اما مهمترین گروههای تروریستی مسلحی که با حمایتهای گسترده کشورهایی همچون عربستان، قطر، امارات، ترکیه و برخی کشورهای غربی و در رأس آنها فرانسه و آمریکا و همچنین رژیم اشغالگر قدس به ارتکاب جنایت علیه ملت سوریه مشغول هستند، چه گروههایی هستند؟
طبق آخرین آمار وزارت کشور سوریه، تاکنون جسد 18 هزار تبعه خارجی عضو گروههای تروریستی که در درگیری با ارتش کشته شدهاند، کشف و به کشورهای آنان تحویل داده شده است. البته آمارها بیش از این است و متلاشی شدن اجساد بر اثر حملات موشکی، انفجار سلاحهای نظامی مانند موشک و خمپاره به دلیل عدم آشنایی تروریستها از نحوه استفاده از آنها و سوزاندن اجساد تروریستها توسط گروههای آنان برای جلوگیری از شناسایی توسط ارتش سوریه، مهمترین عوامل در کاهش آمارها است.
نظر به اهمیت شناخت و کسب اطلاع از گروههای تروریستی و همچنین گروههای مسلح حاضر در ادلب، در این گزارش به بررسی این گروهها، اهداف، محل فعالیت و تعداد نیروهای آنها میپردازیم.
گروه تروریستی جندالاقصی
این گروه بیشترین سطح همکاری را با گروه جبههالنصره شعبه رسمی القاعده در سوریه داشته و فرماندهی آن بر عهده فردی فلسطینی الاصل (از اهالی روستای "عین غزال" شهر حیفا در فلسطین اشغالی) با نام "ابوعبدالعزیز القطری" (متولد منطقه "الفضل" در شهر بغداد پایتخت کشور عراق و دارای تابعیت کشور اردن) بوده است. وی به سبب سالها حضور و کار در کشور قطر به کنیه "القطری" ملقب بوده است. با آغاز بحران تروریستی تکفیری علیه مردم و دولت سوریه ، ابوعبدالعزیز خود را به این کشور رسانده و با هماهنگی و هدایت و پشتیبانی مالی کامل "دربار پادشاهی قطر" اقدام به راهاندازی گروه تروریستی تکفیری"جندالاقصی" نمود.
با توجه به نشات گرفتن تفکرات و منشا هدایت و راهبری جندالاقصی با جبههالنصره ، این دو گروه در کنار یکدیگر قرار گرفته و به متحد راهبردی تبدیل شدند. چرا که هر دو پیرو تفکر وهابیت تکفیری و کادر رهبری آنها دارای سوابق طولانی فعالیتهای تروریستی در قالب "مجاهدین عرب افغان" در صفوف گروههای تکفیری فعال در کشور افغانستان در دهه 80 و 90 میلادی بودند.
گفتنی است در پی اختلافات گروه تروریستی تکفیری "جندالاقصی" با گروه رقیب به اصطلاح میانه رو و مورد حمایت آمریکا و غرب یعنی "جبهه ثوار (انقلابیون) سوریه به فرماندهی جمال معروف" ، ابوعبدالعزیز قطری از سوی عناصر جبهه ثوار ربوده و پس از اعدام میدانی در یکی از دهها چاه روستای "دیرسنبله" زادگاه "جمال معروف" که از آنها بعنوان گور دسته جمعی قربانیان وی استفاده میشد ، دفن شد.
پس از مدتی "جبهه النصره و جند الاقصی" بر جبهه ثوار شوریده و به مقرهای استقرار و فرماندهی اصلی آن حمله کرده و زمینه خروج این گروه را از فعالیتهای تروریستی در سوریه فراهم آوردند. در این حمله هزاران تن تسلیحات و مهمات اهدایی آمریکا و اروپا به "جبهه ثوار سوریا" در قالب "طرح تسلیح و آموزش معارضان میانهروی مخالف دولت سوریه" به جمال معروف و یارانش تحویل شده بود به چنگ عناصر القاعده (جندالاقصی و جبهه النصره) افتاد که از میان آنها باید به موشک اندازهای راهبردی ضد زره تاو 2 و استینگر 2 ساخت ارتش آمریکا اشاره داشته باشیم!
