موسسه تغذیه و تحصیل بین المللی(NEI) که یک موسسه بین المللی است با کمک مالی جمهوری کوریای جنوبی توانسته است بیشتر از ۱۲ سال در کشت سویا برای بهبود صحت و فراهم کردن زندگی بهتر برای کشاورزان افغانستان در حالی کمک کندکه هزاران زن و کودک در سراسر افغانستان با مشکل سوء تغذی روبرو بودند.
تلاش برای ترویج کشت سویا به این دلیل انجام شده که مقدار زیادی از پروتئین، روغن اومیگا و اسید امین که برای بهبود صحت افراد نیاز است در سویا بین موجود است و به دلیل تولید قابل توجه سویابین در سال گذشته اکنون کشت این گیاه تقریبا در افغانستان سراسری شده است.
براساس گزارش موسسه تغذیه و تحصیل بین المللی(NEI) سویابین اکنون دربازار افغانستان قابل دسترس است و علاوه بر آن غذاهای محلی و سنتی افغانستان از آن تهیه میشود.
براساس این گزارش پشتیبان اصلی موسسه تغذیه و تحصیل بین المللی (NEI) دهاقین افغانستان هستند و در سال جاری نیز موسسه تغذیه و تحصیل بین المللی برای دهاقین که به کشت سویا بین رو آوردهاند، وسایل ضروری از قبیل تخم اصلاح شده، کود کیمیاوی و سایر وسایل مورد نیاز برای کشت سویا بین، فراهم کردهاست.
در این گزارش آمده است که در سال ۲۰۱۶ بیشتر از ۱۷۴۰۰ خانواده افغان در ۳۱ ولایت افغانستان به کشت سویابین به عنوان دومین محصول بعد از کشت گندم رو آورده بودند.
میزان سویابین تولید شده در سال گذشته به بیش از ۶ هزار تن رسیده بود که در تاریخ افغانستان بیسابقه است، و این کار باعث شده تا این مواد مغذی در بازار افغانستان برای شمار زیادی از خانواده ها در دسترس باشد.
در حال حاضر شمار زیادی از خانواده ها تولیدات خود را برای مصرف خانگی ذخیره کردند و از این مواد مغذی غذاهای محلی و سنتی افغانستان همانند سویا قورمه، سویاپلو، سویا نان و انواع دیگر غذای که توسط موسسه تغذیه و تحصیل معرفی شده، تهیه کردند.
با مشارکت بخش خصوصی، موسسه تغذیه و تحصیل بینالمللی ۹ کارخانه پروسیس سویابین را در ولایت های کابل، هرات، ننگرهار، کاپیسا، تخار، قندوز و پروان ایجاد کرده است و در این کارخانه ها بیسکویت، آرد سویا، بریانی، توفو(پنیر) و شیر استریلزه شده سویا تولید میکند.
همچنین کارخانه جدید که در ولایت هرات و مزارشریف ساخته شده روغن سویا، آرد سویا وپروئتین سویا تولید میکنند.
آوا نوشت: موسسه تغذیه و تحصیل بینالمللی با حمایت جمهوری کره جنوبی، برنامه جهانی غذا( WFP) و به کمک وزارت خانههای مختلف افغانستان برنامه گسترش کشت سویا را در میان دهاقین افغان آغاز کرده که هدف اطمینان از دسترسی تمام افغانها به این ماده غذای مغذی است.
انتهای پیام/