سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

پیامدهای گرد و غبار در خوزستان؛

مهاجرت سالانه 3 هزار نیروی نخبه تحصیل کرده از استان

استاندار خوزستان مهاجرت سالانه 3 هزار نیروی کار نخبه از استان را یکی از پیامدهای مهم اجتماعی گرد و غبار خوزستان عنوان کرد.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز؛ غلامرضا شریعتی، استاندار خوزستان در نشست مشترک کارگروه ملی مقابله با ریزگردها و شورای اداری خوزستان ‌با قدردانی از پیام مقام معظم رهبری و رییس جمهور خطاب به مردم استان و ابراز همراهی و همدلی و پشتیبانی هیات دولت از مردم خوزستان، به بیان برنامه مقابله با پدیده گرد و خاک در خوزستان پرداخت و اظهار کرد:‌ از نظر توزیع کانون های ریزگرد بر پهنه استان خوزستان، منطقه جنوب و جنوب شرق حومه اهواز عرصه ای به وسعت 112 هزار هکتار و در شرق اهواز نیز عرصه ای به وسعت 15 هزار هکتار و به عبارت دیگر نزدیک به 130 هزار هکتار از اراضی حومه اهواز به کانون های ریزگرد تبدیل شده است.

وی افزود: ‌همچنین کانون های ریزگرد بندر امام و ‌امیدیه با وسعت 85 هزار هکتار، جنوب هورالعظیم 51 هزار هکتار، ماهشهر و هندیجان 31 هزار هکتار، شمال خرمشهر 28 هزار هکتار و شرق هندیجان 19 هزار هکتار ،از دیگر کانون های ریزگرد در استان خوزستان را تشکیل می دهند.

شریعتی با اشاره به کاربری‌های سابق این عرصه ها بیان داشت:‌ 54 درصد از این کانون ها پیش از این اراضی مرتعی بوده است. همچنین 15 درصد اراضی کشت دیم، 10 درصد تالاب ها، 9 درصد اراضی کشاورزی آبی و 12 درصد اراضی بدون پوشش در این مناطق اکنون تبدیل به کانون های ریزگرد شده است.

استاندار خوزستان عوامل موثر در گسترش کانون های گرد و غبار را شامل عامل طبیعی و انسانی عنوان و تصریح کرد:‌ عوامل طبیعی شامل تغییر اقلیم،‌ خشکسالی،‌ افزایش دما،‌ کاهش رطوبت و عوامل انسانی مانند طرح های عمرانی، احداث سدها و بندها و جاده ها و خطوط لوله از عوامل موثر در گسترش این کانون ها هستند؛ در این میان مدیریت عوامل انسانی قابل کنترل است و وزنه بیشتری دارد.

وی یکی از این عوامل انسانی را احداث جاده منصوری به سمت تاسیسات چاه های نفتی در جنوب شرق اهواز دانست و اذعان داشت: پیش از این اراضی این منطقه سبز و با پوشش گیاهی بود اما پس از احداث این جاده در حدود 8 سال پیش یک سمت آن تبدیل به کانون‌های ریزگرد شده است.

استاندار خوزستان با اشاره به تغییرات حداکثر غلظت ذرات ریزگردها در سال های گذشته اظهار کرد:‌ غلظت 10 هزار میکرونی ریزگردها در خوزستان یک بار در سال های 88-89 و یک بار نیز در سالهای 89-90 اتفاق افتاده است اما این غلظت از سال های 93-94 به طور مداوم تکرار شده است.

غلامرضا شریعتی گفت: تاثیر پدیده ریزگردها بر محیط اجتماعی به صورت تمایل به مهاجرت، کاهش سطح علمی و آموزشی استان،‌ کاهش راندمان آموزشی، اختلال در نظم و انضباط کاری، آسیب به جنبه زیبا شناختی، ‌افت روحیه و انگیزه کاری، عدم اعتماد به مسئولان محلی، ‌ایجاد ناراضایتی عمومی،‌ مهاجرت پرندگان،‌ ایجاد بیماری های شایع،‌ آلودگی آب و ... خود را در استان خوزستان نشان داده است.

