به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از کرمان ، مسعود نادری دهیار دهستان رمشک گفت : میانگین برداشت محصول در هر هکتار6 هزار کیلوگرم است که به طور متوسط نزدیک به 60 ـ 50 تن محصول از 60 هکتار زمین برداشت می شود.
نادری افزود : محصول تنباکو زمینه اشتغال بیش از 60 الی 70 درصد از جمعیت این دهستان را فراهم کرده است.
وی با اشاره به اینکه بازار فروش این محصول ، شهرستانهای ایرانشهر ، چابهار ، کهنوج ، میناب و جاسک است ، اظهار داشت: این محصول به کشورهای پاکستان و حوزه ی خلیج فارس صادر می شود.
نادری قیمت خرید این محصول را از کشاورزان به ازای هرکیلوگرم 30 تا 40 هزار تومان عنوان و تصریح کرد: دلیل اصلی کاشت تنباکو آشنایی مردم از گذشته تاکنون با کاشت این محصول ، بازار خرید فراوان ، قیمت بالان آن و مستعد بودن زمین برای کشت این محصول است.
دهستان محروم رمشک استان کرمان که تا همین چند وقت پیش به دلیل خشکسالی، نابودی کشاورزی و محرومیت شدید، شاهد مهاجرت ساکنان خود بود، اکنون و با تغییر الگوی کشت و گرایش مردم منطقه به کشت محصول صادراتمحور تنباکوی سبز شاهد حیاتی مجدد است.
تصویر زندگی دوباره يک روستا با تغيير الگوی کشت
این دهستان متشکل از چند روستا در یکی از دورترین نقاط جنوب استان کرمان قرار دارد؛ روستایی پنج هزار ساله که مردمانش تا چندی پیش کپرنشین و از کمترین امکانات زندگی بیبهره بودند.
خشکسالیهای پیدرپی و به دنبال آن خشکشدن و کمآبی قنوات، چشمهها و رودخانههای محلی و کاهش سطح آبهای زیرزمینی در این دهستان نیز موجب شده بود بسیاری از کشاورزان نهتنها آبی برای کشاورزی و آبیاری نداشته باشند، بلکه در تامین آب آشامیدنی نیز با مشکل مواجه شوند؛ مسالهای که باعث مهاجرت آنها از این منطقه شده بود.
اما با آغاز کار ستاد اقتصاد مقاومتی و بنیاد مستعضعفان در جنوب کرمان وضع زندگی در این دهستان تاریخی رنگ و بویی دیگر به خود گرفت، از سوی دیگر کارشناسان کشاورزی برای رهایی مردم این روستا از بند کمآبی و ایجاد تحول در زمینه اقتصادی، کشاورزان را به کشت تنباکوی سبز تشویق کردند که نیاز به آب کمی دارد و با آب و هوای منطقه سازگار است.
تغییر الگوی کشت محصول در این دهستان 15 هزار نفری اکنون نقطه تحول اقتصادی مردم این روستا محسوب میشود، بهطوری که هر روز بر رونق کشت تنباکو در رمشک افزوده میشود.
تنباکوی رمشک محصولی صادراتمحور است و بلافاصله پس از تولید به کشورهای پاکستان و حاشیه خلیج فارس صادر میشود و درآمد قابل توجهی را برای کشاورزان به همراه دارد. با این همه مشکلاتی مانند نبود راه مناسب برای صادرات محصول، نبود برند مناسب و کارخانه فراوری محصول باعث شده است که تنباکوی رمشک به صورت فلهای به بازار عرضه شود که این مساله باعث میشود قسمت عمده سود محصول عاید صادرکننده شود. در حالی که احداث یک واحد صنعتی در رمشک و فراوری و بستهبندی محصول علاوه بر اینکه میتواند سود واقعی را نصیب روستاییان محروم رمشک کند، میتواند بخش عمدهای از مشکلات اشتغال منطقه را نیز از بین ببرد.
هر کیلو تنباکوی سبز، 40 هزار تومان
نادری دهیار دهستان رمشک با ابراز رضایت از توسعه کشت تنباکو به عنوان یک محصول اقتصادی با بازده بالا در این منطقه میگوید: کشت تنباکو امروز به یکی از مهمترین محصولات در حال تولید در مزارع گسترده رمشک تبدیل شده است و با توجه به توجیه اقتصادی سعی در گسترش این محصول داریم.
وی افزود : این محصول در بازار کشورهای همسایه با تقاضای بالایی روبهرو شده و همین مساله موجب رونق دوباره کشاورزی در رمشک شده است.
وی تصریح میکند: هماکنون تنباکوی سبز پس از تولید به کشورهای مجاور از جمله پاکستان و کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس صادر میشود و در صورت بازاریابی مناسب امکان صادرات محصول به سایر کشورها نیز وجود دارد.
دهیار رمشک بیان کرد : رمشک اکنون تنها تولیدکننده تنباکوی سبز در ایران محسوب میشود و امیدواریم بتوانیم با اتخاذ تدابیر حمایتی کشاورزان را بیش از پیش به کشت این محصول ترغیب کنیم.
وی با بیان اینکه رمشک در تولید این محصول در خاورمیانه حرف اول را میزند، میگوید: این در حالی است که تقاضای بینالمللی این محصول نیز بالاست و میتوان از آن به عنوان کشتی جایگزین با اقلام پرمصرف آبی استفاده و در نهایت اقتصاد دهستان رمشک را متحول کرد.
نادر اظهاکرد : اینکه تنباکو از قدیم نیز در این منطقه کشت میشده، اما تنباکوی سبز که تقاضای بینالمللی دارد بتازگی در رمشک رونق اقتصادی گرفته است، میافزاید: با ترغیب کشاورزان به کشت محصول و استفاده از نهادههای کشاورزی برای ایجاد حداکثر سوددهی هماکنون هر کیلو تنباکوی سبز در حال حاضر 40 هزار تومان از کشاورز خریداری میشود.
لزوم تغییر الگوی کشت در کرمان
محسن نوشادی کارشناس اقتصاد کشاورزی نیز با بیان اینکه استان کرمان در سالهای اخیر با خشکسالیهای متوالی روبهرو بوده است، میگوید: بیآبی موجب افزایش مهاجرت از روستاها به شهرهای بزرگ شده است و با توجه به اینکه 10 درصد روستاهای کشور در استان کرمان قرار دارد، این وضع نیازمند چارهاندیشی فوری است.
وی افزود : با وجود این همین منابع موجود آبی نیز به دلیل بیتدبیری در نحوه آبیاری در حال هدر رفتن است، بهطوری که در استان کرمان 90 درصد آب موجود در بخش کشاورزی استفاده میشود که 70 درصد آن در آبیاری غرقآبی هدر میرود.
گفتنی است: دهستان رمشک با 15هزار نفر جمعیت در جنوبی ترین نقطه ی استان کرمان قرارد دارد که تنها محصول این دهستان تنباکو است که به گفته جهاد کشاورزی می توان با تغییر کشت در این منطقه زعفران را جایگزین آن کرد.
برداشت محصول تنباکو در این دهستان تا پایان این فصل ادامه دارد.
گزارش از طالب گل افشان
انتهای پیام/ی
رمشک بزرگترین تولید کننده تنباکو در خاورمیانه