به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز؛ استان فارس، استانی پهناور که اقوام و گروههای مختلف مردم سرزمین ایران ترک، لر، فارس و عرب و پیروان ادیان مختلف الهی، از مسلمان گرفته تا یهودی، مسیحی و زرتشتی، را در خود جای داده است.
این استان یکی از استان های جنوبی کشور است كه در طول تاریخ همواره یكی از مراكز شكوفایی و گسترش تمدن پارسی در جهان به شمار می آمده است.
آثار دوره های تاریخی قبل از اسلام از جمله دوره های هخامنشی و ساسانی و همچنین آثار دوره های تاریخی بعد از اسلام بویژه دوره های زندیه و قاجاریه در این استان وجود دارد.
امیری مدیرکل اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس گفت: فارس از شمال با استان اصفهان، از شرق با استان های یزد و کرمان، از جنوب با استان هرمزگان و از غرب با استان های کهگیلویه و بویراحمد و بوشهر هم مرز است.
وی ادامه داد: این استان بین سلسله های بسیاری دست به دست شده و آثار باستانی و تاریخی فراوانی از آنها برجای مانده است كه هر كدام به عنوان میراث جهانی، ارزش های خود را دارند و بازگوكننده تاریخ استان و غرب آسیا هستند.
مدیرکل اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس با بیان اینکه این استان، مركز امپراتوری های بزرگی مانند هخامنشیان و ساسانیان بوده است اظهار کرد: پیش از اسلام دو پادشاه بزرگ ایرانی به نام های «كورش» و «اردشیر بابكان»، از این ناحیه برخاستند و به ترتیب سلسله های بزرگ هخامنشیان به پایتختی «پاسارگاد» و «تخت جمشید» و ساسانیان به پایتختی «فیروزآباد» را پدید آوردند.
این مقام مسئول افزود: پس از اسلام نیز این استان مركز سلسله های دیلمیان، اتابكان، آل بویه و زندیه بوده و در دوران قاجار نیز از مراكز مهم حكومتی بوده است.
مدیرکل اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس تصریح کرد: یادمان های تاریخی چون پاسارگاد، تخت جمشید، بیشاپور، شهر گور و كاخ اردشیر بابكان در استان فارس بیانگر فرهنگ و تمدن درخشان تاریخی ایران زمین هستند.
ابهت سرو شیراز را می توانید در پردیس های این شهر مشاهده کنید، طراوت این باغ ها بخصوص در فصل بهار به گونه ای است که توجه گردشگران زیادی را به خود جلب می کند.
امیری اظهار کرد: باغ ارم، باغ موزه عفیف آباد، باغ جهان نما و باغ دلگشا از جمله باغ های استان فارس هستند.
وی ادامه داد: خانه زینت الملک، نارنجستان قوام، ارگ کریم خانی، خانه شاپوری و برم دلک نیز از دیگر آثار تاریخی در این استان هستند.
مدیرکل اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس افزود: کاخ اردشیر بابکان در فیروزآباد، غار سنگ شکنان جهرم، دارابگرد در شهرستان داراب، مجموعه تاریخی بیشاپور در کازرون و نقش های تاریخی رجب و رستم نیز در کنار مجموعه تاریخی پاسارگاد از جمله یادمان های تاریخی استان فارس است.
رستمی معاون گردشگری استانداری فارس نیز تصریح کرد: ارتفاعات فارس به چهار گروه شمالی، مرکزی، جنوبی و غربی تقسیم می شوند و آب و هوای فارس در شمال سرد، در نواحی مرکزی زمستان ها معتدل و بارانی و تابستان ها گرم و خشک و در جنوب و جنوب شرقی زمستان ها معتدل و تابستان ها بسیار گرم است.
این مقام مسئول ادامه داد: آباده، ارسنجان، استهبان، اقلید، بوانات، پاسارگاد، جهرم، خرم بید، خرامه، خُنج، داراب، رستم، زرین دشت، سپیدان، سروستان، شیراز (مركز استان)، فراشبند، فسا، فیروزآباد، قیر و كارزین، كازرون، کوار، گراش، لار، لامرد، مرودشت، ممسنی، مُهر و نی ریز از شهرستان های این استان است.
وی افزود: گستره استان فارس 122 هزار و 608 کیلومتر مربع است.
رستمی اظهار کرد: پریشان (فامور )، مهارلو و بختگان سه دریاچه مهم در استان فارس است.
همچنین اعتمادی مدیر روابط عمومی اداره عشایر فارس اظهار کرد: تنوع شرایط موجود در استان فارس موجب سازگاری و شکل گیری بزرگترین جامعه عشایری کشور در این استان شده که در واقع قطب عشایر کشور محسوب می شود.
وی بیان کرد: جامعه عشایر استان فارس شامل 3 ایل بزرگ قشقایی، خمسه و لر (ممسنی و بویر احمد علیا) و 8 طایفه مستقل مشتمل بر 27 هزار و 279 خانوار و تعداد 47 هزار و 790 نفر جمعیت است این جامعه 3 و 5 درصد از جمعیت استان و 12 و 5 درصد از عشایر کل کشور را به خود اختصاص داده است.
امیری مدیرکل اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس تصریح کرد: زبان بیشتر مردم، فارسی است اما عشایر ترک زبان (ایل قشقایی)، به ترکی و عشایر عرب زبان (ایل عرب)، به عربی صحبت می کنند.
سوغات شیراز در کنار جاذبه های تاریخی، مذهبی و گردشگری این شهر زبانزد خاص و عام است .
وی گفت: کلوچه و مسقطی، صنایع دستی، نان یوخه، آبلیمو، انواع ترشی و عرقیات از جمله سوغات های استان فارس است.
امیری ادامه داد: عرق بهار نارنج، بیدیمشک، گاوزبان، شاتره، نسترن، تارونه، نعنا، چهل گیاه، اترج، شربت به لیمو و نارنج، کاسنی و کیالک از جمله عرقیات فارس است.
مدیرکل اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس اظهارکرد: پالوده نیز از سوغاتی های شیراز است که شهرت جهانی دارد.
از سوغاتی های دیگر در استان فارس انواع صنایع دستی است.
زهرا الحمدی معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان فارس نیز در این خصوص گفت: از جمله انواع صنایع دستی در فارس میتوان به گلیم، گبه، قالی، قالیچه، خاتم سازی و خاتمکاری اشاره کرد.
وی ادامه داد: معرق چوب، منبت سنتی، مُعرق چوب، نمد مالی و کلاه مالی، قلمزنی، کاشی هفت رنگ از دیگر صنایع دستی مهم استان فارس هستند.
زهرا الحمدی گچبری سنتی، مقرنس کاری، آینه کاری، قلمزنی، سراجی سنتی، نگارگری ایرانی و تذهیب و تشعیر را از دیگر صنایع دستی استان فارس برشمرد.
استان فارس با حدود 3 هزار اثر ثبت شده در میراث ملی کشور رتبه نخست را دارد و بدون شک هدف اصلی گردشگران داخلی و خارجی است.
این استان پهناور به دلیل وجود یادمان های تاریخی و گردشگری و تنوع آب و هوایی، استانی بسیار غنی است.
انتهای پیام/ن