سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

اندر احوالات دید و بازدیدهای نوروزی؛

عیدی یا وای فای؟/ موبایل ممنوع، مشتاق صدا و سیمای شما هستیم!

استفاده از ابزارهای ارتباطی در عصر فناوری اطلاعات تا جایی مفید و مطلوب است که ارتباطات انسانی را تحت الشعاع خود قرار نداده و سبب آسیب به روح و روان افراد نشود، اگر می‌خواهید شیرینی ایام نوروز را چندین برابر کنید به توصیه‌های بهداشت روان توجه کافی نشان دهید.

به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ یکی از رسوم زیبای عید باستانی در فرهنگ ما ایرانیان دید و بازدید‌های نوروزی یا همان صله ارحام است که در احادیث دینی هم به انجام آن تاکید شده است.
 
دید و بازدیدهای نوروزی علاوه بر جذابیت‌های خاص خود در برگیرنده یکسری نکات اخلاقی به لحاظ جنبه‌های روانی است که با رعایت آن می‌توان شیرینی این دیدار‌ها را چندین برابر کرد.
 
در واقع انعطاف پذیری یکی از مشخصه‌های فرد سالم از نظر روانی به شمار می‌رود و بهتر است با تقویت این خصلت در درون خود، به ایجاد هر چه بهتر روابط اجتماعی و بین فردی کمک کنیم.
 
ژیلا آهنگرزاده روانشناس بالینی در گفت و گو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به این که یک فرد منعطف باید بداند اوقات خود را در طول یک روز چگونه سپری کند، بیان کرد: زندگی آداب مخصوصی دارد که بدون رعایت آن نمی‌توان از زیبایی در کنار هم بودن لذت برد.
 
وی با بیان این که رفتار افراد باید مصداقی از ضرب المثل "هر سخن جایی و هر نکته مکانی دارد" باشد، افزود: روان انسان یک ظرفیتی دارد که وقتی پر شود باید با برقراری ارتباط با خداوند، طبیعت و دیگران تخلیه هیجانی صورت گیرد که صله رحم مصداق بارز این نوع ارتباطات است، به شرطی که برای تخیله هیجانات خود به دیگران از نظر روانی آسیب نرسانیم.
 
وی خاطره سازی و تجدید خاطرات را حاصل دید و بازدید‌های افراد بویژه در ایام نوروز عنوان کرد و ادامه داد: وقتی افراد دور هم جمع می‌شوند باید بخشش و انفاق را در رفتار خود مد نظر داشته و خاطرات زیبایی از دورهمی‌های خود باقی بگذارند و با پیش کشیدن کدورت‌هایی که در گذشته وجود داشته، لذت بهره‌مندی از حرف زدن و شنیدن را با استفاده از محرک‌های طبیعی مانند، صدای پرندگان، صدای آب و در آغوش گرفتن عزیزانی که مدتهای طولانی آن‌ها را ندیده اند، از بین نبرند.
 
این متخصص حوزه سلامت روان با تاکید بر این که افراد در رفتارهای خود باید مراقب باشند تا کسی را به سخره نگیرند، اظهار داشت: یکی از عادت‌های بدی که در قالب شوخی و مزاح هنگام دور هم بودن افراد مشاهده می‌شود، تمسخر یکدیگر به واسطه هول شدن، کم‏ جرأتی، تپق زدن هنگام حرف زدن و دست و پای خود را در مقابل جمع گم کردن است که حتی اگر فرد مقابل جنبه بالایی هم داشته باشد نباید این کار نادرست را در برابرش انجام داد.
 
موبایل ممنوع، مشتاق صدا و سیمای شما هستیم
گسترش ابزارهای ارتباطی فناوری اطلاعات روابط فردی و اجتماعی افراد را به شدت تحت تاثیر خود قرار داده و در بسیاری از موارد تا جایی پیش رفته است که سبب اختلافات عمده‌ای در خانواده‌ها شده است.
 
ایام عید فرصت مناسبی برای صله رحم و رسیدگی به وضع خویشان و بستگان است که این نیز یکی از نشانه‌های اخلاق و سنن مرضیه اسلامی و انسانی است. از همان روز اول نوروز، دید و بازدید‌ها آغاز می‌شود.
 
در همه خانواده‌ها رسم بر آن است که افراد خانواده ابتدا به دیدن بزرگترهای فامیل می‌روند و عید را به آن‌ها تبریک می‌گویند. سپس به خانه بر می‌گردند و منتظر می‌مانند تا بزرگتر‌ها به آن‌ها سر بزنند. علاوه بر دید و بازدید از بستگان، دوستان، همسایگان و بزرگان فامیل، با جمعی از مصیبت دیدگان در سال گذشته نیز دیدار می‌شود.
 
اگر شما هم جزء آن دسته از افرادی هستید که از تلگرام، واتس آپ، اینستاگرام و سایر ابزارهای ارتباطی مجازی به جای برقراری ارتباطات رو در رو استفاده می‌کنند، ایام نوروز فرصت مناسبی برای ترک این اعتیاد و تقویت روابطتان با خانواده و دیگران است.
 
