سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

مشهد؛

گناباد، کمربند خشکی خراسان رضوی است

شهرستان گناباد با مساحتی حدود ۵۷۰ هزار هکتار واقع در جنوب خراسان رضوی به عنوان کمربند خشکی استان و کشور دارای اقلیم گرم و خشک و بیابانی است.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان  از مشهد ، مجتبی محرابی رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری گناباد گفت: به دلیل شرایط اقلیمی حاکم بر منطقه از کل ۱۵ کانون بحرانی فرسایش بادی خراسان رضوی، ۴ مورد با مساحتی حدود ۲۳۱ هزار هکتار در شهرستان گناباد واقع شده است.

وی با بیان اینکه شروع عملیات بیابان‌زدایی در گناباد با راه اندازی اولین ایستگاه تثبیت شن‌های روان و نهالستان در منطقه قوژد به سال ۱۳۴۶ برمی‌گردد، افزود: تاکنون با توجه به اولویت‌بندی و تلاش‌های انجام شده بالغ بر ۶۰ هزار هکتار از اراضی بیابانی منطقه تحت عملیات احیاء و اصلاح قرار گرفته که با توجه به بروز پدیده تغییر اقلیم و تشدید بحران بیابانزدایی در کشور و منطقه لازم است اعتبارات مناسبی جهت مقابله با بیابان‌زدایی تخصیص یابد.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری گناباد اثرات سوء عدم اجرای عملیات بیابان‌زدایی و تثبیت شن‌های روان را بر بخش‌های اجتماعی، سیاسی، امنیتی و حتی سلامت مردم غیر قابل انکار دانست و گفت: در پروژه‌های اجرایی بیابان‌زدایی شهرستان گناباد بویژه در سال جاری تأکید بر روش‌هایی جهت استفاده بهینه از رواناب با احداث هلالی آبگیر بوده و نهالکاری و بذرپاشی نیز با گونه‌های بومی و مقاوم به شوری و خشکی نظیر تاغ، آترپلکس، عجوه، اشنیان، قره داغ، گز، درمنه و... انجام شده است.

محرابی با اشاره به اینکه علی‌رغم کمبود اعتبارات در سال ۹۵ و ۹۶ بیشترین سطح عملیات بیابان‌زدایی در شهرستان گناباد اجرایی شده است، عنوان کرد: استفاده از گونه‌های بومی و مقاوم به شوری و خشکی نظیر تاغ، آتریپلکس، اشنیان، عجوه، درمنه، کما، شور و... و تنوع در شیوه‌های اجرایی به منظور بهره‌برداری بهینه از رواناب با احداث هلالی آبگیر و همچنین تنوع در نوع پروژه‌ها شامل نهالکاری، بذرپاشی، احداث بادشکن زنده اطراف مزارع و بادشکن شطرنجی از جمله اقداماتی بوده که البته با جلب مشارکت مردم محلی، دستگاه‌های اجرایی، دانشگاه‌ها و بسیج اجرا شده است.

وی در خصوص اثرات سوء پدیده بیابان زایی در گناباد هم گفت: بروز طوفان‌های گرد و غبار در مناطق شهری و روستایی و ایجاد اشکال در زندگی روزمره مردم و تهدید سلامت مردم و تهدید زیرساخت‌ها مانند جاده مواصلاتی به مرکز استان یا همان جاده سنتو به دلیل قرارگیری در کانون بحرانی فرسایش بادی عمرانی از جمله این اثرات است.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری گناباد افزود: این طوفان‌ها روستا‌های واقع در کانون‌های بحرانی چهارگانه گناباد نظیر روستا‌های گیسور، رحمت آباد، نوده پشنگ، بیمرغ، روشناوند، حاجی آباد، عزیزآباد، قوژد و سایر مراکز جمعیتی شهری و روستایی را تهدید کرده و همچنین در مزارع و باغات که علاوه بر هجوم ماسه بادی، افت کمی و کیفی تولیدات کشاورزی و دامی را نیز موجب شده است.

محرابی گفت: تهدید جدی سکونت‌گاه‌‎ها، روستا‌ها و مهاجرت بی رویه از روستا‌ها به مراکز شهری و متعاقبا از شهر به مرکز استان و سایر نقاط کشور که سبب بروز پدیده حاشیه نشینی در کلان شهر‌ها نیز می‌گردد از جمله عواقب این طوفان‌های گرد و غبار و ریزگرد‌ها است.

انتهای پیام//ح. ت

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.