سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

معیارهای انتخاب همسر از نگاه پیامبر اکرم (ص)

پیامبر اکرم (ص) معیارهای را برای ازدواج معرفی کرده‌اند، که سالم‌ترین و مطمئن‌ترین معیارها است.

به گزارش خبرنگار حوزه قرآن و عترت گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ ازدواج در نگاه هر کس معیارهایی دارد. با این حال، معیارهایی که بزرگان دین معرفی کرده‌اند، سالم‌ترین و مطمئن‌ترین معیارها است.
 
شرط اول؛ ایمان
 
در اسلام شرط اول انتخاب همسر ایمان و تقوا معرفی شده است. دین بنیان خانواده را حفظ می کند و همسر باتقوا بیشتر از همسری که تقوای کمتری دارد، می تواند اعتماد و آرامش شما را تامین کند. بنابراین پرهیزگاری شرط اول ازدواج از نگاه ائمه و معصومین است. کسی که پایبند به دین نباشد هیچ ضمانتی وجود ندارد که به رعایت حقوق همسر و زندگی مشترک پایبند باشد. در حدیثی از پیامبر اکرم(ص) نقل شده است که: وقتی کسی که به خواستگاری می آید و اخلاق و دین اش مایه رضایت است به او زن دهید که اگر چنین نکنید، فتنه و فساد زمین را پر خواهد کرد. (نهج الفصاحه، ح247)
 
در حدیث دیگری از پیامبر اکرم(ص) نقل شده است که: با زن به خاطر 4 چیز ازدواج می شود: مال و ثروتش، زیبایی اش، دینداری اش و اصل و نسب خانواده اش؛ و تو با زنان متدین ازدواج کن. (کنز العمال . ح44602)
 
حس خلق
 
توصیه بعدی اسلام درباره ملاک های ازدواج، حسن خلق است. مردی در این زمینه با امام رضا (علیه السلام) مشورت نمود و عرض کرد: یکی از بستگانم از دخترم خواستگاری کرده ولی اخلاق بدی دارد. حضرت فرمود: اگر بدخلق است، دخترت را به ازدواج او در نیاور. ( وسائل الشیعه، ج14،ص54). دینداری و اخلاق از مهمترین ملاک هایی است که باید هنگام انتخاب همسر مورد توجه قرار گیرند و اگر این دو خصوصیت در کسی وجود نداشت، در ازدواج با او باید تردید کرد. حسن خلق به دارا بودن اخلاق های خوب مثل صداقت، عفت کلام، نگاه پاک، امانتداری، فروتنی، بخشندگی و در کنار آن دوری از اخلاق های بد نظیر تندخویی، بی وفایی، کینه و حسادت و... را شامل می شود.

وصلت خانوادگی
 
ازدواج یک پیوند خانوادگی است نه پیوند دو نفر. از سوی دیگر، خانواده اولین و مهم ترین ریشه هر فرد و آموزشگاهی است که او داشته هایش، خلق و خو، عادت ها و نگاهش به زندگی را از آنجا کسب کرده. بنابراین مهم است با خانواده ای سالم و اصیل وصلت کنیم. اصالت خانوادگی به معنای سلامت خانواده و خوشنام بودن آن ها است. نه ثروت و اصل و نسب و نام و فامیل. اسلام تأکید دارد که درباره سابقه خانوادگی همسر، تحقیق لازم صورت گیرد و به خصوص، مراتب ایمانی و اخلاقی آنها در نظر گرفته شود. زیرا این اصالت خانوادگی در زندگی جدید و نسل بعد تأثیر خواهد گذاشت. پیامبر (صلی الله علیه و آله) در این رابطه می فرمایند: «برای نطفه های خود، بهترین را گزینش کنید. »
امام صادق (علیه السلام) از رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) نقل کرده اند که آن حضرت فرمود: «از ازدواج با احمق بپرهیزید که هم نشینی با او مایه اندوه و بلاست.»
 