آهنگرزاده در خصوص استفاده از این نوع ابزارهای ارتباطی بویژه در ایام نوروز گفت: انسان مجموعه‌ای از گوشت و پوست و احساسات است که نباید بیش از حد نیاز از ابزارهای غیر احساسی برای برقراری ارتباط با دیگران استفاده کند بلکه باید ارتباطات طبیعی را تقویت کرده و ایام نوروز بهترین فرصت برای انجام این کار است.
 
وی ادامه داد: بهتر است در کنار سفره هفت سین نوشته طنزی با یکی از این مضامین: "موبایل و وای فای ممنوع "، مشتاق دیدار روی ماهتان و شنیدن صدای زیبایتان هستیم"، "درخواست رمز وای فای نفرمایید، حتی شما دوست عزیز" قرار داده شود تا در اندک فرصت این دید و بازدید‌ها افراد به سمت استفاده از این ابزارهای مجازی نروند.
 
رعایت حریم شخصی الزامی است
اصولا افراد هنگام برقراری ارتباطات طبیعی عادت دارند وارد حریم شخصی یکدیگر شوند و تحت عناوینی مانند "دیگه چه خبر؟ "، "چه کار‌ها می‌کنی، کجایی"، "خیلی وقته از هم خبر نداریم " و ... یک پروسه بیست سوالی راه انداخته و کاری شبیه اقرار گرفتن را انجام می‌دهند که بسیار زشت و نا پسند است.
 
این روانشناس بالینی با تاکید بر اینکه نباید بیش از ۲۰ ثانیه به یک سوال جواب داده شود، بیان داشت: در دید و بازدیدهای نوروزی بهتر است با کم صحبت کردن وارد حریم شخصی دیگران نشوید و در ۲۰ ثانیه به سوالی که از شما پرسیده می‌شود، پاسخ دهید در غیر اینصورت وارد حواشی شده و مجبورید از ریزترین مسائل زندگی شخصی خود برای شرح آن مدت زمانی که از حال و احوال یکدیگر بی‌خبر بوده‌اید برای طرف مقابلتان حرف بزنید.
 
وی افزود: به جای پرسش بهتر است که جملات خبری بیان شوند و اگر دعایی برای یکدیگر می‌کنیم به صورت دسته جمعی باشد و شخص مورد خطاب قرار نگیرد مثلا اگر در خانواده‌ای دختر یا پسر مجرد هست از او سوال نشود چرا ازادواج نکرده‌ای یا هنوز بیکاری و سوالاتی از این قبیل که سبب تکدر خاطر و مشغولیت ذهنی برای آن‌ها شود؛ بلکه بهتر است بگوییم ان شاء الله در سال جدید همه دختران و پسران مجرد ازدواج موفق داشته باشند یا ان شاء الله در سال جدید فرصت‌های شغلی خوبی برای همه جوان‌ها فراهم شود.
 
ادب را رعایت کنید
رعایت ادب و احترام در جمع صرفا محدود به کلمات نمی‌شود بلکه باید چشم، لب و همه اجزای بدن نیز در رعایت ادب شریک باشند.
 
آهنگر زاده با بیان این که در کنار دید و بازدید‌های نوروزی یکسری ارزش‌ها برای نسل جوان زنده می‌شود، گفت: در برخورد با بزرگتر‌ها نهایت ادب و احترام را به کار گیریم و سعی در ایجاد مودت و دوستی داشته باشیم.
 
وی با تاکید بر بکارگیری هوش و ذکاوت در اوقات پذیرایی ایام نوروز تصریح کرد: هنگامی که سر سفره غذا حاضر می‌شوید صاحبخانه را شرمنده خود نکنید بلکه با یک نگاه به سفره تخمین بزنید چقدر غذا برای افراد حاضر در جمع تهیه شده و متناسب با میزان غذای تهیه شده از خود پذیرایی کنید.
 
وی اظهار داشت: هدف از دید و بازدید‌های نوروزی ایجاد مودت و خاطرات شیرین است نه این که خود را صرفا مشغول خوردن تنقلات و شیرینی‌های این ایام کرده و با زیاده روی و عدم رعایت موازین ادب و احترام اسباب شرمندگی یکدیگر را فراهم کنیم.
 
گزارش از زهرا رحیمی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
سارا رحیمی
۲۱:۱۳ ۰۱ فروردين ۱۳۹۶
خیلی مطلب جالبی بود ..لذت بردم ..ممنون
محمد حیدری
۱۲:۲۲ ۰۱ فروردين ۱۳۹۶
مطلب بسیار خوبی بود. من که استفاده کردم و ابن آخرین پیام مجازی من بود در ایام نوروز. خیلی ممنون از باشگاه خبرنگاران و روانشناس محترم خانم آهنگرزاده