سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

سمنان در معرض شوری خاک /شورشدن خاک تهدیدی فراتر از کم‌آبی

معاون پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان سمنان نسبت به آنچه خطر شورشدن خاک در اراضی جنوب استان سمنان می‌نامید، هشدار داد.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان،دکتر احمد اخیانی اظهار کرد: استان سمنان از جمله استان‌هایی است که در معرض خطر کویرزایی و شورشدن خاک قرار دارد و این وضعیت در جنوب استان خطرناک‌تر است.

وی با خطرناک توصیف کردن پدیده شوری خاک تصریح کرد: متاسفانه از سال 78 به این سو روند شورشدن خاک بیشتر شده و اراضی استان و خصوصا اراضی جنوبی استان از این پدیده در امان نبودند.

معاون پژوهشی مرکز حقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان سمنان با اذعان به اینکه شور شدن خاک از نبود منابع آبی خطر بیشتری دارد گفت: از آنجا که با اجرای طرح‌های انتقال آب بین حوضه‌ای امکان انتقال آب وجود دارد اما امکان جابجایی خاک به این سادگی‌ها نیست شورشدن خاک از بحران کم‌آبی هم خطرناک‌تر است.

وی با مقایسه خطرات ناشی از فقدان این دو مولفه و نیاز انسانی و اقلیمی مهم ادامه داد: جدا از این که امکان افزایش بارندگی‌ها، بهیه‌سازی مصرف آب و انتقال آن وجود دارد در بحث خاک و شورشدن آن چنین امکانی چندان وجود ندارد ضمن اینکه شورشدن خاک برخلاف منابع آبی یا افت سطح آب‌های زیرزمینی، برگشت‌ناپذیر است و همین بحران شوری خاک را به بحرانی به مراتب خطرناک‌تر و جدی‌تر تبدیل می‌کند.

اخیانی در پاسخ به پرسش خبرنگار ایسنا در خصوص وضعیت شورشدن خاک در مناطق مختلف استان سمنان اظهار کرد: متاسفانه شوری خاک در اراضی جنوبی و همچنین در شمال‌شرق استان سمنان بیشتر است و در غرب استان وضعیت بهتر است لذا در اجرای طرح‌های مختلف باید این اولویت‌ها را درنظر داشته باشیم.

وی با اشاره به تلاش‌های جهادکشاورزی استان برای ارائه یک الگوی کشت مناسب در استان افزود: در این الگوی کشت به این نیازها و ملزومات آن توجه شده و کوشیده شده با تهیه و پیشنهاد یک الگوی کشت به تقویت منابع خاک و آب استان توجه شود.

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان سمنان با بیان اینکه در این الگوی کشت برای هر منطقه از استان متناسب با وضعیت آب و خاک آن، کشت محصولات زراعی و یا باغی پیشنهاد شده اضافه کرد: با عملی شدن این الگوی کشت علاوه بر بهینه‌سازی منابع آبی و افزایش بهره‌وری آن به روند بهبود وضعیت خاک اراضی استان نیز کمک خواهد شد.

وی یادآوری کرد: به طور مثال در برخی مناطق استان می‌توان با کشت محصولاتی همچون چغندر علوفه ای که نمک زیادی را می‌گیرد و یا کشت‌هایی مانند تاج خروس، زعفران، گیاهان دارویی و برخی محصولات باغی که هم نیاز آبی کمتری دارند و هم تمایل به شوری داشته  و ارزش اقتصادی خوبی نیز دارند، کم کم و به تدریج به بهبود خاک کمک و از روند شورشدن آن کاست.

معاون پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان سمنان بر لزوم مدیریت منابع خاکی تاکید کرد و گفت: اگر به درستی برنامه‌ریزی و آن را اجرایی کنیم می‌توان در یک بازه زمانی ضمن غنابخشی به خاک از شورشدن آن جلوگیری کرد.

وی بر لزوم همراهی بهره‌برداران و کشاورزان با طرح‌های اجرایی جهادکشاورزی تاکید و خاطرنشان کرد: رفع مشکلات و دفع خطرات احتمالی و تهدیدات حوزه آب و خاک با همراهی مردم و بهره‌برداران و آموزش آنها بهتر ممکن می‌شود. 

منبع: ایسنا
انتهای پیام/ب
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.