سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می‌دهد؛

نگاهی بر "دکترین خروج" دولت جمهوری‌خواه "دونالد ترامپ" + آمار و جزئیات

در طول حضور ترامپ در رأس کاخ سفید، این کشور از پیمان‌هایی همچون "پاریس"، "نفتا"و "یونسکو" یا خارج شده و یا این پیمان‌ها را زیر سوال برده است.

به گزارش  خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی با شگاه خبرنگاران جوان ؛ 11 ماه است که دولت جمهوری‌خواه دونالد ترامپ فعالیت خود را در رأس هیئت حاکمه آمریکا آغاز کرده و در این ماه‌ها بارها بر سر مسائل سیاسی، اقتصادی و فرهنگی خبر ساز شده است.

یکی از مواردی که دولت جمهوری خواهد "دونالد ترامپ" به آن اعتقاد دارد، خارج شدن از پیمان‌هایی است که از سوی روسای جمهور سابق آمریکا و به خصوص "باراک اوباما" منعقد شده بود.

تحلیلگران معتقدند که یکی از راهبردهای دولت کنونی ترامپ، استراتژی خروج است. محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه در این زمینه با اشاره به نقل قولی از شورای روابط خارجی آمریکا مبنی بر اینکه اگر دولت ترامپ یک دکترین در سیاست خارجی داشته باشد آن دکترین، دکترین خروج از تعهدات بین‌المللی است، بیان کرد: اگر یک تعبیری برای کلمه یاغی (آمریکا) داشته باشیم این است که به هیچ درباره مقررات و موازین بین‌المللی پایبند نیست. (بیشتر بخوانید

گزارش‌ها نشان می‌دهد که در طول حضور ترامپ در رأس کاخ سفید، این کشور از پیمان‌هایی همچون "پاریس"، "نفتا"، "یونسکو" و "ترنس پاسیفیک" یا خارج شده و یا این پیمان‌ها را زیر سوال برده است. درباره برجام هم دولت ترامپ اقدامات مخربی را برای مخدوش کردن آن انجام داده است.


**خروج آمریکا از پیمان "پاریس"

ترامپ در روز پنچ شنبه اول ژوئن 2017 (11 خرداد) تصمیم خود مبنی بر خروج آمریکا از کنوانسیون سازمان ملل متحد در مورد مقابله با تغییرات آب و هوایی و کاهش گازهای گلخانه‌ای (موسوم به معاهده اقلیمی پاریس) را اعلام کرد و در اوت 2017 رسما از این پیمان خارج شد.


"اریک سولیم" مدیر اجرایی دفتر برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد درباره تصمیم رئیس جمهوری آمریکا برای خروج از توافق پاریس می‌گوید: تصمیم آمریکا برای خروج از این توافقنامه اقلیمی تلاش‌های جهانی برای مقابله با این چالش مشترک را متوقف نخواهد کرد. پاسخ علم به مساله تغییرات اقلیمی کاملا واضح و روشن است. ما نیاز به تلاش بیشتر داریم نه کمتر. این مساله یک چالش جهانی است و هر ملتی موظف است که برای مقابله با آن اقدام کند و از هم‌اکنون نیز این اقدامات باید صورت گیرد.

وی گفت: حدود ۱۹۰ کشور در حال حاضر تصمیم جدی و عزم راسخ خود را برای همکاری با بازیگران اصلی در زمینه مقابله با گرمای جهانی به منظور حفاظت خود و نسل‌های آینده در برابر این چالش مشترک نشان داده‌اند. در حال حاضر یک حرکت باورنکردنی برای مقابله با پدیده تغییرات اقلیمی از سوی تمامی کشورها، شهرها، بخش خصوصی و حتی شهروندان در سراسر دنیا صورت گرفته و بنابراین تصمیم سیاسی تنها یک کشور، این تلاش بی‌نظیر را از مسیر خود منحرف نخواهد کرد.

**خروج دولت ترامپ از "یونسکو"


سازمان علمی، فرهنگی و تربیتی ملل متحد، (به انگلیسی: The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) که به‌طور خلاصه یونسکو (UNESCO) نامیده می‌شود، یکی از سازمان‌های تخصصی وابسته به سازمان ملل متحد است که در سال ۱۹۴۵ تشکیل شد. هدف این سازمان کمک به صلح و امنیت در جهان از راه همکاری بین‌المللی در زمینه‌های آموزشی، علمی، فرهنگی و تربیتی به منظور افزایش احترام به عدالت و قانون‌مداری و حقوق بشر، بر پایه منشور سازمان ملل متحد است. بیش از 190 کشور عضو یونسکو هستند.


اخیرا دولت جمهور خواه آمریکا اعلام کرد:  از سازمان یونسکو خارج خواهد شد و دلیل این اقدام هم مواضع ضد اسرائیلی این سازمان است. "ولادیمیر چیژوف" نماینده دایم روسیه در مقر اتحادیه اروپا در این زمینه می‌گوید: اعتبار سازمان یونسکو به دلیل خروج آمریکا نه تنها کاهش نمی یابد، بلکه تقویت هم خواهد شد. تصمیم واشنگتن دقیقا مطابق با سیاست رئیس جمهوری جدید آمریکاست که بارها از اینکه چرا آمریکا باید پول گزافی را به سازمان ملل بپردازد، انتقاد کرده است.

وی افزود: رئیس جمهور آمریکا از زمان مبارزات انتخاباتی خود وعده داده بود که هزینه های پرداختی به سازمان ملل را کاهش خواهد داد. به گفته وی، آمریکا 22 درصد از بودجه یونسکو را می پردازد، در حالیکه در خاک ایالات متحده هیچ بنای تاریخی وجود ندارد که این سازمان بخواهد در حفظ آن همکاری داشته باشد. بنابراین طبیعی است که آنها تمایل نداشته باشند، چنین پولی را به این ساختار بپردازند.