همتایی
 
کفویت در ازدواج هم همیشه مورد تاکید پیامبر اکرم(ص) و ائمه بوده است. کفویت به معنای تناسب و همتایی و هماهنگی در ویژگی های اصلی افراد است و در جنبه های ایمانی، فکری، اقتصادی، سنی، ظاهری، خانوادگی، فرهنگی، تحصیلی و... مطرح می شود. در اسلام تاکید زیادی بر کفویت اعتقادی شده است چرا که اعتقادات هر فرد درون مایه وجودی او را مشخص می کنند و تضاد در اعتقادات تنش های زیادی در زندگی در پی دارد. رسول خدا(صلی الله علیه و آله) فرمودند: «مرد مۆمن، کفو و همتای زن مۆمن است؛ و مرد مسلمان، همتای زن مسلمان.» (وسائل الشیعه، ج14، ص44.)
 
بر این اساس بود که پیامبر (صلی الله علیه و آله)، حضرت علی (علیه السلام) را برای همسری دختر خود انتخاب نمودند. بعضی روایات همچنین کفویت را شامل دو چیز دانسته‌اند: یکی عفت ناشی از ایمان و اعتقاد و دیگری تأمین امکانات زندگی.
 
سلامت
 
سلامت جسم و روح در ازدواج همیشه مورد تاکید اسلام بوده است. امام صادق (علیه السلام) از رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) نقل کرده اند که آن حضرت فرمود: «از ازدواج با احمق بپرهیزید که هم نشینی با او مایه اندوه و بلاست.» (جعفریات، ص 92.)
 
احادیثی از پیامبر اکرم (ص) درباره ازدواج:
 
* مراسم ازدواج را آشکار برگزار کنید و خواستگاری را پنهان .(کنز العمال . ح44532)
 
* بهترین ازدواجها ها آن است که آسان تر انجام گیرد .(نهج الفصاحه ، ح248) درباره افزایش روزی پس از ازدواج احادیث دیگری هم از پیامبر اکرم(ص) نقل شده است. ایشان می فرمایند: زن بگیرید؛ زیرا که ازدواج کردن روزی شما را بیشتر می کند .(بحار الانوار . ج103 0ص217)
 
* مردان عزب خود را زن دهید؛ زیرا با این کار خداوند اخلاق آنان را نیکو می گرداند و روزیهایشان را زیاد می کند و بر جوانمردی های آنان می افزاید. (بحار الانوار . ج103 0ص222).
 
در اسلام هیچ بنایی ساخته نشد، که نزد خدای عزوجل محبوبتر و ارجمند تر از ازدواج باشد. (بحار الانوار . ج103 0ص222)
 
هر جوانی که در دوره جوانی خود ازدواج کند، شیطانش فریاد بر آورد که: وای بر او دین خود را از گزند من حفظ کرد .(کنز العمال . ح44441)
 
دو رکعت نمازی که ازدواج کرده می خواند، برتر از هفتاد رکعت نمازی است که فرد عزب می خواند .(بحار الانوار . ج103 0ص219).



