فاینستاین در ادامه این مقاله نوشت: دیپلماسی تنها راه جلوگیری از دستیابی کره شمالی به تسلیحات هستهای با قابلیت هدف قرار دادن آمریکاست. متأسفانه، به نظر می رسد دونالد ترامپ درسی را که آمریکا در قبال برنامه هستهای ایران فرا گرفت، فراموش کرده باشد.
سناتور ایالت کالیفرنیا همچنین در این مطلب مدعی شده است: ایران چندین دهه برای دستیابی به سلاح اتمی تلاش میکرد و در نهایت، امضای توافقنامه تاریخی هستهای میان این کشور و گروه 1+5 بود که خطر دستیابی تهران به تسلیحات هستهای را از بین برد. ترامپ در حال حاضر در تلاش برای نابودی این توافق است.
این سناتور دموکرات آمریکایی سپس نوشت: کاخ سفید مکلف است هر 90 روز یکبار گزارش پایبندی و یا عدم پایبندی ایران به برجام را به کنگره آمریکا تسلیم کند. در هر صورت، ایران تاکنون به مفاد برجام پایبند بوده است. این در حالی است که پیش از ارائه دومین گزارش کاخ سفید به کنگره که در آن پایبندی ایران به توافق هستهای تأیید شده بود، رئیس جمهور آمریکا قصد داشت این کشور را به طور یکجانبه از این توافق خارج کند و بدین ترتیب، شعار انتخاباتی خود –در جریان رقابتهای انتخاباتی ریاست جمهوری سال 2016 آمریکا– را تحقق ببخشد. در نهایت، مشاوران ترامپ او را از این کار منصرف کردند. عملی شدن این تصمیم غیرمنطقی، انزوای آمریکا در جامعه بینالمللی را به دنبال میداشت و این امکان را برای ایران فراهم میکرد تا فعالیتهای هستهای خود را از سر بگیرد. این اقدام (ترامپ) همچنین تلاشهای دیپلماتیک برای حال بحران هستهای کره شمالی را نیز ناکام خواهد گذاشت. در صورتی که آمریکا بدون داشتن دلیل قانعکنندهای از توافق هستهای ایران خارج شود، کره شمالی به این کشور اعتماد نخواهد کرد. فاینستاین اگر ما نتوانیم به تعهداتمان پایبند بمانیم، شرکای ما دلیلی برای اعتماد کردن به ما نخواهند داشت.
فاینستاین در ادامه این مطلب، افزود: براساس توافق هستهای ایران و گروه 1+5، پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد -چین، فرانسه، روسیه، انگلیس و آمریکا- به همراه آلمان متعهد شدند در صورتی که ایران به برنامههای هستهای خود «پایان!» دهد، تحریمهای اقتصادی این کشور را لغو کنند. آمریکا میتواند به طور یکجانبه از این توافق خارج شود و تحریمهای مرتبط با برنامههای هستهای ایران را مجدداً علیه این کشور اعمال کند؛ اگرچه باید گفت چنین اقدامی در صورتی که مدرکی دال بر نقض برجام از سوی ایران وجود نداشته باشد، باعث انزوای آمریکا خواهد شد و نه ایران؛ زیرا، شرکای آمریکا در مذاکرات هستهای ایران و شش قدرت جهانی، با پایبندی به تعهداتشان روابط تجاری خود را با این کشور از سر گرفتهاند. برای مثال، شرکت هواپیمایی اروپایی ایرباس ارسال هواپیماهای فروخته شده با ایران را آغاز کرده است. از سوی دیگر شرکت توتال، غول انرژی فرانسه، به تازگی قرارداد مهمی را برای توسعه بزرگترین میادین گازی ایران با این کشور امضا کرده است. اینگونه مبادلات تجاری اکنون به صورت قانونی صورت میگیرند و به همین دلیل است که ایرانیها حاضر شدند برنامه هستهای خود را محدود کنند. در صورتی که ایران آشکارا مفاد برجام را نقض نکند، شرکای ما در مذاکرات هستهای حاضر نخواهند شد منافع اقتصادی حاصل از مبادلات تجاری با این کشور را به خطر بیندازند؛ آن هم تنها به این دلیل که ترامپ میخواهد میراث باراک اوباما، رئیس جمهور پیشین آمریکا، را به نابودی بکشاند.
ترامپ بارها در طول رقابتهای انتخاباتی ریاست جمهوری سال 2016 آمریکا تهدید کرده بود در صورت راهیابی به کاخ سفید، توافقنامه هستهای ایران و گروه 1+5 را پاره خواهد کرد. اگرچه او پس از پیروزی در انتخابات به این شعار انتخاباتی خود جامه عمل نپوشاند؛ اما با اظهارات و اقدامات خود نشان داده است که تمایلی برای پایبندی به این توافق ندارد. رئیس جمهور آمریکا بارها با طرح ادعاهای بیاساس ایران را به نقض مفاد برجام متهم و تهدید کرده است واشنگتن را از این توافق خارج خواهد کرد. با وجود این، دولت ترامپ تاکنون دوبار پایبندی ایران را به برجام تأیید کرده است.
مقامات دولت ترامپ به تازگی برای توجیه خروج احتمالی آمریکا از توافق هستهای ایران و گروه 1+5، کشورمان را به «نقض روح برجام» متهم میکنند.
انتهای پیام/