**پیمان "ترانس پاسیفیک" و "نفتا" 


آمریکا از زمان روی کارآمدن دولت دونالد ترامپ بارها تهدید کرده بود که از پیمان ترنس پاسیفیک خارج خواهد شد. "پیمان تجارت آزاد دو سوی اقیانوس آرام" موسوم به "پیمان ترانس پاسیفیک" TPP در سال 2015 بین کشورهای استرالیا، برونئی، کانادا، شیلی، ژاپن، مالزی، مکزیک، نیوزلند، پرو، سنگاپور ، ویتنام و آمریکا به امضا رسیده بود.  دونالد ترامپ در ابتدای روی کارآمدن خود با یک دستور این پیمان را زیر سوال برد. وی مدعی است که این اقدام به نفع کارگر آمریکایی خواهد بود.

نفتا (NAFTA) مخفف عبارت North American Free Trade Agreement است که آن را قرارداد یا پیمان تجارت آزاد آمریکای شمالی هم می‌نامند. پیمان نفتا، یک توافق سه جانبه است که بین ایالات متحده آمریکا، کانادا و مکزیک منعقد شده و  این پیمان با هدف حذف تدریجی موانع مبادلات تجاری بین آمریکا، مکزیک و کانادا (در یک بازه‌ زمانی پانزده ساله) منعقد شده است. پیمان تجارت آزاد آمریکای شمالی یا نفتا، از آغاز سال ۱۹۹۴ (زمان کلینتون) اجرایی شد و قرار شد جایگزین پیمان ضعیف‌تر و دوجانبه‌ای باشد که قبلاً بین آمریکا و کانادا وجود داشت.

 


آمریکا در خصوص نفتا هم بارها تهدید کرده که از این پیمان خارج می‌شود؛ اما مواضع دولت ترامپ مشخص نکرده که تصمیم نهایی آنها در خصوص این تفاهمنامه چیست؛ هرچند که تحلیلگران می‌گویند اقدامات ترامپ در ماه‌های اخیر به نحوی خروج از این پیمان را نشانه گرفته است.

**اقدامات مخرب دولت آمریکا در قبال "برجام"

دولت جمهوری خواه دونالد ترامپ از ابتدا با برجام مخالف بودند و تلاش می‌کردند با اقدامات گوناگون از این پیمان بین‌المللی خارج شوند. هرچند که هنوز آمریکا از این موافقتنامه بین‌المللی خارج نشده؛ اما اقدمات مخربی را در قبال ساز و کار اجرایی شدن برجام و وضع تحریم‌های گوناگون علیه ایران انجام داده است. رئیس جمهور آمریکا اخیرا هم پایبندی ایران را به برجام تأیید نکرد و تصمیم‌گیری درباره برجام را به عهده کنگره آمریکا گذاشت.


محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه در این زمینه می‌گوید: " از این پس دیگر هیچ کشوری به هیچ یک از دولت‌های آمریکا اعتماد نخواهد کرد و وارد گفتگوهای درازمدت نخواهد شد، زیرا دوره زمانی هر تعهدی از سوی دولت‌های آمریکا، باقیمانده دوره ریاست جمهوری، رئیس جمهور وقت خواهد بود. فکر می‌کنم دولت ترامپ چشم‌هایش را به روی واقعیت‌های منطقه ما بسته است." (بیشتر بخوانید)

فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا درباره اقدام اخیر دونالد ترامپ در عدم تأیید پایبندی ایران به برجام می‌گوید: " برجام یک توافق دو جانبه نیست و به هیچ کشوری تعلق ندارد. این یک توافق چند جانبه است و هیچ کشوری نمی‌تواند برجام را لغو کند."


مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تأکید کرد: "برای حفظ توافق هسته‌ای بین ایران و قدرت‌های جهانی به یک فرآیند جمعی نیاز است. برجام قابل مذاکره دوباره نیست. هیچ کشوری حق ندارد به توافقنامه هسته‌ای پایان دهد. برجام یک مسئله داخلی نیست، بلکه یک قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل است." (بیشتر بخوانید)

دولت دونالد ترامپ همه پیمان‌های بین‌المللی را با دلایل واهی زیر سوال می‌برد و استراتژی خروج تنها راهبردی است که دولت جمهوری‌خواه کنونی آمریکا برای مقابله با فرار کردن آمریکا از تعهدات بین‌المللی در پیش گرفته است.

گزارش از محمد زرچینی

انتهای پیام/

 

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴
در انتظار بررسی: ۰
حجت
۲۰:۰۶ ۲۴ مهر ۱۳۹۶
اخه اینها که با این سابقه تاریخی چیزی ندارن که در یونسکو ثبت بشه ..
محمد نوروزی
۱۶:۱۰ ۲۴ مهر ۱۳۹۶
قدرت شو داره می تونه شما هم اگر می تونی جوابش رو بده التماس ممنوع جان می خوای حاضرم بدم دیپلماسی التماسی برازنده ایرانی مسلمان نیس
ناشناس
۱۲:۰۲ ۲۴ مهر ۱۳۹۶
ما ایرانیها باید یاد بگیریم وارد هرپیمان ومعاهده ای نشیم
من یک سپاهیم
۱۰:۲۹ ۲۴ مهر ۱۳۹۶
دیگه باهات ازدواج نمی کنم تو یه عهد شکنی ، باهات قهرم خانم