از بروز سیلاب رودخانه هیرمند و انشعابات آن، سه هامون به هم متصل شده و به شکل یک نعل اسب تالاب بین المللی هامون را تشکیل می‌دهند. تالاب بین المللی هامون از طریق رودخانه مرزی هیرمند آبگیری می‌شود، رودخانه هیرمند نیز از کوه‌های بابایغما در مرکز افغانستان سرچشمه گرفته و پس از طی بیش از هزار کیلومتر و گذر از ولایات مختلف افغانستان به سد کجکی در ولایت هلمند ریخته و پس از آن به ولایت نیمروز و سپس وارد خاک ایران در منطقه سیستان می‌شود.

این رودخانه از ۱۸ سال پیش رو به خشکی نهاده و هر ازگاهی با ریزش باران در مناطق میانی و سرازیر شدن آب‌های سطحی مقادیری آب وارد خاک ایران می‌شود.

بر اساس معاهده امضا شده میان دولتین وقت ایران و افغانستان در سال ۱۳۵۱ سهمیه‌ای معادل ۸۲۰ میلیون مترمکعب آب از ذخیره گاه سد کجکی برای ایران در نظر گرفته شده که دولت افغانستان بایستی در طول سال این میزان آب را رها سازی کند. با قطع جریان آب رودخانه هیرمند تالاب بین المللی هامون نیز از ۱۷ سال پیش دچار خشکسالی شد و اکنون به بستر حرکت گرد و غبار و شن‌های روان تبدیل شده است.

انتهای پیام/ع

 

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۰۷:۰۴ ۳۰ آذر ۱۳۹۶
هرروز دولت به فکر هست