به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه
خبرنگاران جوان از همدان؛ آذر يعقوبي با بيان اينكه آكريل آميد مادهاي سفيد رنگ، بلوري، جامد و بيبو است، گفت: اين ماده كوچك ميتواند در بدن به طور غير فعال انتشار پيدا كند و همه بافتهاي بدن را در معرض سرطانزايي آكريل آميد قرار دهد.
وي با اشاره به چگونگي تشكيل آكريل آميد اظهار كرد: اين ماده در اثر تركيب اسيد آمينه آسپاراژين با يك ماده قندي در مواد غذايي مثل گلوكز يا فروكتوز به وجود ميآيد.
يعقوبي افزود: آكريل آميد در مقادير نسبتاً زياد در غذاهاي غني از كربوهيدرات مانند چيپس و خلال سيبزميني سرخ شده، نان برشته، ته ديگ و محصولات غلات در درجه حرارت بالاتر از 120 درجه سانتيگراد كه پخته يا سرخ ميشوند، به وجود ميآيد؛ همچنين استفاده از سيگار به طور قابل توجهي باعث مواجهه با اكريل آميد ميشود.
وي با اشاره به رابطه مستقيم بين تشكيل اكريل آميد و قهوهاي شدن در هنگام پخت گفت: هر چه سطح ماده غذايي، مدت زمان و درجه حرارت پخت بيشتري داشته باشد مقدار آكريل آميد بيشتري توليد ميشود.
این كارشناس، روشهاي پختني ازجمله سرخ كردن، برشته و كباب كردن را علت به وجود آمدن اكريل آميد برشمرد و اظهار كرد: در بين انواع پخت در جوشيدن و مايكروويو، كمتر اكريل آميد تشكيل ميشود.
مهندس يعقوبي به جذب آسان و توزيع آكريل آميد از طريق جريان خون در سراسر بدن اشاره كرد و گفت: اين ماده شيميايي موجب مسموميت سيستم عصبي و در نهايت سرطانزايي ميشود.
وي، كم كردن حرارت در مراحل مختلف آمادهسازي غذايي و يا استفاده از حرارت غير مستقيم در پخت، قرار دادن سيب زميني در آب، آبليمو يا سركه پیش از سرخ كردن و جلوگيري از قهوهاي شدن مواد در هنگام پخت را از راههاي كاهش اكريل آميد برشمرد.
كارشناس كنترل كيفي آزمايشگاه به منظور پيشگيري از بيماريهاي ناشي از آكريل آميد، رعايت نكات زير را ضروري برشمرد: از خرید نانهای خيلي برشته شده خودداري كنيد و آنهایی را که رنگ روشن داشته و در اصطلاح برشته نشده هستند انتخاب کنید، از مصرف نان برشته حاشیه پیتزا بشدت پرهيز کنید و در صورت برشته شدن حاشیه آن را دور بیندازید، برای پختن کیک و پیتزا در سینی فر از کاغذ مخصوص استفاده کنید، برای خرید نان سوخاری آنهایی را که رنگ روشن دارند انتخاب و از مصرف بیسکویت و کلوچههایی که سطح زیرین آنها سوخته است، بپرهیزید و برای تهیه ته دیگ از نان و سیبزمینی استفاده نکنید.
انتهای پیام/ د