سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

شیراز؛

ماه میهمانی خدا در فارس

ماه ضیافت الهی در استان فارس همانند دیگر نقاط کشور آداب و رسوم خاص خود را دارد.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز؛ مردم استان فارس قبل از شروع ماه رمضان با خانه تکانی و زدودن گرد و غبار از خانه ها به استقبال ماه ضیافت الهی می روند.

 
ماه میهمانی خدا معمولا در مناطق مختلف با آداب و رسوم خاصی همراه است در این میان استان فارس نیز آداب و رسوم خود را دارد خیلی از این آداب و رسوم در گذشته بوده است و امروزه با گسترش تکنولوژی منسوخ و یا به فراموشی سپرده شده است از آن جمله نواختن توپ یا طبل و شیپور برای بیدار کردن مردم هنگام سحر است همچنین مناجات خواندن با صدای بلند در پشت بام های منازل و مساجد هم یکی از این رسوم است.  
 
برخی مناطق استان فارس در ماه مبارک رمضان آداب و رسوم خاصی دارد از جمله در جهرم کسانی که سواد خواندن و نوشتن دعا و قرآن را داشتند در هنگام سحر با صدای بلند مناجات می کردند.
 
نعمتی کارشناس فرهنگ عامه در شیراز بیان کرد: یکی از آئین های ماه مبارک رمضان در استان فارس خواندن شعرهای زیبا از عرفای بزرگ در پشت بام ها بود که رفتن به پشت بام و مناجات کردن موجب می شد صدای مناجات به گوش دیگران برسد و همدیگر را در پشت بام دیده و از حال یکدیگر با خبر شوند.  
 
اما بسیاری از این رسوم قدیمی هنوز هم جایگاه خود را در بین مردم فارس حفظ کرده است از آن جمله قبل از اینکه ماه مبارک رمضان فرا برسد فامیل دور هم جمع شده و کسانی که با یکدیگر کدورتی داشتند این کدورت ها را برطرف می کردند.
 
برگزاری مراسم تلاوت قرآن کریم در منازل، مساجد، مکان های مذهبی استان و افطاری دادن از رسوم پسندیده ای است که در استان رایج است.  
 
بعضی خانواده ها برای افطاری، روزه داران را دعوت می کنند و یا اینکه در مسجد پس از نماز مغرب و عشا از مردم پذیرایی می کنند.
 
در ایام ضربت خوردن حضرت علی (ع) در مساجد مراسم نوحه خوانی و عزاداری برپا است.  
 
در شب های قدر مردم در مساجد جمع شده و پس از خواندن سوره هایی از قرآن، دعای جوشن کبیر و در بعضی جاها دعای ابوحمزه ثمالی را می خوانند و پس از بر سر گذاشتن قرآن و خواندن نمازهای قضا و مستحبی به منازل خود باز می گردند.
 
رسم جمعه الوداعی رسم جالبی است که بانوان شیرازی در جمعه پایانی ماه رمضان پس از راهپیمایی روز قدس به مسجد فتح و مسجد جامع عتیق شیراز رفته و دعا کرده و قرآن می‌خوانند و حاجات خود را از خداوند طلب می کنند.
 
خوراکی ها و نوشیدنی هایی مخصوص ماه مبارک رمضان در استان فارس آماده می شود.  
 
نعمتی کارشناس فرهنگ عامه در خصوص غذاهای خاص مردم شیراز در ماه مبارک رمضان اظهار کرد: یکی از غذاهای خاص شیراز کوفته هلو و شامی است کوفته هلو درشت تر از کوفته قلقلی و کوچکتر از کوفته سبزی است با همان موادی که کوفته سبزی با آن درست می کنند.
 
مردم شیراز و استان فارس معمولا روزه را با خرما و عرقیات افطار می کنند.
 
عرقیات گرم مثل گل گاوزبان، نسترن، طارونه، بهارنارنج از جمله عرقیاتی است که مورد استفاده قرار می گیرد.  
 
رضیه شناور مسئول گروه تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز نیز بیان کرد: یکی از خوراکی های لذیذی که در سفره های افطار و سحر مردم فارس مشاهده می شود ترحلوای شیراز است.
 
وی ادامه داد: ترحلواهایی که پایه و اساس آن ها شیر باشد و در تامین پروتئین و کلسیم بسیار مغذی هستند.
 
رنگینک جهرم، حلوای مسقطی لارستان و نان براتی آباده هم بخشی از خوراکی های مخصوص فارس در ماه رمضان است.
 
عید سعید فطر در بین مردم استان فارس جایگاه و منزلت ویژه ای دارد و مردم استان پس از برگزاری نماز مخصوص عید فطر و دعای وحدت به منزل بزرگ‌ترها رفته و صله‌رحم به جای می‌آورند.

انتهای پیام/ن

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.