انتهای پیام/
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۹
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۴:۰۴ ۲۵ آذر ۱۴۰۱
ماشاءاللہ خیلی عالی بود ممنونم از اینکه اینحوری احادیثها رو نشر میدید
عارف
۲۳:۵۷ ۲۱ تير ۱۳۹۹
20 سالمه و هیچ شوقی به ازدواج کردن ندارم تنها آرزوم اینه که در آینده بتونم وضعیت مالی عالی پیدا کنم که مجردی زندگی کنم
سنا
۲۳:۱۳ ۲۶ خرداد ۱۳۹۹
سلام دوستان من اشتباهی کردم که تجربمو میگم تا بقیه که از لحاظ اعتقاد و دینداری خیلی با هم فرق دارن ولی خیلی بهم علاقمندن خیلی خیلی مراقب باشند من دختر سی ساله ای بودم با همچین شرایط الان که چند ماهه عقد کردم متوجه فضای فکری و عقیده ای و فرهنگی خونواده ها به حدی شدم که اگه الان تو نامزدی جدا نشیم بعدا با یه بچه زندگی خراب بشه خیلی بدتره خدا خودش همه جوونا رو تو امر ازدواج کمک کنه به اون چیزی میخوام و صلاحشونه برسن
یونس
۱۴:۰۵ ۲۲ خرداد ۱۳۹۹
با سلام
برای ما هم دعا کنید ک محتاجیم به دعا .اللهم صل علی محمد و آل محمد .خدایا به حق فاطمه زهرا همه جوونا را عاقبت بخیر بگردان و همسری هم کفو خودشان را نصیبشان بگردان. امین با رب العالمین
ناشناس
۱۷:۲۳ ۲۵ بهمن ۱۳۹۸
عالیه ولی موردش نیست
مگه خدا مقدر کنه
انشالله
حسین
۱۵:۱۳ ۱۶ بهمن ۱۳۹۸
سلام
مطالب خوبی و مفیدی بود ، با توجه به تحقیق هایی که من انجام دادم ، اگه تمامی موجودیت ، و تمامی اخلاقیات دختر و پسر رو برگه باهم فرق میکنه یه راه بیشتر جلو شون نیست ، اگه واقعا بهم علاقمند هستند باید برن خواستگاری و تو دوران نامزدی سنجش داشته باشن ببین چقدر تفاهم وجود داره .
ناشناس
۲۳:۲۳ ۱۳ آبان ۱۳۹۸
دوستان برای ازدواج مواظب باشید و این مساله رو به صورت محوری مد نظر قرار بدید ژن تاثیرگ ذارترین چیز بر روی خلق و خو ایمان و اخلاق و سلامت هست پس خانواده طرف رو بررسی کنید و بدونید بچه هاشون شبیه پدر و مادرشون هستند و فرزندان همسر شما هم به ناچار شبیه عمو عمه و دایی و خاله همسرتان خواهند شد
علی
۱۴:۲۹ ۲۰ مهر ۱۳۹۸
سلام ممنون
مصطفی
۱۲:۰۹ ۲۹ شهريور ۱۳۹۸
سلام اون بنده خدایی که دختری رو واقعا دوست داره و هیچ چیزشون به هم نمیخوره چیکاره کنه نه میتونه فراموش کنه نه فرد دیگری رو انتخاب کنه، مومنین گرامی لطفا برای همه جوانان دعا کنند که محتاج دعا هستیم
یاس
۱۰:۵۶ ۰۷ مرداد ۱۳۹۸
سلام.ازمطالب قشنگ وشسته رفتتون بسیارسپاسگزارم.مویدباشین.
سرباز
۱۸:۴۴ ۱۹ تير ۱۳۹۸
خداخیرتون بده خداوندتبارک تمام اوناییکه ازنگاه اسلام هم کفو یکدیگرند رو به هم دیگه برسونه وهمشونو خوشبخت کنه و اوناییکه هدفشون توزندگی فقط خداست رو ازدخالت و کینه توزی شیاطین جن وانس محفوظ بگرداند
ناشناس
۱۷:۲۳ ۳۱ خرداد ۱۳۹۸
خدا قوت
عالی
زهرا
۱۵:۳۱ ۲۴ بهمن ۱۳۹۷
سلام .اگه یه دختر مشکل شنوایی گوش داشته باشه میتونه به خواستگارش بگه یعنی لازمه ک بگه ؟
محسن
۱۲:۱۵ ۱۶ شهريور ۱۳۹۷
مطالب اموزنده.ودرواقع لُپ کلام بودخدا انشائ الله عاقبت همه جوونا وازدواجارو ختم بخیر کنه.واسه همه دعا کنین
میثم
۲۱:۲۹ ۱۹ تير ۱۳۹۷
فراموش کرده بودم، آرامش گرفتم، هر که هستی هر کجا هستی
خداوند به تو و عزیزانت بهترین چیزهایش را دهد.امین
محمد
۰۵:۰۸ ۲۰ خرداد ۱۳۹۷
سلام، مطالب مفید و مختصری بود.
ژیلا ایلاتی
۱۲:۰۸ ۱۶ اسفند ۱۳۹۶
عالی بود خدا همه جوانان رو خوشبخت و عاقبت ب خیر کنه مختصر و مفید بودن سپاس
ریحان
۲۲:۱۲ ۱۱ آذر ۱۳۹۶
سلام احادیث خوبی بود.ممنون.خداهمه جونارو خوش بخت و عاقبت بخیر کنه
زهره صابری
۱۹:۵۱ ۰۵ دی ۱۳۹۵
سلام ممون بابت احادیث زیبایتان با تشکر