جمال معروف نیز به ترکیه گریخته و با ثروتهای نجومی که از طریق قاچاق سوخت از ترکیه به سوریه و سرقت اموال مردم بدست آورد در بهترین کاخهای این کشور تحت حفاظت شدید سازمان اطلاعات ترکیه روزگار به خوشی میگذارند.
گروه تروریستی احراالشام
تشکیل این گروه به مارس-مه ۲۰۱۱ درست پس از انقلاب مصر برمیگردد که تعدادی از زندانیان اسلامگرا با عفو عمومی حکومت سوریه آزاد شدند. بنا بر گزارش سازمانهای اطلاعاتی آمریکا، تعدادی از اعضای القاعده که از زندانهای حکومت سوریه آزاد شدند، قادر به تأثیرگذاری بر روی عملیاتهای این گروه و همچنین تأثیرگذاری در ردههای بالای تصمیمگیری این گروه هستند. فرماندهی این گروه بر عهده حسان عبود بود که به طور مرموزی همراه ابوخالد سوری (نماینده ایمن الظواهری رهبر سازمان تروریستی القاعده در سوریه) و بسیاری دیگر از کادر فرماندهی این گروه کشته شدند.
احرار الشام رابطه تنگاتنگی با سازمان تروریستی القاعده دارد این گروه در سال ۲۰۱۳ حدود ۸۳ یگان در نقاط مختلف سوریه داشته است. احرار الشام با جبهه فتح شام و نیز دیگر گروههای عضو ائتلاف جیشالفتح و همچنین گروههای سکولار حاضر در سوریه همکاری میکند. هم اکنون نقش عمدهای را در ائتلاف جیشالفتح که در استانهای ادلب و حلب فعال هستند بازی میکند. با وجود همکاری احرار الشام با سایر گروهها، این جنبش، رهبری و سازمان منحصر به خود را داراست. گفته میشود این گروه علاوه بر چاپ و نشر رسالههای مذهبی، خدمات بشردوستانه نیز به انجمنها ارائه میدهد.
گروه تروریستی احرار الشام را باید سومین گروه عمده فعال در عرصه نظامی و میدانی (با بیش از 30 هزار تروریست) در کشور سوریه دانست. این گروه تکفیری از زیرمجموعههای "جبهه اسلامی سوریه" میباشد که همزمان دارای روابط بسیار نزدیک و تنگاتنگی با شبکه تروریستی القاعده میباشد که در بسیاری از عملیاتهای تروریستی علیه ارتش و دولت سوریه نقش محوری داشته است.
حوزه فعالیت این گروه، استانهای حلب ، حماه ، درعا و قنیطره ، دمشق و ریف دمشق و ادلب بوده و آنچه اسم این گروه را در ماههای گذشته بیش از پیش مطرح نمود ، وقوع حادثه ترور دسته جمعی فرماندهان این گروه در مقر اصلی برگزاری جلسات سری آنها بود که طی آن همه فرماندهان رده اول و دوم احرارالشام به هلاکت رسیدند.
با توجه به حضور گروههای مختلف تروریستی در سوریه و عراق و همکاری اتباع کشورهای مختلف جهان با این گروهها، دامنه و تبعات جنگ کنونی تنها محدود به این دو کشور نخواهد بود و به نظر میرسد، علاوه بر کشیده شدن دامنه آن به کشورهای همسایه و حتی منطقه غرب آسیا، دیگر قارههای جهان یعنی اروپا، آمریکا، آفریقا و استرالیا نیز متاثر از آن خواهند بود. این پیشبینیای بود که بسیاری از کارشناسان سیاسی دنیا خطر آن را گوشزد کرده بودند که همان هم شد.
انتهای پیام/