سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

سلامت روان را دست کم نگیریم/ وقتی حوزه روانپزشکی مورد غفلت واقع می‌شود

وجود بیماری های روانی در جامعه یک مساله غیر عادی نبوده و مانند سایر بیماری ها نیاز به درمان دارند و گاهی اوقات فرد برای دستیابی به سلامت روان خود نیاز به بستری شدن هم دارد.

به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ نظام سلامت کشور ما همواره با دغدغه ها و معضلات گوناگونی مواجه بوده که مهم ترین آن عدم تخصیص اعتبارات کافی به این حوزه برای هزینه کرد در بخشهای مختلف بوده است. اما بدون شک یکی از بخشهایی که در هیچ کدام از ادوار وزارت بهداشت توجهی به آن نشده و همواره مورد بی مهری قرارگرفته، حوزه روانپزشکی و ارائه خدمات نوین سلامت روان به بیماران اعصاب و روان بوده است.

مشکلات بیماران روانپزشکی اگر بیشتر از بیماران جسمی نباشدکمتر از آن ها هم نیست؛ ضمن آن که رنج بیماری را اعضای خانواده بیمار هم باید تحمل کنند زیرا در برخی از کشورها مردم دید خوبی نسبت به بیماران این حوزه نداشته و این نوع بیماری ها را مایه آبروریزی خانواده می دانند که هیچ فرد غریبه ای نباید از آن مطلع باشد. 

بسیاری از مردم مراجعه به روانپزشک را اتفاق خطرناکی می دانند و نگران قضاوتهای مردم در مورد بیمارشان هستند اما موضوع به این جا ختم نمی شود و دغدغه اصلی زمانی آغاز می شود که کار بیمار با درمانهای معمول تمام نشده و نیاز است چند وقتی در بیمارستان بستری شود که در صورت پذیرش این موضوع از سوی بیمار و خانواده اش، با معضل دیگری تحت عنوان نبود تخت خالی برای بستری شدن و ادامه روند درمانی مواجه می شوند. 

تخت خالی نداریم 
فارغ از مشکلات متعدد از جمله عدم پوشش بیمه ای خدمات روانپزشکی، نبود تخت خالی برای بستری شدن بیماران نیازمند یکی از دغدغه های مهم این حوزه محسوب می شود ضمن آن که متاسفانه خانواده هاى بيماران روانى هم بسيارى از اطلاعات لازم را در مواجهه با این بیماران و مديريت محيط زندگى آنان ندارند و موضوع زمانی دردناک تر می شود که وقتی بیمار برای بستری شدن به مراکز درمانی مراجعه می کند به علت نبود تخت پذیرش نمی شود.

چندی پیش شهرامی معاون اجرایی معاونت درمان وزارت بهداشت با اشاره به این که اکنون بیش از هفت هزار و ۵۰۰ تخت روانپزشکی در کشور داریم، اذعان کرد: این تعداد تخت پاسخگوی نیازها نبوده و نیازمند 10 هزار تخت روانپزشکی هستیم که با توان موجود نمی توان این نیازمندی ها را برطرف کرد.

وی با اشاره به افتتاح سراسری یک هزار تخت روانپزشکی در کشور، بیان کرد: خوشبختانه این امر اقدام مناسبی در راستای اجرای طرح تحول نظام سلامت بوده است که امیدواریم با افتتاح این تخت ها بخشی از کمبودها رفع شود.

گرچه پس از سال ها متولیان نظام سلامت دراقدامی تحسین برانگیز گامی موثر در جهت رفع مشکلات و کمبودهای بیماران روانی برداشته اند اما هنوز هم با استاندارها فاصله داریم و عرضه و تقاضای خدمات حوزه روانپزشکی با یکدیگر هم خوانی ندارد.

ضرورت افتتاح 15 هزار تخت روانپزشکی در طی برنامه ششم توسعه
موضوع افزايش نگران كننده تعداد بيماران روانى كه در شرايط كلى جامعه امروز و مشكلات و فشارهاى مختلف روحى-روانى است که بايد توجه متوليان نظام سلامت را در مقايسه با بخشهاى ديگر نظام سلامت، بيشتر به خود اختصاص دهد.

نوید ناصری عضو شورای عالی سازمان نظام پزشکی نیز با بیان اینکه موضوع افتتاح بخشهاى روانپزشكى در سطح كشور، يكى از مسرت بخش ترين اخبار ٣ ساله اخير بوده، اظهار کرد: قطعاً با افزايش هزار تخت روانپزشكى به كل ظرفيت ناچيز موجود در بخشهاى روانپزشكى كشور، گام مؤثرى در مديريت بيماران روانى و برخوردارى ايشان و به خصوص خانواده هاى آنان از خدمات درمانى لازم خواهد داشت که كشور نيازمند ادامه اين پروژه و افتتاح ١٠ تا ١٥ هزار تخت روانپزشكى در طى برنامه ششم توسعه است.

وی با اشاره به اینکه هنوز فرهنگ حاكم بر جامعه، مراجعه سهل و آسان بيماران يا خانواده آن ها به متخصصين روانپزشكى، بسترى شدن در مراكز درمانى يا مراكز نگهدارى از آنان را فراهم نكرده، گفت: كمبود مراكز درمانى مجهز دولتى و مهمتر از آن، كمبود مراكز نگهدارى خصوصى مجهز و استاندارد براى نگهدارى بيماران روانى، يكى از معضلات سلامت روان در كشور است.

ضرورت اعتبار بخشی به حوزه روانپزشکی 
ناصری به موضوع درحال توسعه بودن جوامعى مانند ايران اشاره کرد و اظهار داشت: سطح رفاه ناچيز اجتماعى موجود، تلاطم هاى مختلف روحى-روانى ناشى از تعارضات مختلف در زندگى اجتماعى و رفتار فردى از جمله عوامل افزايش بيماريهاى روانى در جامعه است كه لازمه مديريت مدبرانه و دورانديشانه آن، تجهيز و افزايش مراكز درمانى دولتى در قسمت روانپزشكى است.

به گفته عضو شورای عالی سازمان نظام پزشکی اعطاى اعتبارات مناسب به بخش خصوصى در جهت تأسيس بيمارستانهاى تك تخصصى روانپزشكى و مراكز نگهدارى و مراقبت از اين بيماران از دیگر اقداماتی است که سبب کاهش ميزان نگرانى خانواده هاى ایشان و كل جامعه از ارتكاب رفتارهاى غير قابل پيش بينى توسط بيماران روانى، می شود.

وی یادآور شد: اعتبار بخشى هدفمند، هدايت سرمايه هاى سرگردان برخى از سرمايه داران به سوى تأسيس و تجهيز مراكز درمانى و نگهدارى استاندارد بيماران روانپزشكى و ورود سازمان نظام پزشكى به عنوان تنها متولى مديريت نظام سلامت در بخش خصوصى، مى تواند اين اميد را در ذهن بوجود آورد كه در آينده كشور با آرامش و كارآمدى بيشترى در مديريت بيماران  رو به افزايش روانى، به موفقيت دست يابد و سلامت روان را در جامعه، خانواده هاى بيماران روانى و خود آنان برقرار سازد.

انتهای پیام /

گزارش از زهرا رحیمی

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.