وی همچنین تاثیر ریزگردها در منابع آبی در تغییر کیفیت شیمیایی فیزیکی آب و منابع خاکی به صورت افت حاصلخیزی، ‌فرسایش،‌ آلودگی و تخریب بافت خاک عنوان و خاطرنشان کرد: ‌پس از وقوع حوادث ریزگردها در سال های 87 و 93 اعتباراتی در قالب دو مصوبه در نظر گرفته شد اما درصد کار انجام شده پایین بود و اگر این مصوبات در کوتاه مدت عملیاتی و اجرایی شود، کمک خوبی به تثبیت کانون های ریزگرد و بهبود وضعیت خوزستان خواهد کرد.

شریعتی با اشاره به برنامه های کوتاه مدت،‌ میان مدت و بلندمدت پیشنهادی برای مقابله با ریزگردها بیان داشت: برآورد اعتبار برنامه های کوتاه مدت در بخش های برق منطقه ای، هواشناسی، فرودگاه، آبفای شهری و روستایی،‌ دانشگاه علوم پزشکی و شهرداری های خوزستان در مجموع 5 هزار 671 میلیارد ریال است. همچنین برنامه میان مدت برای مقابله با ریزگردها که با دستور رییس جمهور اجرای آن آغاز شده، ‌شامل طرح مالچ پاشی، نهال کاری، پخش سیلاب و اصلاح مراتع در سطح 350 هزار هکتار با اعتبار 17 هزار 500 میلیارد ریال است که امیدواریم هر چه سریعتر به سرانجام برسد.

استاندار خوزستان با بیان اینکه مشکلات آب و فاضلاب از مشکلات اصلی استان خوزستان است، گفت:‌ کل اعتبار سازمان برنامه و بودجه برای اجرای طرح جامع آبرسانی خوزستان 6 هزار و 500 میلیارد تومان در افق 1410 است که امیدواریم در این زمینه نیز دولت عنایت ویژه داشته باشد و این مشکل مهم استان خوزستان حل شود و بتوانیم از آب شرب کیفی سالم استفاده کرده و سیستم فاضلاب را که در بسیاری از مناطق سلامت مردم را با خطر مواجه می کند، به طور جدی اصلاح کنیم.

وی با اشاره به بودجه پروژه های آبرسانی استان در سال جاری افزود: این بودجه برای سال 96، 80 درصد پیشرفت داشته است. همچنین در بودجه سال آینده یک ردیف اختصاصی به دستور رییس جمهور با اعتبار 200 میلیارد تومان برای کمک به پروژه های آب و فاضلاب استان لحاظ شده است.

شریعتی با بیان اینکه ریزگردها موجب پیامدهای مهم اجتماعی و مهاجرت نیروهای نخبه می شود، ‌گفت: ‌سالانه 3 هزار نیروی نخبه تحصیل کرده از استان خوزستان مهاجرت می کنند که انتظار می رود این مساله بررسی شود. البته رییس جمهور به کمسیون اجتماعی دولت دستور رسیدگی داده است که با توجه به بدی آب و هوا و ریزگردها، فوق العاده ویژه برای کارمندان خوزستان لحاظ شود که امیدواریم در مجوزهای استخدامی برای خوزستان با توجه به خروج بالای نیروهای تحصیل کرده و نخبه و پست های بلاتصدی از جمله 10 هزار پست بلاتصدی تنها در آموزش و پرورش خوزستان، اقدام شود.

وی با بیان اینکه این سومین سفر رییس جمهور به استان خوزستان است، گفت: امیدواریم با عنایت خداوند و کمک هیات دولت زیر ساخت های خوزستان بهبود یابد و خوزستان سرزنده و شاداب و باطراوت به حیات خود ادامه دهد و رودخانه های جاری که حیات آن ها به حیات خوزستان وصل و متصل است، همچنان مایه خیر و برکت برای مردم استان باشند و نگرانی مردم خوزستان از پروژه های انتقال آب رفع شده و همان گونه که رییس جمهور دستور دادند که تنها انتقال آب برای شرب باشد، بر این موضوع تاکید شود.

انتهای پیام/گ
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.